
Regulile privind acordarea dividendelor in anul 2022 sunt similare cu cele aferente anului 2021, in sensul ca pentru dividendele repartizate se datoreaza impozit care se retine si se plateste de catre firma care plateste dividendele, iar in situatia in care suma incasata din dividende depaseste 12 salarii minime pe economie (singura sau cumulat cu alte venituri extrasalariale) se mai datoreaza si contributia la sanatate, caz in care persoana fizica trebuie sa depuna si declaratia unica.
Impozit si CASS
Impozitul datorat este de 5% si se aplica la suma bruta a dividendelor, asa cum este stabilita prin hotararea AGA.
Contributia la sanatate este de 10% si se aplica la plafonul de 12 salarii minime pe economie. Fiindca pentru anul 2022 salariul minim este de 2.550 lei, contributia la sanatate devine: 10%* 12* 2.550 lei = 3.060 lei. Pentru anul 2021, contributia la sanatate a fost de 2.760 lei, salariul minim fiind de 2.300 lei.
Retinem ca indiferent cu cat se depaseste plafonul, CASS se calculeaza strict la plafon.
Exemplu:
- O entitate decide repartizarea de dividende in anul 2022 pentru asociatul unic al firmei in suma bruta de 100.000 lei
- Impozitul datorat este de 5%*100.000 lei = 5.000 lei
- Dividendele nete platite in contul asociatului = 95.000 lei
- CASS datorata de asociat = 3.060 lei
- Total taxe datorate = 5.000 lei + 3.060 lei = 8.060 lei
Daca impozitul se plateste pana in data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor, CASS se plateste pana in data de 25 mai a anului urmator anului in care s-au platit dividendele.
Declaratii fiscale
Declaratiile fiscale care se depun referitor la dividende sunt:
Persoana juridica care repartizeaza dividendele
- declaratia 100 privind impozitul retinut care se depune pana in 25 a lunii urmatoare platilor de dividende, sau in cazul in care nu s-au platit dividendele pana la finalul anului desi s-a decis repartizarea, pana in data de 25 ianuarie a anului urmator
- declaratia 205 care se depune pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator pentru dividendele distribuite in anul curent. Pentru dividendele distribuite in 2021, termenul de depunere a D 205 este 28 februarie 2022
- situatiile financiare anuale – care contin o zona de informatii privind dividendele distribuite
Persoana fizica depune declaratia unica in termen de 30 de zile de la data la care a depasit plafonul
Declaratia se depune doar in cazul in care s-a depasit plafonul de 12 salarii minime pe economie. In declaratia unica persoana fizica nu va mai declara impozitul retinut fiindca acesta se declara de catre firma platitoare. Se va declara doar obligatia de plata a CASS.
Procedura este urmatoarea: daca de exemplu o persoana fizica a incasat dividende peste plafonul de 12 salarii minime in 2021, atunci in termen de 30 de zile de la data depasirii avea obligatia depunerii declaratiei unice – completand sectiunea de venit estimat. In anul 2022, persoana fizica NU va mai depune declaratia unica completand sectiunea I cu venit definitiv.
Pana in data de 25 mai 2022 va trebui sa efectueze doar plata CASS.
Termenele de plata pentru dividende
Legea societatilor comerciale este cea care face referire la termenul de plata a dividendelor. Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
In situatia in care prin situatiile financiare intermediare s-au repartizat dividende trimestriale care depasesc dividendele anuale, asociatii sau actionarii vor trebui sa restituie societatii dividendele incasate in plus, in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.
Asadar, pentru a putea repartiza dividende, trebuie intocmite si aprobate situatiile financiare anuale sau trimestriale, dupa care, in termenul hotarat de AGA se pot face platile.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill program facturare, gestiune si contabilitate.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati. Am mai multe nelamuriri.
Am infiintat o firma in martie 2021, care a inceput activitatea efectiva de la 1 mai. Suntem 2 asociati si am dori sa ridicam dividendele acum, in ianuarie 2022. Practic, dupa impozitare, ne-ar reveni fiecăruia cate 34.000 lei. Cum se calculează daca am depasit sau nu plafonul? Impartind la cele 8 luni lucrate sau la 12 luni? Iar daca platesc acest CASS si nu am calitate de salariat nicaieri, acesta imi ofera automat calitatea de asigurat la CNAS si pe ce perioada?
Apoi, daca în august 2021, ca sa imi pot face asigurare medicala la CNAS, am fost la ANAF si am estimat in declaratie ca venitul meu va fi sub cel al salariului minim şi am achitat circa 700 de lei (mi s-a spus ca pot depune oricat ca sa fiu asigurata din august 2021 si restul pana in august 2022 ), acum ar trebui sa depun doar diferenta pana la 3060 lei, in cazul in care depasesc plafonul?
Multumesc!
Buna ziua Beatrice,
1. Daca ati incasat dividende in 2022 in suma de 34.000 lei, ati depasit automat plafonul de 12 salarii minime pe economie. Ca urmare a depasirii, se depune declaratia unica capitol II cu venit estimat 34.000 lei si astfel cu obligatia de plata a CASS. Prin depunerea ei deveniti asigurat la sanatate pe un an, incepand de la data depunerii declaratiei unice. Plata CASS are scadenta abia in 25 mai 2023.
2. Daca in august 2021 ati depus o declaratie unica in care ati optat pentru plata CASS chiar daca nu ati depasit plafonul, aceasta insemna ca sunteti asigurata de la data depunerii declaratiei unice, timp de un an. Dupa ce depuneti declaratia a doua va recomandam sa verificati in SPV sumele datorate, iar in cazul in care apare suprapunere pentru perioada ianuarie – august 2022 sa depuneti o rectifictiva. Puteti suna la nr.031.403.91.60 si solicitati informatii persoane fizice.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Sper ca am inteles bine, daca dividendele incasate nu depasesc plafonul de 12 salarii minime (am incasat o suma foarte mica din dividende) nu trebuie completata declaratia unica? Este valabil si pentru dividendele de la firme din SUA? Este diferit in anul acesta fata de alti ani? Sunt noua in domeniu, dar din ce am mai citit pana acum stiam ca toate persoanele fizice completeaza declaratia unica si platesc impozit 5%, chiar daca dividendele incasate au fost de cativa lei.
Buna ziua Maria,
Daca nu depasiti 12 salarii, atunci nu este obligatorie completarea declaratiei unice.
Dividendele primite din strainatate se declara distinct de dividendele din tara, pe fiecare tara de provenienta. Pentru divindendele primite din Romania impozitul este de 5% si se declara si retine de catre firma platitoare. Dumneavoastra nu va mai trebui sa declarati acest impozit prin declaratia unica.
Daca depasiti 12 salarii, veti datora CASS 10% calculat la plafonul de 12 salarii minime. Pentru divindele primite din afara se analizeaza de la caz la caz obligatiile privind impozitul. Va recomandam sa luati legatura cu un contabil.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Cum se procedeaza daca o persfoana fizica, nesalariata, a incasat in 2021 dividende sub plafonul de 12 salarii minime, iar declaratia unica nu a mai fost depusa niciodata pana acum? Mai trebuie depusa anul acesta? Raspunsul este valabil pentru dividendele obtinute din Romania, dar si din strainatate?
Va multumesc pentru atentia acordata.
Buna ziua Daria,
Pentru dividendele obtinute din Romania, daca nu ati depasit 12 salarii minime, nu aveti obligatia depunerii declaratiei unice.
Conform art. 130 alin (4) din Codul fiscal, „Contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform alin. (1) au obligatia sa le declare in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.”
Asadar, va trebui sa depuneti declaratia unica pentru veniturile din strainatate si sa analizati prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri pentru a putea stabili corect impozitul datorat.
Zi frumoasa!
Ma scuzati ca va deranjez, am si eu o intrebare:
Am repartizat dividende asociatului unic, dar ele nu au fost incasate.
Asociatul unic trebuie sa plateasca CASS daca nu a incasat dividendele? Daca le-ar fi incasat ar fi depasit 12 salarii minime.
Multumesc!
Buna ziua Ilinca,
Daca dividendele nu sunt incasate atunci persoana respectiva nu are nicio obligatie.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Subiectul este CASS platit pentru Dividende care depasesc plafonul celor 12 salarii minime si care stiu ca vor fi retrase in 2022 indiferent cand le voi retrage. Pana acum declaratia estimativa era obligatoriu sa fie depusa pana la o anumita data cum e acum 25 mai….in trecut au fost alte date.. Eu am depus pe 2021 o estimativa si am si retras sumele fapt pentru care pana pe 25 mai 2022 am de plata sumele aferente. S-a schimbat ceva anul acesta cu acele 30 de zile? Adica pana in 25 mai 2022 daca nu retrag dividende peste 30.600 lei nu depun declaratia? si daca retrag pe 1 septembrie depun declaratia in 30 de zile? Pot totusi depune declaratia pana pe 25 mai 2022 chiar daca nu retrag pana la aceea data nimic stiind ca pe parcursul anului voi retrage oricum ….si voi depasi si plafonul? multumesc
Buna ziua Robert,
In anul 2022, termenul pentru depunerea declaratiei unice pe 2021 este 25 mai. A ramas in vigoare si termenul de 30 de zile de la depasirea plafonului de 30.600 lei pentru care trebuie sa depuneti declaratia unica privind plata CASS-ului in valoare de 3.060 lei. De exemplu, daca in 15 februarie 2022 se ridica dividende a caror valoare este mai mare de 30.600 lei, pana in 15 martie 2022 trebuie sa depuneti declaratia unica prin care sa completati sectiunea estimat privind plata CASS-ului in valoare de 3.060 lei.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am urmatoare speta. PFA depune declaratia unica pana in 25 mai. Ulterior depunerii, incaseaza dividende iar venitul din dividende cumulat cu alte venituri declarate in declaratia unica , depaseste plafonul. Ce trebuie sa faca? Mai depune o declaratie unica?
Multumesc mult!
Buna ziua Alina,
Se va depune o declaratie rectificativa pentru perioada respectiva.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie;
-o persoana fizica incaseaza dividende in luna februarie 2022 din UE in valoare de 10.000 EUR,
-persoana fizica obtine venituri salariale din Romania,
-impozitul pe dividende a fost platit de persoana fizica in strainatate in cota mai mare de 5%, deci nu are de plata impozit in Romania, avand doar obligatia de declarare in D 212 in termen de 30 de zile (martie 2022) sectiunea I.2, la cursul mediu /an (4.9204), prin metoda creditului fiscal.
Daca este corect pana aici, trebuie sa declare CASS in D 212 in termen de 30 de zile de la incasare? cum se declara si ce termen de plata are?
Multumesc!
Buna ziua Maria,
In cazul dividendelor, in termen de 30 de zile de la incasare se depune declaratia unica, completand la capitolul II pentru estimat, obligatia privind CASS (sanatate). Termnenul de plata este 25 mai a anului urmator. De exemplu, daca ati incasat suma in aprilie 2022, termenul de plata este 25 mai 2023.
Weekend placut!
super,
clar si concis, pe intelesul tuturos.
multumim
super,
clar si concis, pe intelesul tuturor.
multumim
Multumim si noi pentru aprecieri!
Weekend placut!