Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

PFA cu norma de venit in 2022

PFA

O varianta de inregistrare fiscala la indemana este PFA la norma de venit, insa nu orice obiect de activitate este compatibil cu aceasta forma de organizare, doar anumite coduri CAEN sunt.

Mai exact, vorbim despre codurile CAEN specificate in Ordinul 925/2017, emis de Ministerul Finanțelor.

Reamintim faptul ca o PFA poate avea maxim 5 coduri CAEN in obiectul de activitate. Codurile CAEN sunt cele formate din 4 cifre (e.g. 6202 – Activitati de consultanta in tehnologia informatiei). Daca pentru desfasurarea activitatilor este nevoie de mai mult de 5 coduri CAEN, atunci trebuie luata in considerare varianta infiintarii unei Intreprinderi Individuale care permite pana la 10 coduri CAEN sau a unui SRL, care poate avea un numar nelimitat de coduri CAEN.

Contabilitatea PFA norma de venit

Contabilitatea PFA norma de venit se tine in partida simpla, chiar de catre persoana inregistrata sub aceasta forma, nu este nevoie de un contabil.

PFA la norma de venit va trebui doar sa completeze un registru de evidenta fiscala cu veniturile totale realizate in decursul anului si sa depuna tot anual declaratia unica.

Cum calculam taxele catre bugetul de stat?

Baza de impozitare o reprezinta norma de venit (nu veniturile efectiv realizate), care anual se publica de catre ANAF pentru fiecare oras in parte si pentru fiecare activitate desfasurata de PFA.

O PFA la norma de venit va plati impozit pe venit de 10%, iar daca norma de venit depaseste 12 salarii minime pe economie, atunci PFA va achita CASS 10% si CASS 25%.

Declararea obligatiilor se va face prin intermediul declaratiei unice pana in luna mai a anului X iar taxele aferente declaratiei unice se vor putea achita pana in luna mai a anului X+1.

Atentie! PFA la norma de venit nu va trebui sa depuna in anul X+1 regularizare la declaratia unica, asa cum este in cazul PFA sistem real, ci doar o singura declaratie unica aferenta anului in curs.

Normele de venit pentru anul 2022 se pot regasi aici.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.

Daca o activitate se desfasoara pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se reduce proportional, astfel incât sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva.

Daca o PFA desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente, altele decât venituri din profesii liberale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.

Legea ofera posibilitatea anumitor persoane de a isi reduce norma de venit si de a plati taxe mai mici, insa doar daca se afla in anumite situatii prevazute de lege. Astfel ca, in practica exista asa-numitii coeficienti de reducere a normei de venit (pe baza documentelor depuse) publicati de directiile regionale ale finantelor publice.

La incadrarea in coeficientul de reducere se va lua in calcul varsta contribuabilului la data de 1 ianuarie 2022.

Contribuabilii care indeplinesc conditiile pentru acordarea de reduceri vor beneficia de o singura reducere, care va fi cea mai mare.

Plafoane fiscale pentru PFA norma de venit

Un PFA la norma de venit trebuie sa urmareasca si sa tina cont de urmatoarele 2 plafoane fiscale:

  • trecere de la norma de venit la sistem real se va realiza daca PFA norma de venit depaseste plafonul de 100.000 euro – pentru anul 2022 plafonul este 492.040 lei (curs BNR valabil la data de 31.12.2021)
  • trecerea la platitor de TVA, daca PFA la norma de venit inregistreaza venituri anuale peste plafonul de 300.000 RON

Este important de mentionat ca PFA-urile la norma de venit pot sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real. Optiunea de a determina venitul net in sistem real este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada in cazul in care contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

16 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *