Dupa cum stim cu totii, atat sfarsitul, cat si inceputul de an sunt perioade destul de aglomerate pentru specialistii din domeniile financiar-contabil si resurse umane, deoarece exista o serie de activitati care trebuie realizate, de regula in acest moment al anului.
Una dintre activitatile la care ne referim este programarea concediilor de odihna pentru urmatorul an, pentru anul 2022, in situatia in care firma detine angajati cu contract individual de munca.
Conform art. 148 din Codul muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
In cadrul perioadelor de concediu stabilite, salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea, astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Astfel, pana la sfarsitul anului 2021, angajatorii trebuie sa stabileasca programarile pentru concediile de odihna ale salariatilor aferente anului 2022.
In acest sens, se intocmeste o decizie interna pentru programarea concediului de odihna in care conducatorii societatilor trebuie sa se consulte cu salariatii si sa consemneze perioadele in care acestia doresc sa isi ia concediile de odihna la care au dreptul.
Principalele informatii pe care trebuie sa le contina decizia interna privind programarea concediului de odihna sunt:
- datele de identificare a societatii
- obiectul deciziei
- numarul si data intocmirii deciziei
- anul pentru care se intocmeste decizia
- numele si prenumele angajatilor
- perioada efectuarii concediului de odihna
- semnatura de confirmare a salariatilor
- semnatura conducatorului societatii
Pentru o buna desfasurare a activitatii unei societati, este recomandat sa se respecte aceste programari colective ale concediilor de odihna, insa desigur, in practica exista situatii in care natura evenimentelor poate modifica pe alocuri aceasta programare.
Ce aspecte ar trebui luate in considerare atunci cand efectuam programarea concediilor de odihna?
- numarul de zile de concediu la care fiecare angajat are dreptul (conform legii, dreptul la concediu de odihna anual este de minim 20 de zile lucratoare, insa durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in CIM si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic);
- numarul de zile de concediu de odihna ramase din perioada precedenta;
- sarbatorile legale din an si cand pica ele in timpul saptamanii.
In anul 2022 vor fi urmatoarele zile libere legal:
- 1 ianuarie (sambata), 2 ianuarie (duminica) — Anul Nou
- 24 ianuarie (luni) — Ziua Unirii Principatelor Romane
- 22 aprilie — Vinerea Mare,
- 24 (duminica) – 25 aprilie (luni) — Paste ortodox 2022
- 1 mai (duminica) — Ziua Muncii
- 1 iunie (miercuri) — Ziua Copilului
- 12 iunie (duminica) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
- 15 august (luni) — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (miercuri) — Sfantul Andrei
- 1 decembrie (joi) — Ziua Nationala a Romaniei
- 25 decembrie (duminica), 26 decembrie (luni) — Craciunul
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.