Relatia dintre angajator si angajat este una complexa si supusa unor reglementari legale stricte, instituite in scopul de a proteja interesele partilor. Situatia dificila pe care o traversam a facut ca multe contracte de munca sa cunoasca diverse modificari sau sa fie chiar intrerupte. Dar ce se intampla in situatia in care un angajat nu isi respecta sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca in virtutea contractului de munca incheiat?
Contractul de munca al unui angajat poate inceta practic in trei cazuri:
- De drept: de exemplu, in caz de deces, pensionare, hotarare judecatoreasca etc.
- Prin acordului partilor, la data convenita de acestea
- Ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti
Desi una din cele mai frecvente modalitati de incetare a contractului de munca este acordul partilor sau demisia, exista situatii in care angajatorul se afla in situatia de a inceta contractul de munca al unui angajat din proprie initiativa.
Dintre toate modalitatile de incetare, cea din initiativa angajatorului este cea mai riguroasa si presupune respectarea unor actiuni prealabile. Acest tip de incetare se numeste concediere si poate fi cauzat de anumite motive care tin de salariatul in cauza (de exemplu, nu isi executa sarcinile de serviciu, are abateri grave de la disciplina muncii etc.) sau care nu tin de persoana salariatului.
Cand nu poate fi dispusa concedierea?
Este important de mentionat ca nu poate fi dispusa concedierea:
- pe durata concediului medical
- pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei
- pe durata in care femeia salariata este gravida, pe durata concediului de maternitate sau pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani
- pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani
- pe durata efectuarii concediului de odihna
Angajatorii pot concedia un salariat in urmatoarele situatii, care tin de persoana respectivului salariat:
- daca acesta a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara
- in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala
- in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat
- in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat
Ce este abaterea disciplinara?
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Astfel, potrivit prevederilor codului muncii, concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile.
Cercetarea disciplinara
Concedierea nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Daca salariatul nu se prezinta la convocarea facuta, fara un motiv obiectiv, acest fapt da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Trebuie mentionat ca desfacerea disciplinara a contractului de munca este doar una (ultima) dintre sanctiunile pe care legea le permite angajatorilor. In lista de sanctiuni se cuprind, in ordinea impactului:
- avertismentul scris
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%
Pentru a stabili sanctiunea, angajatorul trebuie sa analizeze gravitatea abaterii tinand cont si de:
- imprejurarile in care fapta a fost savarsita
- gradul de vinovatie a salariatului
- consecintele abaterii disciplinare
- comportarea generala in serviciu a salariatului
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta
In cele din urma, daca in functie de aceste elemente decide concedierea, va emite decizia de concediere.
Decizia de concediere
Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta. Decizia de concediere trebuie sa contina in mod obligatoriu motivele care determina concedierea.
Pentru concedierea dispusa ca urmare a unor abateri disciplinare, legislatia nu prevede obligatia de a acorda un preaviz. Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.
Este important sa fie respectati acesti pasi fiindca in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta poate dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Bună ziua! Am lucrat in call center iar într-o zi am fost contactată de un restaurant pt a contacta clientul in legătură cu un review acordat restaurantului,eu am contacta clientul iar acesta m-a înjurat,mi a spus că sunt nesimțită și vorbea cu apelative de genul”fa” până să mă înjure de mama am incercat sa calmeze spiritele că sa avem o conversație normala și să rezolvăm problema,dar dintr-un moment de furie i-am răspuns ” vorbește frumos fă”. După acest incident am fost contactată de te-am leader sa mi se spuna că îmi încetează contractul din cauza faptului că i-am răspuns clientului așa,eu am incercat sa ii conving sa îmi de-a avertisment sau reducerea salariului cu 5-10% dar a fost în zadar. Mi au încetat contractul și m-au pus să îmi semnez demisia. Fiind prima abatere de acest gen,credeți că ar fi putut trece cu vederea peste faptul acesta și să îmi de-a avertisment sau reducerea salariului sau au procedat bine?
Buna ziua,
Incetarea contractului de munca din initiativa angajatorului in astfel de situatii presupune o cercetare disciplinara prealabila si o procedura de numire a unei comisii de cercetare, precum si intocmirea unui proces-verbal la finalul cercetarii. Angajatul trebuie convocat la respectiva cercetare disciplinara.
Lucrurile nu sunt atat de simple din punct de vedere procedural, de aceea exista multe situatii cand in instanta angajatii au castigat procesul contra angajatorului si a fost necesara repunerea in functie.
Dar este important sa vedeti ce act de incetare a contractului ati semnat – poate ati semnat varianta cu acordul partilor sau ati semnat o cerere de incetare din initiativa dumneavoastra, caz in care din punct de vedere juridic nu prea mai exista solutii.
Mult succes!