Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Microintreprinderi: numar limita, plafoane si schimbari de regim din 2024

microintreprinderi 2024

Regimul fiscal al microintreprinderilor s-a modificat in ultimele luni ale anului 2023 prin doua acte normative: Legea 296/2023 si apoi prin OUG 115/15.12.2023.

Varianta actualizata conform ultimelor modificari, valabila pentru anul 2024 este prezentata mai jos.

Conditiile pentru a fi microintreprindere

Pentru a aplica regimul micro, persoana juridica romana trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

1) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. 

Limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.

2) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale

3) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

4) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 – «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale;

5) are cel putin un salariat

6) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu

Retinem aici ca este vorba atat de detineri directe cat si detineri indirecte. Legislatia nu defineste ce reprezinta detinerile indirecte.

In situatia in care, in cursul anului fiscal, oricare dintre asociatii/actionarii unei microintreprinderi detine, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si la alte microintreprinderi, asociatii/actionarii trebuie sa stabileasca microintreprinderea/ microintreprinderile care iese/ies de sub incidenta prezentului titlu si care urmeaza sa aplice prevederile titlului II incepand cu trimestrul in care se inregistreaza situatia respectiva, astfel incat conditia de detinere a unei singure microintreprinderi sa fie indeplinita.

7) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.

Necesitatea ca situatiile financiare sa fie depuse este o conditie nou introdusa prin OUG 115/2023.

Pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii in anul fiscal 2024, conditia se considera indeplinita daca situatiile financiare anuale sunt depuse pana la data de 31 martie 2024 inclusiv.

Este vorba de situatiile financiare care nu au fost depuse la termen (adica cele aferente unor ani anteriori anului 2023) . Situatiile aferente anului 2023 se depun la termenul obisnuit, de 150 de zile de la data inchiderii exercitului financiar.

Cotele de impozitare

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:

a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2 de mai jos:

b) 3%, pentru microintreprinderile care:

1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor 

CAEN: 5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator

5829 – Activitati de editare a altor produse software

6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)

6209 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei

5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare

5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata

5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere

5590 – Alte servicii de cazare

5610 – Restaurante

5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente

5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a.

5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii

8621 – Activitati de asistenta medicala generala

8622 -Activitati de asistenta medicala specializata

8623 – Activitati de asistenta stomatologica, 8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.

Alte prevederi:

  • Impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferent anului 2023 se redirectioneaza potrivit prevederilor in vigoare pana la data de 31 decembrie 2023. 
  • Ultimul an fiscal in care sumele reprezentand sponsorizari/burse si sumele reprezentand achizitia de aparate de marcat electronice fiscale, ramase de reportat, potrivit legii, se scad din impozitul pe veniturile microintreprinderilor este anul fiscal 2023.
  • in cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia privind salariatul si/sau nu a depus in termen situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar precedent anului fiscal respectiv, daca avea aceasta obligatie potrivit legii, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita oricare dintre aceste conditii.

Categorii speciale

1.HORECA 

Sau eliminat prevederile speciale privind incadrarea in categoria micro pentru societatile din HORECA. Acestea beneficiau pana acum de exceptia privind plafonul de 500.000 euro si cea cu privire la numarul de salariati.

2.Intermediari asigurari

Pana la 31.12.2023 erau excluse de la posibilitatea aplicarii regimului microintreprinderilor persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii.

Incepand cu anul 2024 se exclud din lista persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, precum si persoanele juridice romane care desfasoara activitati de intermediere/distributie in aceste domenii, cu exceptia intermediarilor secundari de asigurari si/sau reasigurari, definiti potrivit legii, care au realizat venituri din activitatea de distributie de asigurari/reasigurari in proportie de pana la 15% inclusiv din veniturile totale.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *