Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – propunere legislativa privind publicarea Monitorului Oficial in format electronic

cronica antreprenoriala
  1. A fost reglementata obligatia de a depune raportarile contabile semestriale in anul 2020 prin Ordinul 2.206/2020, publicat in MOF 675/30.07.2020. Obligatia de a depune aceste raportari contabile la 30 iunie 2020 revine firmelor care in 2019 au avut cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei. Termenul pana la care trebuie depuse este 30.09.2020. Acestea sunt raportari mult mai simplificate decat cele anuale, nu presupun efectuarea tuturor lucrarilor contabile: inventariere, reevaluare, etc. si nu sunt publicate oficial pe site-ul Ministerului de Finante, asa cum se intampla cu raportarile anuale.
  2. O propunere legislativa a fost inregistrata spre dezbatere la Senat, propunere care vizeaza publicarea Monitorului Oficial in format electronic liber si deschis, adica sub forma unui document portabil, fara filigran sau inscriptii suplimentare formatului tiparit, accesibil pentru citire, cautare, salvare, distribuire si imprimare de catre orice utilizatori.
  3. In perioada 27 iulie – 1 august au fost aplicate amenzi de catre ITM in suma de peste 4,5 milioane lei, pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Au fost depistate 189 persoane care desfasurau munca fara forme legale si au fost dispuse 1.742 de avertismente si 3.712 de masuri de remediere a neconformitatilor. Pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, s-au aplicat 1.026 de sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 265.500 lei. Din 1.996 de angajatori controlati, au fost sanctionati 764 si s-au dispus 1.357 de masuri de remediere a neconformitatilor.
  4. O alta propunere legislativa inregistrata la Senat in vederea dezbaterii este cea care vizeaza eliminarea obligatiei privind adaosul comercial prin modificarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite. Legea 12/1990 care este inca in vigoare, arata ca nedeclararea de catre operatorii economici la organele fiscale, inainte de aplicare, a adaosurilor comerciale si a celor de comision constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 20.000 lei. Inspectorii ANAF au aplicat in anul 2017 amenzi pe aceasta tema in cuantum de 31.500 de lei si in anul 2018 un numar de 3 amenzi in cuantum de 18.000 de lei. In anul 2019 s-au aplicat de peste 10 ori mai multe amenzi, respectiv 49 de amenzi in cuantum de 868.000 de lei. Aceste amenzi pot fi aplicate nu doar de inspectorii ANAF, existand posibilitatea aplicarii lor inclusiv de aparatul de specialitate al primarului, de organele controlului financiar si de personalul Politiei Romane, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera.
  5. ASF (Autoritarea de Supraveghere Financiara), BNR (Banca Nationala a Romaniei), MFP (Ministerul Finantelor Publice) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) lanseaza in parteneriat FinClub, un program de educatie financiara destinat elevilor de liceu din clasele X-XII, pasionati de piata financiara. Programul presupune crearea unui club de educatie financiara a carui activitate se va desfasura sub forma unor intalniri online bilunare. Tematica intalnirilor va acoperi subiecte ce tin de cunoasterea si aprofundarea notiunilor si conceptelor financiare.

Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria Cronica antreprenoriala.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *