Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Beneficii pentru angajati si angajatori in diferite situatii legate de copii

Beneficii angajati

Angajatii si angajatorii pot beneficia de anumite avantaje fiscale in diferite situatii legate de copii, astfel:

1. Cadouri acordate copiilor cu diferite ocazii

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 150 lei:

  • cadouri oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase
  • cadouri oferite salariatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie (atentie, de 1 iunie parintii nu pot beneficia de aceste sume)

Totodata aceste sume nu sunt supuse nici contributiilor sociale obligatorii: CAS si CASS.

2. Facilitati fiscale pentru firme sau PFA in sistem real care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie sau pentru desfasurarea invatamantului dual

Aceste facilitati fiscale au fost introduse prin Legea 239/2020 care a venit in completarea Codului fiscal.

Educatia timpurie este o componenta a sistemului national de invatamant preuniversitar si este formata din nivelul anteprescolar (0 – 3 ani) si invatamantul prescolar (3 – 6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare.

Invatamantul dual pe de alta parte este o forma de organizare a invatamantului profesional si tehnic care se desfasoara pe baza de contract si are urmatoarele caracteristici:

  • este organizat, intr-un cadru unitar, de catre unitatile de invatamant la solicitarea operatorilor economici sau a structurilor asociative interesate, cum ar fi camere de comert, asociatii patronale de ramura, clustere in calitate de potentiali angajatori si parteneri de practica
  • asigura o ruta alternativa de educatie si formare profesionala, organizata pe baza de parteneriat si conform unor contracte individuale de pregatire practica incheiate cu operatorii economici care asuma ca responsabilitate principala pregatirea practica a elevilor; – operatorii economici asigura pregatirea practica a elevilor, bursa, cel putin la nivelul celei acordate din fonduri publice pentru invatamantul profesional, si alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor
  • se bazeaza pe un parteneriat extins, asigurand colaborarea dintre unitatile de invatamant partenere, autoritatile publice centrale si locale si mediul economic si asociativ

In ce priveste facilitatile fiscale pentru firmele platitoare de impozit pe profit care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie, acestea pot sa scada din impozitul pe profit datorat, cheltuielile cu aceasta educatie timpurie, in limita a 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.

Practic aceste cheltuieli sunt considerate nedeductibile atunci cand se determina profitul sau pierderea, insa ele se scad din impozitul pe profit.

De exemplu, daca salariatul are 3 copii, cheltuiala care poate fi scazuta este 3*1.500 lei = 4.500 lei.

Se includ aici atat cheltuielile privind functionarea unitatilor de educatie timpurie aflate in administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie aflate in unitati care ofera servicii de educatie timpurie, fie de stat, fie private.

In situatia in care suma depaseste impozitul pe profit datorat, diferenta va fi scazuta, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate.

In ce priveste modul de plata a sumei catre cresa sau gradinita aceasta se poate efectua fie de catre angajator, fie de catre parinte.

Pentru microinteprinderi nu se prevede posibilitatea de a scadea impozitul cu aceste sume.

In ce priveste cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, invatamantului dual preuniversitar si universitar, acestea sunt considerate deductibile.

La PFA-uri in sistem real, sunt cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, invatamantului dual preuniversitar si universitar, in conformitate cu reglementarile legale din domeniul educatiei nationale, cu exceptia cheltuielilor cu amortizarea care sunt deductibile in limitele legii.

De asemenea, sunt venituri neimpozabile bursele, premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport, echipamente de lucru/protectie si altele asemenea primite de elevi pe parcursul invatamantului dual preuniversitar/universitar, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale.

3. Deducere personala pentru copiii in intretinere

Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului, sunt considerati intretinuti.

Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, astfel:

  • pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei
  • pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei
  • pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei
  • pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei
  • pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia/carora se afla acestia. Acesta deducere personala se scade din baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii.

4. Scutirea de la plata contributiei la sanatate pentru copii

Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate: copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, studentii-doctoranzi care desfasoara activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4 – 6 ore conventionale didactice pe saptamana, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti. Daca realizeaza venituri lunare cumulate din activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura peste valoarea salariului de baza minim brut pe tara ori venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru aceste venituri datoreaza contributie.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *