Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stie angajatorii cu privire la restrictiile in munca?

SmartBill

Intalnim din ce in ce mai des in practica diverse exceptii de la munca prestata in mod clasic adica dupa programul de 8h/zi, de luni pana vineri, cu weekend liber si prestata de persoane care au peste 18 ani.

Cand vorbim despre exceptii, ne referim spre exemplu la munca cu minori, munca de noapte, munca peste program si altele. In toate aceste situatii angajatorii ar trebui sa tina cont de cateva restrictii pe care Codul Muncii le impune si anume:

Munca prestata de minori

Atunci cand doresti sa incadrezi in munca minori trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte:

  • o persoana dobandeste capacitatea de munca la varsta de 16 ani
  • persoana poate incheia CIM si la varsta de 15 ani, insa doar cu acordul parintilor
  • este interzisa incadrarea in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase a persoanelor sub 18 ani
  • durata timpului de munca pentru persoanele sub 18 ani este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana
  • persoanele sub 18 ani nu pot presta munca suplimentara si munca de noapte
  • persoanelor sub 18 ani trebuie sa le acorzi o pauza de masa de cel putin 30 de minute in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate
  • persoanelor sub 18 ani trebuie sa le acorzi un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare

Munca de noapte

Daca angajatii tai presteaza munca de noapte, adica presteaza munca intre orele 22:00 – 6:00 sau efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul zilnic de lucru sau efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul lunar de lucru, atunci ar trebui sa tii cont de urmatoarele:

  • durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu poate depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea repausului saptamanal
  • daca utilizezi in mod frecvent munca de noapte, atunci esti obligat sa informezi ITM-ul
  • trebuie sa ii trimiti pe salariatii care vor lucra de noapte sa isi  efectueze un examen medical inainte de inceperea activitatii pe cheltuiala firmei si apoi periodic tot pe cheltuiala firmei
  • salariatii de noapte trebuie sa beneficieze fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru

Munca in weekend

La acest tip de munca singura conditie pe care angajatorul trebuie sa o respecte este cea in legatura cu acordarea unui spor de weekend angajatilor.

Sporul de weekend este acel spor care se acorda de catre angajator salariatilor care sunt prezenti la serviciu si in weekend. Pentru angajatii care sunt nevoiti sa lucreze si in weekend trebuie stipulat in CIM sau in CCM aceasta clauza, sau sa se anexeze un act aditional prin care sa se aminteasca acest lucru.

Potrivit art. 137 din Codul muncii, orice salariat trebuie sa aiba doua zile consecutive (48 de ore) de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica.

Astfel, in situatia in care salariatii nu beneficiaza de repausul saptamanal, sambata sau duminica, ci in alte zile consecutive, acestia trebuie obligatoriu sa beneficieze de un spor la salariu.

Legislatia in vigoare nu prevede un cuantum fix al sporului de weekend, existand astfel libertate deplina a partilor in stabilirea cuantumului si a conditiilor acordarii acestuia.

Munca suplimentara

Daca angajatii tai fac munca suplimentara, atunci trebuie sa stii ca munca suplimentara se poate compensa astfel:

  • prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia
  • spor la salariu pentru munca suplimentara ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza

Munca in sarbatori legale

Legislatia muncii prevede cateva zile pe an considerate sarbatori legale in care nu se lucreaza, insa in practica exista situatii in care activitatea firmei nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, angajatii nefiind liberi in aceste zile.

In aceste situatii, angajatorii trebuie sa le asigure angajatilor compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Daca nici solutia mai sus mentionata nu se poate realiza, atunci salariatii trebuie sa beneficieze, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *