Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Declaratia unica in 2021 – obligatia depunerii, termen, instructiuni de completare

declaratia unica

Declaratia unica (formular 212) este o declaratie pe care o depun persoanele fizice, pentru diversele forme de venit obtinute prin care se stabilesc astfel taxele datorate statului.

Termenele de depunere

  • pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale.

Astfel, pana in 25 mai 2021 se depune declaratia pentru veniturile aferente anului 2020.

  • pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate.

Declaratia unica are si o parte de venit estimat, astfel ca pana in 25 mai 2021 se va completa si depune si partea de venit estimat a declaratiei unice, pentru veniturile aferente anului 2021.

  • pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Important! In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti.

Pe de alta parte, persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, si in care chiria este exprimata in lei sau reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, depun declaratia in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, in situatia incetarii activitatii in cursul anului, respectiv a intreruperii temporare, sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sa depuna declaratia si sa isi recalculeze impozitul pe venit.

Cine are obligatia depunerii declaratiei unice?

Potrivit legii, declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza astfel  impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Declaratia se depune si de catre urmatoarele categorii  de persoane:

  • profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Codul civil care au beneficiat  de anumite tipuri de indemnizatii pe perioada epidemiei, precum cele acordate conform OUG 30/2020 sau OUG 132/2020.
  • avocati si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatia de sprijin acordata prin OUG 30/2020, ca urmare a epidemiei.

Un caz special este cel al persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, dar care doresc sa opteze pentru plata contributiei la sanatate si sa devina astfel asigurate.

Modalitati de depunere

Declaratia se poate depune atat prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cat si fizic astfel:

  • prin intermediul Spatiului privat virtual
  • prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro – Depunere declaratii, pe baza certificatului digital calificat
  • in format hartie, direct la registratura organului fiscal
  • prin posta, cu confirmare de primire

Formatul .pdf al declaratiei unice este disponibil aici.

Rectificarea declaratiei

Ulterior depunerii initiale, declaratia poate fi rectificata, completandu-se aceeasi declaratie, dar cu bifa pe rectificativa, in urmatoarele situatii:

  • pentru corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice
  • modificarea datelor de identificare a persoanei fizice
  • modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau nivelul acestora
  • modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate
  • corectarea altor informatii prevazute de formular

Declaratia are doua capitole (primul pentru venituri realizate si al doilea pentru venituri estimate), astfel incat este important ca atunci cand se face rectificativa sa se aleaga cu atentie din cele doua capitole informatia care se doreste a fi rectificata.

Se poate rectifica numai un capitol sau se pot rectifica ambele.

De exemplu, daca vom rectifica venitul estimat (capitolul II), vom depune declaratia rectificativa completand toate datele si informatiile prevazute la acel capitol supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.

Instructiuni de completare

Instructiunile de completare se regasesc in anexa 2 a Ordinului nr. 14 din 7 ianuarie 2021 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

28 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *