Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Programare concedii, noutati fiscale 2024 – Cronica antreprenoriala

programare concedii 2024

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Angajatorii trebuie sa asigure programarea concediilor de odihna pentru anul 2024.

Conform Codului muncii (art.148) efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea trebuie sa se faca pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

2. Casa Nationala de Pensii Publice a anuntat intr-un comunicat ca obtinerea documentului portabil A1 se va putea face online, prin intermediul platformei RODPA1, aplicatie care va deveni functionala incepand cu data de 8 ianuarie 2024.

Aplicatia asigura interconectari cu bazele de date ale altor institutii publice din Romania. Acestea sunt: ANAF, ONRC si Inspectia Muncii.

3. Incepand cu situatiile financiare ale anului 2023, persoanele juridice fara scop patrimonial care, in exercitiul financiar de raportare, au primit sume reprezentand subventii, sponsorizari, sume redirectionate, conform legii, din impozitul pe profit, impozitul pe venitul microintreprinderilor, respectiv din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice, precum si alte forme similare de finantare, indiferent de valoarea cumulata a acestora, vor trebui sa intocmeasca o declaratie care insoteste situatiile financiare anuale si evidentiaza sumele astfel primite, respectiv utilizate. Formatul declaratiei urmeaza a fi publicat de catre ANAF. 

Aceasta prevedere a fost publicata in 15 decembrie prin OUG 115.

4. Incepand cu anul 2024, se majoreaza cota de tva la 19% pentru produsele cu zahar adaugat peste limita de 10g/100 g produs.

Fac exceptie de la aceasta regula cozonacul si biscutii.

Zaharul adaugat inseamna: zahar din trestie, zahar brun, zaharoza cristalina, zahar invertit, dextroza, melasa, zaharuri din miere, melasa si siropuri, cum ar fi sirop de malt, sirop de fructe, sirop de malt de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, sirop de artar, sirop de glucoza, glucoza-fructoza, fructoza, zaharoza, glucoza, lactoza, lactoza hidrolizata, galactoza, zaharuri in nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceata, adaugate ca ingrediente.

5. Amenzile la e-factura se vor aplica doar incepand cu 1 iulie 2024 si nu cu 1 aprilie 2024 asa cum era stabilit initial.

In cazul in care se va intarzia transmiterii e facturii peste termenul stabilit de legislatie, se va aplica o amenda de 15% din valoarea facturii.

Potrivit OUG 115/2023, facturile simplificate nu vor mai trebui raportate in e-Factura.

6. In sistemul bugetar, zilele de 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024 s-au  stabilit drept zile libere (Hotararea nr. 1307/22.12.2023).

Pentru recuperarea zilelor de munca stabilite drept zile libere , institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la datele de 31 mai 2024, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificarilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecarei autoritati si institutii publice. 

Pentru munca astfel prestata nu se acorda timp liber corespunzator.

7. Incepand cu anul 2024, tichetele de masa vor fi supuse si contributiei de asigurari sociale de sanatate (10%).

Concomitent, incepand cu 1 ianuarie 2024, valoarea maximala a tichetelor de masa se majoreaza la 40 lei.

Totusi, contravaloarea tichetelor de masa este scutita de CAS (25%), ceea ce le face in continuare un beneficiu atractiv.

8. Prin OUG 116/2023 s-a definit un nou sistem,  sistemul RO e-TVA, al carui scop este de a precompleta informatii privind operatiunile impozabile in deconturile de TVA si de a le pune la dispozitia persoanelor impozabile prin intermediul Spatiului privat virtual. 

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza Sistemul informatic national RO e-TVA, vor avea urmatoarele obligatii:

a) sa verifice, sa modifice si sa completeze informatiile din decontul de TVA potrivit starii de fapt fiscale reale;

b) sa semneze si sa depuna decontul de TVA conform legislatiei fiscale in vigoare.

Potrivit actului normativ mentionat, sistemul RO e-TVA urmeaza a fi implementat cu data de 1 august 2024.

9. Incepand cu 1 ianuarie 2024 angajatorii vor trebui sa analizeze contractele de munca care au fost inregistrate timp de 2 ani cu salariul minim si vor trebui sa majoreze valoarea salariului de incadrare, fara a fi mentionata de legislatie vreo limita valorica.

De asemenea, concomitent, acesti angajati nu vor mai putea beneficia de cei 200 lei neimpozabili (masura prelungita si in 2024 prin OUG 115/15.12.2023) care se aplica doar la salariatii incadrati cu salariul minim pe economie.

10. Prin OUG 115 publicata in 15.12.2023 se majoreaza o serie de amenzi la Legea contabilitatii:

Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate se pedepseste cu amenda de la  2.000 lei la 20.000 lei (anterior de la 1.000 lei la 10.000 lei)

Prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare se va sanctiona cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei (anterior de la 200 lei la 1.000 lei).

Nerespectarea reglementarilor emise de MFP respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii cu privire la efectuarea inventarierii se va sanctiona cu amenda de la 3.000 lei la 20.000 lei (anterior de la 400 lei la 5.000 lei).

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *