A mai ramas putin timp pana la scadenta depunerii declaratiei unice de estimare a veniturilor din 2022 si declararea efectivului realizat in 2021. Termenul de depunere este data de 25 mai 2022.
Una din intrebarile ce apar in randul contribuabililor este in legatura cu obligatia achitarii CASS prin intermediul declaratiei unice in 2022.
Potrivit art. 155 din Codul Fiscal, contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, datoreaza, dupa caz, CASS pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
- venituri din salarii si asimilate salariilor
- venituri din pensii, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei
- venituri din activitati independente
- venituri din drepturi de proprietate intelectuale
- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016
- venituri din cedarea folosintei bunurilor
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
- venituri din investitii
- venituri din alte surse
Astfel ca, persoanele fizice care realizeaza veniturile mai sus mentionate, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza CASS, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei unice.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice se efectueaza prin cumularea veniturilor mai sus mentionate, dupa cum urmeaza:
- venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente
- venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala
- venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili
- venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor
- venitul si/sau castigul net din investitii. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018
- venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
- venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse
Atentie! La incadrarea in plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, nu se iau in calcul veniturile neimpozabile.
Baza anuala de calcul al CASS in cazul persoanelor care realizeaza veniturile mentionate mai sus o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
Pentru anul 2022 plafonul este de 2.550 lei salariul minim brut * 12 luni = 30.600 lei.
Pe scurt, daca realizezi venituri in anul 2022 din: activitati independente (sistem real sau norma de venit); drepturi de proprietate intelectuala; venituri din chirii; venituri din dividende; venituri in investitii; etc. care depasesc plafonul de 30.600 (individual sau cumulat) atunci ai obligatia de a depune declaratia unica si de a plati CASS.
CASS care se va achita va fi in suma fixa raportata la plafonul de 30.600 lei si anume – 10% * 30.600 lei = 3.060 pentru intreg anul.
Exemple:
- O persoana fizica incaseaza in cursul anului dividende in valoare de 20.000 lei. Respectiva persoana are calitatea de salariat, insa detine si un PFA la norma de venit (norma de venit pentru anul 2022 pentru activitatea desfasurata = 40.000 lei). Trebuie sa plateasca respectiva persoana fizica CASS?
Raspuns: DA
Dividende incasate – 20.000 lei
Norma de venit PFA – 40.000 lei. Dat fiind faptul ca persoana fizica are si calitatea de salariat atunci norma de venit se va injumatatii la 20.000 lei.
Observam ca luate individual nicio forma de venit nu depaseste plafonul de 30.600 lei, insa cumulat aceste doua forme de venit depasesc plafonul (20.000 dividende + 20.000 norma de venit injumatatita = 40.000 > 30.600 lei), atfel ca intervine obligatia achitarii CASS – 3.060 lei.
- O persoana fizica incaseaza in cursul anului dividende in valoare de 30.000 lei si nu mai exista alta forma de venit pe care PF sa il incaseze in cursul anului. Trebuie sa plateasca respectiva persoana fizica CASS?
Raspuns: NU
Dividendele incasate 30.000 lei se afla sub plafonul de 30.600 lei, astfel ca respectiva persoana fizica nu va trebui sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS.
ANAF pune la dispozitia contribuabililor o brosura cu informatii de baza in ceea ce priveste completarea si depunerea declaratiei unice.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Servus. Daca un administrator incaseaza venit din dividende de 30,000 lei dar este si salariat , trebuie sa depuna DU pentru cass ? se cumuleaza veniturile ?
Buna ziua Diana,
Având in vedere ca veniturile sunt sub plafonul de 30.600 lei, nu datoreaza CASS, deci nu depune declaratia unica.
Sarbatori fericite!
pentru anul 2023 am venituri din : pensie dobanda bancara ,dividende si imprumuturi de stat.ce trebuie sa platesc la anaf pentru aceste venituri?
Multumesc,
g.Muresan
Buna ziua Gavril,
Pensia nu se declara in declaratia unica. Pentru celelalte venituri trebuie sa vedeti cat reprezinta castigul cumulat si daca depasesc 6 salarii minine se depune declaratia unica pentru contributia la sanatate. In functie de incadrarea in plafoanele de 6,12, sau 24 de salarii, se datoreaza CASS la aceste plafoane. Cota de CASS este de 10% si se calculeaza la plafonul depasit.
Mult succes!