Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:
1. ANAF a publicat o brosura despre principalele aspecte ale depunerii declaratiei unice in 2022, aici. Termenul pentru depunerea declaratiei unice in 2022, pentru anul 2021 este miercuri, 25 mai 2022.
Modificarile aduse fata de vechiul formular vizeaza:
- stabilirea unor obligatii fiscale pentru persoanele fizice care obtin remuneratii, indemnizatii si alte venituri similare realizate din strainatate in calitate de membri ai consiliului de administratie, directoratului, consiliului de supraveghere, administratori, directori, cenzori, membri fondatori, reprezentanti in adunarea generala a actionarilor sau orice alte activitati desfasurate in functii similare pentru activitatea desfasurata in strainatate la angajatori/platitori de venit care nu au sediul permanent si nu sunt rezidenti fiscali in Romania.
- stabilirea regimului fiscal pentru veniturile realizate de catre contribuabili, altii decat titularul dreptului de proprietate, fost proprietar sau mostenitorii legali ori testamentari ai acestuia, de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ca urmare a valorificarii dreptului de creanta dobandit in legatura cu masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania potrivit prevederilor Legii nr.165/2013.
In cazul acestor venituri, platile anticipate se retin la sursa la momentul platii veniturilor si se iau in calcul de contribuabil la definitivarea impozitului anual, pe baza declaratiei unice.
- stabilirea unui nou mecanism de stabilire si declarare a venitului anual din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala: cei care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre una si 5 camere inclusiv determina venitul anual pe baza normelor de venit si completeaza, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
- introducerea unei noi categorii de venit din activitati agricole pentru care venitul anual se determina pe baza de norme de venit (Plante furajere).
2. Starea de alerta a fost prelungita pe teritoriul Romaniei incepand cu 08.01.2022, pentru inca 30 de zile (Hotararea 34/2022).
Pe langa prelungire se mai introduce obligatia purtarii mastii de tip medical sau FFP2 in toate spatiile inchise si deschise. Fac exceptie de la purtarea mastii de tip medical sau FFP2 in toate spatiile inchise si deschise, conform Hotararii nr. 1 a CNSU:
- copiii cu varsta mai mica de 5 ani
- persoanele care sunt singure in birou
- prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane
- reprezentantii cultelor religioase, in timpul slujbelor, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane
- vorbitorii aflati in spatii inchise sau deschise cu conditia respectarii distantei de minimum 3 metri intre acestia si oricare dintre celelalte persoane din public
- persoanele care desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperature ridicate, umiditate crescuta etc) sau activitati sportive
Se mentin in vigoare prevederile referitoare la:
- participarea persoanelor la activitati pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori.
- participarea persoanelor in limita a 30% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. De la aceasta regula sunt exceptati operatorii economici a caror activitate de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum si la terase, unde este permisa participarea pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.
3. ANAF a publicat proiectul care prevede lista produselor cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B, pentru care devine obligatorie transmiterea facturilor emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, conform OUG 130/2021.
In acest sens, prin proiectul de ordin au fost stabilite cinci categorii de produse considerate cu risc fiscal ridicat, fiind totodata precizate, pentru fiecare produs in parte, motivatiile incadrarii in categoria de risc fiscal ridicat.
Cele 5 categorii de produse sunt:
- Legume, fructe, radacini si tuberculi alimentari, alte plante comestibile
- Bauturi alcoolice
- Constructii noi
- Produse minerale (apa minerala naturala, nisip si pietris)
- Imbracaminte si incaltaminte
4. In anul 2022, PFA-urile vor avea urmatoarele plafoane fiscale:
- plafonul pentru incadrarea ca platitor de TVA: 300.000 lei
- plafonul de trecere de la norma la sistem real: 100.000 EUR la cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal 2021) – 4,9204 lei/eur, adica 492.040 lei.
- plafonul prin a carui depasire intervine obligatia platii CASS si CAS -12 salarii minime pe economie: 12*2.550 lei =30.600 lei.
5. ANAF a publicat Ordinul 2.127/2021 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. De asemenea, a publicat formatul electronic al declaratiei unice care se va depune in 2022.
6. Termenul de inregistrare in REVISAL a majorarii salariului minim este 31 ianuarie 2022.
7. Casa Nationala de Pensii Publice a publicat intr-un comunicat un exemplu de calcul a venitului net din pensii in contextul introducerii obligatiei de a plati CASS la venitul care depaseste 4.000 lei.
Venitul brut din pensii aflat in plata in luna ianuarie 2022: 8.000 lei
- Calculul contributiei de asigurari sociale de sanatate:
- CASS = (8.000 lei – 4.000 lei) x 10% = 400 lei
- Calcul impozit:
- Venitul impozabil lunar din pensii (8000 lei – 2000 lei – 400 lei) = 5600 lei
- 5600 lei x 10% (cota de impozit) = 560 lei
- Venitul net din pensii = 8000 lei – 560 lei (impozit) – 400 lei (cass) = 7040 lei
8. Persoanele juridice care de la constituire nu au desfasurat activitate, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, care de la constituire nu au desfasurat activitate, trebuie sa depuna la ANAF o declaratie de inactivitate.
Termenul de depunere este de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar-respectiv data de 1 martie 2022.
Testeaza SmartBill Conta programul nostru de contabilitate online si SmartBill ManagerConta, programul 100% gratuit prin care gestionezi rapid declaratiile catre ANAF si eficientizezi activitatile firmei tale de contabilitate.