Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Inchiderea exercitiului financiar 2024

exercitiu financiar 2024

Inchiderea unui exercitiu financiar este o activitate contabila complexa, care presupune diverse operatiuni, verificari suplimentare si obligatii declarative in plus.

Principalele etape care trebuie avute in vedere la inchiderea exercitiului financiar sunt:

1. Efectuarea inventarierii patrimoniului.

Aceasta se efectueaza cel putin o data pe an, de regula la finalul anului.

Pentru a putea intocmi situatiile financiare trebuie ne asiguram ca am prins rezultatele inventarierii patrimoniului in contabilitate pana la sfarsit de an. Fie ca am efectuat inventarierea in cursul anului (lucru permis de legislatie) fie ca am efectuat-o cu data de referinta 31.12.2023, constatarile inventarului trebuie sa fie cuprinse in raportarea contabila de sfarsit de an.

Inventarierea se refera nu numai la stocuri ci si la conturi: de trezorerie, de terti (client, furnizori, bugetul de stat), conturi de capital si imobilizari.

La final se incheie un proces verbal de inventariere, care se inregistreaza in contabilitate.

2. Reevaluarea imobilizarilor corporale

Reevaluarea imobilizarilor este o alternativa la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau de productie.

In urma reevaluarii se ajunge la valoarea justa.

Reevaluarea se efectueaza de regula de evaluatori autorizați, potrivit legii.

Asadar, reevaluarea nu este obligatorie, este optionala.

3. Inregistrarea provizioanelor

Provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe, sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.

Exemple de situatii pentru care se constituie provizioane sunt:

a) litigii, amenzi si penalitati, despagubiri, daune si alte datorii incerte; 

b) pensii si obligatii similare; 

c) dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea

4. Constituirea rezervei legale

Art. 183 din legea societatilor comerciale, prevede ca din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a 5-a parte din capitalul social.

5. Repartizarea profitului

Contul 121 nu se inchide pe sfarsit de an. Inchiderea se face abia la inceputul exercitiului financiar urmator.

Insa daca la sfarsit de an exista sume care trebuie recunoscute ca rezerve (rezerve care se constituite din profitul exercitiului financiar current) in baza unor prevederi legale ele se inregistreaza la finalul anului prin intermediul contului 129 – Repartizarea profitului.

Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 Rezultat reportat.

6. Verificari privind serviciile derulate pe mai multe perioade

Potrivit reglementarilor contabile, veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora.

Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procese-verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate.

In cazul lucrarilor de constructii, recunoasterea veniturilor se face pe baza actului de receptie semnat de beneficiar, prin care se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie.

7. Reevaluarea la curs valutar 

Aceasta este o operatiune care se deruleaza la fiecare final de luna. Mai precis, la sfarsitul de perioada toate elementele monetare exprimate in valuta:

• disponibilitati si alte elemente asimilate, cum sunt acreditivele si depozitele bancare;

• creantele si datoriile in valuta

trebuie evaluate utilizand cursul de schimb valutar, comunicat de BNR si valabil la data incheierii perioadei.

Cursurile pentru reevaluarea la 31.12.2023 sunt:

1 eur = 4.9746 lei

1 usd = 4.4958 lei

1 chf =5,3666 lei

8. Verificarea incadrarii in plafoanele fiscale

Dupa inchiderea de an, este importanta verificarea incadrarii in anumite plafoane fiscale, cu este de exemplu cel stabilit pentru incadrarea ca microintreprindere:

Plafonul veniturilor este 500.000 eur. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in EUR este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.

Curs EUR valabil 31.12.2023 = 4.9746 lei

Asadar plafonul in lei este 2.487.300 lei.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *