Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Controale ANAF, restituire taxa de poluare, adeverinta pentru concediu medical, REGES online – Cronica antreprenoriala

controale ANAF

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Directia generala antifrauda fiscala a desfasurat in perioada 24 – 29 aprilie actiuni de control operativ la nivel national in domeniul comertului cu amanuntul si prestarii serviciilor direct catre populatie, precum si in alte domenii economice in care au fost identificate fenomene de indisciplina financiara ori slaba conformare la declarare. Au verificat 378 operatori economici si au aplicat 329 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1.647.721 lei, din care amenzi in cuantum de 1.607.000 lei si confiscari in valoare totala estimata de 40.721 lei. Actiunile de control vor continua in perioada urmatoare.

2. S-a publicat Ordinul nr. 868/1.303/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2022 privind restituirea sumelor reprezentand:

a) taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule

b) taxa pe poluare pentru autovehicule

c) taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si

d) timbrul de mediu pentru autovehicule.

Potrivit Ordonantei 93/2022, contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau, dupa caz, timbrul de mediu pentru autovehiculesi care nu au beneficiat de restituire pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta pot solicita restituirea acestora, indiferent de momentul platii taxelor, precum si a dobanzilor datorate pentru perioada cuprinsa intre data perceperii si data restituirii, pe cale administrativa, prin cerere adresata organului fiscal.

Ordinul 868 contine modelul si continutul mai multor formulare care se utilizeaza in aceasta procedura.

3. Termenul limita pentru depunerea formularului 230” Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat” pentru anul 2022 este data de 25 mai 2023 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.

Formularul 230 “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat” se depune de catre persoanele fizice care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult, cat si pentru acordarea de burse private, si care in anul 2022 au realizat urmatoarele venituri din Romania: venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitati independente impuse pe baza de norma de venit, activitati agricole impuse pe baza de norma de venit, venituri din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real, venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

4. Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, s-au modificat prin Hotararea 355 publicata in MOF 344 din 24 aprilie 2023.

Ca element de noutate se introduce prevederea ca prin echipamente nesupravegheate se intelege dispozitivele de tipul automatelor comerciale, care functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, prin intermediul carora se comercializeaza cu amanuntul produse alimentare si/sau nealimentare sau se presteaza servicii direct catre populatie. Intra in categoria echipamentelor nesupravegheate si dispozitivele prin intermediul carora se incaseaza contravaloarea serviciilor in regim de «autoservire», cum ar fi, dar fara a se limita la acestea, cele prestate in spalatoriile auto si in statiile automate de spalare articole textile.

5. Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, angajatii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa indeplineasca stagiul minim de asigurare;

b) sa prezinte adeverinta eliberata de platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 luni, dupa caz.

Ca exceptie, beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara prezentarea adeverintei, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, al bolilor infectocontagioase din grupa A, in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 921/2020 privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor, la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si a Listei unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave, precum si in cazul carantinei.

Adeverinta se elibereaza si in cazul concediilor medicale pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si in cazul riscului maternal.

6. Inspectia Muncii a publicat in consultare publica proiectului tehnic REGES-ONLINE.

REGES-ONLINE va permite :

a) Intocmirea registrului general de evidenta a salariatilor;

b) Efectuarea inregistrarilor prevazute de lege;

c) Accesul salariatilor sau al fostilor salariati la datele din registru, cu asigurarea masurilor de
protectie a datelor cu caracter personal;

d) Cresterea accesului la serviciile electronice moderne prin imbunatatirea interactiunii online cu administratia publica;

e) Asigurarea accesului autoritatilor, institutiilor publice si a salariatilor la datele din REGESONLINE, pe baza unor aplicatii de interogare specifice, cu asigurarea masurilor de protectie a datelor cu caracter personal;

f) Cresterea securitatii sistemului informatic REGES si a accesului la datele continute;

g) Integrarea cu institutiile partenere si care au competenta in domeniul politicilor salariale din Romania a datelor relevante apartinand tuturor categoriilor de salariati;

h) Generarea automata de rapoarte necesare activitatii de control.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *