Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:
1. S-a publicat modelul notificarii de conformare in cazul actiunilor de control la persoanele fizice. Notificarea de conformare a persoanelor fizice este efectuata de catre organul fiscal competent, inaintea selectarii pentru verificarea situatiei fiscale personale.
Fac obiectul notificarii de conformare:
a) persoanele fizice din lista persoanelor fizice propuse pentru efectuarea verificarii situatiei fiscale personale;
b) persoanele fizice pentru care in cadrul analizelor de risc efectuate se stabileste un risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, propuse pentru efectuarea verificarii situatiei fiscale personale.
2. ITM Salaj a publicat un material informativ referitor la etapele negocierii colective ce contine inclusiv modelele urmatoarelor documente:
– convocator negociere
– proces verbal alegere reprezentantii salariatilor
– proces verbal de negociere colectiva
Materialul este disponibil aici. (ITM – Salaj (inspectiamuncii.ro))
3. Pentru semestrul I al anului 2023, incepand cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor art.33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificarile ulterioare, este de 600 lei.
Pe de alta parte, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale, este de maximum 200 de lei/luna, respectiv de maximum 400 de lei/ eveniment.
Valoarea maximala a tichetelor de masa ramane la nivelul sumei de 30 de lei.
Valoarea nominala stabilita pentru cele trei tipuri de tichete se aplica si pentru primele doua luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 si septembrie 2023.
4. ANOFM anunta intr-un comunicat din 04.04.2023 ca potrivit prevederilor art. 9 alin (1) lit. b) si c) din Legea nr. 219/2015 privind economia sociala, intreprinderile sociale au obligatia de a comunica agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca in raza careia isi are sediul social, rapoartele de activitate, respectiv rapoartele sociale anuale privind activitatea desfasurata si situatiile financiare anuale.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 13 alin (2) lit. a) si b) din Legea nr. 219/2015, intreprinderile sociale de insertie au obligatia de a comunica agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca in raza careia isi are sediul social, rapoartele de activitate, respectiv rapoartele sociale anuale privind activitatea desfasurata si situatiile financiare anuale.
Raportarea se realizeaza in termen de 3 luni de la incheierea anului calendaristic, sau dupa caz, in conditiile legii, in termen de 3 luni de la incheierea exercitiului financiar specific categoriei de persoana juridica.
5. Incepand cu data de 8 aprilie 2023 exista o versiune actualizata a portalului pentru transmiterea registrului de evidenta a salariatilor REVISAL.
Noua versiune REVISAL aduce ca element de noutate:
– Posibilitatea de inregistrare a oricaror contracte suspendate, indiferent de norma (respectand temeiurile si regulile de suspendare) sau a oricaror contracte active cu norma intreaga, pentru un angajat acoperind urmatoarele scenarii:
a) Toate contractele unui angajat pot fi cu norma intreaga si suspendate;
b) Un contract cu norma intreaga poate fi activ, iar restul contractelor, indiferent de norma si de numarul lor, pot fi suspendate;
c) Un angajat poate sa aiba un singur contract cu norma intreaga la acelasi angajator;
d) Un angajat poate sa aiba mai multe contracte active cu norma intreaga la angajatori diferiti, cu respectarea prevederilor legale.
– Raportul per salariat evidentiaza reactivarea inregistrata in istoricul contractului, iar aceasta operatiune nu este ignorata in cadrul mecanismului de constituire a intervalelor de vechime.
– Actualizarea nomenclatorului coduri COR: coduri modificate, denumiri modificate, ocupatii noi, 66 de coduri eliminate.
– Actualizarea nomenclatorului Nationalitate pentru Marea Britanie, in privinta cetateniei pentru salariatii activi si angajatori persoane fizice proveniti din Marea Britanie.
6. Diurna maxima deductibila in tara in sectorul privat creste de la 50 de lei/zi (2,5 *20 lei/zi) la 57,5 lei/zi (2,5* 23 lei/zi) incepand cu 1 aprilie 2023 ca urmare a actualizarii valorii in sectorul public prin Ordinul 1.235/29.03.2023.
Astfel, in domeniul public, incepand cu data de 1 aprilie 2023:
a) cuantumul indemnizatiei de delegare prevazute la art. 1 alin. (1) și alin. (2) lit. a) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului se majoreaza la 23 lei;
b) cuantumul alocatiei de cazare prevazute la art. 1 alin. (2) lit. b) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 se majoreaza la 265 lei;
c) cuantumul indemnizatiei de detasare prevazute la art. 4 alin. (1) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 se majoreaza la 23 lei.
7. ANAF a publicat in 27.03.2023 un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice.
Materialul este disponibil pe site-ul ANAF la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_meditatii_2023.pdf.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.