Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Conta

Inregistrarea platilor si incasarilor in Smart Bill Conta

incasari si plati

Odata inregistrate vanzarile si achizitiile, le putem incasa/plati. Acest lucru se poate face in registrul de casa sau jurnalul de banca.

Registrul de casa

Pentru a incepe inregistrarile in Registrul de casa, este necesar ca mai intai sa fie selectata perioada pentru care dorim sa afisam registrul si abia apoi se poate selecta contul de casa, fie el in lei sau in valuta. In cazul in care nu avem definit un cont de casa in valuta, o putem face rapid cu ajutorul butonului Adauga cont, ceea ce va deschide fereastra din imaginea de mai jos:

Atentie! Conturile de casa pot fi adaugate doar de aici, din planul de conturi nu se poate realiza acest lucru.

Dupa selectarea contului, se poate proceda la inregistrarea efectiva a operatiunilor.
La Contul de casa se pot folosi conturi sintetice sau analitice: 5311, 5314.

Incasari si plati facturi

Pentru incasarea sau plata facturilor, este suficient sa tastam in campul Cont corespondent primele caractere din denumirea partenerului cu care se realizeaza tranzactia si se va afisa lista cu toti partenerii a caror denumire contine aceste caractere. Selectarea poate fi rafinata pana la ultimul caracter. 

Dupa selectarea partenerului, vom observa aparitia unui buton Selecteaza facturi. La click se va deschide fereastra cu facturile neincasate ale partenerului respectiv. Aici vom putea alege din lista implicita tipul documentului de incasare/plata, preciza suma si in functie de valoarea acesteia, vom putea bifa documentele de decontat. 

Daca sunt mai multe documente de incasat/platit, acestea pot fi selectate automat dupa scadenta sau dupa vechime. Aplicatia va repartiza suma incasata/platita pe facturi respectand acest criteriu.

La sfarsit apasam butonul Incaseaza/Plateste si operatiunea este preluata in ecranul Registru de casa. Dupa inregistrarea tuturor operatiunilor pe care ni le-am propus, apasam butonul Salveaza inainte de a parasi pagina.

Atentie! In lista de facturi de incasat apar doar facturile emise in moneda contului de casa folosit. Momentan nu se pot plati/incasa facturi emise in alta moneda decat cea a contului de casa. 

Cheltuieli si venituri in avans

In ceea ce priveste aceste cazuri, aplicatia vine cu o automatizare, permitand definirea decontarii acestora direct in ecranul de Registru de casa.
La specificarea in campul Cont corespondent a conturilor 471/472, pe ecran va aparea butonul Configureaza care, odata accesat, ne deschide fereastra de mai jos:

Dupa cum putem observa, putem defini cheltuiala/venitul in avans alocand pe contul corespondent, centrul de cost dorit, tip cheltuiala/venit impozabil sau neimpozabil. Suma incasata/achitata se aloca pe numar de luni incepand cu ce data dorim, iar notele contabile rezultate se vor inregistra la salvarea operatiunii pe toata perioada precizata sau doar in prima luna, dupa optiune.

TVA la incasare

Atunci cand se incaseaza/platesc documente cu TVA la incasare, aplicatia va detecta acest lucru si va face inregistrarile contabile necesare in mod automat.

Pe fereastra de incasare/plata a facturilor cu TVA la incasare apare informatia legata de valoarea totala a incasarii, valoara fara TVA si TVA aferenta incasarii.

Detectia unui document cu TVA la incasare se face dupa prezenta pe acesta a TVA 4428.

La salvarea incasarii/platii se va genera automat nota 4428 = 4427/4426 = 4428.

Atentie! Conturile de TVA neexigibila care se folosesc pentru achizitii si vanzari pot fi definite in Configurari > Firma client > Setari conturi, sectiunea TVA.

Jurnalul de banca

Jurnalul de banca functioneaza similar cu Registrul de casa. Diferenta vine din conturile care pot fi selectate la Contul de banca: 5121, 5124, 5125, 5126, 5217, 5191, 508 sau analitice ale acestora.

Restul tranzactiilor se comporta identic cu cele ale Registrului de casa.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

7 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *