Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:
1. In MOF 891 din 09.09.2022 s-a publicat Ordinul 1611 pentru aprobarea Procedurii de eliberare a certificatelor privind TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport. Procedura la care face referire ordinul se aplica pentru eliberarea certificatelor necesare inmatricularii in Romania a mijloacelor de transport achizitionate din statele membre UE de catre persoanele care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.
Procedura nu se aplica pentru:
- achizitiile intracomunitare de mijloace de transport efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal
- mijloacele de transport achizitionate din Romania sau importate din afara Uniunii Europene
Pentru a solicita eliberarea Certificatului privind TVA in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport, care sa ateste fie plata TVA, fie ca nu se datoreaza TVA in Romania, pentru achizitia intracomunitara a unui mijloc de transport, persoanele care au efectuat achizitia intracomunitara de mijloace de transport, trebuie sa depuna o cerere la ANAF. Solicitantul unui certificat depune cererea de eliberare a certificatului dupa depunerea Decontului special de taxa pe valoarea adaugata si achitarea taxei datorate. De asemenea, persoanele trebuie sa achite TVA in Romania pana la data la care au obligatia depunerii Decontului special de TVA.
Cererea se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin posta sau direct la organul fiscal competent. Certificatul se elibereaza in maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii.
2. Ministerul de Finante a publicat proiectul de ordin prin care se stabileste valoarea actualizata a tichetelor culturale, pe semestrul 2 al anului 2022. Aceasta este de maximum 190 lei/luna, respectiv de maximum 380 lei/eveniment si se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 si martie 2023.
3. Statul acorda in prezent in mod gratuit anumitor categorii de persoane urmatoarele tipuri de beneficii:
- Alocatia pentru copii: 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani si 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.
- Indemnizatia de maternitate: este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, cu un minim de 2,5 * valoarea indicatorului social de referinta (in prezent 2.5* 525.5 = 1.314 lei) si un maxim de 8.500 lei.
- Stimulentul de insertie, care are urmatoarele valori:
- 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati
- 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati
4. Ministerul Muncii a publicat un proiect legislativ care aduce modificari OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, ca urmare a necesitatii transpunerii in legislatia nationala a Directivei 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor, care are ca obiectiv general punerea in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in ceea ce priveste oportunitatile pe piata muncii si tratamentul la locul de munca.
Se extinde perioada netransferabila de concediu pentru cresterea copilului in cazul celuilalt parinte care nu a solicitat initial dreptul, de la cel putin 1 luna la cel putin 2 luni din perioada totala a concediului.
Se completeaza prevederile actuale referitoare la cererea lucratorului de concediu pentru cresterea copilului, astfel incat sa fie precizate inceputul si sfarsitul preconizat al perioadei de concediu.
Se mai introduce o completare privind posibilitatea de a urmari silit indemnizatia pentru cresterea copilului in vederea recuperarii sumelor cu titlu de pensie de intretinere lunara in favoarea minorului, potrivit prevederilor Deciziei Curtii Constitutionale nr.232/2021.
5. Legea 129/2019 privind prevenirea spalarii banilor a fost recent modificata prin O 123/14.09.2022. Legislatia existenta prevedea ca persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului depun la inmatriculare si ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor, fiind exceptate regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat. Prin aceasta ordonanta se introduce aceeasi obligatie si pentru regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat, incepand cu 14 septembrie 2022.
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat, inmatriculate anterior intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, depun o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
6. Plafonul de TVA ar putea fi majorat la 450.000 lei potrivit unei propuneri legislative inregistrate la Senat spre dezbatere in 14.09.2022. In prezent, plafonul este de 300.000 lei.
7. Incepand cu 1 septembrie 2022 si pana la data de 31 august 2023, producatorii de energie electrica, entitatile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfasoara activitate de trading si agregatorii care tranzactioneaza cantitati de energie electrica si/sau gaze naturale pe piata en-gros vor plati o contributie la Fondul de Tranzitie Energetica, care se calculeaza, se declara si se plateste de vanzator lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza. (OUG nr.119/2022 pentru modificarea si completarea OUG nr. 27/2022 privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale in perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul energiei).
Incepand cu data de 1 septembrie, persoanele nerezidente care desfasoara tranzactii pe piata de energie din Romania sunt obligate sa calculeze, sa declare si sa plateasca contributia de solidaritate direct sau sa desemneze un reprezentant pentru indeplinirea obligatiei.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.