Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:
1. Persoanele fizice care depun declaratia unica si prin urmare inregistreaza sume de plata pot efectua platile direct la Trezorerie cu numerar sau cu cardul. De asemenea, mai pot plati prin ordin de plata sau online cu cardul pe platforma ghiseul.ro.
Termenul de plata in 2023 este 25 mai 2023.
Obligatiile fiscale de plata ale contribuabililor persoane fizice declarate de catre acestia prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se platesc in contul unic de disponibil 55.04 „Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire“ ( contul unic), deschis pe codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.
Lista conturilor in functie de localitatea de care apartine persoana fizica este aici: Codurile IBAN (anaf.ro).
2. O noua ordonanta de urgenta care modifica OUG 158/2005 privind concediile medicale prevede ca venitul lunar inscris in contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decat valoarea a trei salarii minime brute pe tara pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcina si lauzie. Totodata, venitul mentionat va trebui sa fie acelasi cu cel inscris in declaratia fiscala depusa in vederea platii contributiei de sanatate sau, dupa caz, cu media veniturilor lunare inscrise in declaratie.
Persoanele fizice, altele decat salariatii si asimilatii acestora, pot incheia optional contract cu casa de asigurari de sanatate pentru concedii si indemnizatii medicale. Cuantumul acestor indemnizatii se stabileste in functie de venitul lunar inscris in contract, pe baza unei formule de calcul.
Contractele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta de modificare si completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte aditionale, la notificarea casei de asigurari de sanatate, pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se implinesc 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Pentru aceste contracte, baza de calcul al indemnizatiilor de maternitate este media veniturilor asigurate inscrise in contract in ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
3. Cu ocazia sarbatorilor de Paste, angajatii vor avea urmatoarele zile libere, conform calendarului national:
14 aprilie (vineri) — Vinerea Mare
17 (luni) aprilie — Pastele ortodox 2023
Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.
De asemenea, se acorda doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Zilele libere stabilite pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.
Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
4. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Pe durata perioadei de proba, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
5. Ministerul muncii a publicat in 10.03.2023 un proiect de Ordin privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul I al anului 2023.
Pentru semestrul I al anului 2023, incepand cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificarile ulterioare, se propune a fi 600 lei.
Valoarea nominala se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 si septembrie 2023.
6. O noua modificare a codului fiscal a fost trimisa spre promulgare la Presedinte in 11.03.2023. Este vorba despre o reglementare a regimului fiscal al nomadului digital.
Conceptul de nomad digital a fost introdus pentru prima data in legislatia din Romania prin Legea 22/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.
Nomadul digital este strainul care este angajat cu un contract de munca la o companie inregistrata in afara Romaniei si care presteaza servicii prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor sau care detine o companie inregistrata in afara Romaniei, in cadrul careia presteaza servicii prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor si poate desfasura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanta, prin folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor.
Prin legea trimisa la promulgare se propune completarea legislatiei fiscale romane, in vederea reglementarii unui regim juridic de natura fiscala aplicabil nomazilor digitali si asigurarea unui tratament fiscal avantajos al veniturilor obtinute pe perioada in care se afla pe teritoriul Romaniei, respectiv:
- scutirea de la plata impozitului pe venit
- scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.