Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – lista produselor cu risc fiscal ridicat, legea privind nomazii digitali

SmartBill

Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. S-a publicat oficial lista produselor cu risc fiscal ridicat pentru a caror comercializare in relatia B2B este necesara utilizarea sistemului RO e-Factura (O12/2022 privind aprobarea produselor cu risc fiscal ridicat). In baza unei ordonante de urgenta publicata in anul 2021, ANAF  a introdus obligatia ca, pentru anumite produse considerate cu risc fiscal ridicat si comercializate in relatia B2B, furnizorii sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Transmiterea facturilor emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura urmeaza a se efectua in doua etape, respectiv:

  • in perioada 1 aprilie – 30 iunie 2022, furnizorii pot sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura
  • incepand cu data de 1 iulie 2022, furnizorii sunt obligati sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura

Cele cinci categorii de produse considerate cu risc fiscal ridicat sunt:

  • legume, fructe, radacini si tuberculi alimentari, alte plante comestibile
  • bauturi alcoolice
  • constructii noi
  • produse minerale (apa minerala naturala, nisip si pietris)
  • imbracaminte si incaltaminte

2. S-a abrogat Ordinul 380/20.09.2021 care a instituit obligatia entitatilor raportoare, asa cum sunt stabilite prin Legea 129/2019, de a raporta ONPCSB eventualele neconcordante privind  beneficiarii reali.

Mai precis, ordinul aborgat prevedea obligatia de a raporta catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor orice neconcordanta dintre informatiile disponibile in registrele centrale privind beneficiarii reali si informatiile pe care le detin entitatile raportoare cu privire la acestia.

3. Un act normativ recent publicat compleaza legislatia privind regimul strainilor din Romania. Astfel, prin Legea 22/2022 se introduce conceptul de nomad digital.

Actul normativ prevede conditiile cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a li se acorda viza de lunga sedere nomazii digitali aflati in Romania cu scopul de a locui si/sau calatori in timp ce continua sa isi obtina venituri din prestarea contractului de munca la o companie inregistrata in afara Romaniei sau din activitatile economice printr-o companie inregistrata de acesta in afara Romaniei.

Nomadul digital este strainul care este angajat cu un contract de munca la o companie inregistrata in afara Romaniei si care presteaza servicii prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor sau care detine o companie inregistrata in afara Romaniei, in cadrul careia presteaza servicii prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor si poate desfasura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanta, prin folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor.

4. In cazul in care in cursul anului 2021 s-au acordat dividende trimestriale, firmele trebuie sa tina cont ca regularizarea se face prin intermediul situatiilor financiare anuale.

In cazul in care asociatii sau actionarii datoreaza restituiri de dividende, in urma acestei regularizari, acestea se achita societatii in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Situatiile financiare anuale aferente anului 202 se depun de catre firme, ONG-uri etc. la urmatoarele termene:

  • societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare – au termen 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Prin urmare, termenul de depunere este 30 mai 2022.
  • pentru celelalte persoane prevazute la art. 1 alin. (1)-(3) din Legea nr. 82/1991 – de exemplu ONG-uri, termenul este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Astfel, pentru ONG-uri, termenul de depunere este 2 mai 2022 (30 aprilie si 1 mai fiind zile nelucratoare).

5. Firmele trebuie sa depuna pana la data de 28 februarie 2022 formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, venituri din jocuri de noroc si  castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit.

Prin aceasta se declara veniturile cu retinere la sursa, incadrate in urmatoarele categorii:

  • venituri din dividende
  • venituri din dobanzi
  • venituri din lichidarea unei persoane juridice
  • venituri din pensii
  • venituri din premii
  • venituri din jocuri de noroc
  • venituri din alte surse

6. Incepand cu 1 februarie 2022, tichetele de masa vor fi emise exclusiv in format eletronic. Tichetele de masa, tichetele de cresa, tichetele culturale si, respectiv, tichetele cadou emise pe suport hartie potrivit Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 ianuarie 2022 sunt si raman valabile pana la expirarea datei de valabilitate inscrise pe acestea.

Incepand cu data de 1 februarie 2022, autorizatiile de functionare ca unitati emitente de bilete de valoare pe suport hartie, acordate de Ministerul Finantelor potrivit legii, isi pierd valabilitatea.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *