Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Fara categorie

Tipuri de controale fiscale la care pot fi supuse firmele

controale ANAF

Controlul fiscal se refera la activitatile efectuate de fisc pentru verificarea modului de indeplinire de catre contribuabil a obligatiilor prevazute de legislatia fiscal-contabila.

Controalele fiscale pot fi de mai multe tipuri:

  • inspectia fiscala
  • controlul inopinat
  • controlul antifrauda

1.Ce este si care este obiectul inspectiei fiscale?

Inspectia fiscala este activitatea prin care se verifica legalitatea si conformitatea declaratiilor fiscale, corectitudinea si exactitatea indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale de catre contribuabil, respectarea prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea bazelor de impozitare si se stabilesc diferentele de obligatii fiscale principale.

Persoanele supuse inspectiei fiscale sunt persoanele si entitatile, indiferent de forma lor de organizare, care au obligatii de stabilire, retinere sau plata a obligatiilor fiscale.

Ce forme de inspectie fiscala sunt?

  1. Inspectia fiscala generala – reprezinta verificarea modului de indeplinire a tuturor obligatiilor fiscale si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila.
  2. Inspectia fiscala partiala – reprezinta verificarea modului de indeplinire a uneia sau mai multor obligatii fiscale, precum si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila.

Organul de inspecție fiscala decide asupra efectuarii unei inspectii fiscale generale sau partiale, pe baza analizei de risc.

Ce metode de control concret exista?

  1. Inspectia prin sondaj – reprezinta verificarea selectiva a perioadelor impozabile, documentelor si operatiunilor semnificative, care stau la baza modului de calcul, de evidentiere si de plata a obligatiilor fiscale
  2. Inspectia exhaustiva – presupune verificarea tuturor perioadelor impozabile si a documentelor semnificative, care stau la baza modului de calcul, de evidentiere si de plata a obligatiilor fiscale
  3. Inspectia electronica – consta in verificarea contabilitatii si a surselor acesteia, prelucrate in mediu electronic, utilizand metode de analiza, evaluare si testare asistate de instrumente informatice specializate

Ce reguli privind inspectia fiscala exista?

Inspectia fiscala se organizeaza si se desfasoara in baza unor programe anuale, trimestriale si lunare, iar conditiile pentru intocmirea programelor se aproba astfel :

  • prin ordin al presedintelui ANAF, in cazul inspectiei fiscale efectuate de organul fiscal central
  • prin acte ale autoritatilor administratiei publice locale emise in conditiile legii, in cazul inspectiei fiscale efectuate de organul fiscal local

Inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare tip de creanta fiscala si pentru fiecare perioada supusa impozitarii.

Ce este avizul de inspectie fiscala?

Inaintea desfasurarii oricarei inspectii fiscale, organul de inspectie are obligatia sa instiinteze in scris contribuabilul in legatura cu actiunea care urmeaza sa se desfasoare, prin transmiterea unui aviz de inspectie fiscala.

Avizul de inspectie fiscala se comunica contribuabilului, inainte de inceperea inspectiei fiscale, astfel:

  • cu 30 de zile pentru marii contribuabili
  • cu 15 zile pentru ceilalti contribuabili

Avizul de inspectie fiscala se comunica la inceperea inspectiei fiscale in urmatoarele situatii:

  • in cazul efectuarii unei inspectii fiscale la un contribuabil aflat in procedura de insolventa
  • in cazul in care, ca urmare a unui control inopinat, se impune inceperea imediata a inspectiei fiscale
  • pentru extinderea inspectiei fiscale la perioade sau creante fiscale, altele decat cele cuprinse in avizul de inspectie fiscala initial
  • in cazul refacerii inspectiei fiscale ca urmare a unei decizii de solutionare a contestatiei
  • in cazul unor cereri ale contribuabilului pentru a caror solutionare, ca urmare a analizei de risc, este necesara efectuarea inspectiei fiscale

Avizul de inspectie fiscala cuprinde de obicei, temeiul juridic, data de incepere, obligatiile fiscale si perioadele ce urmeaza a fi supuse inspectiei fiscale si posibilitatea de a solicita amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale.

Durata efectuarii inspectiei fiscale se stabileste diferit in functie de obiectivele avute in vedere dar nu poate fi mai mare de:

  • 180 de zile pentru contribuabilii mari, precum si pentru contribuabilii care au sedii secundare
  • 90 de zile pentru contribuabilii mijlocii
  • 45 de zile pentru ceilalti contribuabili

La finalul inspectiei, rezultatul se consemneaza in scris intr-un raport de inspectie fiscala, in care se prezinta constatarile din punct de vedere faptic si legal, cu exceptia cazurilor in care se fac constatari in legatura cu savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in legatura cu mijloacele de proba privind stabilirea bazei de impozitare care fac obiectul inspectiei fiscal.

II. Controlul inopinat

Este acel control care se face fara instiintarea prealabila a contribuabilului si presupune verificarea faptica si documentara, in principal, ca urmare a unor informatii cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscal, verificarea documentelor si operatiunilor impozabile ale unui contribuabil/platitor, in corelatie cu cele detinute de persoana sau entitatea supusa unui control fiscal, denumita control incrucisat, verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situatia fiscala faptica, precum si constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific.

III.Controlul antifrauda

Este un control operativ si inopinat care efectueaza de catre Direcția Generala Antifrauda Fiscala.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *