Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – noul decont de TVA, somaj tehnic, concedii medicale

Cronica antreprenoriala

Iata mai jos ce noutati avem pentru voi in editia de saptamana aceasta a cronicii antreprenoriale:

1. Incepand cu obligatiile fiscale aferente lunii iunie 2021 se utilizeaza un noul model al declaratiei 300 (decont de TVA) aprobat prin OPANAF nr. 632/2021, ordin care prevede ca persoanele inregistrate in scop de TVA care efectueaza in perioada de raportare numai operatiuni in interiorul tarii pot opta pentru completarea unui formular de decont simplificat.

O alta modificare adusa de ordin se refera la faptul ca ca nu se preiau in decontul de taxa sumele reprezentand TVA care nu sunt considerate restante conform art. 157 alin. (2) din Codul de procedura fiscala sau potrivit altor legi. Potrivit vechii reglementari, nu se adaugau la taxa de plata cumulata diferentele de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala, prin decizii a caror executare a fost suspendata de instantele de judecata, potrivit legii, daca erau neachitate la bugetul de stat pana la data depunerii decontului.

In ceea ce priveste deconturile de TVA de catre societatile care fac parte dintr-un grup fiscal unic de TVA, doar decontul consolidat de taxe, care se depune de reprezentantul grupului fiscal unic reprezinta titlu de creanta, deconturile proprii ale membrilor fiind transmise organelor fiscale doar cu scop informativ. Pentru ca deconturile proprii ale membrilor grupului fiscal unic sa poata fi depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta, dar sa nu fie prelucrate ca titluri de creanta, a fost necesara inserarea unei casute, in partea introductiva a formularului de decont, care sa fie bifata de catre reprezentantul grupului fiscal cand completeaza decontul consolidat de taxa.

Formularul pdf este publicat pe site-ul ANAF in sectiunea declaratii electronice.

2. Incepand cu data de 01.07.2021 decontarea indemnizatiilor de somaj tehnic pentru societati se va face de catre angajatori deoarece guvernul nu a mai prelungit decontarea indemnizatiilor de somaj tehnic din bugetul statului.

Termenul final  conform OUG 211/2020 a fost stabilit pentru data de 30 iunie.

In continuare Codul muncii da posibilitatea angajatorilor de a opta pentru somaj tehnic insa vor trebui sa suporte din bugetele proprii indemnizatia aferenta de 75% din salariul de baza.

3. ITM a acordat amenzi de aproape 10.000.000 lei in perioada 14 – 26.06.2021 ca urmare a actiunilor de control desfasurate si majoritarea in domeniul SSM.

Principalele neconoformitati identificate au fost ca nu sunt aplicate marcaje de securitate pentru pastrarea distantei intre clienti, nu se iau masuri suficiente astfel incat la intrarea in unitate sa se asigure triajul epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru clienti, nu a fost revizuita evaluarea riscurilor in contextul infectarii cu noul coronavirus, neefectuarea triajului epidemiologic,  angajatorul nu a desemnat responsabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intra in unitate si a lucratorilor, nu au fost afisate la toate locurile de munca reguli de conduita obligatorie pentru angajati si pentru toate persoanele care intra in spatiul organizat de angajator cu privire la prevenirea imbolnavirilor cu SARS-COV-2, nu se utilizau masti de protectie de catre toti lucratorii, nu a fost actualizat Planul de prevenire si protectie urmare reevaluarii riscurilor, organizarea necorespunzatoare a locului de munca si faptul ca nu au fost refacute instructiunile proprii specifice riscului de contaminare cu SARS-CoV-2.

4. In ce priveste concediile medicale avem un element de noutate adus de OUG 74/2021 pentru modificarea si completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru modificarea art. 299 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale.

Aceste noutati se aplica incepand cu 1 august 2021 si sunt pe scurt urmatoarele:

  • baza maxima de calcul lunara al indemnizatiilor de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care nu realizeaza venituri si se asigura optional pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita valorica lunara a 3 salarii minime brute pe tara (in prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe tara lunar). Exceptie de la aceasta regula fac persoanele care se asigura optional pentru a beneficia de concedii si indemnizatii pentru maternitate, pentru care baza maxima de calcul lunara a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita valorica lunara a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata, stabilite potrivit legii.
  • persoanele fizice care nu realizeaza venituri din salarii se pot asigura optional in sistem, pe baza de contract, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, numai in baza declaratiei fiscale depuse in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
  • se stabileste faptul ca asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copiilor cu afectiuni grave in varsta de pana la 18 ani, nu pana la 16 ani, cum a fost reglementat pana in prezent, in felul acesta asigurandu-se punerea in aplicare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 244/2021.
  • persoanele care se deplaseaza in interes personal in zone in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent inalt patogen, desi cunosc aceste conditii la momentul initierii deplasarii si care, la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru a nu deveni  factori de risc pentru persoanele cu care vin in contact, intra in concediu de carantina, vor beneficia de indemnizatie suportata din FNUASS pentru o perioada de 5 zile (pana acum se acorda pe o peripada de 14 zile).

5. ANOFM a reamintit intr-un comunicat ca angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar, in valoare de 250 lei, pentru fiecare elev si student incadrat in munca.

Angajarea elevilor si studentilor se poate face pe perioada vacantelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic, pentru fiecare elev si student pentru care s-a incheiat contract de munca. Diferenta dintre stimulentul lunar acordat si salariul realizat se suporta de catre angajator din fonduri proprii.

Conditiile pentru a putea beneficia de stimulent financiar lunar sunt:

  • incadrarea in munca sa fie facuta in baza unui contract individual de munca pe durata determinata, egala sau mai mica decat durata vacantei, cu norma intreaga sau cu timp partial
  • incadrarea in munca sa fie facuta in baza unui contract de munca temporara, numai daca durata misiunii de munca temporara este egala sau mai mica decat durata vacantei

Ca o particularitate, in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani,  CIM incheiat cu durata de munca de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana se considera incheiat cu norma intreaga.

Documentatia in baza careia se obtine stimulentul este o conventie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor.

Este important de mentionat ca nu vor putea beneficia de acest stimulent financiar angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi sau angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut in lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare in cursul anului calendaristic.

6. Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocatia de stat pentru copii va inregistra valori majorate, astfel:

  • 486 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap
  • 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora
  • 486 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap

De asemenea, incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, alocatia pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.

Baza legala este OUG 56 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, publicata in MOF 628/25.06.2021.

8. Marti, 28 iunie 2021 s-a lansat schema de ajutor pentru HORECA. Nu conteaza ordinea in care se aplica pentru aceasta masura. Anterior lansarii a fost modificata anexa 7 la Raportul de calcul a ajutorului de stat, prin eliminarea necesitatii prezentarii sumelor in euro (O 1019/25.06.2021 publicata in MOF 627/25.06.2021).

9. Potrivit unui comunicat ONRC din 1 iulie 2021, la data de 23.05.2021, s-a implinit termenul de 6 luni in care cooperativele agricole existente au obligatia sa isi actualizeze actele constitutive in conformitate cu prevederile Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum este prevazut de art. IV al Legii nr. 265/2020 pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *