Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Codul EORI, ingrijitori informali, adeverinte concediu medical – Cronica antreprenoriala

codul eori

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Incepand cu 23 august 2023 a intrat in vigoare Ordinul 1760 08/08/2023 pentru aprobarea Normelor tehnice privind inregistrarea in scopuri vamale a operatorilor economici si a altor persoane, emis de Autoritatea Vamala Romana.

Numarul EORI este un numar de inregistrare si identificare ale operatorilor economici si altor persoane si se atribuie celor care efectueaza importuri.

Acesta este definit la art. 1 pct. 18 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste normele detaliate ale anumitor dispoziții ale Codului vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aplicația „EORI-RO“ este o aplicație informatica ce permite atribuirea numerelor EORI si a numerelor de inregistrare in sistemul informatic.

Autoritatea vamala atribuie numar EORI urmatoarelor categorii de persoane:

a) operatorilor economici care sunt stabiliti in Romania

b) persoanelor, altele decat operatorii economici, care sunt stabilite in Romania

c) operatorilor economici care nu sunt stabiliti pe teritoriul vamal al Uniunii

d) persoanelor, altele decat operatorii economici, care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene.

Prin actul normativ publicat se stabileste procedura prin care se acorda acestor persoane codul EORI.

2. Ingrijirea persoanelor varstnice poate fi asigurata si de catre ingrijitorii informali care pot fi membri ai familiei dar nu numai. Prin Legea nr.355/2022 s-a stabilit ca ingrijitorii informali care isi asuma responsabilitatea ingrijirii uneia sau mai multor persoane varstnice, aflate intr-o situatie de dependenta sociomedicala, sa beneficieze de un program de lucru de jumatate de norma si de o indemnizatie egala cu jumatate din salariul de baza brut al ingrijitorului la domiciliu pentru gradatia 0, potrivit Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Ingrijitorul informal trebuie sa incheie cu serviciul de public de asistenta sociala un contract cu  program de lucru de jumatate de norma,  avand ca scop acordarea de ingrijiri uneia sau mai multor persoane varstnice. Modelul contractului este reglementat prin lege.

3. Casa Nationala de Pensii Publice informeaza intr-un comunicat referitor la aplicarea Legii nr. 9/2023 privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice ca incepand cu data de 4 iulie 2023 a fost eliminata obligativitatea prezentarii/depunerii de catre beneficiari a copiilor unor documente.

In situatiile in care legislatia pe care o aplica casele teritoriale de pensii prevede ca documentatia necesara acordarii drepturilor cuprinde si anumite copii, acestea vor fi realizate in mod gratuit de functionarii institutiei, in momentul depunerii cererii.

4. In MOF nr. 764 din 23 august 2023 s-a publicat Ordinul nr. 215 din 18 august 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind inregistrarea entitatii raportoare in evidentele Oficiului Național de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). Incepand cu 7 noiembrie 2023 se aproba Regulamentul privind inregistrarea entitatii raportoare in evidentele ONPCSB.

Acesta descrie procedura de creare a unui cont de raportor necesar transmiterii rapoartelor prevazute la art. 6 si 7 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului in cadrul portalului de raportare ONPCSB.

5. Intr-un comunicat publicat de ITM Arges se reaminteste obligatia legala a angajatorilor de a cerceta accidentele usoare.

Accidentul usor, asa cum este definit la art.5 lit.q din Legea nr.319/2006, a securitatii si sanatatii in munca este un eveniment care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile.

Dosarul de cercetare intocmit cu aceasta ocazie de comisia numita de catre angajator si declarat ca accident usor se inainteaza pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul, in termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea cercetarii.

Nerespectarea de catre angajator a obligatiei legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000-8.000 lei.

6. Exista doua conditii care trebuie indeplinite de catre angajati pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate:

a) sa indeplineasca stagiul minim de asigurare;

b) sa prezinte adeverinta eliberata de platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 luni, dupa caz.

Adeverinta are o anumita forma, redata in ANEXA 7 la Normele de aplicare a OUG 158/2005.

Ca exceptie, beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara prezentarea adeverintei, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, al bolilor infectocontagioase din grupa A, in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 921/2020 privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor, la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si a Listei unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave, precum si in cazul carantinei.

Adeverinta se elibereaza si in cazul concediilor medicale pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si in cazul riscului maternal.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *