Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Situatii financiare pe 2023, impozit micro pe trimestrul 4 2023 – Cronica antreprenoriala

Situatii financiare 2023

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. ANAF a publicat o clarificare cu privire la termenul de depunere a situatiilor financiare pe anul 2023.

Acesta ramane de 150 zile calendaristice de la inchiderea exercitiului financiar, atat pentru microintreprinderi cat si pentru platitorii de impozit pe profit. 

Ca urmare a unei recente modificari a Codului fiscal (OUG 115/2023) s-a introdus o conditie noua pentru a putea fi microintreprindere, prevazuta la art. 47 alin.(1) lit.(i) din Codul fiscal:” i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.”

In intelesul prevederilor art. 47 alin. (1) lit. i) si 541 din Codul fiscal, referirea la situatiile financiare anuale priveste depunerea acestora pentru exercitiul financiar al anului 2022 si/sau pentru exercitiile financiare corespunzatoare anilor anteriori anului 2022.

Asadar, pentru situatiile financiare aferente anului 2023, ramane termenul de 150 de zile de la incheierea exercitiului.

2. Termenul de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor pe T4 2023 este 25 iunie 2024.

Tot acelasi termen se aplica si pentru:

a) declaratia privind impozitul pe profit (formular 101) pentru anul 2023.

b) declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/ mecenatului/burselor private (formular 107) pentru anul 2023.

3. In luna ianuarie 2024, controalele antifrauda au constatat ca 772 contribuabili nu au respectat prevederile legale, respectiv nu detineau documente de provenienta pentru bunurile din gestiune si nu emiteau bonuri fiscale pentru bunurile livrate cu amanuntul. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 839 amenzi contraventionale in valoare totala de 3,88 milioane de lei si indisponibilizate in vederea confiscarii numerar si bunuri in valoare totala de 4,13 milioane lei.

4. ANAF a publicat in 22.01.2024 un proiect pentru aprobarea noului formular D 107.

Formularul se utilizeaza pentru declararea bunurilor/ serviciilor/ sponsorizarilor/ mecenatelor acordate beneficiarilor, de catre platitorii de impozit pe profit, incepand cu 1 ianuarie 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024.

Ordinul, dupa aprobare si publicare in Monitorul oficial, urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Prin OUG 115/2023 s-au adus urmatoarele modificati in domeniul sponsorizarilor:

Modificarile/completarile au vizat, in principal, urmatoarele:

a) s-au abrogat prevederile referitoare la deducerea din impozitul pe veniturile microintreprinderilor a sponsorizarilor/mecenatului/burselor private, precum si a cheltuielilor privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii – UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte;

b) s-au abrogat prevederile referitoare la deductibilitatea cheltuielilor cu bursele private din impozitul pe profit.

Potrivit art.45 alin.(16) din Codul fiscal, ultimul an fiscal in care sumele reprezentand burse, ramase de reportat, potrivit legii, se scad din impozitul pe profit este anul fiscal 2023, respectiv anul fiscal modificat care se incheie in anul 2024.

In baza art.42 alin.(3) din Codul fiscal, platitorii de impozit pe profit au obligatia depunerii unei declaratii informative privind beneficiarii bunurilor/ serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului, pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit.

5. ITM Salaj reaminteste intr-un comunicat ca vechimea in munca si in specialitate realizata pana la data de 31.12.2010 se dovedeste cu carnetul de munca.

Acesta este un document personal si oficial al titularului, iar detinerea lui este foarte importanta deoarece atesta activitatea desfasurata, durata acesteia, salariul, vechimea in meserie, specialitate, respectiv vechimea totala in munca pana la data de 31.12.2010. 

Prezentarea acestuia , in original, este obligatorie la casele judetene de pensii, la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, etc. in vederea deschiderii drepturilor la pensie,  indemnizatie de somaj, etc.

6. Declaratia unica se depune pana la data de 25 mai 2024. Declaratia unica se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania, din: 

a) activitati independente; 

b) drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa; 

c) cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole; 

d) piscicultura si/sau silvicultura; 

e) transferul titlurilor de valoare;  

f) venituri din alte surse (de exemplu: castiguri din transferul de moneda virtuala sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanta).

Declaratia unica se depune si de catre persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania (de exemplu: venituri din activitati independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare, inclusiv instrumente financiare  derivate, precum si din transferul aurului de investitii, venituri din lichidarea unei persoane juridice, venituri din  pensii, remuneratii/indemnizatii ale membrilor consiliului de administratie/administratorilor/cenzorilor si alte venituri similare, venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, precum si alte venituri supuse impunerii potrivit titlului IV din Codul fiscal.

 Acest formular se utilizeaza pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pe anul 2023 si pentru estimarea impozitului si a contributiilor sociale datorate pe anul 2024.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *