Regula generala in ce priveste modul de suportare al indemnizatiei de concediu medical este:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, conform Legii nr. 136/2020
B. din FNUASS, incepand cu:
- ziua urmatoare celor suportate de angajator, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului/pensionarii acestuia
- prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate care:
- realizeaza in Romania venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte
- beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii
- persoane fizice care se asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, altele decat cele salariate, pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
- prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020
Angajatorul plateste angajatilor indemnizatiile de concedii medicale, dupa care, depune un dosar de recuperare a sumelor de la FNUASS.
Dosarul trebuie sa cuprinda:
- cererea recuperare
- centralizator concedii medicale
- exemplarul 2 al concediului medical
Indemnizatiile de asigurari de sanatate pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.
Nedepunerea in termen de 90 de zile de la respingerea cererii, insotita de toate documentele justificative mentionate mai sus atrage dupa sine respingerea cererii ca tardiv formulata.
Cum calculam indemnizatia?
Presupunem ca avem un salariat care a primit un concediu medical pe codul de indemnizatie 01 „Boala obisnuita” pentru care procentul din baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical este de 75%.
Concediul medical este pentru perioada 01.10.2022 – 13.10.2022 (13 zile calendaristice, 9 zile lucratoare).
Pentru concediul medical se iau in calcul doar zilele lucratoare din perioada concediului medical.
Presupunem ca veniturile brute inregistrate in ultimele 6 luni de angajat sunt:
Luna | Zile lucratoare | Venit brut |
9 | 22 | 3,600 |
8 | 22 | 3,600 |
7 | 21 | 3,500 |
6 | 20 | 3,500 |
5 | 22 | 3,000 |
4 | 19 | 3,000 |
Total | 126 | 20,200 |
Media zilnica pe ultimele 6 luni este 20.200 lei/126 zile = 160.32 lei/zi
Din cele 13 zile de concediu, primele 5 sunt suportate de angajator iar restul din bugetul FNUASS.
Indemnizatia bruta pentru cele 9 zile lucratoare este: 9 zile *160.32 lei/zi *75% = 1.082,16 lei
In primele 5 zile, avem 3 zile lucratoare – astfel ca indemnizatia suportata de angajator este: 3 zile * 160,32 lei/zi * 75% = 360,72 lei
Indemnizatia bruta suportata din bugetul FNUASS = 6*160.32 lei/zi *75%= 721,44 lei
Pentru indemnizatiile de concediu medical:
- se datoreaza CAS: art. 139 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal prevede ca intra in baza de calcul a CAS indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul național unic de asigurări sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada în care persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiază de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale.
- nu se datoreaza CASS: art 154 alin (1) lit. i)din Codul fiscal prevede ca sunt exceptate de la plata CASS persoanele fizice care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, precum si cele care se afla in concedii medicale acordate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru indemnizatiile aferente certificatelor medicale.
- se datoreaza impozit pentru indemnizatiile de concediu medical in afara de indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii. Art. 62 lit.c) prevede ca nu sunt impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, potrivit legii.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua,baiatul meu are O biscupidie aortica si pe data de 14 September spus un stend la inima el are carte de munca din data de 5 August cum se calculeaza concediu medical deoarece Este in concediu medical? multumesc
Buna ziua Geanina,
Ar fi necesar pentru acest lucru sa stim mai multe informatii de pe concediul medical – cum ar fi codul de indemnizatie.
Mult succes!
Buna ziua. Ce este de facut în cazul in care sotul a fost in concediu medical in februarie si martie 2024 14 zile. Cod de boala 01 boala obișnuita. Cu salariu de baza. Cum am calculat trebuia sa fie platit cu 124 de lei pe zii si la firma au plătit cu 85 de lei pe zii. Unde să ne apelăm. Mulumesc frumos pentru răspuns.
Buna ziua Judith,
In astfel de situatii este indicat sa luati legatura cu departamentul de salarizare sau contabilitate pentru a solicita explicatii cu privire la modul de calcul al indemnizatiei de concediu medical.
In principiu, daca ati fost in concediu medical in februarie (si in martie), se iau in baza de calcul ultimele 6 luni anterioare, adica august 2023 – ianuarie 2024.
Daca salariul este cel minim, avem: 5 luni * 3.000 lei + 1 luna * 3.300 lei = 18.300. Numarul de zile si baza de calcul pentru indemnizatia CIM = 22 + 21 + 22 + 21 + 18 + 20 = 124.
Indemnizatia zilnica = 75% * 18.300/124 = 110 lei. Din aceasta se retin impozit si CAS (dar numai pe luna ianuarie 2024). Practic, suma neta se obtine scazand din cei 110 lei CAS si impozit (pana la final de 2023).
O zi frumoasa si mult succes!
Bună ziua ,sunt operat de disecție de aortă toracică tip a A din 9 septembrie 2023 și sunt în cm pt un an de zile după care urmează pensionarea.Va rog frumos să-mi spuneți la un salariu brut de 5400 ce suma mi se cuvine pe luna cu un cm platit cu 75la sută având codul 13 ?va mulțumesc frumos.
Buna ziua Eugen,
Pentru a face un calcul cat mai corect, ar fi nevoie de mai multe informatii. Puteti regasi in articol un exemplu de calcul pentru a stabili indemnizatia (aceasta se calculeaza pornind de la media zilnica pe ultimele 6 luni).
Indemnizatia bruta este 75%* media zilnica* numarul de zile de concediu medical din luna.
Mult succes!
Buna ziua,
Mi-am luat 5 zile de concediu medical pentru îngrijite copil bolnav (cod 09) ,vorbind cu angajatorul meu acesta îmi spune ca plata medicalului o sa fie suportata de către el integral fiind firma mică ,deoarece așa l-a informat contabilul.
Este adevărat ?
Eu știam ca plata concediilor medicale sunt suportate de către casa de sănătate.
Buna ziua,
Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav se suporta din FNUASS integral (este o exceptie de la regula ca primele 5 zile se suporta de catre angajator si doar restul din FNUASS)
Mult succes!
Bună ziua! Nu mi se poate plătii concediul medical dacă in decursul a 12 luni am avut pauză intre locurile de muncă de 4 luni?
Buna ziua Catrina,
Chiar daca este intrerupere de 4 luni, conteaza sa aveti cel putin 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni.Deci nu este necesara continuitatea, dar trebuie sa existe 12 luni in total.
Mult succes!
La concediu medical pe boala obișnuită cod 01 , salariul brut 3700 luna aceasta , iar celelalte luni fiind 3300 lei, pe o luna întreaga de medical cu 22 de zile lucrătoare cât ar trebui sa iau salariul în mână? Nu prea înțeleg cum se calculeaza ca am auzit multe păreri.. Mulțumesc anticipat pt răspuns.
Buna ziua Diana,
In calcul se ia media zilnica pe ultimele 6 luni, anterioare lunii in care s-a luat concediul medical. Se face o medie intre venitul brut pentru 6 luni (6* 3.300 lei in cazul dumneavoastra) si se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni.
Se obtine astfel o medie zilnica. Indemnizatia zilnica reprezinta 75% din media zilnica. Dumneavoastra veti obtine deci 22*indemnizatia zilnica. Aceasta este suma bruta pe care o veti primi.
Din aceasta se retin CAS 25%, impozit 10% si contributia la sanatate 10% (daca este boala obisnuita 01).
Mult succes si o zi frumoasa!
Bună ziua! Care este formula de calcul pentru concediu medical in timpul șomajului? Menționez că la concediu medical codul este 14 ,iar indemnizația de șomaj este de 960 lei/ luna.
Mulțumesc!
Buna ziua Alina,
Indemnizatia de concediu medical in cazul somajului se calculeaza raportand suma primita ca indemnizatie de somaj la numarul de zile lucratoare din ultimele 6 luni si inmultind cu procentul aferent bolii respective.
Este acelasi principiu ca cel descris in articol in cazul salariatilor, numai ca in loc de salariu se ia in considerare indemnizatia de somaj.
O zi frumoasa si mult succes!
Buna ziua! Daca lucrez de anul trecut de pe 4 mai 2023 și nu mi-am luat nici o data concediul medical.acum sunt însărcinată în 5 luni și asi vrea să ies in medical se poate sau trebuie sa mai lucrez sa beneficiez de anumite drepturi?
Buna ziua Georgiana,
La concediile medicale, trebuie sa aveti stagiu de cotizare de cel putin 6 luni. Dumneavoastra aveti acest stagiu de cotizare. Concediul pre si post natal este un concediu medical care se acorda cu 63 de zile inainte si inca 63 de zile dupa nastere. Asadar, in functie de data estimata a nasterii, puteti solicita intrarea in acest tip de concediu.
Nastere usoara!
Buna ziua,
Cum se acorda concediul medical pentru boala oncologica?
Am inteles ca am dreptul la 18 luni in 2 ani de zile.
Ce se intampla dupa cei 2 ani?
Primele 5 zile din concediu sunt platite de angajator la boala oncologica?
Daca primesc concediu „in continuare” mai sunt considerate „primele 5 zile”?
Buna ziua Ani,
OUG 158/2005 prevede la art. 13 ca: Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare, si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
– un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii.” La articolul 14 se arata ca medicul primar sau, dupa caz, medicul specialist in afectiunea principal invalidanta poate propune pensionarea de invaliditate daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta. Asadar, se poate propune pensionarea de invaliditate.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Mult succes si o zi frumoasa!