Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Depunerea raportarilor contabile semestriale pentru anul 2020

SmartBill Conta

In MOF 675 din 30 iulie 2020 a fost publicat Ordinul 2.206 prin care se aproba raportarile contabile la 30 iunie 2020. Acestea se vor depune doar de catre firmele care au cifra de afaceri pe anul 2019 mai mare de 220.000 lei. Termenul de depunere a raportarilor este 30 septembrie 2020. Desi ordinul a fost publicat in MOF, raportarile contabile nu se vor putea depune pana cand nu se va publica formatul pdf al acestora pe site-ul ANAF.

Spre deosebire de situatiile financiare anuale, raportarile contabile semestriale sunt mai simple si nu presupun efectuarea anterioara a tuturor lucrarilor contabile cum este inventarierea patrimoniului. Inventarierea patrimoniului este obligatorie inainte de intocmirea situatiilor financiare anuale si a celor intermediare (care se depun pentru ridicarea de dividende din profitul anului curent), insa nu si pentru raportarile semestriale.

Nedepunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2020, in conditiile prevazute de ordin, se sanctioneaza conform prevederilor art. 42 din legea contabilitatii, astfel:

  1. intarzierea depunerii raportarilor la timp:
    • intre 1 zi si 15 zile lucratoare ? amenda este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei
    • intre 16 zile si 30 zile lucratoare- amenda este cuprinsa intre 1.000 lei si 3.000 lei
    • peste 30 de zile lucratoare amenda este cuprinsa intre 1.500 lei si 4.500 lei.
  2. in cazul nedepunerii raportarilor contabile se aplica amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei. In prezent, firmele sunt obligate sa depuna 3 tipuri de raportari:
    • situatiile financiare anuale, obligatorii pentru fiecare firma indiferent de marime (cu cat firma este mai mare, cu atat creste gradul de complexitate a acestora)
    • raportari contabile semestriale ? asa cum am mentionat anterior
    • situatii financiare intermediare, care se depun de catre firmele care repartizeaza dividende din profitul anului curent.

Pe langa aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020, Ordinul 2.206 mai aduce cateva clarificari reglementarilor contabile astfel:

  • firmele care decid ca, in cazul imobilizarilor corporale, sa treaca de la metoda reevaluarii la metoda costului, vor determina cheltuiala cu amortizarea pe baza valorii activului, corectata cu ajustarile impuse de modificarea respectivei politici contabile;
  • amortizarea imobilizarilor nu este nici intrerupta, nici diminuata pe perioada neutilizarii acestora. Anterior acestei reglementari, nu se prevedea expres tratamentul aplicabil cheltuielilor cu amortizarea pe perioada neutilizarii imobilizarilor, situatie frecvent intalnita ca urmare a contextului actual global.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *