Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – scadente declarative luna mai, notificarea pentru restructurare, reduceri ale varstei de pensionare

SmartBill

Noutatile legislative sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala din saptamana aceasta:

1. Urmatoarele scadente importante pe calendarul fiscal al lunii mai 2022 sunt:

  • 25 mai – termenul pentru depunerea declaratiei unice pentru persoane fizice
  • 30 mai – termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale pentru societati comerciale.

2. S-a prorogat termenul pana la care debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante  pot depune notificarea pentru restructurarea obligatiilor, pana pe data de 31 decembrie 2022 inclusiv.

Actul normativ este Legea 112/2022 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 4/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru prorogarea unui termen. Prin aceasta lege, se aduc cateva modificari Ordonantei nr. 6 din 31 iulie 2019 privind instituirea unor facilitati fiscale.

3. S-a aprobat modelul:

  • cererii catre AJOFM
  • declaratiei pe propria raspundere si
  • listei persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatie, documente care se pot depune in baza OUG nr. 36/2022 privind stabilirea unor masuri de protectie sociala a salariatilor in contextul conflictului armat din Ucraina, precum si ca urmare a sanctiunilor internationale aplicate Federatiei Ruse si Belarusului

In perioada 7 aprilie 2022 – 31 decembrie 2022, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.

De aceasta masura pot beneficia:

  • salariatii angajatorilor afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii comerciale cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus, ca urmare a efectelor generate de conflictul armat din Ucraina, care inregistreaza o diminuare a incasarilor cu un procent de minimum 20% raportat la incasarile realizate in luna ianuarie 2022 sau la incasarile realizate in luna similara a anului 2021, comparativ cu luna pentru care se solicita indemnizatia.
  • salariatii angajatorilor supusi sanctiunilor internationale care au instituite masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei si care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

4. Legea prestatorului casnic a fost publicata in Monitorul oficial 402 din 27.04.2022. Prestatorul casnic este o persoana fizica ce poate desfasura activitati casnice ocazionale in una sau mai multe gospodarii, in schimbul unei remuneratii acordate exclusiv sub forma de tichete de activitati casnice. Astfel de activitati casnice includ: servicii de curatenie/igienizare, spalatul/calcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de ingrijire corporala, hranire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Prestatorul casnic nu poate sa fie un membru al familiei beneficiarului casnic si trebuie sa aiba implinita varsta de cel putin 16 ani. Durata zilnica a prestarii activitatilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani.

Pentru veniturile realizate din desfasurarea activitatilor casnice, prestatorul casnic datoreaza impozitul pe venit 10% si contributia de asigurari sociale 25%, calculate la 50% din valoarea nominala a tichetului de activitati casnice.

Daca prestatorul casnic nu este asigurat la sanatate, acesta dobandeste calitatea de asigurat, fara plata contributiei si are dreptul la pachetul de servicii medicale de baza de la data la care a solicitat preschimbarea a cel putin 85 de tichete de activitati casnice.

Mentinerea calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate se face prin preschimbarea in bani a minimum 85 de tichete de activitati casnice, lunar.

Beneficiarul casnic nu datoreaza contributia asiguratoare pentru munca pentru remuneratia prestatorului casnic.

5. S-a publicat procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului  (Ordinul 765/27.04.2022).

In situatia in care din regularizarea anuala a dividendelor platite ca urmare a distribuirii partiale in cursul anului a acestora, rezulta sume de restituit de la buget, platitorul de dividende poate solicita restituirea acestora.

In situatia in care platitorul de dividende constata ca sumele distribuite au fost mai mari decat dividendele datorate, acesta corecteaza debitele reprezentand impozit pe dividende declarate la organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale ale acestuia, denumit in continuare organ fiscal competent, prin depunerea unei declaratii rectificative in care se evidentiaza suma reprezentand impozit pe dividende rezultata ca fiind platita in plus ca urmare a regularizarii anuale a dividendelor, dupa restituirea de catre asociati/actionari a dividendelor.

6. O intitiativa legislativa recent inregistrata la Senat urmareste cresterea palfonului pentru recunoasterea unor active ca miijloace fixe, de la 2.500 lei cat este in prezent la 5.000 lei.

Ultima majorare a plafonului a avut loc acum 9 ani (de la 1.800 lei la 2.500 lei).

7. In 28.03.2022 a fost promulgata o modificare a reglementarilor pentru zilieri prin Legea 118/2022 care include in lista activitatilor premise acestora si a activitatilor de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice – clasa 7320.

8. O noua modificare la Legea pensiilor a fost promulgata in 28.04.2022. Este vorba de Legea 119/2022 care permite reducerea varstei de pensionare fara penalizare pentru persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, a prelucrarii titeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a titeiului parafinos si neparafinos, a distilarii titeiului in vederea producerii pacurii si a uleiurilor, respectiv in localitatile Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele, precum si in localitatile Abrud, Avram Iancu, Baia de Aries, Lupsa, Ocolis, Rosia Montana si Zlatna din judetul Alba, Baita din judetul Bihor, Bacau si Onesti din judetul Bacau, Maieru, Rodna si Sant din judetul Bistrita-Nasaud, Crizbav, Feldioara, Victoria si Fagaras din judetul Brasov, Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Noua, Otelu Rosu si Resita din judetul Caras-Severin, Aghiresu, Campia Turzii, Capusu Mare, Dej, Iara si Turda din judetul Cluj, Navodari din judetul Constanta, Baraolt din judetul Covasna, Targoviste si Titu din judetul Dambovita, Isalnita din judetul Dolj, Galati din judetul Galati, Branesti, Balteni, Bustuchin, Calnic, Dragotesti, Farcasesti, Ionesti, Matasari, Motru, Negomir, Plopsoru, Prigoria, Rosia de Amaradia, Rovinari, Urdari si Turceni din judetul Gorj, Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Soimus, Teliucu Inferior, Uricani, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara, Ciulnita si Slobozia din judetul Ialomita, Savinesti din judetul Neamt, Brazi si Ploiesti din judetul Prahova, Brosteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani si Vatra Dornei din judetul Suceava, Fardea, Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis, Tulcea si Mina Altan Tepe din judetul Tulcea, Berbesti si Ramnicu Valcea din judetul Valcea, pe o raza de 8 km in jurul localitatii in care se afla situl contaminat.

9. O noua initiativa legislativa inregistrata la Senat spre dezbatere si care aduce modificari OG nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor prevede obligativitatea ca pe durata transportului si depozitarii marfurile sa fie insotite de documentele de provenienta: factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege.

Cu alte cuvinte, in cazul in care se va aproba propunerea, marfurile, indiferent de locul in care acestea se afla, vor trebui sa fie insotite de documentele de provenienta.

Se interzice productia, transportul ori comercializarea de produse sau prestarea de servicii, dupa caz, care nu indeplinesc conditiile stabilite prin lege sau de bunuri a caror provenienta nu este dovedita, in conditiile legii. Documentele de provenienta vor insoti marfurile, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii. Prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura fiscala, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege.

10. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat ghidul pentru contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din meditatii, activitati educationale si alte forme de invatamant. Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) pana la data de 25 mai. Ghidul poate fi consultat aici.

Afla mai multe despre depunerea Declaratiei unice in 2022 din episodul dedicat acestei teme, din cadrul proiectului live Prima mea afacere.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *