Dreptul la concediul de odihna este un drept fundamental al angajatilor si este reglementat in legislatia nationala de Codul muncii.
1. O persoana care este selectata de catre un angajator in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la durata concediului de odihna la care va avea dreptul. Numarul de zile de concediu de odihna se mentioneaza in contractul individual de munca si in cazul in care se modifica, se intocmeste un act aditional la contractul individual de munca.
2. Durata concediului de odihna poate varia de la o tara la alta. Pot exista diferente in functie de vechimea in munca a angajatului. Durata minima a concediului de odihna in Romania este de 20 de zile.
3. Exista si alte tipuri de zile in care angajatul nu lucreaza dar care nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Acestea sunt:
- sarbatorile legale
- zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil
- perioadele de incapacitate temporara de munca (concediul medical)
- concediul de maternitate
- concediului paternal
- concediului de risc maternal
- concediului pentru ingrijirea copilului bolnav
- concediului de ingrijitor
- perioada absenței de la locul de munca in situații neprevazute, determinate de o situație de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezența imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului, in limia a 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic.
4. Pe durata concediului de odihna nu poate fi dispusa concedierea unui salariat.
5. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
6. Exista catega categorii de salariati care beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare. Acestia sunt:
- cei care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare
- nevazatorii
- alte persoane cu handicap si
- tinerii in varsta de pana la 18 ani
Acest numar de zile suplimetare se stabileste prin contractul colectiv de munca si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.
7. O situatie speciala este in cazul salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare „in vitro”. Acestea beneficiaza anual, de un concediu de odihna suplimentar, platit, de trei zile. La cererea privind acordarea acestui concediu de odihna suplimentar vor trebui sa anexeze scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist.
8. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
9. Un aspect important referitor la concediul de odihna este programarea acestuia. Prin programarea individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
In cadrul perioadelor de concediu salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel pusin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
10. Concediul de odihna este un concediu platit. Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute mai sus din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua,
În cazul în care angajatorul nu vrea să acorde concediu de odihnă din diferite motive, ce se poate face?
De exemplu, la mine la muncă trebuie înlocuitor pentru a putea să îmi iau concediu. Dar dacă nici un coleg nu vrea să mă înlocuiască, nu pot să îmi iau concediu.
Există vreo soluție pe cale legală pentru situații de genu?
Buna ziua Andrei,
Angajatorul este obligat sa va acorde zilele de concediu prevazute in contractul de munca – minim 21 pe an, indiferent ca aveti sau nu inlocuitor. Obligatia societatii este de a-si organiza în asa fel activitatea, incat sa va puteti lua zilele legale. Va recomandam sa depuneti o cerere scrisa la angajator pentru aprobarea zilelor de concediu si sa discutati cu acesta despre dreptul legal pe care il aveti.
Mult succes!