In cadrul oricarei societati care are angajati se poate intampla ca din diferite motive salariatii sa se afle in incapacitate temporara de munca din cauza anumitor afectiuni sau situatii si pentru care medicul a emis un certificat medical de concediu (certificatul roz).
Baza legala care reglementeaza modul de acordare a concediilor medicale este OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate actualizata cu modificarile si completarile ulterioare.
Un angajat poate beneficia de urmatoarele tipuri de concediu medical:
- concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii
- concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale
- concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate
- concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav
- concedii medicale si indemnizatii de risc maternal
Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediul medical, angajatul trebuie sa aiba un stagiu minim de asigurare (cotizare) de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical (cu exceptia concediului de risc maternal care se acorda fara conditie de stagiu de cotizare).
Pe de alta parte, baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical a persoanelor angajate, se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
In functie de codul mentionat de medic pe certificatul medical se va stabili tipul de concediu medical si procentul din baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical.
Conform Ordinului nr. 1092/2020 exista urmatoarele coduri (acestea sunt mentionate si pe verso-ul certificatului roz):
01 Boala obisnuita 75%
02* Accident in timpul deplasarii la/de la locul de munca 100% / 80%
03* Accident de munca 100% / 80%
04* Boala profesionala 100% / 80%
05 Boala infectocontagioasa din grupa A 100%
51 Boala infectocontagioasa pentru care se instituie masura izolarii 100%
06 Urgenta medico-chirurgicala 100%
07 Carantina 100%
08 Sarcina si lauzie 85%
09 Ingrijire copil bolnav in varsta de pana la sapte ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani 85%
91 Ingrijire copil bolnav cu afectiuni grave, in varsta de pana la 16 ani85%
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru Fara a depasi 25% din baza de calcul
11 Trecerea temporara in alta munca Fara a depasi 25% din baza de calcul
12 Tuberculoza 100%
13 Boala cardiovasculara 75%
14 Neoplazii, SIDA 100%
15 Risc maternal 75%
Pe langa acest cod de indemnizatie, pe certificatul medical, medicul va mentiona si codul de diagnostic, codul bolii care a determinat incapacitatea temporara de munca, recuperarea capacitatii de munca, sarcina si lauzia sau necesitatea ingrijirii copilului bolnav.
Pentru inscrierea codului de diagnostic se va utiliza clasificatia internationala a maladiilor CIM, revizia a 10-a OMS (CIM 10) Lista cu 999 coduri de boala, in caractere numerice.
In alta ordine de idei, exista doua tipuri de concedii medicale:
- initiale
- in continuare
Pe certificatul medical (certificatul roz), medicul va bifa una dintre cele doua situatii mentionate mai sus.
Concediile medicale in continuare se acorda pentru aceeasi afectiune pentru care a fost intocmit certificatul medical initial (fara intrerupere intre ele) iar baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial se va mentine si pentru concediile medicale in continuare.
Data acordarii pentru certificatul medical in continuare, nu poate fi mai mare decat data la care se termina valabilitatea certificatului de concediu medical acordat anterior certificatul initial pentru aceeasi afectiune. Baza de calcul (venituri si zile baza de calcul) pentru concediile medicale tip Continuare se preia de pe concediul medical Initial.
Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, in urmatoarele cazuri:
- in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate)
- pentru perioada de internare in spital
- pentru imobilizare n sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de catre medicul ortoped/chirurg
- situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile
- in caz de carantina
- pentru pacientii cu afectiuni oncologice
- in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, potrivit legii
Prin exceptie, certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, dar nu mai trziu de 5 zile lucratoare de la data producerii evenimentului, oin cazul urgentelor medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital si pentru care nu au fost eliberate certificatele de concediu medical de catre medicii care au asistat urgenta. In aceste situatii, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicul de familie n baza recomandarii emise de catre medicul care a asistat urgenta.
Cine suporta indemnizatia de concediu medical?
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
- de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020
- din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
- ziua urmatoare celor suportate de angajator, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia
- prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate care realizeaza in Romania venituri din salarii, de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte sau beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii sau persoanele fizice, altele decat cele prevazute mai sus, pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
Exceptii:
Sunt suportate integral din bugetul FNUASS urmatoarele indemnizatii:
- indemnizatie pentru reducerea timpului de munca
- indemnizatia pentru carantina sau izolare
- indemnizatia de maternitate
- concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani precum si indemnizatia pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 16 ani, cu afectiuni grave
- concediul si indemnizatia de risc maternal
Exemplu de calcul a indemnizatiei de concediu medical:
Presupunem ca angajatul X a prezentat angajatorului un certificat medical cu codul de indemnizatie 01 Boala obisnuita (75%) pentru perioada 21.09.2020 25.09.2020 (5 zile concediu medical).
Avem un istoric pe ultimele 6 luni a veniturilor brute inregistrate de angajat, dupa cum urmeaza:
An | Luna | Zile lucratoare | Venit brut |
2020 | 3 | 22 | 2,230 |
2020 | 4 | 20 | 2,230 |
2020 | 5 | 20 | 2,230 |
2020 | 6 | 20 | 2,230 |
2020 | 7 | 23 | 2,230 |
2020 | 8 | 21 | 2,230 |
- Baza de calcul indemnizatie: 2.230* 6 = 13.380 lei
- Zile baza de calcul: 22+20+20+20+23+21 = 126 zile
- Media zilnica: 13.380 lei / 126 = 106,19 lei
- Total zile lucratoare si indemnizatii CM: 5 zile
- Datorita faptului ca angajatul a avut doar 5 zile de concediu medical, indemnizatia o va suporta doar societatea angajatoare astfel:
- Zile si indemnizatii suportate de firma: (5 zile * 106,19) * 75% = 398,21 lei
- Zile si indemnizatii suportate de FNUASS: 0 zile.
Atentie! Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
Cum se impoziteaza concediile medicale?
Concediile medicale sunt impozitate dupa cum urmeaza:
- CAS (25%) se datoreaza CAS atat la sumele suportate din fondul de salarii cat si la sumele suportate din FNUASS. Potrivit art. 136 litera c) Codul Fiscal, datoreaza CAS PF si PJ care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, atat pe perioada in care PF care realizeaza venituri din salarii ori asimilate salariilor desfasoara activitate, cat si pe perioada in care acestea beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
- CASS (10%) indemnizatiile sociale de sanatate sunt scutite de CASS. Potrivit art. 154 alin. (1) litera i) din Codul Fiscal, sunt exceptate de la plata CASS persoanele fizice care se afla n concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale, precum si cele care se afla in concedii medicale acordate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.
- Impozit (10%) nu se suporta impozit pentru certificatele medicale care au unul dintre codurile: 08, 09; 15, 91, insa pentru restul codurilor se suporta.
- CAM (2.25%) potrivit art. 220^5 din Codul Fiscal, CAM nu se datoreaza pentru prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Astfel ca, angajatorul va calcula si plati CAM doar pentru primele 5 zile de indemnizatie de concediu medical (indemnizatia care trebuie suportata de societate).
In SmartBill Conta, modulul de concedii medicale este complex. Trebuie sa introduci doar datele de pe certificatul medical si toate calculele se fac automat. Poti scoate toate rapoartele necesare depunerii certificatelor la Casa de Sanatate dintr-un simplu click.
Sunt in concediu medical cod 14 fiind operata de cancer din 2017 decembrie p?n? ?n prezent. Pot cere indemniza?ia concediu odihna pe an 2018? Sau al primesc c?nd ?mi dau demisia sau pensionez boala? Am ?n?eles c? este un drept al salariatului ce nu poate fi anulat. Cum pot face cerere sa primesc indemniza?ia concediu odihna pe an 2018? Din auzite angajatorul trebuia s?-mi pl?teasc? concediu odihna pe 2018 p?n? ?n luna februarie acestui an. Cui m? pot adresa ?
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata.
Potrivit art. 145 alin. (4), (5), (6) din Codul Muncii:
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
Pe de alta parte, plata in bani a concediului de odihna neefectuat se poate efectua doar la incetarea contractului individual de munca (art. 146 alin. (3) din Codul Muncii – compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca).
Astfel, daca dumneavoastra sunteti in continuare in concediu medical, atunci angajatorul va poate acorda acele zile libere cumulate de-a lungul timpului (la solicitarea dumneavoastra) si neefectuate abia dupa ce vi se termina concediul medical, sau va poate plati acele zile de concediu de odihna neefectuate doar la incetarea contractului individual de munca.
Va dorim multa sanatate!
O zi placuta!
Buna ziua! Am rugamintea sa ma indrumati in urmatoarea situatie: un angajat demisioneaza in anul 2018, luna mai. In acelasi an 2018, luna decembrie este diagnosticat cu neoplasm si urmeaza tratament specific. Are dreptul la indemnizatie de concediu de boala? Daca in anul 2019 se angajeaza din nou, pentru ,sa spunem, 2 luni, apoi demisioneaza -concediile medicale mai pot fi emise si platite de casa de asigurari?Multumesc!
Buna ziua,
Conform legislatiei in vigoare, pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediul medical, angajatul trebuie sa aiba un stagiu minim de asigurare (cotizare) de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Trebuie sa verificati daca persoana respectiva are stagiul de cotizare mai sus mentionat.
Fiindca este o speta destul de complexa, pentru a putea formula un raspuns concret ar trebui sa ne furnizati mult mai multe informatii suplimentare, de aceea va recomandam sa studiati in acest sens Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si sa va consultati si cu o persoana de la CNAS.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Pentru cod 14 – neoplazii, nu e nevoie de stagiu de cotizate de 6 luni.
?O alta conditie pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este indeplinirea stagiului minim de asigurare care, potrivit prevederilor art.7 din OUG nr.158/2005, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Ca si exceptie, potrivit prevederilor art.9 si art. 31 din OUG nr.158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Fara conditie de stagiu de asigurare se acorda si concediul si indemnizatia de risc maternal.?
Buna ziua,
Asa este, exista si exceptii de la regula generala mentionata de noi in articol, insa scopul articolului este acela de a puncta cazurile cele mai frecvente, generale cu care ne putem intalni, toate detaliile cu privire la concediile medicale le puteti regasi in OUG nr. 158/2005.
Pentru neoplazii, asiguratii pot beneficia de indemnizatie si fara conditiile de stagiu de cotizare asa cum reiese din art. 9 din OUG nr. 158/2005 – ?Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilit? prin hotarare a Guvernului.?
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Am si eu un caz in care un angajat are CM cu cod 14 chiar in luna in care s-a angajat (fara stagiu de cotizare in cele 6 luni anterioare CM-ului). In acest caz cum calculez concediul medical? Se poate considera salariul de incadrare raportat la numarul de zile lucratoare din luna in care are CM pentru a obtine media zilnica?
Multumesc!
Buna ziua Diana,
Concediul cu cod 14 nu necesita stagiu de cotizare. Cuantumul indemnizatiei este de 100%. Pentru aceasta situatie nu este prevazuta o baza de calcul in OUG 158/2005. Conform ordonantei, aveti dreptul la concediu medical si noi consideram ca se va lua in calcul salariul de incadrare, dar este bine sa verificati acest lucru la Casa de sanatate.
Zi frumoasa!
buna ziua. daca am avut intrerupere o luna de zile in ultimul an (luna martie a.c.) mai pot beneficia de CM platit? va multumesc.
Buna ziua Valentin,
Da, puteti beneficia de concediu medical. Important este sa fie respectat stagiul minim de cotizare de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Sa aveti o zi frumoasa!
Multumesc
Bun? ziua, tocmai am iesit din spital dup? o interven?ie chirurgical? (0peratie)…La externare am primit concediul medical dar are trecut pe el cod 01 in loc de 06 …se mai poate face ceva in acest caz ?
Buna ziua,
Persoanele abilitate sa emita astfel de certificate sunt medicii (medicul de familie sau medicul curant din ambulatoriu), CAS sau spital.
Va sfatuim astfel sa discutati cu medicul care v-a completat codul gresit pe certificatul medical, deoarece el va va spune daca se poate corecta/anula acel certificat si daca se poate elibera un altul.
Speram ca raspunsul nostru sa va fie de folos si va dorim insanatosire grabnica!
Buna ziua,
Ar trebui sa ma operez peste cateva zile. As vrea sa stiu daca pot sa imi iau concediu medical, avand in vedere ca la locul actual de munca am inceput pe 07.05.2019. Dar am cele 6 luni cotizate in ultimul an .
p.s. auzisem ca trebuie sa lucrezi minim 1 luna la ultimul loc de munca.
Multumesc!
Buna ziua,
Daca aveti stagiu minim de asigurare (cotizare) de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, atunci aveti dreptul la indemnizatie pentru concediu medical.
Trebuie sa aduceti angajatorului actual o adeverinta de la angajatorul anterior cu veniturile brute realizate la acesta pentru ultimele 6 luni de lucru, astfel incat angajatorul actual sa va poata calcula indemnizatia de concediu medical la care aveti dreptul.
Speram ca raspunsul nostru sa va fie de folos si va dorim multa sanatate si recuperare rapida!
Zi frumoasa!
Bun? ziua! Baza de calcul pentru codul 08 este de 85% din salariul brut din ultimele 6 luni? Iar dup? indemniza?ia de cre?tere a copilului este de 85% din veniturile nete din ultimele 12 luni timp de 2 ani sau tot 85% din salarii brute din ultimele 12 lunii?
Buna ziua Tincuta,
Indemniza?ia de maternitate conform cod 08 se determina ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare. Cuantumul indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.. Va recomandam sa cititi OUG 111/2010: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/124331
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua, puteti daca va rog sa imi explicati si mie: adica concret, intr-o luna normala o sa iau mai multi banuti daca sunt in concediu medical (cod 08) decat as lua daca nu sunt in in concediu medical? Ma refer la cat imi raman mie in mana, evident.
De ex, eu am dreptul de a intra in concediu medical de la data de 15.06.2019 dar fizic sunt inca mai mult decat capabila de lucru. Imi este greu sa decid daca este mai rentabil sa iau concediul medical, sau sa mai merg la servici;
asta in conditiile in care salariul meu a fost acelasi in ultimele 6 luni(nu stiu daca acest aspect conteaza). Eu am si bonuri de masa.
Ideea e ca pana la nastere sa am venituri nete cat mai mari, ca mai apoi si indemnizatia aferenta sa fie cat mai mare. De asta ma intreb in ce situatie am un net mai mare: in concediu medical, sau fara?
Va multumesc tare mult!
Buna ziua,
Pentru concediul de maternitate (prenatal si postnatal) se va suporta doar contributia CAS de 25% (CASS si impozit nu se suporta), de aceea este normal ca in perioada concediului de maternitate dumneavoastra sa incasati un salariu net mai mare, fiindca din venitul dumneavoastra brut se va scadea doar valoarea aferenta CAS de 25%.
Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam faptul ca pentru perioada in care veti fi in concediu de sarcina si lauzie, indemnizatia va fi de 85% din venit, insa dupa calculele noastre chiar si asa tot veti incasa mai mult daca sunteti in concediu de maternitate (ulterior veniturile nete va vor ajuta la o indemnizatie CIC mai mare, asa cum mentionati).
Sa nu uitati faptul ca trebuie sa va incadrati in cele 63 de zile de concediu prenatal si 63 de zile de concediu postnatal cu respectarea in mod obligatoriu a celor 42 de zile de concediu postnatal (dupa nastere). Daca nu aveti cele 42 de zile obligatorii de concediu postnatal nu veti putea intra ulterior in CIC.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Foarte mult m-ati ajutat, va multumesc tare mult!
O zi placuta va doresc si eu!
Buna ziua, ma puteti ajuta si pe mine cu o stituatie, va rog? Sunt insarcinata in 5 luni si as vrea sa ma angajez la o firma si sa imi platesc singura contribu?iile. Dar nu stiu daca in concediu pre si post natal imi voi recupera banii de la stat
Men?ionez faptul ca sunt angajata la un alt loc de munca si am stagiu de cotizare mai mult de 12 luni. Dar as vrea sa ma mai angajez si in alta parte, sa imi platesc singura cateva luni, in speranta ca, pe perioada de 126 de zile voi plati doar 25%, iar restul ii voi primi de la casa de s?n?tate. Dar nu stiu daca se poate asta, in conditiile in care nu as apuca sa lucrez aici mai mult de 3 luni
Buna ziua,
Vedeti raspunsul la intrebarea precedenta pe care ne-ati adresat-o.
Multumim ca ne urmariti si numai bine!
Buna ziua,
Firma la care vreti sa va angajati va avea obligatia de a plati contributiile catre bugetul de stat prin retinere la sursa (chiar daca acestea stau in sarcina dumneavoastra).
Pe perioada in care veti fi in concediu de maternitate, in baza certificatului medical emis de medic si prezentat angajatorului, firma va va plati indemnizatia aferenta acelor zile urmand ca mai apoi societatea angajatoare sa depuna la FNUASS un dosar de recuperare a acelor sume de bani.
Practic dumneavoastra, in calitate de angajat, veti fi platita (indemnizatie de maternitate calculata) pe perioada concediului de maternitate de firma la care sunteti angajata (procesul de recuperare a indemnizatiei va sta in sarcina angajatorului).
Sarcina usoara va dorim!
Buna ziua, va multumesc frumos pentru r?spuns! As mai avea nevoie sa intreb ceva. Ma ajuta mai mult la indemnizatie daca al doilea contract este tot cu 8 ore sau daca oun 4 ore e acelasi lucru. Si atunci cand se calculeaza plata concediului pre si post natal, in lunile in care nu am cotizat in acea firma, se pune 0? Ca stiu ca se calculeaza 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni.
Buna ziua Alina,
Ne bucuram ca ne-ati oferit detalii suplimentare, fiindca in cazul dumneavoastra, conform art. 33 citat in raspunsul anterior, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) – d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Asadar, la primul loc de munca aveti stagiul, dar nu si la cel de-al doilea, deci chiar daca va angajati, nu veti beneficia de indemnizatia de concediu medical (prenatal si postnatal). Puteti solicita un raspuns si din partea Casei de sanatate de care apartineti.
Zi frumoasa!
Mul?umesc frumos pentru raspuns. As mai avea o ?ntrebare, in situatia in care demisionez la firma pa care am stagiu de cotizare mai mare de 6 luni, si voi ramane doar la firma la care am doar 3 luni, voi putea beneficia de plata concediului prenatal? Se va ua in considerar stagiul de cotizare de la firma cealalta?
Buna ziua Alina,
In aceasta situatie consideram ca veti putea beneficia de plata concediului medical. Veti avea 3 luni lucrate la ultimul angajator si 3 luni la primul angajator. Cel de-al doilea angajator va avea nevoie de istoricul bazei de calcul de la primul angajator pentru a va putea calcula corect indemnizatia.
Zi frumoasa!
Buna seara, as mai avea o nelamurire. In cazul in care as renunta la primul job de 8 ore si as ramane doar cu cel de 4 ore la care lucrez de 2 luni. Mi se va plati concediul medical? Ma afecteaza ca este un job cu timp partial?
Buna ziua,
Nu va afecteaza faptul ca aveti un job cu timp partial la acordarea concediului medical.
Zi frumoasa!
Buna ziua vreau sa intreb si eu ceva.am suferit un avc in 2018 si am stat in cm 180 zile.am ?nceput munca si in luna august 2019 Am fost cu o interven?ie la m?sea si stomatologie mi a acordat 5 zile de cm la urgen??.si acum de la servici mi au spus ca trebuie semnat si de medicul expet
Buna ziua,
Ne pare rau de toate aceste probleme.
Va redam prevederile legale: potrivit art. 13 al OUG 158/2005, durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Zi linistita va dorim si numai bine!
Buna ziua ! Daca am avut medical in aceasta luna pana pe 22 si pe 23 merg la munca , mai incasez avansul pe 25 ? Va multumesc anticipat !
Buna ziua Gabi,
Ar trebui sa incasati avansul la fel ca orice angajat care a fost la munca full time.
Zi frumoasa!
Buna ziua, am avut concediu medical de boala obisnuita, dupa care am intrat in concediu medical de ingrijire copil bolnav. Intrebare: cat concediu medical imi pot lua eu in 12 luni si cat pentru copil bolnav? Se cumuleaza concediile?
Buna ziua Valentina,
Conform art. 13 alin. (1) din OUG nr. 158/2005 ? ?durata concediului medical, respectiv durata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire?.
In ceea ce priveste concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav, potrivit art. 29 alin. (1) din OUG nr. 158/2005 ? ?durata concediului medical, respectiv durata indemnizatiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul specialist, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale?.
Pe de alta parte, potrivit art. 35 alin. (1) din OUG nr. 158/2005 ? ?pentru plata indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, aferente concediilor medicale acordate cu intrerupere intre ele, acestea se iau in considerare separat, durata lor nu se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12.”
O zi placuta!
Buna ziua, am si eu o nelamurire, daca ma puteti ajuta! Daca un angajat a avut concediu medical in martie cod 01 – 4 zile suportate doar de societate, iar acum in mai are iar concediu medical cod 14 – 19 zile cum aflu baza de calcul? Iau unltimele 6 luni sau ultimele 12 luni? Daca in martie au fost cele 4 zile de concediu se scad din 21 zile lucratoare cele 4 de concediu? In concluzie zilele in care este in concediu medical se scad din stagiu de cotizare? Multumesc mult!
Buna ziua Ana,
Trebuie sa faceti media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza CAM.
Potrivit art. 8 alin. (1) ? (4) din OUG nr. 158/2005:
?(1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor:
? pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat;
? pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta din alte surse, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare;
? pentru care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate s-a facut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul; a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
(4) Perioadele prevazute la alin. (2) si (3) se asimileaza stagiului de cotizare numai daca in aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare in intelesul prevederilor prezentei ordonante de urgenta.?
Din cele mentionate mai sus, rezulta faptul ca zilele in care asiguratul a beneficiat de concediu medical se asimileaza stagiului de cotizare, cele 4 zile nu se vor scadea din cele 21 de zile lucratoare.
O zi placuta!
Multumesc tare mult pentru raspuns! O zi frumoasa!
Buna ziua,
Am un concediu medical cu cod de indemnizatie 06 dat de spital pe o perioada de 3 saptamani,trebuie sa mi se elibereze neaparat un concediu cu cod 01 in continuare sau pot veni la serviciu?
Buna ziua Gabriela,
Nu exista obligatia de a trece in concediu cu cod 01. Puteti reveni la munca daca starea sanatatii va permite.
Zi frumoasa!
Buna seara, am fost operata de tiroida, o hipertiroidie chinuitoare de 12 ani cu tratament medicamentos si intravenos. Surpriza a venit dupa 9 zile de spitalizare sa constat pe concediul medical codul de 01 boala obisnuita si se plateste cu 75%. Cum e posibil asa ceva, nu este o boala obisnuita si o operatie usoara. Imi puteti explica cum se poate asa ceva? Stiam ca interventile chirurgicale se platesc 100%. Am nevoie de o lamurire ca nu inteleg cum o extirpare totala a tiroidei este echivalenta cu scoaterea unei unghii. Multumesc frumos.
Buna ziua Nicoleta,
Codul de concediu medical este cel de pe verso-ul documentului concediu medical. Doar urgentele medico-chirurgicale se platesc 100%. Nu ne dam seama din cele mentionate de dumneavoastra daca a fost urgenta sau nu. Redam mai jos codurile:
01 Boala obi?nuita ? 75%
02* Accident in timpul deplasarii la/de la locul de munc? ? 100%/80%
03* Accident de munca ? 100%/80%
04* Boala profesionala ? 100%/80%
05 Boala infectocontagioasa din grupa A ? 100%
06 Urgenta medico-chirurgicala ? 100%
07 Carantina ? 75%
08 Sarcina si lauzie ? 85%
09 Ingrijire copil bolnav in varsta de pana la sapte ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani ? 85%
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru ? Fara a depasi 25% din baza de calcul
11 Trecerea temporara in alta munca ? Fara a depasi 25% din baza de calcul
12 Tuberculoza ? 100%
13 Boala cardiovasculara ? 75%
14 Neoplazii, SIDA ? 100%
15 Risc maternal ? 75%
Ne pare rau ca aveti si astfel de probleme si speram sa se rezolve cat mai rapid! Insanatosire grabnica!
Zi linistita!
Buna seara,
Am avut concediu medical 90 zile, cu internare, cod 01, cod boala 485, dupa care la comisia de expertiza cod boala a ramas 485, cod indemnizatie 13, schimbare de cod si acordarea a 365 zile de concediu medical., continuu fara nicio intrerupere.
Plecand de la baza de calcul pe ultimele 6 luni lucrate efectiv, societatea nu are program pentru astfel de cazuri, astfel incat indemnizatia de concediu medical s-a diminuat luna de luna astfel ca la un moment dat voi ramane fara venit.
Eu am inteles perfect baza de calcul este pe ultimele 6 luni lucrate efectiv, dar nu am gasit intelegere la societate, programul lund automat ultimele 6 luni, nu este adaptat confort legii 158 si normele de aplicare art.37, alin.1 si 2.
Rog sa ma ajutati cu un consultant pe concedii medicale, pana nu raman fara venit. Tel. 0744569179, Rusovici Mihai, e-mail : rusovicimihai@gmail.com.
Multumesc.
Buna ziua Mihai,
Va recomandam sa rediscutati problema la firma la care sunteti angajat si sa aduceti argumentele legale pe care le-ati mentionat si in comentariul dumneavoastra. Puteti sa discutati acest aspect si la ITM din raza teritoriala. De asemenea, puteti lua legatura si cu o firma de contabilitate din raza dumneavoastra; din pacate, nu avem o lista de colaboratori in teritoriu pe baza careia sa facem recomandari.
Ne pare rau ca nu va putem ajuta cu mai multe informatii si va dorim mult succes!
Zi linistita sa aveti!
Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. O salariata fara stagiu de cotizare 6 luni in ultimile 12 luni lucrate, are un concediu medical initial cod 06 (5 zile) si un alt concediu medical in continuare cod 01 (9 zile).
Societatea este obligata sa plateasca cel de-al 2 concediu medical cod 01 (acesta fiind fara stagiu de cotizare) ? In cazul in care angajatorul este obligat sa il plateasca, acesta poate sa isi recupereze banii de la casa de sanatate?
Multumim!
Buna ziua Daniela,
Pentru ca un salariat sa primeasca concediu medical, trebuie sa fi fost asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate cel putin 6 luni (intr-o perioada de 12 luni anterioare lunii acordarii concediului medical). In cazul in care nu exista acest stagiu de cotizare, concediul medical nu poate fi acordat si calculat.
Zi frumoasa!
Buna ziua ,
Am o salariata care s-a intors din Concediu de crestere copil in luna februarie . In luna aprilie s-a imbolnavit si si-a luat concediu medical – cod de indemnizatie 01 . Am copie dupa decizia de indemnizatie de crestere copil , Intrebarea mea este in baza de calcul a CM -ului introduc indemnizatia de crestere copil, iar la stagiu de cotizare trec zilele lucratoare aferente lunii respective ?
Multumesc .
Buna ziua Iuliana,
Art. 8 alin. (2) din OUG 158/2005 arata ca „(2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care:…d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Asadar, perioada in care a fost in CIC face parte din stagiul de cotizare.
Mai departe, art. 10 arata ca ” In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1)-(3), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau ?n considerare sunt:….. c) indemnizatiile de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. d).”
Asadar, venitul luat in calcul este indemnizatia CIC. Acesta se raporteaza la numarul de zile lucratoare din fiecare luna.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Multumesc frumos . Foarte utile informatiile . O zi buna .
Lucrez cu carte de munca la doi angajatori, la unul de 2 ani jumatate si la celalalt de 6 luni fara 5 zile. in ianuarie am intrat in concediu medical de maternitate, concediu pe care l-am depus la ambii angajatori, insa celui cu durata mai mica de angajare i s-a respins plata din partea Casei de Asigurari pe motivul neintocmirii stagiului de cotizare de 6 luni in ultimele 12. Mentionez ca anterior am cerut informatii la CAS si mi s-a spus ca fara nici o problema mi se cumuleaza la stagiu inca 5 zile,de la angajatorul principal, fiind nevoie sa aduc o adeverinta doveditoare in acest sens, lucru pe care l-am si facut. Ce stiti despre aceasta speta? Va multumesc anticipat!
Buna ziua Loredana,
Din moment ce pentru cele 5 zile lipsa din stagiul de cotizare la cel de-al doilea angajator ati prezentat adeverinta de venit de la celalalt angajator, CNAS ar fi trebuit sa va plateasca acele sume si sa nu va respinga plata.
Va recomandam sa discutati din nou cu cei de la CNAS si sa clarificati aceasta problema, eventual sa apelati si la un jurist.
O zi placuta!
Buna ziua!
Ma puteti ajuta cu o situatie? Tatal meu a fost diagnosticat cu cancer hepatic grad II/III, in ce tip de concediu medical se incadreaza si pe cat timp se acorda concediu medical? Cum pot afla cum se va calcula salarul pe perioada concediului? Am inteles ca nu se mai impoziteaza pe aceasta perioda, este adevarat? Multumesc mult.
Buna ziua Andreea-Maria,
Ne pare tare rau sa auzim asta! OUG 158/2005 prevede ca durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
b) un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii.
Codul de diagnostic este 14.
Ii dorim tatalui dumneavoastra multa sanatate si sa fie totul bine!
Zi linistita!
Buna ziua,
Concediul medical se acorda de catre doctor in functie de afectiunea de care suferiti. Doar medicul este in masura sa va raspunda la aceasta intrebare, deoarece doar medicul care a semnat concediul medical stie daca suferiti de o boala contagioasa sau nu, daca este recomandata odihna la pat sau nu etc. Va recomandam sa va consultam cu acesta.
Zi frumoasa si insanatosire grabnica!
Bun? ziua,
Sunt bolnava de cancer, ?mi spune?i va rog pentru salariul brut de 2080 ron ce ce salariu ar trebui sa primesc,cum s-a mutat contribu?iile de la angajator la angajat ar trebui sa iau mai mult. Va mul?umesc
Buna ziua Anca,
Ne pare foarte rau sa aflam acest lucru.
Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediul medical, angajatul trebuie sa aiba un stagiu minim de asigurare (cotizare) de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Pentru a putea calcula salariul net pe care o sa il incasati in perioada in care sunteti in concediu medical, avem nevoie de veniturile dumneavoastra brute inregistrate pe ultimele 6 luni si de codul de indemnizatie de pe certificatul medical emis de medic.
Pe de alta parte, pentru calculul indemnizatiei de concediu medical va puteti ajuta si de calculatorul de la urmatorul link: http://www.calculatoare-salarizare.ro/concediu-medical.php
Multa sanatate va dorim!
Bun? seara m? intereseaz? pentru minimul pe economie.
Sporurile sunt valabile ?n concediu medical (spor de noapte ).
Cod de indemniza?ie 14.
Va mul?umesc.
.
Buna ziua Radu,
Sporurile la salariu intra in baza de calcul a concediilor medicale.
Vom face urmatoarea simulare: presupunem ca de la 01.06.2019 pana pe 30.06.2019 aveti concediu medical, cod 14 (se plateste 100%), iar veniturile brute pe ultimele 6 luni au fost 2.080 lei/luna (minim pe economie).
In acest caz:
– baza de calcul a indemnizatiei este de 12.480 lei;
– zile baza de calcul 122;
– media zilnica 102,30 lei.
In acest caz, indemnizatia de concediu medical pentru luna iunie va fi de: total zile lucratoare 19 zile * 102,30 lei = 1.944 lei.
Din 1.944 lei vi se vor retine CAS (25%) si impozit (10%) si veti incasa un net de 1.363 lei.
Calculele de mai sus sunt pur orientative, trebuie luate in calcul toate informatiile si istoricul calitatii dumneavoastre de asigurat, insa mai multe aspecte puteti discuta cu angajatorul dumneavoastra.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Mul?umesc mult!
Bun? ziua, dar cum contribu?ia cass nu se mai retine dat fiind faptul c? s-a mutat contribu?iile de la angajator la angajat nu trebuie sa -mi revin? mie.
Va mul?umesc
Buna ziua,
Asa este, contributia CASS nu se suporta in cazul in care este vorba de concediu medical. Practic, salariul dumneavoastra net va fi putin mai mare pentru acea perioada in care aveti concediu medical.
O zi placuta!
Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.
Am avut concediu medical 09.05-24.05 cod 01 (602), iar din 27 .05 nu mai lucrez. Pot lua banii pe CM, daca am fost angajat? la jum?tatea lunii decembrie 2018? Lu?nd ?n considerare ca luna mai ar fi a 6 luna de cotiza?ie . Precizez ca ultimul contract de munca l-am avut ?n 2017 ?i nu am cotizat deoarece sunt la facultate si am asigurare .
Multumesc pentru raspuns
Buna ziua,
Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediul medical, angajatul trebuie sa aiba un stagiu minim de asigurare (cotizare) de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Spuneti ca sunteti angajata de la jumatatea lunii decembrie 2018, asta ar insemna data de 15.12.2018?
Din data de 15.12.2018 pana in data de 08.05.2019 ar fi aproximativ 4 luni si 23 zile de stagiu de cotizare, sub minimul prevazut de lege.
Pentru a completa stagiul de cotizare cu numarul de zile lipsa ar fi trebuit sa aduceti de la fostul angajator o adeverinta cu veniturile brute realizate, insa daca spuneti ca acel contract a incetat undeva in anul 2017, atunci nu mai este relevant.
O zi placuta!
Buna ziua,
Am nevoie de o lamurire din partea dvs. Sunt angajata recent intr-o societate( asta inseamna ca nu am stagiu minim de cotizare) si am avut CM pentru 4 zile cu codul 06. Dupa cateva studii privind indemnizatiile si concediile medicale am gasit ca pentru acest cod-06, nu este necesar stagiul minim de cotizare. Intrebarea mea este cum se calculeaza concediul medical in aceasta speta?
Buna ziua,
Potrivit art. 9 din OUG nr. 158/2005 ? ?Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.
Codul 06 de care dumneavoastra mentionati se refera la urgentele medico-chirurgicale, pentru care nu este obligatoriu stagiul minim de cotizare, asa cum mentionati si dumneavoastra. Trebuie sa verificati lista urgentelor medico-chirurgicale pusa la dispozitie de CNAS la urmatorul link:
http://www.cnas.ro/cascluj//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/Anunturi_Medici/CODURI_URGENTE_HOT%C4%82RARE_nr.1186-2000.pdf
In ceea ce priveste modul de calcul al concediului medical pentru situatia descrisa, la art. 10 alin. (6) se mentioneaza faptul ca ?in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate.?
Zi usoara!
Buna ziua…sunt ?ns?rcinat? in 30 de saptam?ni si 3 zile si as vrea sa intru in prenatal,crede?i ca se poate.eu pana acum am mai avut 23 de zile de medical cu codul 751.are vreo leg?tura cu prenatalul?
Buna ziua Mariana,
O femeie insarcinata are dreptul la o perioada de concediu medical platit de 126 de zile. Acestea includ 63 de zile inainte de nasterea preconizata (concediu prenatal) si 63 de zile dupa nastere (concediu postnatal), conform OUG nr. 158/2005.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Astfel, femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.
Trebuie sa va calculati aproximativ cate zile ar mai fi pana la data probabila de nastere, astfel incat sa va incadrati in cele mentionate mai sus. In mod normal, dupa ce ati implinit 32 de saptamani puteti solicita medicului concediu prenatal.
Celalalt concediu medical pe care l-ati avut nu va impacta concediul de maternitate.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Multa sanatate!
Buna ziua sunt insarcinata si sunt in risc maternal . Sunt internata i ar externarea o sa fie dupa 10 iunie problema este ca nu am mai putut lua riscul maternal fiind internata dar daca imi da concediu medical din spital si se suprapine cu riscu maternal pe luna mai ce fel de probleme o sa fie? Eu sunt internata din 21 mai.
Buna ziua Mirabela,
Din pacate nu va putem oferi un raspuns concret cu privire la speta dumneavoastra, consideram ca ar fi bine sa va consultati cu medicul care va acorda concediul medical in legatura cu acest aspect.
Va recomandam insa sa studiati prevederile cu privire la concediul de risc maternal din OUG nr. 158/2005 (Capitolul VI).
Va dorim multa sanatate!
Zi frumoasa!
Bun? ziua,
Dac? am lucrat ziua respectiv? ?i seara m-am internat ?n spital cum sunt pl?tit, ?in?nd cont c? certificatul medical este emis cu acea?i dat?.
Mul?umesc.
Buna ziua,
Avand in vedere ca in ziua respectiva ati lucrat in cadrul firmei, apreciem ca ar fi trebuit sa primiti concediul medical incepand cu ziua urmatoare. Puteti sa solicitati medicului sa modifice data de incepere, cu ziua urmatoare. Daca acest lucru nu este posibil, angajatorul poate reflecta concediul doar din ziua urmatoare. In caz contrar, vor fi afectate veniturile dumneavoastra pe ziua respectiva, in functie de codul de boala. De exemplu, procentul standard este de 75%.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua, am un angajat care este de aproape 2 luni in concediul medical, la un moment dat nu sa prezentat la servici afland ca a mers la spital ca ia fost rau, nu am primit nici un document care sa ateste aceste lucruri numai dupa aproximativ 25-30 de zile, eu nestiind daca este chiar bolnava sau sa angajat altundeva sau nu mai vrea sa vina, care este termenul legal in care poate aduce concediul medical avand in vedere ca si eu trebuie sa ma justific cu absenta ei, are cod 215 saptamana asta dupa expirarea concediului iar nu a venit la lucru si nu stiu ce sa fac, am inteles de la contabilitate ca a fost la ei sai se elibereze o noua adeverinta pe care am inteles ca i sa aprobat fara sa o semnez ca si administrator. de unde stiu eu cand i se termina perioada legala de concediu si ce masuri pot sa iau , sau ce drepturi am avand in vedere ca firma este mica si am nevoie de angajati?, iar ca si cheltuieli de la firma ce suport eu procentul acela din salar calculat sau plateste statul si contrib si salariul?
Buna ziua,
Potrivit art. 36 alin. (2) din OUG nr. 158/2005 privind privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, ?(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.”
Firma va plati primele 5 zile de concediu medical, apoi indemnizatia se va suporta din bugetul FNUASS pana la incetarea incapacitatii temporare de munca sau pana la pensionarea acestuia (daca este cazul).
Exista si exceptii de la regula de mai sus, in sensul ca exista cateva coduri pentru care indemnizatia se suporta inca din prima zi din bugetul FNUASS. Sunt suportate integral din bugetul FNUASS urmatoarele indemnizatii:
? indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;
? concediul si indemnizatie pentru carantina;
? indemnizatia de maternitate;
? concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav;
? concediul si indemnizatia de risc maternal.
Va recomandam sa studiati in acest sens si OUG nr. 158/2005 actualizata cu modificarile si completarile ulterioare, precum si normele de aplicare ale aceastei ordonante.
Zi frumoasa!
Bun? ziua, am citit OUG nr 158, dar l?muri?i-m? la un aspect, termenul este ziua a 5 a luni urm?toare, dar dac? persoana nu respecta acest termen ce baza legala am sa ii desf?cut contractul de munca deoarece nu ii sigur ca ea are CMedical, ca vrea sa mai vina la munca etc. Pentru ca vreau sa ?tiu concret acest lucru pentru a face demersurile necesare ?i de a angaja o alta persoana, firma fiind mica ?i neput?nd sa ii lipseasc? vreun angajat fiind vorba ?n domeniul v?nz?rilor, celeilalte angajate f?c?ndu-i program special de munca fiind singura v?nz?toare ?n aceasta perioada.. Va rog ajuta?i-m?.!!!
Buna ziua,
In aceasta situatie, consideram ca este vorba despre o lipsa nemotivata de la locul de munca pentru care puteti sa dispuneti inceperea cercetarii disciplinare prin intermediul careia sa stabiliti daca absenta angajatei este sau nu motivata. Practic, angajata pare sa incalce dispozitiile negociate in contractul individual de munca.
Potrivit art. 251 din Codul Muncii, ?(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.”
Pe de alta parte, sanctiunile disciplinare pe care le puteti aplica in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Va recomandam sa cititi si art. 252 din Codul Muncii.
Pe perioada cercetarii disciplinare ca urmare a absentei nemotivate de la munca, contractul individual de munca se va suspenda.
In cazul in care lucrurile se complica, va recomandam sa apelati si la un jurist.
Zi frumoasa!
Va mul?umesc pentru ajutor, am sa citesc acest articol ?i sa vad ce voi reu?i, ?in sa va amintesc faptul ca din data de 27.05.2019 de la expirarea concediului medical nici pana azi nu am un r?spuns din partea angaja?i ?i anume ca are sau nu concediu medical sau mai dore?te sa vina la locul de munca.
Buna ziua! Am nevoie urgent? de un r?spuns. Sunt angajata din data de 12 Noiembrie 2018. Am venituri realizate pe n ?i d 2018, i, f, m, a 2019. Mai apoi am mai mers la lucru pana in data de 4 mai, apoi din data de 5 mai a intervenit o problema medical?, diagnostic hemoragii in sarcina, stand toat? luna in concediu medical. Oare am dreptul la concediu medical? Casa de asigur?ri o sa ?mi resping? plata concediului dac? luna Noiembrie nu e completa, eu ?ncep?nd activitatea din data de 12? Specific ca nu am mai avut alt loc de munca in afara de acesta in ultimele 12 luni.
Buna ziua,
In mod normal, pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediul medical, trebuie sa aveti stagiu de cotizare de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Consideram ca situatia dumneavoastra se incadreaza la risc maternal (trebuie sa vedeti ce cod va pune si medicul pe concediu) si atunci, potrivit art. 31 alin. (3) din OUG nr. 158/2005, ?(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare?.
Multa sanatate va dorim si sarcina usoara!
Bun? seara. Am un b?ie?el de 4 ani cu diabet zaharat tip 1 .As vrea sa ?tiu dac? pot beneficia de indemnizatie crestere copil bolnav ?i cum se calculeaz?.
Buna ziua Valentin,
Aspecte cu privire la concediu si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav puteti gasi la capitolul V din 26 din OUG nr. 158/2005 actualizata cu modificarile si completarile ulterioare, pe care o puteti gasi la urmatorul link:
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/66305
Pe de alta parte, trebuie sa discutati si cu medicul dumneavoastra, el va poate indruma in acest sens.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul – medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Multa sanatate!
Buna ziua ! Sunt in concediu medical de 2 luni jum?tate pt neoplasm . Lucrez pe salariul minim pe economie care in prezent este 2050 sau 2080 lei . Cati bani ar trebui s? iau in fiecare luna ? Cum se calculeaz?? Multumesc!
Buna ziua Elisa,
Salariul minim brut fara studii superioare este de 2.080 lei. Pentru neoplasm, codul de concediu este de 100% si nu este necesar stagiul de cotizare. Daca presupunem ca aveti stagiu de 6 luni cu venit brut 2.080 lei, calculul se face astfel:
? se aduna salariile brute ale ultimelor 6 luni si se imparte la totalul zilelor lucratoare pentru care s-a cotizat, rezultand astfel o medie zilnica;
? media zilnica se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului medical astfel se obtine indemnizatia de concediu pentru perioada in care persoana a fost in concediu medical. E
De exemplu: daca ati avut concediu in toata luna mai, indemnizatia este: 21 (nr de zile lucratoare din mai) * (2.080 lei *6 / 121) = 2.166 lei, unde 121 este numarul de zile lucratoare din lunile noiembrie 2018 ? aprilie 2019.
Din indemnizatie se retine CAS 25% si impozit 10%.
Astfel, rezulta o suma de plata 1.408 lei.
Va dorim multa sanatate!
Buna ziua, Va recomand sa va interesati pentru obtinerea certificatului de handicap in cazul bolii de neoplasm.Acesta va va ajuta sa nu vi se mai opreasca impozit la salariu. Numai bine si sanatate multa.
Buna ziua, am urmatoarea speta: angajata din martie 2019 , in ultimul an la master , este si primul job, aduce medical pe mai cu cod 01. Va rog sa ma indrumati daca pot plati acest medical si ce baza de calcul aplicati in acest caz. Multumesc!
Buna ziua,
Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediul medical, trebuie ca angajata sa aiba stagiu de cotizare de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Avand in vedere ca nu a mai lucrat, iar calitatea de angajat o are doar din luna martie 2019, atunci nu are stagiu complet de cotizare si nu poate beneficia de indemnizatie pentru acel cod 01.
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare (consideram ca angajata dumneavoastra nu se incadreaza in situatiile de mai jos), doar in cazul:
? urgen?elor medico-chirurgicale;
? tuberculozei;
? bolilor infectocontagioase din grupa A;
? neoplaziilor;
? riscului maternal;
? SIDA.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Am o nel?murire. Deci am avut in luna mai 5 zile de CM (cod 06) si 3 zile (cod 01). Am stagiul minim de 6 luni lucrate (din noiembrie,pana in prezent) . Acum,angajatorul imi zice ca imi va achita doar acele 5 zile (cod 06) si celelalte 3 NU. Oare are dreptate?
Buna ziua,
Daca anagajatorul v-a comunicat acest lucru, inseamna ca nu aveti stagiul de cotizare complet. Va trebui sa va calculati exact numarul de zile (de la data exacta a angajarii pana la luna aprilie + daca ati mai fost angajat la un alt angajator anterior celui actual) sa vedeti daca indepliniti prevederile legale:
?stagiu de cotizare de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical?.
Pentru codul 06 pe care o sa il plateasca nu este nevoie de indeplinirea conditiilor cu privire la stagiul de cotizare, insa pentru codul 01 este nevoie de acest stagiu.
Zi frumoasa!
Buna Ziua! Va rog sa ma sfatuiti intr-o problema. Deci, daca am avut concediu medical 90 de zile in ultimul an si medicul curant mi-a cerut si cele 93 de zile prin comisie, si am ajuns la 183 de zile. Dar din zilele de concediu din anul 2018 mi s-au sters , iar acum la calcul apar cu 153 , medicul curant poate sa ceara mai mult de 90 de zile, fara a avea nevoie de aprobarea Comisiei de Expertiza superioare( nu stiu cum se numeste, scuze), ci cea teritoriala( eu fiind din Suceava)?.Mentionez ca sufar de o afectiune ortopedica si nu ma incadrez in bolile din lista ptr 1 an, sau peste. Si nici nu doresc pensionarea.
Va multumesc!
Buna ziua George,
Din pacate, nu este foarte clara pentru noi speta. Va recomandam sa luati legatura cu medicul pentru a discuta aceasta situatie.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Am 2 contracte de munca, cu 8 ore (functia de baza) si respectiv 2 ore.
Dupa o luna de la revenirea din concediul de crestere copil cu handicap 3-7 ani, am intrat in concediu medical pentru ingrijire copil, timp de 5 zile. Am dus concediul medical la angajatorul cu 8 ore si copie conform cu originalul la angajatorul cu 2 ore. Am primit indemnizatie de concediu medical numai de la angajatorul cu 8 ore, nu si de la cel cu 2 ore, justificarea acestuia fiind ca nu am stagiu de cotizare. Este sau nu corecta justificarea lor? Daca nu cum ar trebui calculata indemnizatia? Precizez ca pentru perioada de concediu crestere copil cu handicap l-am dus adeverinta de venit de la Agentia de plati.
Multumesc mult.
Buna ziua,
In normele metodologice la OUG nr. 158/2005 nu se specifica nimic cu privire la o solutie in cazul lipsei stagiului de cotizare la unul dintre angajatori pentru persoana care are mai multe contracte de munca.
Se mentioneaza doar ca pentru persoanele aflate in CM si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform ordonantei, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator (art. 58 din OUG nr. 158/2005 face aceste precizari).
Fiindca nu ne putem pronunta in acest sens, va recomandam sa solicitati un raspuns Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
as dori sa ma ajutati in urmatoarea situatie…..de 10 luni sunt in concediu medical pentru neoplasm, iar de saptamna viitoare am dreptul la pensie pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare.Am depus la angajator in urma cu 30 de zile o cerere prin care doresc sa-mi continui activitatea in conformitate cu prevederile legii 93/2019, bineinteles dupa terminarea perioadei de concediu medical.Intrebarea mea este am dreptul si la pensie si la indenizatie de concdiu de boala, sau trebuie sa-mi depun dosarul dupa terminarea concediului medical.Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
Potrivit art. 16 alin. (2) din OUG nr. 158/2005, ?beneficiaza de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, in aceleasi conditii ca si ceilalti asigurati, pensionarii care se afla si in una dintre situatiile mentionate la art. 1 alin. (1) lit. A sau B, precum si pensionarii de invaliditate gradul III sau, dupa caz, pensionarii nevazatori, care se regasesc in situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) lit. c) si d).?
La art. 1 alin. (1) lit. A sau B sunt mentionate urmatoarele aspecte:
?(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul ori resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;
B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A.
Din cele expuse mai sus, rezulta faptul ca puteti beneficia de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca daca aveti calitatea de pensionar si angajat cu CIM.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Multumesc frumos…..
Buna ziua!
Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea speta: angajata pensionara la limita de varsta aduce un concediu medical cu 01. Vechimea in societatea noastra este de doar 3 luni, anterior fiind doar pensionara. Este corect sa consideram stagiul complet? Consideram ca ea a fost asigurata pe perioada in care a fost doar pensionara? La calculul bazei adun si venitul din pensie? Si daca da, la zilele aferente pensiei adun zilele lucratoare din luna respectiva?
Am cautat in legislatie, dar nu am gasit nimic care sa ma lamureasca.
Multumesc frumos!
Buna ziua Ana,
Potrivit art. 16 alin. (2) din OUG nr. 158/2005, beneficiaza de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, in aceleasi conditii ca si ceilalti asigurati, pensionarii care se afla si in una dintre situatiile mentionate la art. 1 alin. (1) lit. A sau B, precum si pensionarii de invaliditate gradul III sau, dupa caz, pensionarii nevazatori, care se regasesc in situatiile prevazute la art. 1 alin. (2).
Chiar daca in legislatie nu se mentioneaza in mod clar acest lucru, apreciem ca pentru a beneficia de indemnizatie de concediu medical, doamna trebuie sa indeplineasca conditiile cu privire la stagiul minim de cotizare de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Zi frumoasa!
Ce facem cu concediile medicale pt care nu se intruneste conditia de stagiu in 2019? Nu se platesc?Concediu fara plata? Multumesc frumos!
Buna ziua Mioara,
Pe perioada concediului medical, daca angajatul nu indeplineste conditia cu privire la stagiul de cotizare, acesta va figura ca absent motivat, fara venit (motivat de faptul ca medicul a constatat prin certificatul medical incapacitate temporara de munca).
Zi frumoasa!
Multumesc!
Bun? ziua! V? rog s? m? l?muri?i ?n urm?toarea situa?ie : Sunt ?n concediu medical – cod 14, iar ?n aceast? lun? termin maximul de zile pentru acest cod (1 an jum?tate), de la Casa de asigur?ri Ia?i mi s-a spus c? pot beneficia ?n urm?toarele 3 luni de program redus cu 1|4, pe baza unui referat de la medicul oncolog, urm?nd s? merg la comisie pe plan local, mai exact ?n Vaslui.Am ?ntrebat la Vaslui ce documente trebuie s? prezint, dar mi-a spus c? aceste 3 luni ar fi trebuit incluse ?n perioada de un an jum?tate… Cum este p?n? la urm? corect c? la Ia?i ?mi spune una, iar la Vaslui alta? De parc? nu sunt acelea?i legi peste tot ?n ?ar?…
Buna ziua Sanda,
Din pacate nu cunoastem prevederile legale cu privire la speta dumneavoastra, de aceea nu va putem oferi informatiile solicitate.
Va sfatuim insa sa va adresati Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din localitatea de domiciliu pentru a solicita un raspuns, o baza legala de referinta.
Multa sanatate!
Buna ziua ,eu ma aflu in acest moment in concediu medical.Am inteles ca va fii pe o perioada de 3 luni.Vreau sa intreb se poate in aceasta perioada sa -mi intrerup concediul medical cu cel legal pe o perioada de 10 apoi sa continui cu medicalul? Va multumesc!
Buna ziua Maria,
Concediul medical se acorda in baza certificatului medical emis se medic.
Potrivit art. 145 alin. (5) din Codul Muncii, ?In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate?.
Situatia prezentata mai sus face referire doar la situatia inversa spetei dumneavoastra, in care persoana se afla in concediu de odihna si intervine un concediu medical.
Din punctul nostru de vedere, daca sunteti deja in concediu medical, acesta tebuie efectuat si nu se poate intrerupe cu concediu de odihna pentru ca apoi sa se revina la concediu medical.
Va recomandam sa va consultati in acest sens si cu angajatorul dumneavoastra.
Zi frumoasa!
Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema: am un angajat din data de 02.04.2019, iar din data de 29.05.2019 se afla in concediu medical, problema este ca el din 09.06.2017 nu a mai avut calitatea de salariat. Cum sa procedez in acest caz? Va multumesc
Buna ziua Anca,
Daca angajatul nu indeplineste conditia cu privire la stagiul de cotizare, acesta va figura ca absent motivat, fara venit (motivat de faptul ca medicul a constatat prin certificatul medical incapacitate temporara de munca).
Zi frumoasa!
Bun? ziua. De c?t concediu medical pot beneficia dup? radioterapie cu iod?
Buna ziua Elena,
Din pacate, nu este de competenta noastra sa va oferim astfel de informatii. Doar personalul medical specializat poate estima cate zile de concediu sunt necesare dupa astfel de tratament.
Va dorim multa sanatate!
Buna ziua,am si eu o intrebare daca din ianuarie pana in martie nu am lucrat,pot beneficia de concediul medical.adica intreruperea asta ma afecteaza cu ceva?va multumesc
Buna ziua Ioana,
Puteti beneficia de indemnizatie de concediu medical daca respectati conditia cu privire la stagiul de cotizare: media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia CAM.
Acea intrerupere nu va afecteaza, daca este indeplinita conditia ca in ultimele 12 luni sa aveti un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni.
O zi placuta!
Buna ziua. Eu am fost operata de hernie de disc pe data de 08.05 ?i mi-a dat concediu medical din spital p?n? pe 03.06,urm?nd sa prelungesc medicalul la alta policlinica ?i altor doctor. Am sunat la cabinetul respectiv pe data de 27.05 ?i mi-a f?cut programare pe 10.06. C?nd am fost pe 10.06 a spus c? nu ?mi poate da medical din urm?, respectiv 04.06.Eu nu am ?tiut c? trebuia s? men?ionez la telefon c? vreau programare pentru concediu medical. A spus c? imi da medical de pe 10.06,urm?nd c? cele cinci zile r?mase descoperite s? ?mi iau concediu de odihna sau fara plata. Este corect daca fac a?a?
Buna ziua Maria-Daniela,
Sigur, pentru acele 5 zile va puteti lua concediu de odihna (puteti sa va intrebati anagajatorul la cate zile mai aveti dreptul).
Puteti sa solicitati si concediu fara plata pentru interese personale, insa trebuie sa stiti faptul ca pe perioada concediului fara plata veti avea contractul individual de munca suspendat.
Art. 54 din Codul Muncii stipuleaza: „Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale”.
O zi placuta!
Buna ziua.
Am o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta. Sunt angajat din Noiembrie 2017 iar in Februarie 2019 am avut o interventie chirurgicala la un picior, urmata de 90 zile de concediu medical. Calculul concediului medical nu l-am inteles in cazul de fata. S-a realizat media zilnica pe ultimele 6 luni, media zilnica?75% si a rezultat suma X. Din suma X mi-a fost retras inca 25% CAS.
Exemplu: 50 lei/zi 50 lei*20 zile=1000 lei 1000 lei? 75% = 750 Din cei 750 mi-au retras inca 25% CAS. 750 lei ? 25% = 187.5 lei. Practic eu am incasat 562.5 lei. Este legal acest lucru? Ei au motivat ca asa se calculeaza de cand au trecut contributiile la angajat. Din cat am cautat, nu am gasit niciunde acest lucru.
Multumesc.
Buna ziua,
In functie de codul de pe certificatul medical, taxele care se suporta la bugetul de stat pentru concediile medicale sunt urmatoarele:
? CAS (25%) ? se suporta;
? CASS (10%) ? nu se suporta cf. art. 154 alin. (1) lit. i) din Codul Fiscal;
? Impozit pe venit (10%) ? nu se suporta pentru concediile medicale cu cod: 08; 09; 15 (art. 62 lit. c) din Codul Fiscal, insa pentru restul concediilor medicale se suporta;
? CAM angajator (2.25%) ? nu se suporta pentru sumele suportate din bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si din FNUASS. Angajatorul va calcula si plati CAM doar pentru partea care trebuie suportata de societate.
Este normal ca din indemnizatia zilnica calculata sa vi se retraga si taxele catre bugetul de stat care stau in sarcina angajatului.
Puteti face o simulare de calcul a indemnizatiei de concediu medical la urmatorul link: http://www.calculatoare-salarizare.ro/concediu-medical.php
Zi frumoasa!
Buna ziua! Am si eu o intrebare,va rog!! Pe 7 decembrie m.am angajat cu contract de munca! Pe 10 ianuarie am fost internata de urgenta cu infectie si lichid la plamani de pe 10 ianuarie pana pe 28 februarie am stat internata! Banii pe cm nu au venit nici acum! Este posibil sa nu beneficiez tinand cont ca in momentul internarii aveam doar o luna contractul de munca?? Va rog sa imi raspundeti! Multumesc!
Buna ziua Mariana,
Pentru a putea raspunde corect si complet la intrebarea adresata de dumneavoastra, ar trebui sa stim daca inainte de angajarea la angajatorul actual ati mai fost angajata la un alt angajator? Aveti stagiu de cotizare la acesta din urma?
Pentru a beneficia de indemnizatie de concediu medical trebuie sa respectati conditia cu privire la stagiul minim de cotizare (medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia CAM).
Pe de alta parte, trebuie sa verificati codul pus de medic pe concediul medical, fiindca exista si cateva exceptii de la regula de mai sus pentru urmatoarele situatii:
? urgentele medico-chirurgicale;
? tuberculoza;
? bolile infectocontagioase din grupa A;
? neoplaziilor;
? risc maternal;
? SIDA.
Puteti sa solicitati un raspuns si angajatorului dumneavoastra in acest sens, fiindca el este cel care va calculeaza salariul si indemnizatia de concediu medical (in cazul in care respectati cele mentionate mai sus si puteti beneficia de aceasta).
Multa sanatate!
Buna ziua daca sunt in concedi medical di decembrie 2018 ,pana in iunie 2019 efectuand 180 de zile de concediu medical.Mai beneficiez de concediu de odihna pemtru amul 2019?
Buna ziua,
Sigur ca da, aveti dreptul la concediu de odihna pentru anul 2019. Va prezentam mai jos reglementarile legislative cu privire la acest aspect:
Conform art. 145 alin. (4)-(5)-(6) din Codul Muncii, ?(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical?.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Daca sotia isi ia concediu medical la 3 luni dupa post natal , beneficiaza de concediu medical platit?mentionez ca avea 1 an la respectiva firma inainte de a naste.
Buna ziua Valentin,
Nu prea intelegem intrebarea dumneavoastra, ne-ati putea furniza mai multe detalii? In mod normal, dupa nastere, trebuie sa existe cel putin 42 de zile de concediu de maternitate (postnatal), care se vor plati daca salariata respecta stagiul minim de cotizare mentionat in articol.
Dupa concediul de maternitate (postnatal) persoana va intra in concediu de crestere a copilului pentru care va beneficia de o indemnizatie CCC, insa doar daca in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului a realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit.
Puteti gasi mai multe detalii utile despre speta dumneavoastra la urmatorul link:
https://blog.smartbill.ro/concediul-de-maternitate-vs-concediul-de-crestere-copil/
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna seara, in cazul unei probleme la unul din degetele mainii (Tenosinovita stenozanta a degetului) dezvoltata chiar la locul de munca cu recomandarea medicului de repaus 30 de zile pentru a nu se ajunge la interventie chirurgicala se poate cere concediu medical platit?
Buna ziua Daniel,
Daca medicul va elibereaza certificat de concediu medical si dumneavoastra aveti indeplinita conditia cu privire la stagiul minim de cotizare (de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical), atunci concediul medical va va fi platit.
Zi frumoasa!
Buna ziua! ma scuzati..daca sunt pfa din anul 2011, dar de anul acesta cu impozitul in sitem real, (pana acum la norma de venit )cu declaratia unica depusa pana in martie, cu satataea platita pe intreg anul,vreau sa inchei contract de asigurare cu casa de asigurari de sanatate pentru concedii si indemnizatii sociale de sanatate , acea asigurare facultativa pe care am avut-o intre anii 2012 si 2017 inclusiv . Acest pfa este singura mea sursa de venit , venit sub 1500 ron/ luna
Astazi am fost la casa de sanatate ca sa depun actele pentru contractul de asigurare iar doamna de la ghiseu imi spune fara alte argumente ca ar trebuii sa platesc , obliigatoariu si cas . Am intrebat contabila si mi-a spus ca nu este obligatoriu si plata cas , am intrebat si din alta sursa …acelasi raspus , nu trebuie!
Dvs ce stiti, in baza carei legi pentru ca pana acum nu am auzit , iar eu , efectiv nu mai stiu pe cine sa intreb. Asa este? trebuie platit si cas chiar daca am platit cass? Am rasfoit tot internetul , toate site-urile si pt ca m-am infuriat foarte tare ma bate gandul sa caut un avocat dar inainte de a face acest lucru as vrea sa ma asigur ca nu fac vreo gafa.
Va rog frumos, ajutati-ma cu un raspuns. Va multumesc!
Buna ziua Florentina,
La Art. 148 din Codul fiscal – Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) ?i b1) se arata ca:
(1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) (venituri din activitati independente) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazuta la art. 120.
Asadar, avand in vedere ca venitul dumneavoastra nu depaseste acest plafon, inseamna ca nu datorati CAS. Puteti sa prezentati acest articol de lege la ghiseu sa le solicitati baza legala daca considera altfel.
Zi frumoasa!
M-ati luminat pe deplin…cum nu se putea mai bine, cu tot cu baza legala. Nu am cuvinte sa va multumesc pentru raspuns!!! . Va multumesc din suflet!!!
Zi frumoasa sa aveti!
Buna ziua, am revenit la locul de munca dupa CCC, cu doua luni inainte de a implini copilul 2 ani, ca sa pot beneficia de stimulentul de insertie. Dar dupa 4 luni de munca am aflat, ca sunt insarcinata si firma la care lucrez, nu poate indeplini cerintele pentru o femeie insarcinata si de aceea o sa imi dea concediu cu risc maternal. Intrebarea mea este: In timpul concediului cu risc maternal o sa mai beneficiez de stimulentul de insertie? Multumesc frumos pentru raspuns.
Buna ziua Kristina,
Conform art. 16 si 17 din OUG nr. 111/2010, dreptul la stimulentul de insertie inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
? copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
? a avut loc decesul copilului.
? beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
? beneficiarul este indepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
? beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie;
? beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea mentinerii masurii de plasament;
? beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
? copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
? beneficiarul a decedat;
? in situatia in care beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 12;
? se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.
Consideram ca nu ar trebui sa va afecteze concediul de risc maternal indemnizatia de insertie, insa va recomandam sa discutati si cu un membru de la CNAS in acest sens sau chiar cu angajatorul dumneavoastra.
O zi placuta!
Multumesc frumos pentru raspuns!!! Acum sunt si eu mai linistita 🙂
Un salariat care este in concediu f?r? plata doua luni ?i in aceasta perioada este internat c?teva zile .Are stagiu de cotizare 6 luni in ultimile 12 luni. Fiind in concediu f?r? plata angajatorul poate sa-i elibereze adeverin?a precum este asigurat ?i sa completeaze num?rul de zile de CM din ultimile 12 luni ? In perioada concediului f?r? plata salariatul nu este asigurat la s?n?tate.
Buna ziua,
Potrivit art. 16 alin. (1) din OUG nr. 158/2005, ?asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind ?ntrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.”
Avand in vedere prevederile mentionate mai sus, angajatorul poate sa-i elibereze angajatului adeverinta pentru concediu medical. Angajatul va beneficia de indemnizatie de concediu medical, daca va respecta stagiul minim de cotizare mentionat in articol.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am castiguri salariale din partea a 2 angajatori. La unul sunt pontat normal (8 ore pe zi) dar la celalalt sunt pontat intre 1 si 4 zile pe luna incepand din 2015 si pana in prezent. As vrea sa stiu cum as putea avea dreptul la plata concediului medical si din partea celui de al 2-lea angajator. Din luna ianuarie tot sunt amanat iar casa de asigurari nu raspunde decat cu citate din lege. Mentionez ca ambii angajatori platesc absolut toate taxele catre stat.
Va multumesc anticipat!
Catalin
Buna ziua Catalin,
Va putem ajuta in acest sens cu baza legala care face referire la speta dumneavoastra pentru a o putea prezenta la CNAS.
Art. 33 din OUG nr. 158/2005 prevede ca ?Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare?.
Art. 58 alin. (1) si (2) din Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 mentioneaza: ?(1) Pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din OUG nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
(2) Pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. B din OUG nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, pentru fiecare loc de realizare. In aceasta situatie, atat primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical, cat si cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul curant se prezinta spre calcul casei de asigurari de sanatate.?
Daca nici dupa prezentarea acestor informatii din lege nu se va rezolva nimic, atunci va recomandam sa le solicitati in scris motivul pentru care va este refuzata plata concediului medical.
O zi placuta!
Buna ziua,am si eu o intrebare :In situatia in care intervine o problema de sanatate in timpul concediului de odihna si necesita concediu medical cum se procedeaza?
Se intrerupe concediul de odihna si se continua dupa concediu medical?Multumesc!
Buna ziua,
Da, se intrerupe concediul de odihna si se continua (daca este posibil) sau se reprogrameaza dupa ce se finalizeaza concediul medical.
?In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.?
Baza legala: Art. 145 alin. (5) din Codul Muncii.
O zi placuta!
Bun? ziua, v? rog s? m? ajuta?i cu o informa?ie ?n leg?tur? cu concediul medical cel de 75 % ce ?l prime?ti de la doctorul de familie c?te zile poate s?-?i deie doctorul de familie pe an?
Eu momentan am luat 5 zile anul acesta, mai pot primi ceva?
V? mul?umesc frumos pentru ajutor v? doresc mult? s?n?tate!
Buna ziua Andrei,
Conform art. 13 din OUG nr. 158/2005, ?Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, pentru fiecare tip de afectiune, este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotit din prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 90-a zi concediul se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale?.
Exista si exceptii in care durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare decat cea mentionata mai sus, insa este vorba despre bolile speciale, nu este cazul dumneavoastra.
Medicul care va elibereaza concediul medical, poate stabili daca mai este nevoie sa va acorde concediu medical sau nu in functie de starea dumneavoastra de sanatate.
Multa sanatate va dorim!
O zi placuta!
Buna ziua sotia mea pana sa nasc? a avut nevoie de concediu medical ba chiar a fost internat? societatea la care a lucrat a depus concediile medicale la cas , cas_ul a trimis banii pe concedii c?tre societate dat acestia nu iau mai dat nimik ce e de facut mul?umesc
Buna ziua Emil,
Societatea este obligata sa plateasca indemnizatiile de concediu medical angajatilor, iar apoi sa faca demersurile de recuperare de la casa de asigurari de sanatate. Art. 36 alin. (3) lit. a) din OUG 158/2005 arata ca „(3) Plata indemnizatiilor se face lunar de catre:
a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva”. Constituie contraventie nerespectarea acestei prevederi si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
Prezentati acest articol de lege angajatorului si in cazul unui refuz va puteti adresa inspectoratului teritorial de munca.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Am revenit din CCC la data de 01.08.2018, iar la data de 18.06.2019 m-am internat cu baiatul de 5 ani si am nevoie de concediu medical pe perioada internarii. De la data reluarii contractului pana in prezent nu am 12 luni lucrate. Pot sa beneficiez de concediu medical in aceste conditii? Mentionez ca nu am avut concediu medical de la realuarea activitatii si nici intreruperi.
Buna ziua,
Perioada in care ati beneficiat de concediu si indemnizatie pentru crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate iar baza de calcul o constituie indemnizatia acordata pe durata CCC.
Baza legala o reprezinta art. 10 alin. (4) din OUG nr. 158/2005.
Astfel, da, puteti beneficia de indemnizatie de concediu medical.
O zi placuta!
Daca abia m.am amgajat de 1 luna , beneficiez de indemnizatia concediului medical ?
Buna ziua Lucian,
Articolul 3^1 din OUG 158/2005 arata ca:
Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta. Regula generala este ca stagiul este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, dar in anumite cazuri poate fi si de o luna (aceste exceptii sunt: a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ?ngrijirea copilului bolnav)
Zi frumoasa!
Buna ziua
Am si eu o intrebare,am o angajata care la 01.04.19 a intrat in concediu medical in acea perioada fiind insarcinata , in data da 05.06.2019 a nascut prin cezariana inainte de termen dar copii au decedat la catevaa ore .in data de 30.06 sunt deja 91 de zile de concediu medical,intrebarea mea este mai poate beneficia de concediu medical in luna iulie fara sa mearga la casa de sanatate pentru a avea avizul mediculu expert de acolo?
Buna ziua Gina,
Ne pare foarte rau sa aflam ce s-a intamplat… Mult curaj mamei sa treaca peste aceasta cumpana grea!
Din pacate, nu va putem da un raspuns concret cu privire la speta dumneavoastra, insa va putem recomanda sa discutati acest aspect cu medicul care emite certificatul medical sau cu un membru de la CNAS.
In mod normal, cf. OUG nr. 158/2005, concediul de maternitate este de 126 de zile, 63 de zile concediu prenatal si 63 de zile concediu postnatal, cu respectarea minimului obligatoriu de 42 de zile de concediu postnatal.
Sa aveti o zi linistita!
Buna ziua am si eu o intrebare .La concediu medical incadrat la codul 14 ce taxe si impozite se opresc ? La salariul minim pe economie de 1900 de lei atat aveam in luna noiembrie 2018 ce bani ar trebui sa primesc pe concediul medical
Buna ziua,
Codul 14 se refera la Neoplazii, SIDA ? 100%
Pentru acest tip de concediu medical nu este nevoie de indeplinirea conditiei cu privire la stagiul minim de cotizare iar cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 100% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
Taxele suportate vor fi: CAS (25%); impozit (10%) si CAM (2.25) care este in sarcina angajatorului (nu se suporta pentru sumele suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si din FNUASS – angajatorul va calcula si plati CAM doar pentru partea care trebuie suportata de societate).
In ceea ce priveste calculul indemnizatiei de CM si a venitului net, va recomandam sa simulati un calcul la urmatorul link:
http://www.calculatoare-salarizare.ro/concediu-medical.php
O zi placuta!
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie? Concediile medicale pt ingrijire copil bolnav sunt considerate venituri din salariu si asimilate salariului? Mai exact conform codului fiscal art 76, alin (1) ” Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile ?n bani ?i/sau ?n natur? ob?inute de o persoan? fizic? rezident? ori nerezident? ce desf??oar? o activitate ?n baza unui contract individual de munc?, a unui raport de serviciu, act de deta?are sau a unui statut special prev?zut de lege, indiferent de perioada la care se refer?, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acord?, inclusiv indemniza?iile pentru incapacitate temporar? de munc? acordate persoanelor care ob?in venituri din salarii ?i asimilate salariilor”. Indemnizatiile precizate in Codul Fiscal fac referire doar la situatiile de boala obisnuita sau la toate concediile medicale ce pot fi obtinute conform legii? Multumesc!
Buna ziua Maria,
Apreciem ca sintagma ?indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca? mentionate la art. 76 alin. (1) din Codul Fiscal, include toate tipurile de indemnizatii prevazute in OUG nr. 158/2005.
O zi placuta!
Dac? sunt angajat? la o anumita firm? din data de 05.12.2018 p?n? ?n prezent si am ?nceput un cm din data de 26.06.2019 acesta fiind de 5 zile, f?r? a mai lucra ?n alt? parte in ultimele 12 luni, pot beneficia de un cm pl?tit??
Buna ziua Roxana,
Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediul medical, angajatul trebuie sa aiba un stagiu minim de asigurare (cotizare) de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
In textul de mai sus se pune accent pe 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii in care ati primit concediul medical. In cazul dumneavoastra, inainte de luna in care ati intrat in concediu medical (iunie 2019), practic ati avut cotizate 5 luni (ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai 2019), luna decembrie 2018 nu a fost luna intreaga de cotizare.
O zi placuta!
Buna ziua! Va rog am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta cu un raspuns!!!m-am angajat pe data de 28 Ianuarie 2018- pana in prezent,in urma cu cateva zile m-am internat in spital cu copilul meu de 3ani si am stat 4 zile …nu voi putea beneficia de concediul medical platit ??? Va multumesc !!!
Buna ziua,
Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediul medical, angajatul trebuie sa aiba un stagiu minim de asigurare (cotizare) de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Exceptii de la regula de mai sus, in care se acorda CM fara stagiu de cotizare sunt urmatoarele situatii:
? Urgente medico-chirurgicale;
? Tuberculoza;
? Boli infecto-contagioase din grupa A;
? Neoplazii;
? Risc maternal;
? SIDA.
In cazul in care concediul medical a fost luat in luna iunie si anterior acestui angajator nu ati mai lucrat la un altul in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda CM, atunci consideram ca nu indepliniti stagiul minim de cotizare.
Daca ati mai lucrat inainte de acest angajator si la un altul, atunci trebuie sa aduceti de la acesta o adeverinta cu veniturile dumneavoastra pe ultimele 6 luni.
Pe de alta parte, trebuie sa verificati ce cod aveti pe certificatul medical, poate va incadrati la exceptii.
O zi placuta!
Bun? ziua! Va rog sa m? lamuriti ?i pe mine. Am salariul pe cartea de munca de 2500 lei,luna aceasta sunt ?n concediu medical cu 01 pt ca am o sarcina cu probleme, c??i bani ar trebui s? iau ?n mana? De luna viitoare trebuie sa intru ?n concediu de risc maternal cati b?nu?i trebuie s? iau ?i pt acest concediu? Mul?umesc!
Buna ziua,
Informatiile furnizate de dumneavoastra sunt insuficiente pentru a va putea efectua un calcul pentru codul 01.
Este nevoie de istoricul veniturilor dumneavoastra brute pentru ultimele 6 luni, insa daca va cunoasteti veniturile puteti sa va faceti dumneavoastra o simulare de calcule cu ajutorul calculatorului de la urmatorul link:
http://www.calculatoare-salarizare.ro/concediu-medical.php
O zi placuta!
?n ultimele 6 luni am avut un salariu brut de 2800 lei. Pe o luna de concediu medical calculat cu 01 am luat ?n mana de 1265 lei, mi se pare cam pu?in.
Buna ziua,
Putem face un calcul general:
– presupunem venitul brut pe 6 luni *2.800 lei = 16.800 lei
– prespunem numarul de zile lucratoare (ian-iunie 2019) = 122 zile
– media zilnica = 137,7 lei
– presupunem ca numarul de zile lucratoare aferente perioadei de concediu medical este 23
Asadar, indemnizatia este de 75%*23*137,7= 2.375
Din indemnizatie se retin CAS 25% si impozit 10%.
CAS 25% = 594
Impozit = 178
Rest de plata = 1603 lei
Puteti solicita fluturasul de salarii sau chiar statul de plata individual ca sa verificati daca fost si alte retineri.
Speram ca acest raspuns sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Mul?umesc frumos!
Bun? ziua,
M? aflu ?n urm?toarea situa?ie:
1. ?n perioada 30.05.2019-30.06.2019 am fost ?n concediu medical, cod indemniza?ie 01.
2. ?n perioada urm?toare, ?ncep?nd cu data de 01.07.2019 voi intra ?n concediu de sarcin? ?i l?uzie, cod indemniza?ie 08.
Am o nel?murie: baza de calcul pentru noul tip de concediu (cod 08) va r?m?ne acela?i ca cel pentru concediul medical ini?ial sau va fi afectat de acesta? Men?ionez faptul c? pe certificatul de concediu nu apare bifat ? ?n continuare?.
Mul?umesc pentru r?spuns,
Luiza L.
Buna ziua,
Avand in vedere ca nu este acelasi cod de concediu medical si nu este bifat ?in continuare?, apreciem ca vi se va stabili o noua baza de calcul.
Art. 33 alin. (1) din normele la OUG nr. 158/2005 prevede ca ?In situatia in care unui asigurat i se acorda in aceeasi luna doua sau mai multe concedii medicale pentru afectiuni diferite, fara intrerupere intre ele, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se calculeaza si se plateste separat, iar plata se suporta conform art. 12 din OUG nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare?.
O zi placuta!
Buna ziua,sotia mea a lucrat pana in 28 aprilie 2019 la o firma pe perioada de 1 an si 2 luni,de la 1 mai s a angajat la alta firma,avand intrerupere de contract 3 zile,are dreptul de concediu medical platit?este insarcinata si are nevoie de c.m. multumesc
Buna ziua Catalin,
Pentru a beneficia de indemnizatie de concediu medical, trebuie sa aduca angajatorului actual o adeverinta cu veniturile realizate la angajatorul anterior pe ultimele 6 luni.
Conform calculelor noastre ar indeplini stagiul minim de cotizare mentionat in articol.
O zi placuta!
concediu medical pentru radioterapie cu cat este platit?? 100 – 75% multumesc
Buna ziua,
Depinde de codul de indemnizatie scris de medicul care v-a emis certificatul medical, trebuie sa verificati ceea ce este trecut pe certificatul roz. Pe spatele certificatului sunt trecute codurile si procentul aferent fiecarui cod.
O zi placuta!
Bun? ziua!Cum.pot afla suma de care am beneficiat pentru concediul medical de sarcina si leuzie ?Banii au fost virati in contul firmei in lunile noiembrie,decembrie,ianuarie ?i februarie ?ns? foarte greu am scos ni?te bani de la patron si banuiesc ca suma este mult mai mare fa?? de ce am primit.Concediul.medical a fost pentru lunile mai,iunie,iulie si 19 zile din august 2018.Mul?umesc!
Buna ziua Monica,
Chiar daca pentru acest tip de concediu medical – maternitate (cod 08) indemnizatia se suporta integral din bugetul FNUASS, indemnizatia se calculeaza si se plateste angajatului de catre angajator, urmand ca ulterior angajatorul sa depuna o documentatie la FNUASS pentru a recupera sumele respective.
In statul de plata intocmit pentru lunile in care ati fost in concediu de maternitate trebuie sa fie mentionata valoarea acestei indemnizatii.
O zi placuta!
Buna ziua. De la 1 iulie am intrat in concediu de risc maternal. As vrea sa stiu ce salariu o sa primesc in luna august pentru luna iulie. Am auzit tot felul de povesti ca mi-ar scadea salariul foarte mult. Mentionez ca pe luna ianuarie venitul brut a fost 3799(zile lucrate 20), februarie venitul brut 3799(zile lucrate 20), martie venitul brut 3799(zile lucrate 21), aprilie venitul brut 3782(zile lucrate 19), mai venitul brut 3641(zile lucrate 12), iunie 3782(zile lucrate 19).Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Indemnizatia de risc maternal se suporta integral din bugetul FNUASS.
Dupa calculele noastre, pentru luna iulie indemnizatia de CM risc maternal (cod 15) ar fi de 3.196 lei.
Din aceasta suma se va suporta si CAS 25%:
? CAS (25%) = 0.25 * 3.196 lei = 799 lei
Practic, ar iesi un net de 3.196 lei ? 799 lei = 2.397 lei.
Puteti efectua si dumneavoastra un calcul al indemnizatiei de CM la link-ul urmator:
http://www.calculatoare-salarizare.ro/concediu-medical.php
O zi placuta!
Multumesc frumos!
Cu drag!
Buna ziua,
In luna iunie 2019 am fost din data de 01 pana in 30 in concediu medical. am un mediu brut pe ultimele 6 luni de 68100 lei, cu 122 zile lucratoare. fara alte concedii medicale…si vreo 5 zile concediu odihna luate cate 1 -2 pe luna aproximativ in unele luni si in unele deloc. acum am primit salariul pe luna iunie si nu corespunde cu modelele de calcul prezentate pe mai multe site-uri si anume: 68100/122 = 558 medie zilnica, calcul salar iunie 558*75% * 19 zile iunielucratoare = 7951 lei este o diferenta de 2000 de lei….se poate va rog sa imi spuneti daca alta este metoda de calul sau se mai opresc si alte cotizatii
Buna ziua Claudia,
Calculul indemnizatiei de CM efectuat de dumneavoastra mai sus este corect, insa din indemnizatia calculata de 7.951 lei se vor suporta si contributii sociale, in functie de codul de CM scris pe certificatul medical, astfel ca salariul net va fi mai mic dupa retinerea contributiilor.
Va prezentam mai jos care sunt acestea.
Contributiile din sarcina angajatului suportate pentru concediile medicale sunt:
– CAS (25%) se suporta pentru toate codurile;
– CASS (10%) nu se suporta conform art. 154 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal;
– Impozit pe venit (10%) nu se suporta pentru CM cu cod: 08; 09; 15; (conform art. 62 lit. c) din Codul fiscal), insa pentru restul codurilor se suporta.
O zi placuta!
Buna ziua…in luna iunie am beneficiat de 5 zile concediu ingrijire copil…la salariu mi-au fost retinuti 200 lei din avans( avand un avans de doar 800 lei)..raspunsul a fost ca am avut concediu medical si de asta mi-au retinut pt ca este platiti doar 75% …acestlucrez la firma de 9 luni ,am mai avut concediu ingrijire copil in martie si nu mi-au fost retinuti…pe fiecare luna retin aleatoriu,din avans, la salariatii care au concedii medicale. este lagal acest lucru? Multumesc
Buna ziua Gabriel,
Practic, firma dumneavoastra plateste avansul si lichidarea. De obicei avansul este in suma fixa (de multe ori procent din salariu), iar la lichidare se stabileste suma neta cuvenita, din ea se scade avansul si apoi rezulta restul de plata.
Este posibil ca firma sa fi schimbat regula de calcul al avansului si de aceea sa fie diferit intr-o luna fata de alta. Ce este important este sa verificati calculul final salarial (fluturasul de salarii) in care trebuie sa se reflecte indemnizatia de concediu pentru cele 5 zile, si suma neta de plata. Este important ca suma neta sa fie corecta. Distribuirea ei intre avans si lichidare tine de politica firmei si de cum ati agreat cu angajatorul.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Un angajat (din 03.2018) imi aduce 3 concedii medicale astfel:
– primul este initial cu cod 06 perioada 13-19.06.2019, cu nr cerif. ….904
– al doilea este in continuare, cod 01, per. 20-30.06.2019, cu nr. …905 si nr certif. Initial ….904
– al treilea este tot in continuare, cod 01, per. 01-03.2019, cu nr ….906 si nr. Cert. Initial 905
Aici la cel de al treilea certif. Ma intreb daca e corect trecut nr. Cert. Initial sau trebuia trecut nr. 904 – ca doar la acesta e bifat „initial”
La calculul sumelor ca baza de calcul pt CM am intrat inceata de tot. In luna ianuarie, salariatul are doar 2 zile lucrate iar in februarie nu are nici una, el fiind in concediu fara plata. Cum ar trebui sa arate calculul? Veniturile in lunile anterioare cat si zilele lucrate sunt:
Mai 2019 – 22 zile – 2080 lei
Aprilie 2019 – 20 zile – 2080 lei
Martie 2019 – 21 zile – 2120 lei
Ianuarie 2019 – 2 zile – 208 lei
Decembrie 2018 – 19 zile – 1900 lei
Noiembrie 2018- 21 zile – 1900 lei
Octombrie 2018 – 23 zile – 1900 lei
Buna ziua Ioana,
Trebuie sa verificati daca nu cumva codul de diagnostic este diferit la al treilea concediu medical. Daca nu difera de restul, ele fiind fara intrerupere, pentru acelasi cod de diagnostic, aceeasi boala, ar fi trebuit ca si al treilea concediu medical sa fie tot cu concediu initial 904.
Cele 6 luni in ultimele 12 luni pot fi 6 luni complete sau se pot determina ca fiind un numar de zile echivalent a 6 luni, in cazul in care nu s-a contribuit timp de 6 luni complete.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Ma aflu in situatia in care un salariat are un numar de 362 zile concediu medical in ultimele 12 luni, din care 279 zile – cod boala 13. Incepand cu luna august doreste sa revina la munca. I-am solicitat fisa de aptitudine de la un cabinet de medicina a muncii (apt pentru munca de noapte si alimentatie publica) si o scrisoare medicala sau orice alt document emis de catre medicul specialist, prin care sa ateste ca starea de sanatate ii permite sa se reintoarca la munca. Va rog sa-mi spuneti daca documentele solicitate sunt suficiente.
Va multumesc!
Buna ziua Nadia,
Consideram ca adeverinta de la medicul de medicina muncii este suficienta pentru a proba faptul ca angajatul este apt pentru indeplinirea respectivei activitati.
Zi frumoasa!
Buna ziua.Am fost in concediu de lehuzie din martie2019 si pana pe 4iulie2019 angajatorul mi-a pl?tit doar luna martie si aprilie si restul lunilor r?mase nu mi- le-a pl?tit pe motiv c? nu a ?ncasat bani de la casa de asigur?ri de sanatate
Buna ziua Mihaela,
Angajatorul are obligatia sa plateasca indemnizatia de concediu medical, chiar daca nu a incasat banii de la casa de sanatate. Recupurarea banilor dureaza din pacate destul de mult, insa dumneavoastra erati indreptatita sa primiti banii.
Art. 36 alin. (3) lit. a) din OUG 158/2005 arata ca „(3) Plata indemnizatiilor se face lunar de catre:
a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva”. Constituie contraventie nerespectarea acestei prevederi si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am si eu cateva nelamuriri cu privire la indemnizatie copil. M-am angajat inainte ca primul copil sa implineasca 1 an si 10 luni, respectiv pe 4 decembrie 2018 si beneficiez de stimulent de insertie. In prezent sunt insarcinata in 4 luni, data posibila a nasterii a urmatorului copil fiind prevazuta pe 12/12/2019. Intrebarea mea este daca voi beneficia de indemnizatie copil, urmand sa intru in concediu prenatal pe 1/11/2019 . Intreb acest lucru pentru ca nu voi apuca sa lucrez 12 luni pana la nastere si vreau sa stiu daca se pune ca am adus cotizatii la stat pe perioada de concediu maternal de la primul copil.
Si o alta intrebare: cand voi inceta sa primesc stimulentul de insertie? Copilul meu va inplini varsta de 3 ani pe 19 februarie 2020.
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Buna ziua Liliana,
Perioada in care ati beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului face parte din stagiul de cotizare, asadar si lunile in care ati fost in concediu de ingrijire pentru primul copil se aduna la cele 12 luni.
In ceea ce priveste indemnizatia de insertie, aceasta se suspenda in momentul in care nu veti mai realiza venituri supuse impozitului pe venit. Fiindca dumneavoastra veti intra in concediu de ingrijire copil inainte ca cel de-al doilea sa implinasca 3 ani, nu veti putea beneficia de stimulentul de insertie pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani.
Zi frumoasa!
Buna ziua,va deranjez cu o intrebare.Sunt in concediu medical operat la genunchi de la sfasitul lunii mai,pe 4 zile de concediu din luna Mai am incasat suma de 957,75 iar pe luna iunie,intreaga fiind (19 zile lucratoare) am incasat suma de 4090.Pe luna Mai iese o medie zilnica de 239,43 iar pe luna Iunie o medie de 215,26.Ma puteti ajuta sa inteleg de ce aceasta diferenta?multumesc
Buna ziua Cristian,
Indemnizatia de concediu medical se calculeaza ca medie a veniturilor pe ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care s-a acordat concediul medical.
Puteti efectua urmatorii pasi:
1. Primul pas este sa adunati veniturile realizate pe ultimele 6 luni ? suma totala va fi baza de calcul a indemnizatiei.
2. Al doilea pas este sa adunati numarul zilelor lucratoare pentru ultimele 6 luni – suma totala va fi denumita zile baza de calcul.
3. Al treilea pas este sa impartiti baza calculata la primul pas la numarul de zile calculat la pasul doi, astfel veti afla media zilnica a indemnizatiei de concediu medical.
Media zilnica se va inmulti cu numarul de zile de concediu medical pentru luna pentru care se calculeaza concediul si se va pondera cu procentul aferent cod indemnizatie, insa mare atentie ca din aceasta suma rezultata se vor suporta si contributii/impozit catre bugetul de stat (in functie de codul de pe certificatul medical emis de medic). Diferenta poate fi cauzata de aceste contributii.
Pe de alta parte, trebuie sa verificati daca al doilea concediu medical a fost ?In continuare? si daca a avut acelasi cod de indemnizatie.
Va puteti face si dumneavoastra o simulare a indemnizatiei de concediu medical la urmatorul link:
http://www.calculatoare-salarizare.ro/concediu-medical.php
O zi placuta!
Buna ziua,
Sunt in concediu medical din 24.10.2018 si voi incepe munca in data de 25.07.2019.
Beneficiez de concediu de odihna pentru anul 2019?
Multumesc!
Buna ziua Viorel,
Conform art. 145 alin. (4) din Codul Muncii ? ?La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.?
Potrivit celor mentionate mai sus, apreciem ca aveti dreptul la concediu de odihna, chiar daca ati fost in concediu medical.
O zi placuta!
Am 55 de zile de concediu din care 7 platinte 100% nu am avut concediu medical pina acuma cit bani ar trebui sa iau
Buna ziua,
Informatiile furnizate de dumneavoastra nu ne sunt din pacate suficiente pentru a va putea formula un raspuns.
La calculul salariului net, atunci cand au existat zile de concediu medical, trebuie sa luati in calcul mai multe aspecte: daca indepliniti stagiul minim de cotizare mentionat in articol; codul de indemnizatie de pe concediul medical; baza de calcul (media veniturilor brute de pe ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se calculeaza CM etc.).
Va puteti consulta in acest sens cu angajatorul dumneavoastra sau cu contabilul firmei la care sunteti angajat.
O zi placuta!
Bun? ziua!
?n luna iulie pe data de 19 am primit 6 zile concediu medical 1 zi internare urgen?? ?i 5 ini?ial. Sunt angajat din 15 martie. Diagnosticul din certificat este colica renal?. Am dreptul la plata concediului medical? Domnele de la RUNOS spun ca nu am dreptul. Mai mult considerau c? pot fi ?i nemotivat de?i le spuneam c? dovada este CM care ?n?eleg c? nu e pl?tit dar CM motiva absen?a. Acum au renun?at la motivare zilelor dar su?in ?n continuare c? nu pl?tesc concediu medical. ?n Hot?r?re nr. 1186/2000 Lista urgen?elor medico-chirurgicale la nr. 35 se reg?se?te diagnosticul. Conform legii ar fi de plat? 4 zile.
V? mul?umesc!
Buna ziua Iulian,
Conform art. 9 si art. 31 alin. (3) din OUG nr. 158 / 2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie de concediu pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul:
– urgentelor medico-chirurgicale (cod 06),
– tuberculozei (cod 12);
– bolilor infectocontagioase din grupa A (cod 05),
– neoplaziilor ?i SIDA (cod 14);
– risc maternal (cod 15).
Verificati codul indemnizatiei inscris pe certificatul medical si vedeti daca este unul dintre cele mentionate mai sus. In aceste cazuri beneficiati de plata concediului si fara stagiu complet de cotizare.
O zi placuta!
Anul acesta voi pleca in strainatate pentru o operatie de excizie meningiom cerebral. Este o recidiva. Voi beneficia de concediu medical pe perioada celor 10 zile cat stau acolo internata in spital? Dar la intoarcerea in tara? Mentionez ca sunt angajata de 9 luni si am cotizat in toate cele 9 luni la asigurarile sociale. Multumesc
Buna ziua,
Daca spuneti ca aveti stagiul minim de cotizare impus de lege si vi se va elibera un certificat de concediu medical (certificat roz), consideram ca ar trebui sa aveti dreptul la indemnizatie de concediu medical.
Sanatate multa va dorim!
BUNA ZIUA. AM O ANGAJATA CARE ARE CM DE 4 ZILE DAR CARE ARE PAUZA DE O LUNA INTRE SERVICII. ADICA A LUCRAT PANA IN 13 IAN 2019 LA UN ANGAJATOR, IAR DIN 04 03 2019 LUCREAZA LA NOI . ARE PAUZA DE O LUNA JUMATE .CUM CALCULEZ BAZA DE CALCUL DACA DIN 01 06 2018 A AVUT UN VENIT BRTUT DE 30130 CU 152 ZILE LUCRATOARE SI 5 ZILE CM IAR DIN 04.03 2019 ARE UN VENIT BRUT DE 21916 CU 81 ZILE LUCRATOARE. MULTUMESC
Buna ziua,
Trebuie sa ii solicitati angajatei o adeverinta cu veniturile realizate pe ultimele 6 luni de la angajatorul anterior, pentru a forma baza de calcul a indemnizatiei.
Apoi trebuie sa faceti o medie a veniturilor brute lunare pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca a angajatei pentru ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Faptul ca a avut o pauza de o luna intre contracte nu afecteaza atata timp cat angajata a realizat stagiul de cotizare mai sus mentionat.
Puteti efectua o simulare de calcul la urmatorul link: http://www.calculatoare-salarizare.ro/concediu-medical.php
O zi placuta!
Buna ziua,sunt insarcinata in 22 de saptamani ,anul trecut pe 23 august m am angajat ,in 19.aprilie 2019 am avut o iminenta de avort si de atunci medicul meu ginecolog mi a dat concediu medical, am facut deja cele 90 de zile de concediu medical care putea sa mi l dea ginecologul si acum am fost prin comisie.si acum am.niste nelamuriri:eu nu am decat 8 luni muncite in august fac 1 an de cand sunt angajata pot sa mi iau concediul meu de la angajator?cum trebuie sa procedez ca sa pot.beneficia de indemnizatie dupa ce nasc?daca puteti sa mi explicati si mie cu cele 63 de zile prenatal..sunt in ceata total..multumesc frumos
Buna ziua,
Aveti dreptul la concediu de odihna (daca la acesta faceti referire). Faptul ca ati fost in concediu medical pe perioada respectiva nu va afecteaza dreptul al concediul dumneavoastra de odihna.
Art. 145 alin. (4) din Codul Muncii prevede ca (4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
Despre concediul de maternitate (prenatal si postnatal) precum si despre concediul de crestere a copilului avem un articol special pregatit pe care va rugam sa-l accesati la urmatorul link: https://blog.smartbill.ro/concediul-de-maternitate-vs-concediul-de-crestere-copil/
O zi placuta!
Multumesc mult !zi frumoasa
Buna seara! Imi puteti spune, va rog, cum se calculeaza salariul brut pentru luna in care angajatul are zile de concediu cu cod 09 si 01 ? Astfel incat sa pot calcula cat se cuvine celorlalte zile de lucrate (sarbatori legale+ lucrate efectiv). Stiu ca intr-o luna in care am avut 3 zile CM cod 09, brutul nu a mai fost la fel, astfel ca ziua de lucru era mai putin platita decat credeam eu ca va fi. Va multumesc frumos!
Buna ziua,
Mai intai se calculeaza indemnizatia zilnica de concediu medical ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Apoi, se aplica procentul de plata pentru fiecare cod 09 – 85% si 01 – 75%. Se inmulteste indemnizatia zilnica aferenta fiecarui cod cu numarul de zile de concediu primite pentru codul respectiv si astfel se obtine indemnizatia de concediu medical. Pentru zilele lucrate se calculeaza salariul proportional.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Va rog, ma puteti ajuta intr-o privinta ?
avem un angajat care are concediu medical , dar doreste sa vina la lucru, ce trebuie sa facem noi ca si angajator in aceasta privinta. In OMS NR. 15/2018 nu am gasit reglementata aceasta situatie.
In vechea legislatie exita reglementare legala(ordinul nr. 60/2006, dar este abrogat).
Multumesc anticipat pentru raspuns.
O zi frumoasa!
Buna ziua Florentina,
Nu cunoastem o lege sau o reglementare in vigoare care sa interzica unui angajat sa revina mai repede la munca. Credem ca ar fi bine sa existe o declaratie pe propria raspundere ca doreste sa se intoarca mai devreme din concediu medical si o adeverinta de la medicul de medicina muncii ca este apt de munca. Desi nu sunt reglementate per se aceste documente, credem totusi ca dintr-o perspectiva prudenta este bine sa le aveti.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am o nelamurire privind baza de calcul a concediilor medicale, respectiv indemnizatia de insertie se poate lua in considerare la stabilirea bazei de calcul a concediilor medicale?
Multumesc anticipat.
Buna ziua Simina,
Va recomandam sa studiati in acest sens art. 10 al OUG 158/2005. Din ce am vazut noi, stimulentul de insertie nu se regaseste in baza de calcul.
Zi frumoasa!
Cu cate zile de concediu medical pot intrerupe indemnizatia de somaj?
Buna ziua,
Din pacate, nu ne este foarte clara intrebarea dumneavoastra, dar putem sa va prezentam Articolul 1 din OUG 158/2005 care arata ca:
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca: …C. beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii.”
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Dac? am achitat cotiza?ia pentru asigurarea de s?n?tate pentru un an integral ?i am lucrat in acel an ,?i am lucrat doar 3 luni p?n? acum pl?tind din nou.
As putea beneficia de concediu medical?
Buna ziua,
Puteti beneficia de concediu doar daca indepliniti conditia celor 6 luni lucrate, asa cum mentionam in articol.
Zi frumoasa!
Bun? ziua!m? numesc Dumitru Ioana ,sunt ?n CM prin accident la locul de munc?,cu interven?ie chirurgical?(Tripl? maleolar?) din Ianuarie 2019,voiam s? v? ?ntreb cu c?t se pl?te?te!Codul fiind 03 de indemniza?ie.
Buna ziua Ioana,
Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca in cazul urgentelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului. Baza legala o reprezinta art. 33 din Legea 346/2002 (disponibila aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/36905)
Zi frumoasa!
Bun? ziua,
Trec prin urm?toarea situa?ie ?i am nevoie va rog de sfatul dumneavoastr?.
?n luna martie am pierdut o sarcina in urma stresului foarte mare de la serviciu.
De asemenea ?n luna iulie, tot din cauza stresului acumulat, am avut o perioada foarte grea emo?ional, cu st?ri anxioase, depresie ?i atacuri de panica.
?n ambele situa?ii am fost nevoita sa ?mi iau CM cumulat aprox. 50 de zile.
?n acest moment am aflat ca sunt din nou ?ns?rcinat? ?i sunt din nou foarte stresata cu g?ndul ca nu voi face fata stresului de la serviciu. ?n acest moment sunt ?n CO iar ?n momentul ?ntoarcerii la serviciu sarcina va avea 7 s?pt?m?ni.
As vrea sa ?tiu dac? exista vreo modalitate de a beneficia de CM sau risc maternal plus prenatal pana la na?tere ?n asa fel ?nc?t sa nu mai fiu nevoita sa ma ?ntorc la serviciu? Precizez ca locul de munca este unul cu risc ridicat ?i din cauza substan?elor toxice folosite acolo, gradul de toxicitate fiind peste limita admisa.
?tiam ca nu po?i dep??i 183 de zile de CM in interval de 12 luni, ?ns? ?n cazul meu cred ca le-as dep??i….avand in vedere ca 50 de zile deja sunt luate, ar mai r?m?ne aprox. 130 de zile de posibil CM. Pe c?nd mie mi-ar trebui pana la na?tere aproximativ 210 zile.
Nu ?tiu dac? concediul pre ?i postnatal trebuie de asemenea ?ncadrat ?n acele 183 de zile maxim?
Sper ca am explicat pe ?n?elesul tuturor situa?ia ?i temerile mele….
?n speran?a unui r?spuns c?t mai rapid, va mul?umesc din suflet anticipat!
Buna ziua Laura,
Referitor la situatia dumneavoastra, va putem furniza cateva prevederi legale concrete: OUG 96/2003 prevede astfel: „Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.”
OUG 158/2005: „Durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.”
Asadar, durata concediului de risc maternal nu diminueaza numarul de zile de concediu medical pentru alte afectiuni. Durata maxima a acestuia este de 120 de zile.Ati avea astfel aceste 120 de zile plus inca 130 de zile de concediu medical (pentru alte afectiuni). Va recomandam sa cititi si prevederile OUG 96/2003 cu privire la protectia maternitatii la locul de munca, in special art. 10 la care credem ca v-ati putea incadra.
Zi frumoasa!
Va mul?umesc mult!
Bun? ziua.
Sunt in concediu medical cod 14 din 18 aprilie 2019. Salariul brut este 3932 lei. Va rog sa ma ajutati cu un calcul. Cat ar fi trebuit sa primesc in mana in luna iulie. Mentionez ca am primit pana acum doar salariul net. Ar fi trebuit ceva in plus? Multumesc
Buna ziua Iulia,
Codul 14 se plateste 100%. Presupunem ca venitul brut este salariul de incadrare in toate cele 6 luni care intra in baza de calcul (desigur, pot exista diferente in functie de situatiile concrete). Baza de calcul este 6 * 3.932 lei =23.592 lei care se rapoarteaza la 121 zile (din martie 2019 pana in octombrie 2018 inclusiv), rezultand o indemnizatie zilnica de 194,98 lei.
Asadar, in iulie sunt 20 de zile lucratoare *194,98 lei = 3.900 lei (indemnizatia bruta). Din aceasta se retine CAS 25% si impozit pe venit 10%. Indemnizatia neta -2.632 lei. Pot exista diferente in functie de cazul particular – puteti sa solicitati dept contabilitate modul de calcul.
buna seara,
in 2018 , pe 28 iunie am suferit o interventie chirurgicala , refacerea ligamentelor la glezna dreapta, am beneficiat de concediu medical pentru o perioada de 90 de zile., pana in 26 septembrie 2018. Anul acesta, pe 23 mai , 2019, am intrat in concediu medical pentru o alta afectiune, si pentru ca am depasit cele 90 de zile de cm in ultimele 12 luni, medicul specialist m-a trimis la comisia de expertiza pentru a-mi putea acorda cm pana la 183 zile. Pana acum, cu luna august , am totalizat un numar de 170 zile cm.
ar trebui sa mai beneficiez doar de 13 zile pana la totalul de 183 zile.
va rog sa-mi spuneti, daca eu, la data de 1 septembrie cer o alta adeverinta de la angajator pentru a mi se prelungi cm, aceasta adeverinta ar trebui sa nu mai cuprinda perioada de cm din 28 iunie 2018 -31 august 2018. Este correct? IN aceasta situatie situatia zilelor de cm pe ultimele 12 luni ar fi doar pentru perioada 1-26 septembrie 2018(26 zile ) plus cele din 2019, din 23 mai si pana in 31 august (100 zile), un total de 126 zile , putand astfel sa beneficiez de concediu medical pana la 183 zile, prin comisia de expertiza. Este correct asa? astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra !
multumesc!
Buna ziua Flori,
Art. 13 din OUG 158/2005 arata ca: „(1) Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.”
Asadar, nu se ia anul calendaristic, ci un an de la prima zi de imbolnavire. Prima zi de imbolnavire deducem ca este 28 iunie 2018. Practic, din 28 iunie 2019 se reface calculul celor 183 de zile. Va trebuie sa verificati cate zile ati avut incepand cu 28 iunie 2019. Daca nu depasiti numarul de zile, apreciem ca puteti solicita un nou concediu medical.
Zi linistita!
Buna ziua,
Sunt insarcinata in 26 saptamani si dat fiind faptul ca este foarte cald afara si uneori mi se face rau pe strada ( de la caldura), la cate zile de concediu medical am dreptul avand in vedere ca deja am avut 5 zile de CM luna asta pentru viroza respiratorie. Si cum pot cere medicului de familie CM pentru faptul ca simt un disconfort de la caldura? Multumesc.
Buna ziua Alina,
Va trebui sa discutati acest lucru cu medicul de familie, care va poate acorda concediu medical sau care poate stabili daca este necesar un concediu de risc maternal, in cazul in care estimeaza ca eventuala continuare a activitatilor constituie un pericol pentru sarcina.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Am si eu intrebare . Sunt in concediu prenatal .Cod 8 . Am lasat la locul de munca adeverinta medicala ,concediul ,de acolo mi-a zis ca o sa le dea la contabil. Intrebarea mea ar fi…in perioada asta de concediu ,iau salariu de la locul de munca ? Pt ca sunt deja de o luna si ceva ,dar nu mi-a zis de la munca cum ca trebuie sa primesc bani ,cand le-am fat foile de concediu.Va multumesc.
Buna ziua Camelia,
Desigur, angajatorul la care ati depus concediul medical are obligatia sa va vireze indemnizatia de concediu la termenele stabilite in mod normal pentru plata salariilor. Angajatorul isi va recupera suma de la Casa de sanatate, intr-adevar, cu un decalaj de timp, insa acest lucru nu il scuteste de obligatia efectuarii platii catre dumneavoastra.
Zi frumoasa!
Va multumesc frumos. 🙂
buna ziua am o intrebare am avut un accident de munca in germania 28 02 2019 mam ales cu piciorul stang rupt 2 tije si 14 suruburi operat de doua ori si urmeaza sa mai fiu operat din nou peste un an sant in medical de 6 luni ce urmeaza sa se intample voi fi scos la pensie sau care sunt procedurile momentan sunt platit de asigurare si de cei de la accidentele de munca ( cheltuilile pt terapie )
Buna ziua,
Din pacate noi nu va putem ajuta, dar va recomandam sa discutati acest aspect cu reprezentantii casei de sanatate de care apartineti.
Multa sanatate!
Buna ziua,
Sunt angajat al unei firme din data de 4 martie 2019 iar din pacate in data pe 29 iulie am avut o urgenta medicala (lombosciatica dreapta) prin care mi s-a solicitat repaus pana la data de 7 august
acum inteleg ca nu sunt platit pentru acest concediu medical
inainte am lucrat ca ingrijitor batrani in austria dar nu am facut acel formlar pentru Romania prin care sa arat ca platesc asigurare in strainatate
Exista vreo sansa sa fiu platit pentru concediu medical?
Este primul concediu din viata mea si nu mi l-am dorit…aflu acum ca nici nu sunt platit dupa ce am cheltuit sute de lei pe medicamente si fizioterapie
Buna ziua,
Din pacate nu va putem oferi un raspuns in aceasta situatie, dar va recomandam sa contactati casa de asigurari de sanatate de care apartineti, pentru a vedea daca se mai poate face ceva daca aduceti retroactiv formularul respectiv.
Multa sanatate!
Buna ziua. Perioada concediului medical cod 08, se considera perioada lucrata, beneficiez de zile de concediu de odihna pentru aceasta perioada? Multumesc!
Buna ziua,
Zilele de concediu medical nu afecteaza zilele de concediu de odihna la care aveti dreptul.
Zi frumoasa!
Bun? ziua! Sunt insarcinata in 3 luni si au aparut complicatii si am primit concediu medical din 05.08.2019 pana in 28.08.2019. Concediul medical se va prelungi pana voi intra in prenatal. Problema mea este urmatoarea. Sunt angajata la 2 locuri de munca, unul cu 8 ore pe perioada determinata pana pe 28.08.2019 (angajata din 8.10.2013) ?i altul cu 7 ore perioada nedeterminata (angajata din 01.01.2019). Pot primi indemnizatia pentru concediu medical ?i concediu de maternitate pentru ambele locuri de munca av?nd ?n vedere ca unul din ele se va ?ncheia, dar am cotizat at??ia ani ?nainte? Va rog frumos sa ma ajuta?i sa clarific problema asta pentru ca depind de ace?ti bani. Va mul?umesc!
Buna ziua Alina,
Indemnizatia de crestere copil o veti primi luand in calcul veniturile de la ambii angajatori, pe care le veti cumula pe formularul de solicitare a indemnizatiei de crestere copil.
In ceea ce priveste concediul de sarcina si lauzie, in situatia in care contractul de munca se incheie cu un angajator, art. 31 alin (2) din OUG 158/2005 mentioneaza: ” (1) In cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are incheiata conventia. (2) Prevederile alin. (1) se aplica si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.”
Asadar, chiar daca s-a incheiat contractul de munca, sarcina platii revine FNUASS. Important este sa aveti cele 6 luni stagiu de cotizare la fiecare angajator.
Zi frumoasa!
Mul?umesc mult pentru r?spuns!
Buna ziua,
Medicul meu de familie imi cere adeverinta de la locul de munca cu data in care incepe concediul medical (de exemplu am concediu medical in data de 7 august si imi cere adeverinta datata pe 7 august) insa am colegi care cer ulterior adeverinta de la angajator, plus ca nu mi se pare normal sa fie cu aceeasi data dat fiind ca la concediu medical se presupune ca esti in incapabilitatea de a merge la serviciu (mai ales sa mergi sa ceri o adeverinta).
Ma puteti ajuta va rog cu aceasta nedumerire ? Mi-a spus ca in caz de control va fi amendata ca i-am dat eu adeverinta cu data de 8 in loc de 7 aug.
Multumesc !
Buna ziua Alina,
Normele din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate arata ca:
Asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) indeplinesc stagiul minim de asigurare prevazut la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
Se mentioneaza astfel ca certificatul este eliberat ca urmare a respectarii celor 2 conditii (inclusiv adeverinta), ceea ce ar presupune ca este emisa anterior datei la care se elibereaza concediul medical. Cu toate acesta, in Norme nu exista o prevedere expresa in acest sens. Mai mult, exista situatii in care concediul medical se poate acorda la o data ulterioara.
Este posibil insa ca in relatia cu Casa de asigurari de sanatate medicii sa fie atentionati cu privire la acest aspect. Din pacate, nu cunoastem prevederile legale in acest sens.
Zi frumoasa!
Buna ziua,anul trecut am suferit un accident de munca,pe peroada internarii in spital am beneficiat de cod de indemnizatie 03 pe CIM(accident de munca),apoi urmatoarele 9 luni cat am stat in recuperare am avut cod 01 pe CIM,explicatia a fost ca nu s-a eliberat FIAM – ul(fisa incident accident munca) in baza caruia pot beneficia de cod indemnizatie 03,mentionez ca acest FIAM a fost eliberat de catre ITM dupa 10 luni de la accident(cauze necunoscute inca).Am rugamintea sa ma indrumati,daca se poate,cum pot sa fac sa schimb codul de indemnizatie pentru a beneficia de diferenta de bani aferenta,eu trebuie sa ma ocup,sau angajatorul?Unde ma pot adresa in vederea solutionarii acestei situatii?
Buna ziua,
Consideram ca ar trebui sa faceti demersurile pentru orice rectificare – angajatorul are obligatia de a inregistra documentele exact asa cum sunt primite de la medic. Nu stim daca se pot face rectificari in acest caz, insa puteti contacta casa de asgurari de sanatate.
Multa sanatate!
In nici o tara democrata nu exista o astfel de lege idioata. In ori ce tara moderna un angajat are dreptul la concediul medical din momentul in care a semnat un contract de munca,fara sa aiba o anumit timp de cotizare. Din pacate in ROMANIA sant multe legi facute de IDIOTI care habar nu au despre Drepturile Omului.
Buna ziua,
Din pacate, legislatia este una generala si nu acopera toata situatiile. Pot exista intr-adevar cazuri in care anumite persoane sunt dezavantajate de aplicarea unei legi.
Zi linistita!
Buna ziua, dna Ursache Miruna!
Apreciez grija si interesul cu care raspundeti persoanelor care va adreseaza intrebari, astfel incat indraznesc sa va intre si eu.
Ma aflu in urmatoarea situatie.
Contractul meu de munca a inceput anul trecut in 1 septembrie si va inceta in 30 august 2019. In acest timp am avut si PFA- Cabinet Individual de Psihologie.
Urmeaza sa imi fac contract la CAS pt concedii- care include medical, pre si post natal.
Stiu ca trebuie cotizat cu 1% din suma pe care o stabilesc prin contract (min 2080, max 24960 mi s+a spus ca este)
Aici vin intrebarile:
1. Care este formula de calcul pt 1 yi de concediu pre si post natal? V-as ruga sa imi explicati cat de clar se poate, ma descurc destul de greu cu cifrele. De asemenea, at ajuta un exemplu.
2. Care este data maxima la care pot incheia contractul pt concedii la CAS, astfel incat sa pot beenficia de concediu medical (de maternitate inca nu este cazul)? Se ia in calcul oare si faptul ca am fost angajata? Adica as putea sa incep sa cotizez dupa 6 luni de cand imi expira contractul- 30 august-, pt ca sunt 6 luni de stagiu de cotizare in ultimele 12 luni?
3. O data stabilita suma pt concediu dinc are se plateste 1%, o mai pot modifica? Daca da, in ce situatii si in ce fel?
Multumesc tare mult pt viitoarele raspunsuri!
Buna ziua Roxana,
Multumesc pentru vorbele frumoase si aprecieri.
Din pacate, pentru a va putea oferi toate aceste raspunsuri complete, ar fi necesare resurse suplimentare de timp si personal de care nu dispunem. Astfel, va recomandam sa luati legatura cu un contabil si sa discutati impreuna toate aceste aspecte.
Zi frumoasa si mult succes in noua activitate!
Buna ziua! Am si eu nevoie de o parere in legatura cu urmatoarea situatie: sunt insarcinata in 25 de saptamani si lucrez in invatamant. Data la care ar trebui sa nasc este in jur de 2 decembrie si din ce am calculat as putea intra in prenatal incepand cu 23 septembrie. Ca sa nu mai intru in noul an scolar si sa las postul unei alte persoane de pe 9 sept (inceputul anului scolar) ar trebui sa imi iau concediu medical – sarcina cu risc, cod 15, pt o perioada de 14 zile (9-22 sept). Stiu ca indemnizatia concediu medical sarcina cu risc este de 75% din brut, insa nu stiu ce se impoziteaza si ce nu din acest procent. Practic, nu stiu cat as lua in mana pt aceste 2 saptamani. De aceea ma gandesc daca aceste 2 sapt de concediul medical de risc maternal imi va afecta ulterior indemnizatia concediului prenatal si postnatal si inclusiv indemnizatia de creste a copilului. M-ar dezavantaja aceste 14 zile de concediul medical cod 15???
Buna ziua Andreea,
Avand in vedere situatia dumneavoastra, va sfatuim sa discutati cu medicul despre posibilitatea de a intra in prenatal cu 2 saptamani mai repede.
Articolul 24 din OUG 158/2005 mentioneaza:
„(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioad? de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.”
La concediul de risc maternal procentul de plata este de 75%, pe cand la concediul de sarcina si lauzie este de 85%. Va fi afectata prin urmare indemnizatia de maternitate cu aceste 2 saptamani. Pentru un calcul comparativ ar trebui sa avem informatiile concrete privind istoricul veniturilor.
Zi frumoasa!
buna ziua!
Eu am o nelamurire, am citit atatea pareri si am discutat cu atatea persoane via telefon, incat nu mai inteleg nimic:
Eu, am avut concediu medical in iunie anul curent din 3 pana in 7, cu cod 01.
Calculele sunt asa:
2080+2080+2080+2080+2080+1900=12300/122=100,8196721311475*75%=75,61475409836066*5=378,0737704918033.
Ce nu inteleg: din aceast rezultat cat si daca mi se mai retine ceva? Intreb asta, deoarece angajatorul meu, mi-a retinut pentru acele 5 zile de concediu suma de 238 de lei.
Multumesc!
Buna ziua,
Calculul facut de dumneavoastra reflecta indemnizatia bruta de concediu medical. Ea este insa supusa impozitului si anumitor contributii astfel: CAS 25% si impozit 10%.
Zi frumoasa!
Bun? seara ! Va rog frumos sa -mi spune?i ?i mie dac? am medical 10 zile ( de pe 8.08.2019-17.08.2019)societatea la care lucrez nu ?mi pl?te?te dec?t ?ase zile,mi sa spus ca s?mb?t? ?i duminic? nu se pl?te?te ,dar eu lucrez la patru ture inclusiv s?mb?t? ?i duminica. 2 zile schimb 1 ,2 zile schimb 2 , 2 zile schimb 3?i 2 zile liber . Mul?umesc frumos !
Buna ziua,
Art. 57 din Normele de aplicare ale OUG 158/2005 mentioneaza ca „Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare. La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.”
Asadar, angajatorul va trebui sa tina cont de programul de lucru. Va recomandam sa discutati acest articol 57 din OUG 158/2005 cu persoana care a efectuat calculul salarial.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
As avea o nelamurire legata de concediile medicale.
Din ce am vazut pt o boala obisnuita se calculeaza 75% din veniturile brute din ultimele 6 luni.
Recent am avut concediu medical o luna de zile, si cred ca am primit mai putini bani decat trebuia.
Pt un salar brut de 10.000 de lei pe luna, din calculele mele ar fi trebuit sa primesc net in jur de 7500 de lei, dar am primit in jur de 6300.
Mi s-a spus ca din cei 75% trebuie platite si contributiile la stat si pensia.
Ma puteti ajuta cu clarificare?
Multumesc frumos!
Buna ziua Alexandra,
Calculul se face ca o medie pe ultimele 6 luni lucrate in ultimul an. Indemnizatia de concediu medical este supusa si ea unor taxe – impozit 10% si CAS 25%. Abia dupa deducerea acestor taxe se ajunge la indemnizatia neta.
Zi frumoasa!
Buna seara. Am o intrebare. Ce fac daca nu mai g?sesc exemplarul roz de la concediu medical?Va multumesc .
Buna ziua,
Incercati sa solicitati un duplicat medicului de famile, poate acesta va poate ajuta in acest sens.
Zi frumoasa!