Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

e-Factura din 2024, tichete de masa, absolventi 2023 – Cronica antreprenoriala

e-Factura

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. In MOF 691 din 28.07.2023 s-a publicat Ordonanta de urgenta nr. 69 prin care se majoreaza valoarea tichetelor de masa incepand cu 1 august 2023.

Valoarea nominala maximala se majoreaza de la 30 de lei  la 35 de lei.

Urmatoarea majorare va avea loc incepand cu data de 1 ianuarie 2024, cand valoarea nominala maximala a unui tichet de masa va deveni 40 de lei.

2. La 27 iulie 2023 a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 188 Decizia de punere in aplicare (UE) 2023/1553 a Consiliului din 25 iulie 2023 de autorizare a Romaniei sa introduca o masura speciala de derogare de la articolele 218 si 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.

Decizia permite Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, se instituie facturarea electronica obligatorie pentru toate tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei. Masura este aplicabila pana la 31 decembrie 2026. In cazul in care considera necesara prelungirea masurii speciale, Romania poate transmite Comisiei o cerere de prelungire, impreuna cu un raport de evaluare a eficacitatii masurilor nationale din perspectiva combaterii fraudei si a evaziunii fiscale in domeniul TVA, precum si a simplificarii colectarii TVA.

In perioada urmatoare vor fi stabilite categoriile de operatori economici care au obligatia de a emite facturi electronice in relatia business-to-business (B2B) si de a le transmite prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, precum si data de la care intervine aceasta obligatie.

3. Absolventii de invatamant din promotia 2023 pot sa se inregistreze in evidentele ANOFM pentru a beneficia de serviciile prevazute de lege, cu scopul integrarii pe piata muncii.

Prin inregistrarea in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, absolventii pot beneficia de:

a) informare si consiliere profesionala

b) medierea muncii

c) cursuri de formare profesionala

d) prima de insertie pentru absolventii care se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni.

Dupa expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, in cazul in care absolventii s-au inregistrat ca persoana in cautarea unui loc de munca, acestia pot beneficia, la cerere, de indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea ISR in vigoare, pentru o perioada de 6 luni.

4. CNAS a publicat un comunicat cu privire la serviciile medicale care pot fi acordate incepand cu 1 iulie 2023 gravidelor.

Comunicatul se poate gasi aici: https://cnas.ro/2023/07/24/comunicat-serviciile-medicale-care-pot-fi-acordate-gravidelor-de-la-1-iulie/

5. Exista cateva tipuri de activitati in care se pot implica persoanele fizice, unele remunerate, altele nu. Iata cateva posibilitati permise de legislatie:

Zilieri

Desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un  beneficiar contra unei remuneratii. Activitatea este reglementata de  Legea nr. 52 din 15 aprilie 2011.

Voluntariat

Desfasoara activitate in baza unui contract de voluntariat cu o organizatie-gazda, care este persoana juridica de drept public sau de drept privat, fara scop lucrativ. Activitatea este reglementata de Legea 78/2014.

Internship

Persoanele care au implinit varsta de 16 ani pot desfasura o activitate specifica pe o perioada de timp limitata in cadrul unei organizatii-gazda, avand ca scop aprofundarea cunostintelor teoretice, imbunatatirea abilitatilor practice sau dobandirea de noi abilitati sau competente.

Actul normativ care reglementeaza internshipul este Legea nr. 176 din 17 iulie 2018 privind internshipul.

Angajare cu CIM

Actul normativ care reglementeaza munca in baza contractului individual de munca este Codul muncii.

6. Societatile care au inregistrat in anul precendent o cifra de afaceri de peste 1.000.000 euro, vor trebui sa depuna raportari contabile semestriale pana la 16 august 2023.

PDF-ul in care se completeaza informatiile a fost publicat de ANAF in 24.07.2023.

Nu este obligatorie efectuarea inventarierii patrimoniului inainte de pregatirea situatiilor, iar acestea nu se insotesc de nicio anexa.

7. Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala au efectuat verificari la societati care comercializeaza produse alimentare in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, in zone cu risc fiscal ridicat.

Au fost aplicate 112 sanctiuni contraventionale in cuantum de 722.203 de lei constand in amenzi si confiscari, in principal pentru neutilizarea  aparatelor de marcat electronice fiscale, neindeplinirea obligatiilor declarative reglementate de sistemul RO e-Transport,  neevidentierea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare efectuate si nerespectarea prevederilor legale referitoare la intocmirea si utilizarea documentelor justificative. 

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *