Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Campanii ANAF, suspendare contract de munca, intreprinderi legate – Cronica antreprenoriala

Suspendare contract de munca

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. ANAF deruleaza la nivel national, incepand cu luna martie 2024, un program de conformare referitor la veniturile realizate de persoanele fizice care presteaza activitati de infrumusetare/intretinere corporala. Grupurile tinta ale acestui program de conformare sunt, pe de o parte, persoane fizice care obtin venituri din acest gen de activitati (PFA, II, IF, persoane care au absolvit cursurile unor scoli de profil, alte persoane fizice identificate din surse deschise) si, pe de alta parte, angajatori care activeaza in domeniu, furnizori de formare profesionala etc.

2. Suspendarea unui contract individual de munca pentru un angajat poate sa survina din mai multe motive. Contractul poate fi suspendat de drept, prin acordul partilor sau printr-un act unilateral al uneia dintre parti.

Contractul individual de munca poate fi suspendat de drept in una din urmatoarele situatii:

– carantina

– forta majora

– concediu de maternitate

– concediu pentru incapacitate temporara de munca

– indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat

– exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative sau judecatoresti, pe intreaga durata a mandatului

– in cazul in care salariatul este arestat preventiv

– de la data in care angajatului ii sunt expirate avizele, autorizatiile ori atestate necesare pentru exercitarea profesiei

– in alte cazuri prevazute de lege

3. Contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordat de angajator pentru salariatii proprii asa cum este prevazut in contractul de munca sau regulamentul intern nu este considerat venit impozabil. Aceste sume nu se includ nici in baza de calcul al contributiilor sociale.
Pentru decontarea transportului, fiecare salariat poate intocmi un decont de cheltuieli la care sa fie anexate facturi, bonuri de combustibil, abonamente.

4. Leaseback-ul reprezinta o operatiune in care mijloace fixe, cum ar fi cladiri, vehicule sau echipamente sunt vandute catre un investitor si apoi rascumparate de catre vanzator. Operatiunea de leaseback este bazata pe un contract incheiat intre partile implicate, care stabileste termenii si conditiile in care au loc vanzarea si rascumpararea mijlocului fix.
Operatiunile de leaseback sunt atractive pentru intreprinderi din mai multe motive. Prin aceasta metoda, acestea pot beneficia de o infuzie importanta de lichiditati, care poate fi utilizata pentru investitii pe termen lung sau pentru capitalul de lucru. In acelasi timp, intreprinderile pot pastra drepturile de folosire a imobilizarilor pe intreaga perioada de leasing.

5. Pe 29 martie 2024, in Monitorul Oficial al Romaniei s-a publicat Ordonanta de Urgenta nr. 31 care aduce cateva noutati fiscale aplicabile incepand cu 29 martie 2024.
Una dintre modificari se refera la definirea intreprinderilor legate, aspect esential pentru determinarea incadrarii in plafonul de 500.000 euro, necesar pentru aplicarea regimului de microintreprinderi.
Pentru aplicarea prevederilor referitoare la limita de venituri, se ia in considerare venitul realizat de catre persoana juridica, insumat cu veniturile intreprinderilor legate de aceasta, iar elementele luate in calcul sunt cele care constituie baza impozabila.

Astfel, persoana juridica romana este considerata legata de o alta persoana in cazul in care exista oricare dintre urmatoarele raporturi:

a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice romane;

b) persoana juridica romana care verifica conditia este detinuta de o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridica romana care verifica conditia, aceasta alta persoana juridica romana are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere;

c) persoana juridica romana care verifica conditia este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica. In situatia in care persoana care detine titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoana juridica romana, persoana juridica romana care verifica conditia cumuleaza si veniturile acestei persoane;

d) persoana juridica romana care verifica conditia daca are unul sau mai multi actionari/asociati care detin, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In aceasta situatie, veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/ intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.

6. 29 aprilie este termenul de depunere a situatiilor financiare pentru :

– persoanele juridice fara scop patrimonial de utilitate publica;

– organizatii sindicale si patronale;

– CAR unitati militare;

– CAR salariati infiintate potrivit Legii 122/1996;

– uniuni teritoriale salariati infiintate potrivit Legii 122/1996;

– Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania, infiintata in baza Legii 122/1996.

7. Contribuabilii inregistrati ca platitori de impozit pe profit sunt obligati sa intocmeasca Registrul de evidenta fiscala, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala.
Contribuabilii care nu mai indeplinesc conditiile de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor au de asemenea obligatia de a completa registrul de evidenta fiscala.

Acesta poate fi completat fie in format fizic, care se elibereaza contra cost de unitatile fiscale din raza teritoriala in care contribuabilul isi are declarat domiciliul fiscal, pe baza certificatului de inregistrare emis de Oficiul National al Registrului Comertului, fie in format electronic, cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *