Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Platitor de impozit pe profit prin optiune

impozit pe profit

Daca detii o microintreprindere si doresti sa platesti impozit pe profit, nu pe venitul obtinut, insa nu ai realizat venituri care sa depaseasca plafonul de 1.000.000 EUR, atunci trebuie sa stii ca poti opta o singura data pentru acest sistem daca indeplinesti cumulativ urmatoarele doua criterii:

• ai subscris un capital social de cel putin 45.000 RON;

• ai cel putin 2 salariati cu contract individual de munca.

Prin salariat se intelege o persoana angajata cu contract individual de munca, norma intreaga de 8h/zi sau, in cazul in care societatea ta detine mai multe contracte individuale de munca cu fractiune de norma, se vor insuma fractiunile de norma astfel incat suma lor sa echivaleze cu o norma intreaga.

Atentie! Daca societatea ta are intregistrate contractele individuale de munca dar acestea sunt suspendate, ele se iau in considerare la calculul numarului de angajati.

Exemplu: 

Societatea X are o angajata cu norma intreaga (8h/zi) dar care are contractul individual de munca suspendat deoarece este in concediu de ingrijire copil. Tot societatea X mai are doi angajati cu contracte individuale de munca cu timp partial, unul de 5h/zi iar celalalt cu 3h/zi. 

Cu privire la societatea X, se poate considera faptul ca se incadreaza la cel de-al doilea criteriu privind numarul de angajati, mai ramane doar sa se respecte si criteriul privind subscrierea capitalului social.

In alta ordine de idei, daca cele doua conditii de mai sus nu mai sunt respectate, atunci societatea ta va trece la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub nivelul de 45.000 RON si/sau numarul salariatilor scade sub 2, nemaiputand opta pentru acest sistem (impozit pe profit) decat daca se va depasi plafonul de 1.000.000 EUR.

Sa presupunem ca in perioada in care societatea ta era platitoare de impozit pe profit prin optiune, numarul angajatilor tai scade sub 2. In aceste conditii vei putea aplica in continuare impozit pe profit daca intr-un termen de 60 de zile angajezi una sau mai multe persoane, astfel incat sa ai din nou cel putin 2 salariati.

Optiunea de trecere de la platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor la platitor de impozit pe profit, prin optiune, se realizeaza prin completarea si depunerea la ANAF a declaratiei 010 sau a declaratiei 700 iar calcularea si plata impozitului pe profit se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile pe care le vei realiza incepand din trimestrul respectiv.

Cota de impozitare a microintreprinderilor platitoare de impozit pe profit este si anul acesta de 16%. 

Avantaje platitor de impozit pe profit:

• acest sistem este atractiv pentru societatile care inregistreaza o marja mica de profit, cota de 16% aplicandu-se la diferenta dintre venituri si cheltuieli;

• veniturile unei societati sunt de cele mai multe ori mai mari decat profitul rezultat, de aceea uneori este mai rentabil sa platesti 16% impozit pe profit decat 1% sau 3% (dupa caz) pe intreg cuantumul de venituri inregistrate;

• daca societatea este nou infiintata, riscurile ca aceasta sa inregistreze in primul an o pierdere sunt destul de mari, de aceea, daca aplici impozit pe profit, aceste pierderi fiscale vor putea fi reportate pe o perioada de sapte ani. Daca ai fi platit un impozit pe veniturile microintreprinderilor, aceste pierderi fiscale nu le-ai fi putut reporta;

• pentru o societate care executa proiecte de investiii mari si pe termen lung, este mai avantajos sa fie platitoare de impozit pe profit; 

• daca nu se inregistreaza profit, nu se plateste impozit etc.

Dezavantaje platitor de impozit pe profit:

• costuri mai ridicate cu serviciile de contabilitate;

• riscuri mai mari in ceea ce priveste preturile de transfer daca derulezi tranzactii cu parti afiliate.

Cum se plateste impozitul pe profit?

In vederea stabilirii impozitului pe profit se calculeza rezultatul fiscal ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate, din care se vor scadea veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se vor adauga cheltuielile nedeductibile. Daca rezultatul fiscal este pozitiv atunci rezulta un profit impozabil iar daca rezultatul este negativ, atunci rezulta o pierdere fiscala.

Calculul, declararea si plata impozitului pe profit, cu anumite exceptii, se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I – III. Definitivarea si plata impozitului pe profitul aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit (25 martie a anului urmator).

Impozitul pe profit se declara trimestrial prin formularul 100 (trimestrele I-III) si respectiv anual prin formularul 101 – Declaratie privind impozitul pe profit.

Exista si exceptii: anumiti contribuabili pot opta pentru sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *