Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Cum se calculeaza si cine suporta indemnizatia de concediu medical?

Concediu medical

Regula generala in ce priveste modul de suportare al indemnizatiei de concediu medical este:

A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, conform Legii nr. 136/2020

B. din  FNUASS, incepand cu:

  • ziua urmatoare celor suportate de angajator, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului/pensionarii acestuia
  • prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate care:
    • realizeaza in Romania venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte
    • beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii
    • persoane fizice care se asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, altele decat cele salariate, pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
  • prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020

Angajatorul plateste angajatilor indemnizatiile de concedii medicale, dupa care, depune un dosar de recuperare a sumelor de la FNUASS.

Dosarul trebuie sa cuprinda:

  • cererea recuperare 
  • centralizator concedii medicale 
  • exemplarul 2 al concediului medical

Indemnizatiile de asigurari de sanatate pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.

Nedepunerea in termen de 90 de zile de la respingerea cererii, insotita de toate documentele justificative mentionate mai sus atrage dupa sine respingerea cererii ca tardiv formulata.

Cum calculam indemnizatia?

Presupunem ca avem un salariat care a primit un concediu medical pe codul de indemnizatie 01 „Boala obisnuita” pentru care procentul din baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical este de 75%.

Concediul medical este pentru perioada 01.10.2022 – 13.10.2022 (13 zile calendaristice, 9 zile lucratoare).

Pentru concediul medical se iau in calcul doar zilele lucratoare din perioada concediului medical.

Presupunem ca veniturile brute inregistrate in ultimele 6 luni de angajat sunt:

LunaZile lucratoareVenit brut
9223,600
8223,600
7213,500
6203,500
5223,000
4193,000
Total12620,200

Media zilnica pe ultimele 6 luni este  20.200 lei/126 zile = 160.32 lei/zi

Din cele 13 zile de concediu, primele 5 sunt suportate de angajator iar restul din bugetul FNUASS.

Indemnizatia bruta pentru cele 9 zile lucratoare este:  9 zile *160.32 lei/zi *75% = 1.082,16 lei

In primele 5 zile, avem 3 zile lucratoare – astfel ca indemnizatia suportata de angajator este: 3 zile * 160,32 lei/zi * 75% = 360,72 lei

Indemnizatia bruta suportata din bugetul FNUASS = 6*160.32 lei/zi *75%= 721,44 lei

Pentru indemnizatiile de concediu medical:

  • se datoreaza CAS:  art. 139 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal prevede ca intra in baza de calcul a CAS indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul național unic de asigurări sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada în care persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiază de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale.
  • nu se datoreaza CASS: art 154 alin (1) lit. i)din Codul fiscal prevede ca sunt exceptate de la plata CASS persoanele fizice care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, precum si cele care se afla in concedii medicale acordate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru indemnizatiile aferente certificatelor medicale.
  • se datoreaza impozit pentru indemnizatiile de concediu medical in afara de indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii. Art. 62 lit.c) prevede ca nu sunt impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, potrivit legii.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

18 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *