Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Declaratia unica, protectia vederii la locul de munca, accize la tigarete, coduri COR – Cronica antreprenoriala

declaratia unica

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Declaratia unica se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. 

Declaratia se depune si de catre urmatoarele categorii de contribuabili:

 a) profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul civil, si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare;

 b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate;

 c) persoanele fizice prevazute la art. LXI alin. (2) si (3) din OUG nr. 115/2023:

– care in cursul anului 2023 au realizat venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care la determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de  asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, la depunerea declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal au utilizat un alt nivel al salariului minim garantat in plata decat cel de 3.000 lei prevazut in HG nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata;

– care au realizat in cursul anului 2023 venituri din drepturi de proprietate intelectuala, in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlului II sau III din Codul fiscal, pentru care impozitul se retine la sursa de platitorii de venituri, in situatia in care, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, platitorul a utilizat un alt nivel al salariului minim brut pe tara decat cel de 3.000 lei prevazut in HG nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Informatii despre termenul si modalitatile de depunere a declaratiei unice se  ANAF se regasesc aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Despre_DU_2024.pdf

2. ITM Salaj reminteste intr-un comunicat ca cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare sunt prevazute in H.G. nr.1028/2006, care a transpus Directiva 1990/270/CEE.

Dispozitiile actului normativ se refera la posturile de lucru ce cuprind echipamente cu ecran de vizualizare (calculatoare, laptopuri, alte dispozitive electronice) care trebuie amenajate astfel incat sa ofere lucratorilor confort si libertate de miscare.

Angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.

Pentru reducerea riscurilor angajatorii au obligatia sa ia masurile corespunzatoare pentru ca posturile de lucru sa indeplineasca cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, privind echipamentul si mediul de munca.

Angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului, astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.

Lucratorii care utilizeaza astfel de echipamente beneficieza de un examen al ochilor si al vederii efectuat inainte de inceperea activitatii, prin examenul medical la angajare, ulterior, la intervale regulate, precum si ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare. Daca rezultatele acestui examen arata ca este necesar, lucratorii beneficiaza si de un examen oftalmologic. Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor  in cadrul sistemului national de sanatate, astfel ca masurile luate de catre angajator nu implica costuri financiare pentru lucratori.

3. Nivelul accizei specifice la tigarete in perioada 1 aprilie 2024—31 martie 2025 inclusiv este de 543,81 lei/1.000 de tigarete, nivel actualizat prin Ordinul nr. 265 din 12.02.2024.

4. ANAF a publicat versiunea declaratiei 100 actualizata pentru declararea impozitului pe veniturile din chirii retinut la sursa. Codul obligatiei este 628. Declaratia se depune de catre chiriasii persoane juridice pentru declararea impozitului retinut la sursa aferent veniturilor din chirii obtinute de persoane fizice. Se aplica incepand cu chiriile incasate dupa 1 ianuarie 2024.

Se retine la sursa impozitul aferent chiriei platite, sa il declare prin Declaratia 100 si sa il vireze la buget pana in data de 25 a lunii urmatoare.

5. Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

Situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Situatiile financiare anuale se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii. 

Situatiile financiare se pastreaza timp de 10 ani.

6. Sapte noi ocupatii urmeaza sa fie introduse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) in baza ordinului comun semnat de ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale si de presedintele Institutului National de Statistica.

Noile ocupatii introduse sunt:

– Farmacist primar (cod 226205)

– Inginer transporturi rutiere de marfuri (cod 214144)

– Inginer transporturi rutiere de persoane (cod 214145)

– Manager de cost pentru dezvoltarea proiectului (cod 242122)

– Programator grafic de executie pentru realizarea proiectului (cod 432206)

– Tehnician mecatronist (cod 311540)

– Atasat pentru munca si afaceri sociale (cod 242239)

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *