Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Principalele noutati fiscale cu impact asupra persoanelor fizice in 2024: chirii, dividende, salarii, alte surse, CASS

noutati fiscale 2024

Finalul anului 2023 a fost marcat de mai multe schimbari legislative, publicate initial prin Legea 296/2023 si apoi modificate prin OUG 115/2023. Unele au intrat in vigoare in ultimele luni din 2023, altele urmeaza sa intre in vigoare in 2024.

Principalele modificari in zona de persoane fizice (nu PFA) sunt:

Venituri din chirii

a) la calculul impozitului pe venitul din chirii se introduce  o cota forfetara de cheltuieli de 20%

Ce inseamna acest lucru ?

Daca venitul din chirii este de 30.000 lei, atunci impozit se va datora doar la 30.000 lei – 20%*30.000 lei  = 24.000 lei

Impozit = 10%* 24.000 lei = 2.400 lei.

a) venituri din chirii se elimina de la capitolul venituri din activitati independente, chiar daca numarul contractelor depaseste 5. Aceasta inseamna ca nu se vor mai putea deduce anumite cheltuieli asa cum se intampla pana in 2023. Se va putea deduce din venit doar cota forfetara de 20%.

b) in situatia in care chiriasul este persoana juridica si proprietarul persoana fizica, se modifica regulile de declarare si plata a impozitului. Impozitul va fi retinut , declarat si platit lunar la buget de catre chirias persoana juridica.Asadar, in aceste situatii, sarcina declararii impozitului trece de la persoana fizica la persoana juridica platitoare a venitului.

Venituri din salarii si beneficii salariale

Noutatile in zona de salarii si beneficii salariale sunt:

a) s-a prelungit masura acordarii scutirii de taxe pentru 200 de lei la persoanele incadrate cu salariul minim pe economie si in 2024.

b) valoarea maximala a tichetelor de masa creste la 40 de lei incepand cu 1 ianuarie 2024

c) se introduce contributia de asigurari sociale de sanatate 10% la contravaloarea tichetelor de masa

d) se introduce contributia la sanatate si pentru voucherele de vacanta

e) contravaloarea abonamentului la facilitati sportive se reduce ca limita de scutire de taxe de la 400 de euro/an la 100 euro/an. Se include in continuare in palfonul de 33% lunar.

f) se introduce in lista beneficiilor deductibile in limita a 33% din salariul de baza a cheltuielilor cu educatia timpurie a copiilor angajatilor – maxim 1.500 lei/angajat

g) s-a eliminat indemnizatia de telemunca de 400 de lei/luna din randul beneficiilor netaxabile

h) pentru angajatii la care se implinesc 2 ani de incadrare pe salariul minim la 1 ianuarie 2024, vor trebuie efectuate majorari salariale incepand cu aceasta data. Aceasta va face ca respectivii angajati sa nu mai poate beneficia de cei 200 de lei netaxabili, masura care se aplica doar salariatilor incadrati cu salariul minim pe economie.

i) incepand cu 1 ianuarie 2024 nu este prevazuta in momentul de fata o majorare a salariului minim pe economie. Cel general ramane 3.300 lei. Insa se vehiculeaza probabilitatea majorarii la 3.700 lei, incepand cu a doua jumatate a anului 2024.

Venituri din dividende

Cota de impozit pe veniturile din dividende ramane 8%, la fel ca in anul 2023.

Dividendele se pot retrage in continuare anual sau trimestrial, in functia de optiunea antreprenorului si de profitul disponibil, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale sau trimestriale.

Venituri din alte surse

Începând cu data de 1 iulie 2024, potrivit Legii nr. 296/2023, orice venituri constatate de organele fiscale, în conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor. Pana la aceasta data, cota de impunere este de 16%.

Aceste prevederi se aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu data de 1 iulie 2024.

Contributia la sanatate la veniturile extrasalariale

Un alt element de noutate se refera la calculul plafoanelor pentru care se datoreaza CASS la veniturile obtinute de o persoana fizica.

In primul rand, daca persoana fizica obtine mai multe tipuri de venituri printre care si venituri din activitati independente, plafoanele se vor calcula separat pentru urmatoarele categorii:

a) venituri din activitati independente

b) alte venituri.

Astfel ca daca o persoana obtine atat venituri din activitati independente cat si alte tipuri de venit, in functie de depasirea anumitor plafoane va putea datora CASS de doua ori, pentru fiecare categorie.

In categoria alte venituri se includ: 

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala

b) venituri din asocierea cu o persoana juridica

c) venituri din cedarea folosintei bunurilor

d) venituri din activitati agricole, silvicultura și piscicultura

e) venituri din investitii (aici se incadreaza dividendele)

f) venituri din alte surse.

Pentru aceste categorii mentionate se pastreaza plafoanele valabile si anul 2023 de 6, 12 respectiv 24 de salarii minime.

Cu alte cuvine, daca o persoana cumuleaza venituri din chirii, dividende, alte surse, etc. cu exceptia veniturilor obtinute din activitati independete (PFA, II, IF), cumuleaza aceste venituri si le compara cu plafoanele mentionate.

Exista un plafon superior de 24 de salarii minime. Aici, indiferent cu cat se depaseste plafonul, CASS ramane plafonat ca baza de calcul la 24 de salarii minime.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *