Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii despre pierderea contabila si fiscala?

Pierderi fiscale si contabile

Un SRL se poate afla la un moment dat, pe parcursul activitatii sale, pe pierdere. Chiar la inceputul activitatii, pierderea este inevitabila, datorita investitiilor facute de companii si a cheltuielilor necesare pentru demararea efectiva a activitatii aducatoare de venit. De exemplu, un restaurant care isi amenajeaza un spatiu potrivit, angajeaza oameni cu cateva luni inainte de deschidere pentru a-i pregati si care antreneaza cheltuieli de reclama pentru a se face cunoscut, va avea pierdere o perioda buna.

Trebuie mentionat ca o entitate poate functiona o perioada de timp pe pierdere, insa scopul oricarei afaceri este in cele din urma, de a aduce profit, asa ca, daca intr-un anumit termen acesta intarzie sa apara, poata ca ar trebui luate masuri suplimentare pentru revigorarea activitatii.

In contabilitate, putem avea pierdere contabila curenta, aferenta exercitiului contabil curent si/sau pierdere reportata. Daca citesti o balanta contabila, soldul debitor al contului 121 reflecta tocmai pierderea (din anul curent) pana la data la care a fost generata balanta respectiva. Soldul debitor al contului 171 reflecta pierderea contabila reportata, aferenta exercitiilor financiare precedente.

Ce implicatii suplimentare are faptul ca o entitate este pe pierdere?

Implicatii asupra dividendelor

Antreprenorul/antreprenorii din spatele firmei nu pot sa retraga dividende. Asa cum pentru un salariat sursa de venit este salariul lunar, pentru un antreprenor sursa de venit o reprezinta dividendele.

Potrivit legii societatilor comerciale, nu se vor putea distribui dividende dect din profituri determinate potrivit legii.

Legea contabilitatii arata ca repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate ?i se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.

Pe de alta parte, pe langa pierderea contabila, care este cea reflectata in soldul debitor al conturilor 121/171, poate exista si pierdere fiscala, care se reflecta in urma depunerii declaratiilor de impozit pe profit (101).

Pierderea fiscala rezulta in urma calculului profitului/pierderii, respectand principiile din codul fiscal deductibilitate vs. nedeductibilitate la anumite cheltuieli si se reflecta in declaratiile privindimpozitul pe profit.

Pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.

Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

Pierderea fiscala, inregistrata de contribuabilii care i?i inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare totala, se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati, ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare.

Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu i?i inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de ace?ti contribuabili ?i de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.

Astfel, ca sa subliniem o diferenta intre cele doua pierderi, contabila si fiscala, mentionam ca in timp ce pierderea contabila nu are un termen limita de reportare, cea fiscala este limitata la 7 ani.

Pe langa faptul ca antreprenorul nu ridica dividende, va trebui chiar sa participe cu o infuzie de capital pentru a putea sa sustina activitatea, respectiv sa crediteze firma cu resursele necesare pentru a-si putea derula activitatea.

Implicatii asupra sponsorizarilor

Daca o entitate platitoare de impozit pe profit inregistreaza de exemplu in primul trimestrul al anului profit si scade din impozitul de plata valoarea sponsorizarii efectuate, in limitele admise, iar la sfarsitul anului tinand cont de cifrele cumulate, societatea este pe pierdere, se pune problema ce se intampla cu sponsorizarea scazuta in primul trimestru?

Conform art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, contribuabilii care efectueaza sponsorizari scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat, la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri;

2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat;

Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

Sponsorizarile se scad din impozitul pe profit la fiecare termen de plata al impozitului pe profit.

In exemplu dat, s-a platit impozit pe primul trimestru, chiar daca pe total an nu este impozit de plata. In mod similar, se scad sponsorizarile la fiecare termen de plata al impozitului pe profit, chiar daca la finalul anului avem pierdere. Atat pentru sponsorizari, cat si pentru pierderea fiscala, se tine cont de termenul de reportare de 7 ani.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *