Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

10 acte normative din biblioteca legislativa a PFA-ului

Persoana fizica autorizata reprezinta una din cele mai populare forme de inmatriculare. In Romania exista peste 400.000 de PFA/II/IF active, potrivit unei statistici publicate de ONRC pentru luna aprilie 2021.

Iata mai jos lista actelor normative de care trebuie sa tina cont PFA-urile in activitatea desfasurata:

1. OUG nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale

Aceasta OUG reglementeaza :

  • inregistrarea si autorizarea functionarii PFA-urilor
  • regimul juridic al PFA

2. Documentele necesare inregistrarii unei PFA la ONRC sunt disponibile pe site-ul ONRC aici.

Documentele necesare in cazul desfiintarii unui PFA sunt disponibile aici.

Pe parcursul derularii activitatii, PFA-urile pot inregistra la ONRC diferite mentiuni. De asemenea, isi pot suspenda temporar activitatea, cum se intampla de exemplu la intrarea in concediul de ingrijire copil. Documentatia necesara in astfel de situatii este disponibila aici.

3. Regimul fiscal si optiunile fiscale ale PFA-urilor sunt reglementate de Codul fiscal, care la Capitolul II descrie urmatoarele:

  • definirea veniturilor din activitati independente
  • definirea veniturilor din România din activitati independente
  • reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate
  • stabilirea impozitului pentru veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, potrivit legii
  • plati anticipate ale impozitului pentru unele venituri din activitati independente
  • stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit
  • optiunea de a stabili venitul net anual, in sistem real pe baza datelor din contabilitate
  • stabilirea impozitului pentru veniturile din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit
  • impozitarea venitului net anual din activitati independente

4. Nomenclatorul activitatilor pentru care se poate alege sistemul de impozitare la norma de venit este reglementat prin Ordinul 1847/2003. Prin acest ordin sunt reglementate 163 de activitati care pot fi impuse la norma de venit.

5. Obligatia de dotare cu casa de marcat in cazul in care se  incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie este reglementata de OUG nr. 28 din 25 martie 1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Ordonanta mai prevede exceptiile de la obligatia de dotare cu case de marcat precum si sanctiunile in cazul nerespectarii prevederilor legale.

6. Limitele la plafoanele cu numerar pe care PFA-urile trebuie sa le cunoasca sunt reglementate la Legea nr. 70 din 2 aprilie 2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

7. Declaratia pe care o depun persoanele fizice este declaratia unica (212) care este disponibila pe site-ul ANAF – aici.

Formatul actual al declaratiei este reglementat de Ordinul nr. 14 din 7 ianuarie 2021 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.

8. In cazul PFA-urilor care lucreaza in sistem real regulile contabile care se aplica, privind tinerea contabilitatii in partida simpla sunt prezentate in Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.

9. Formatul documentelor financiar- contabile care se utilizeaza este reglementat de Ordinul nr. 2.634 din 5 noiembrie 2015 privind documentele financiar-contabile.

Ordinul contine elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina documentele financiar-contabile, modelele documentelor financiar-contabile si durata lor de pastrare. Pentru intocmirea facturilor de catre PFA se aplica prevederile art.319 din Codul fiscal.

10. PFA-urile in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 3.254 din 19 decembrie 2017 privind Registrul de evidenta fiscala pentru persoanele fizice, contribuabili potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.  In schimb, PFA-urile impuse la norma de venit au obligatia sa completeze in Registrul de evidenta fiscala numai partea referitoare la venituri.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *