Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – inscrieri pentru schema de ajutor HORECA

SmartBill

Vezi mai jos ce noutati avem pentru voi in editia de saptamana aceasta a cronicii antreprenoriale:

  1. Incepand cu 1 iulie 2021 se aplica noi masuri de relaxare aprobate prin Hotararea 678 publicata vineri, 25 iulie 2021. Printre masuri amintim permiterea organizarii festivalurilor, desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale cu participarea unui numar mai mare de 2.500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafete de un metru patrat pentru fiecare persoana (initial erau 2 metri patrati), eliminarea limitarii gradului de ocupare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare turistica, permiterea activitatii din baruri, cluburi si discoteci fara a depasi 70% din capacitatea maxima a spatiului si intervalul orar 5:00 – 2:00, daca toate persoanele sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2, desfasurarea competitiilor sportive in spatiile deschise sau inchise cu participarea spectatorilor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, in anumite conditii.

2. Tot vineri, 25 iunie 2021 s-a publicat o modificare a procedurii de decontare si de plata a sumelor acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca (Hotararea 677).

3. Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocatia de stat pentru copii se va majora, noile valori fiind:

  • 486 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copiilor cu handicap
  • 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora
  • 486 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap. Baza legala, OUG 56 publicata in 25 iunie 2021.

4. S-a anuntat oficial ca deschiderea sesiunii de inscriere a cererilor pentru schema de ajutor in Horeca este data de 29 iunie 2021. Totodata, s-a publicat si un formular actualizat al anexei 7 privind calculul ajutorului eligibil, prin eliminarea necesitatii prezentarii sumelor si in euro.

Astfel, punctul 3 prevede prezentarea urmatoarelor 4 informatii:

  1. cifra de afaceri eligibila 2019
  2. cifra de afaceri eligibila 2020
  3. baza de calcul 
  4. valoare maxima grant
Text

Description automatically generated with medium confidence

Ordinea in care se inscriu potentialii beneficiari ai schemei nu este relevanta. Numarul RUE nu este criteriu de eligibilitate. Schema nu este facuta pe principiul primul venit, primul servit. Intreaga suma alocata se imparte proportional tuturor beneficiarilor eligibili.

Pentru solicitarea sumelor este nevoie de 3 documente: un raport facut de un expert contabil, care sa certifice cifra de afaceri aferenta codului CAEN si autorizatiile de pe 2020 si 2019.

5. In perioada actuala, angajatorii trebuie sa fie atenti la respectarea prevederilor legale referitoare la munca la temperaturi extreme. Baza legala este OUG nr. 99/2000.

Prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care:

  • depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel
  • scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel

In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutive, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:

A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:

  • reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice
  • asigurarea ventilatiei la locurile de munca
  • alternarea efortului dinamic cu cel static
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer

B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:

  • asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb
  • asigurarea echipamentului individual de protectie
  • asigurarea de dusuri

Ordonanta prevede si masuri aplicabile in situatia in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii.

Nerespectarea prevederilor OUG nr. 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.500 de lei.

6. ANAF urmareste actualizarea urmatoarelor 3 declaratii

  • 208 „Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”
  • 209 „Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal” si
  • 253 ”Decizie de impunere privind venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului justitiei nr.1022/2562/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Necesitatea actualizarii a aparut ca urmare a unor modificari legislative recente (L 104/2020), care impun introducerea unor informatii suplimentare in continutul unor formulare utilizate in procesul de administrare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, referitoare la persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din transmiterea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlu de mostenire, scutite de la plata impozitului pe venit.

7. In 24 iunie 2021 s-a publicat Ordinul 540 al Ministrului Muncii si Protectiei Sociale privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 741/2020 pentru aprobarea modelului documentelor prevazute la art. XII alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020. Ordinul contine in anexa lista activitatilor restrictionate – perioada de la care s-au aplicat restrictiile si data incetarii acestora/sau daca inca se mai aplica. 

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *