Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Ce trebuie sa stie micile companii despre SAF-T si obligativitatea raportarii incepand cu 2025?

SAF-T

SAF-T este un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la entitati catre autoritatile fiscale. In Romania SAF-T se transmite la ANAF de catre societati prin intermediul Declaratiei informative privind fisierul standard de control fiscal -D406.

Pentru a putea incarca in portalul ANAF Declaratia informativa D406, impreuna cu fisierul XML atasat, aceasta trebuie semnata electronic cu certificat digital calificat, rezultând astfel un fisier PDF cu XML atasat si semnat electronic.
Transmiterea unei Declaratii informative D406 se face doar in situatia in care procesarea a fost realizata cu succes.

Spre deosebire de celalate declaratii fiscale care se pot completa manual, SAF-T este un fisier electronic de tip XML care se poate genera doar de programul de contabilitate utilizat si contine date extrase automat, exportate si stocate intr-un format standardizat. Scopul acestei raportari este de a permite organelor fiscale accesul la date din evidenta contabila si fiscala a societatilor, intr-un format usor de citit pentru cresterea eficacitatii si productivitatii in controlul fiscal.

In Romania, aceasta raportare s-a implementat in etape: incepand cu 2022 raporteaza marii contribuabili, incepand cu 2023 contribuabilii mijlocii urmand ca din 2025 raportarea sa devina obligatorie pentru toti contribuabilii.

Ce pasi presupune depunerea acestei declaratii?

a) in primul rand se genereaza fisierului SAF-T in format XML de catre aplicatia informatica a enmtitatii respective;
b) apoi se verifica structura fisierului XML si corelatiile dintre date prin programul informatic „Validator“ pus la dispozitie de catre ANAF;
c) se genereaza Declaratia informativa D406 ca document electronic in format PDF cu XML atasat (daca acesta a indeplinit conditiile de verificare) semnat electronic.

Termene de transmitere

Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:

– ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decât cele privind sectiunile „Stocuri“ si „Active“. Societatile transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmând perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA).

– la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii „Active“

– la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii „Stocuri“.

Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentând luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.

Exceptii:

– Entitatile care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

– Entitatile care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

– Entitatile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

Perioada de gratie in care nu se aplica sanctiuni

Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:

– 6 luni pentru prima raportare, respectiv 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, 2 luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;

– 3 luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T

Contribuabilii nu sunt sanctionati contraventional daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut anterior.
Declaratiile informative D406 pentru „Stocuri“ se depun in termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii.

Exceptii de la obligatia depunerii SAF-T

Nu au obligatia depunerii SAF-T urmatoarele categorii:

– persoanele fizice autorizate (PFA)

– intreprinderile individuale (II);

– intreprinderile familiale (IF);

– persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ (PFL);

– asociatiile familiale (ASF);

– societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata (SPAR) si cabinetele individuale de avocat;

– societatile profesionale notariale si birourile individuale notariale;

– cabinetele medicale individuale (CMI);

– societatile profesionale de practicieni in insolventa (SPI);

– intreprinderile profesionale unipersonale cu raspundere limitata (URL);

– institutiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finantare sau de categoria de contribuabili la care sunt incadrate;

– autoritatile administrative, indiferent de sursa lor de finantare;

– persoanele juridice care utilizeaza informatii clasificate sau detin documente ale caror specificatii tehnice sunt clasificate potrivit legii sau deruleaza contracte clasificate care impun, potrivit prevederilor legale, masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului, in situatia in care prin depunerea declaratiei D406 (SAF-T) ar furniza astfel de informatii.

Rectificarea declaratiei

In situatia in care contribuabilul constata anumite erori in declaratia depusa initial, acesta poate depune declaratii rectificative.

Pentru declaratia informativa D406 transmisa cu erori identificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si pentru care a fost comunicata recipisa ce le semnaleaza, societatea trebuie sa retransmita integral Declaratia informativa D406, care trebuie sa cuprinda fisierul SAF-T corectat.

Nu este admisa transmiterea unor corectii partiale prin transmiterea selectiva a inregistrarilor sau câmpurilor corectate pentru Declaratia informativa D406 anterior transmisa si pentru care au fost primite recipise ce semnalau erori.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *