O varianta de inregistrare fiscala la indemana este PFA la norma de venit, insa nu orice obiect de activitate este compatibil cu aceasta forma de organizare, doar anumite coduri CAEN sunt.
Mai exact, vorbim despre codurile CAEN specificate in Ordinul 925/2017, emis de Ministerul Finanțelor.
Reamintim faptul ca o PFA poate avea maxim 5 coduri CAEN in obiectul de activitate. Codurile CAEN sunt cele formate din 4 cifre (e.g. 6202 – Activitati de consultanta in tehnologia informatiei). Daca pentru desfasurarea activitatilor este nevoie de mai mult de 5 coduri CAEN, atunci trebuie luata in considerare varianta infiintarii unei Intreprinderi Individuale care permite pana la 10 coduri CAEN sau a unui SRL, care poate avea un numar nelimitat de coduri CAEN.
Contabilitatea PFA norma de venit
Contabilitatea PFA norma de venit se tine in partida simpla, chiar de catre persoana inregistrata sub aceasta forma, nu este nevoie de un contabil.
PFA la norma de venit va trebui doar sa completeze un registru de evidenta fiscala cu veniturile totale realizate in decursul anului si sa depuna tot anual declaratia unica.
Cum calculam taxele catre bugetul de stat?
Baza de impozitare o reprezinta norma de venit (nu veniturile efectiv realizate), care anual se publica de catre ANAF pentru fiecare oras in parte si pentru fiecare activitate desfasurata de PFA.
O PFA la norma de venit va plati impozit pe venit de 10%, iar daca norma de venit depaseste 12 salarii minime pe economie, atunci PFA va achita CASS 10% si CASS 25%.
Declararea obligatiilor se va face prin intermediul declaratiei unice pana in luna mai a anului X iar taxele aferente declaratiei unice se vor putea achita pana in luna mai a anului X+1.
Atentie! PFA la norma de venit nu va trebui sa depuna in anul X+1 regularizare la declaratia unica, asa cum este in cazul PFA sistem real, ci doar o singura declaratie unica aferenta anului in curs.
Normele de venit pentru anul 2022 se pot regasi aici.
Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
Daca o activitate se desfasoara pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se reduce proportional, astfel incât sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva.
Daca o PFA desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente, altele decât venituri din profesii liberale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
Legea ofera posibilitatea anumitor persoane de a isi reduce norma de venit si de a plati taxe mai mici, insa doar daca se afla in anumite situatii prevazute de lege. Astfel ca, in practica exista asa-numitii coeficienti de reducere a normei de venit (pe baza documentelor depuse) publicati de directiile regionale ale finantelor publice.
La incadrarea in coeficientul de reducere se va lua in calcul varsta contribuabilului la data de 1 ianuarie 2022.
Contribuabilii care indeplinesc conditiile pentru acordarea de reduceri vor beneficia de o singura reducere, care va fi cea mai mare.
Plafoane fiscale pentru PFA norma de venit
Un PFA la norma de venit trebuie sa urmareasca si sa tina cont de urmatoarele 2 plafoane fiscale:
- trecere de la norma de venit la sistem real se va realiza daca PFA norma de venit depaseste plafonul de 100.000 euro – pentru anul 2022 plafonul este 492.040 lei (curs BNR valabil la data de 31.12.2021)
- trecerea la platitor de TVA, daca PFA la norma de venit inregistreaza venituri anuale peste plafonul de 300.000 RON
Este important de mentionat ca PFA-urile la norma de venit pot sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real. Optiunea de a determina venitul net in sistem real este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada in cazul in care contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Ați spus că „Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.” La Dâmbovița, norma de venit pentru 2022 este in general 27.600 de lei (pentru majoritatea activităților – puteți verifica) .. și 12×2.550 = 30.600 de lei .. să înțeleg că au greșit ?!
Buna ziua Ovidiu,
Da, aceasta este o prevedere existenta in Codul fiscal. Cel mai probabil normele de venit pentru Dambovita au fost publicate inainte de majorarea salariului minim. Asadar, salariul in vigoare la data stabilirii acesteia a fost cel vechi, de 2.300 lei.
Zi frumoasa!
Eu mi-am infintat PFA-ul pe data de 20.05.2022 si sunt cu norma de venit. Pentru mine se va aplica același plafon de 100.000 euro pentru anul 2022 pentru a nu trece la sistem real in cazul in care il depasesc? Sau plafonul este ajustat si in funcție de data creării PFA-ului? Daca da, care ar fi formula?
Buna ziua Alex,
Se aplica plafonul de 100.000 euro, nu se ajusteaza. Dar atentie, in anul 2023, plafonul devine 25.000 euro, ca urmare a schimbarilor legislative aduse de Ordonanta 16/2022.
Zi frumoasa!
O nelamurire am: daca pfa-ul la norma de venit, are 2 CAEN-uri, dar activitatea desfasurata e legata de doar unul din cele 2 CAEN-uri, declaratia unica si taxele aferente vor fi doar pentru acel CAEN, sau e obligatoriu sa cumulez normele de venit ale celor 2 caen-uri?
Multumesc!
Buna ziua Adina,
Daca cele doua coduri CAEN sunt active, se cumuleaza normele si se plateste impozitul pe cumulat, chiar daca nu ati desfasurat activitati pe una din normele respective.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca infiintez un PFA al carui CAEN se incadreaza in randul celor impozitate la norma de venit,sunt obligata sa aleg impozitarea la norma de venit sau pot opta de la prima declaratie unica la impozitarea in sistem real?
Buna ziua Irina,
Puteti opta de la inceput pentru sistemul real. Norma de venit este o optiune, nu o obligatie.
Mult succes!
Bună ziua,
Un PFA are norma de 50000/an. Daca acest PFA aplica norma ajustată (este si salariat cu 8h/zi) și nu trece limita de 12 salarii minime, mai plătește atunci taxe de CAS si CASS?
Buna ziua Dumitru,
Daca nu depaseste plafoanele aferente CAS si CASS, nu datoreaza aceste obligatii. Se compara norma ajustata cu plafoanele.
Sarbatori fericite!
Buna seara
Am trei coduri CAEN pe PFA , am fost pana acum la sistem real dar vreau sa trec la Norma de anul viitor
Presupun ca a ramas valabila schimbarea sistemului prin depunerea declaratiei
Un singur cod CAEN din cele 3 este pentru Norma de venit si doar acea activitate o voi desfasura pe PFA incepand de anul viitor
Trebuie sa mai merg la Camera de comert sa elimin celelalte coduri CAEN sau e suficient sa desfasor doar activitatea pentru codul CAEN incadrat la norma ?
Multumesc
Buna ziua Octavian,
Daca veti desfasura activitate pe un singur cod CAEN, recomandam sa operati aceasta modificare la Registrul Comertului.
Trebuie mentionat insa ca daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale, venitul net din aceste activitati se stabileste de catre contribuabil prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati. Daca nu toate CAEN-urile pe care le aveti sunt la norma, acest lucru va obliga sa aplicati sistemul real de impozitare. Asa cum mentionati, pentru un CAEN din lista nu puteti aplica norma, ceea ce va obliga sa aplicati sistemul real. De aceea este necesara actualizarea codurilor la ONRC.
Sarbatori fericite!
Daca am PFA din Iulie 2022, si norma de venit adjustata imi este de 24500 RON. Trebuie sa platesc CAS si CASS pe anul 2022? Sau mi se adjusteaza si plafoanele la salariile minime, mi se ia plafonul doar pentru 6 luni de salariu minim?
Buna ziua Mark,
Norma ajustata este 24.500 lei, sub plafonul de 30.600 lei aferent anului 2022, astfel ca nu datorati nici CASS si nici CAS.
Mult succes!
Buna ziua,
Daca vreau sa-mi deschid un PFA cod caen 6202 cu un venit de maxim 10000lei/an si sunt angajat 8h/zi pe perioada nedeterminata, ce norma de venit ar fi indicat sa folosesc, si daca beneficiez de reducere fiind angajat(trebuie completata ceva hartie/cerere separat pentru a dovedii ca sunt angajat?). Va multumesc!
Buna ziua Alexandru,
Fiecare judet din tara publica anual o lista cu caen-urile pentru care se aplica norma de venit si valoarea normei. Puteti regasi aceasta lista aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2023/Norme_venit_2023.html.
De asemenea, pentru calitatea de angajat puteti beneficia de ajustarea normei de venit. Puteti regasi coeficientul de ajustare a normei in textul aferent judetului de care apartineti, chiar la final.
Mult succes!