Iata, ultimele noutati legislative din saptamana aceasta, prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:
1. In MOF nr. 807 din 16 august 2022 s-a publicat Ordinul 1.855 care reglementeaza procedura care se aplica in cazul salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna in care au fost realizate, conform art. 146 alin. (5.7) lit. e) din Codul fiscal si care datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, si nu la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Acesti angajati part time au obligatia sa depuna la fiecare angajator/platitor de venit o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata. Actul normativ contine si modelul declaratiei.
2. Ministerul muncii a publicat proiectul legislativ pentru stabilirea valorii indexate a tichetelor de cresa pentru semestrul II al anului 2022, incepand cu luna octombrie 2022. Aceasta suma se stabileste la 570 lei. Valoarea precedenta a fost de 520 lei.
Valoarea nominala mentionata se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 si martie 2023.
3. Incepand cu 1 august 2022 au intrat in vigoare urmatoarele noutati fiscale:
- s-a schimbat baremul de impozitare la veniturile din jocuri de noroc
- s-a limitat aplicarea facilitatilor pentru salariatii care obtin venituri de la angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii sau agricultura si industrie alimentara- acestea se acorda doar pentru un venit brut lunar din salarii de pana la 10.000 lei, si nu pana la 30.000 lei cum era pana la iulie 2022 inclusiv
- contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale/contributiei de asigurari sociale de sanatate calculate prin aplicarea cotei de CAS/CASS asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale/contributia de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ
Exceptie fac salariatii aflati in una din urmatoarele categorii:
- sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare
- sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani
- sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi
- au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii
- realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara
Aceste modificari au fost aduse de OG 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 716/15.07. 2022.
4. Data de 16 august 2022 a fost termenul pentru depunerea raportarilor contabile semestriale pentru societatile care in anul precedent au obtinut venituri care depasesc 1 milion euro.
Potrivit art. 42 din legea contabilitatii pentru intarzierea depunerii raportarilor se prevad sanctiuni diferite in functie de numarul de zile de intarziere:
- intre 1 zi si 15 zile lucratoare – amenda este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei
- intre 16 zile si 30 zile lucratoare- amenda este cuprinsa intre 1.000 lei si 3.000 lei
- peste 30 de zile lucratoare amenda este cuprinsa intre 1.500 lei si 4.500 lei
Alte amenzi:
- pentru nerespectarea reglementarilor privind intocmirea si semnarea raportarilor contabile – amenda este cuprinsa intre 2.000 lei si 3.000 lei.
- pentru nedepunerea situatiilor financiare anuale, a situatiilor financiare anuale consolidate, a situatiilor financiare interimare, precum si a raportarilor contabile – amenda este de la 2.000 lei la 5.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de catre persoanele cu atributii de inspectie fiscala si control financiar, precum si de personalul din cadrul altor structuri ale Ministerului Finantelor, respectiv ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
5. Un raport recent al ANOFM arata ca la nivel national exista o oferta de 40.099 locuri de munca. Domeniile in care exista cele mai multe oferte sunt: muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor, muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet, lucrator comercial, manipulant marfuri, agent de securitate, montator subansamble, muncitor necalificat în industria confectiilor, muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii, lacatus mecanic, dulgher – exclusiv restaurator.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.