Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Diferentele de curs valutar – cum impacteaza contul de profit si pierdere?

Diferentele de curs valutar

Societatile care lucreaza cu parteneri din strainatate sau care au conturi deschise in valuta inregistreaza diferente de curs valutar. Diferentele de curs valutar reprezinta fluctuatiile in pretul unei valute in raport cu o alta valuta si se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

Ca regula generala, operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunii respective. In vederea asigurarii unui tratament contabil unitar, prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente).

Ca exceptie, operatiunile de vanzare-cumparare de valuta, inclusiv cele derulate in cadrul contractelor cu decontare la termen, se inregistreaza in contabilitate la cursul utilizat de banca comerciala la care se efectueaza licitatia cu valuta, fara ca acestea sa genereze in contabilitate diferente de curs valutar.

La finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.

Reevaluarea elementelor in valuta la finalul lunii genereaza venituri sau cheltuieli cu diferentele de curs, rezultand profit sau pierdere fara ca efectiv societatea sa fi derulat o operatiune sau sa fi incasat sau platit ceva.

Exemplu:

O societate are in contabilitate un sold al contului de banca in valuta de 200.000 euro.

Echivalentul in lei al sumei din contabilitate este 980.000 lei.

La finalul lunii, cursul EUR publicat de BNR este de 4.93 lei/euro.

Prin urmare, societatea va face o reevaluare a acestui sold de 200.000 eur * 4.93 lei/eur = 986.000 lei.

Diferenta dintre 980.000 lei si 986.000 lei va reprezenta un venit pentru societate.

Acest venit este unul pasiv, rezultat din reevaluare, si nu ca urmare a derularii efective a unei operatiuni.

Datorita fluctuatiilor de curs, aceste diferente pot sa varieze.

Daca in acelasi exemplu, societatea nu a mai avut modificari de sold pana la finalul lunii urmatoare, cand cursul devine 4.89 lei/eur, va avea  o cheltuiala de 8.000 lei.

Valoarea reevaluata = 200.000 eur * 4.89 lei/eur = 978.000 lei

Valoarea contabila = 986.000 lei

Diferenta de curs = 978.000 lei – 986.000 lei = – 8.000 lei

In cazul microintreprinderilor, referitor la impozitarea veniturilor, nu se impoziteaza trimestrial venitul obtinut din diferente de curs. 

Regulile prevad ca doar in trimestrul 4 al anului se calculeaza cumulat castigul obtinut de la inceputul anului din diferente de curs (venituri – cheltuieli) si se aplica procentul de 1% asupra acestui castig (daca exista).

Alte situatii in care pot sa apara diferente de curs:

a) marfa care soseste cu aviz de insotire a marfii. Receptia se face la cursul de la data receptiei. Factura se primeste ulterior si se inregistreaza la cursul de la data emiterii facturii, urmand ca diferenta dintre echivalentul in lei al facturii si echivalentul in lei al receptiei sa fie inregistrata pe diferente de curs valutar;

b) factura inregistrata in contabilitate la cursul de la data emiterii facturii si plata efectuata ulterior la alt curs. Diferenta dintre cele doua se inregistreaza in contabilitate pe venituri sau cheltuieli, dupa caz.

Tranzactiile in valuta necesita o atentie deosebita la utilizarea corecta a cursului de schimb, pentru calculul corect al reevaluarii la final de luna dar si pentru stabilirea diferentelor de curs la decontarea facturilor in valuta.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *