Anul 2021 va ramane un an memorabil in ceea ce priveste sfera modificarilor legislative pe partea de TVA (directivele de TVA) in domeniul comertului electronic.
In acest context, prezentam cativa termeni din sfera comertului electronic bine de stiut in prezent:
- OSS – este prescurtarea de la One Stop Shop si reprezinta ghiseul unic pentru TVA. Este vorba despre regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum.
- Regimul Non-UE – este o modalitate de simplificare destinata persoanelor nestabilite in UE pentru a plati TVA datorata in toate statele membre UE intr-un singur stat membru prin intermediul ghiseului unic mai sus mentionat (OSS).
- IOSS – este prescurtarea de la Import One Stop Shop si reprezinta ghiseul unic pentru importuri. Este o masura pentru facilitarea declararii si platii TVA pentru vanzarea de bunuri cu valoare redusa importate in UE.
- MOSS – este prescurtarea de la Mini One Stop Shop si reprezinta mini ghiseul unic. De la data de 1 iulie 2021 MOSS s-a transformat in OSS, ghiseul unic fiind extins si pentru alte operatiuni.
- TBE – este prescurtarea de la servicii de telecomunicatii, radiofuziune, televiziune si servicii furnizate pe cale electronica.
- B2C – este prescurtarea de la business-to-consumer si se refera la livrarile/prestarile catre consumatorii finali si acopera tranzactiile: vanzarile la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte efectuate de furnizori si furnizori presupusi; vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta efectuate de furnizori sau de furnizori presupusi; vanzarile interne de bunuri efectuate de furnizori presupusi; prestarea de servicii de catre persoane impozabile nestabilite in UE sau de catre persoane impozabile stabilite in UE, dar nu in statul membru de consum, catre persoane neimpozabile (consumatori finali).
- SM – este prescurtarea de la stat membru.
- Furnizor presupus – este persoana impozabila considerata a primi bunurile de la furnizorul subiacent si care livreaza bunurile catre consumatorul final. Astfel, un furnizor presupus are aceleasi drepturi si obligatii in scopuri de TVA ca si furnizorul. Furnizorul presupus este persoana impozabila care faciliteaza livrarile printr-o interfata electronica, astfel cum se prevede la articolul 14a din Directiva TVA.
- Furnizor subiacent – este persoana impozabila care livreaza bunuri sau efectueaza vanzari la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte prin intermediul unei interfete electronice.
- Intermediar – inseamna o persoana stabilita in Comunitate, desemnata de un furnizor sau de un furnizor presupus care efectueaza vanzari la distanta de bunuri importate din tari terte sau din teritorii terte ca persoana care este obligata la plata TVA si care trebuie sa respecte obligatiile prevazute de regimul ghiseului unic pentru importuri.
- Vanzari la distanta de bunuri – se refera la vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta si la vanzarile la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte.
- Interfata electronica – un concept larg care permite comunicarea intre doua sisteme independente sau un sistem si utilizatorul final cu ajutorul unui dispozitiv sau al unui program. O interfata electronica ar putea cuprinde un site, un portal, un dispozitiv poarta (gateway), o piata online, o interfata de programare a aplicatiilor (API) etc.
- Servicii de fulfillment – sunt servicii oferite furnizorilor de bunuri constand in depozitarea bunurilor intr-un antrepozit, pregatirea comenzilor si expedierea bunurilor din antrepozit.
- Valoare intrinseca – in cazul marfurilor comerciale: pretul marfurilor in sine, atunci cand sunt vandute pentru export catre teritoriul vamal al Uniunii, excluzand cheltuielile de transport si de asigurare, cu exceptia cazului in care acestea din urma sunt incluse in pret si nu sunt indicate separat pe factura, precum si orice alte taxe si impuneri care pot fi verificate de catre autoritatile vamale pe baza oricarui (oricaror) document(e) relevant(e). In cazul marfurilor fara caracter comercial: pretul care ar fi fost platit pentru marfurile in sine daca ele ar fi fost vandute pentru export catre teritoriul vamal al Uniunii.
- Regimuri speciale – regimurile speciale includ regimul non-UE, regimul UE si regimul de import:
- Regimul non-UE inseamna regimul special pentru serviciile prestate de persoane impozabile nestabilite in Comunitate
- Regimul UE inseamna regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri in interiorul unui stat membru facilitate de interfete electronice si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Comunitate, dar nu in statul membru de consum
- Regim de import inseamna regimul special pentru vanzarile la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte
Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti incepe o afacere de comert online, urmareste episodul dedicat acestul subiect din cadrul poiectului Prima mea afacere – Cum sa iti infiintezi un magazin online?
Testeaza programul nostru de facturare online sau cel de gestiune si vezi cum poate SmartBill sa te ajute sa iti digitalizezi afacerea.