Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

10 lucruri bine de stiut despre societatile cu raspundere limitata

societatile cu raspundere limitata

Societatea cu raspundere limitata este cea mai frecventa forma de constituire a unei societati comerciale.

Aceasta are cateva elemente specifice precum:

1. Intr-o societate cu raspundere limitata, numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50. In cazul in care s-ar depasi maximul legal de asociati de exemplu din cauza numarului succesorilor, acestia vor fi obligati sa desemneze un numar de titulari ce nu va depasi maximul legal.

2. Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata se divide in parti sociale egale. Societatea cu raspundere limitata trebuie sa verse 30% din valoarea capitalului social subscris nu mai tarziu de 3 luni de la data inmatricularii, dar inainte de a incepe operatiuni in numele societatii, iar diferenta de capital social subscris va fi varsata:

a) pentru aportul in numerar, in 12 luni de la data inmatricularii;

b) pentru aportul in natura, in termen de cel mult 2 ani de la data inmatricularii.

3. Asociatii in societatea cu raspundere limitata raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.

4. Hotararile asociatilor in cadrul unei SRL se iau in adunarea generala. Se poate stabili ca votarea sa se poata face si prin corespondenta prin mentionarea acestui fapt in actul constitutiv.

Deciziile adunarii generale se iau prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel.

5. In cadrul SRL, obligatiile principale ale adunarii generale a asociatilor sunt:

a) aprobarea situatiilor financiare anuale si stabilirea repartizarii profitului net;

b) desemnarea administratorilor si cenzorilor, revocarea/demiterea si descarcarea de activitate, precum contractarea auditului financiar, atunci cand acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii;

c) deciderea urmaririi administratorilor si cenzorilor pentru daunele pricinuite societatii, desemnand si persoana insarcinata sa o exercite;

d) modificarea actului constitutiv.

6. Administratorul este obligat sa convoace adunarea asociatilor la sediul social, cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar. De asemenea si un asociat sau un numar de asociati, ce reprezinta cel putin o patrime din capitalul social, vor putea cere convocarea adunarii generale, indicand scopul acestei convocari.

Convocarea acestei adunari se face in forma prevazuta in actul constitutiv, iar in lipsa unei dispozitii speciale, prin scrisoare recomandata, cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratandu-se ordinea de zi.

7. In cazul societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic, acesta va exercita atributiile adunarii generale a asociatilor societatii.

8. Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.

9. Societatea trebuie sa tina, prin grija administratorilor, un registru al asociatilor, in care se vor inscrie, dupa caz, numele si prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul fiecarui asociat, partea acestuia din capitalul social, transferul partilor sociale sau orice alta modificare privitoare la acestea. Administratorii raspund personal si solidar pentru orice dauna pricinuita prin nerespectarea acestei prevederi.

In ce priveste transmiterea partilor sociale aceasta este permisa intre asociati. Daca actul constitutiv nu prevede altfel, transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social. Transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii si are effect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului.

10. Societatea cu raspundere limitata nu poate emite obligatiuni.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *