Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Obligativitatea schimbarii statutului din SRL-D in SRL dupa 3 ani

srl-d

Forma juridica SRL-D (societate cu raspundere limitata debutant) a fost, pana anul acesta, destul de atractiva pentru micii antreprenori, deoarece una dintre facilitatile de care acestia beneficiau, timp de 3 ani, era cea cu privire la scutirea de la plata CAS angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat pentru cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.

Din 2018 insa, contributiile salariale au trecut din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, angajatorul fiind nevoit sa mai plateasca doar contributia de 2.25% – ?Contributie Asiguratorie pentru Munca?.

Odata cu trecerea contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, atunci automat facilitatea privind scutirea de la plata CAS angajator pentru SRL-D-uri nu mai exista.

Cu exceptia acestei facilitati?fiscale?care nu se mai aplica, SRL-D-urile mai beneficiaza de urmatoarele beneficii:

? scutirea de la plata taxelor de inregistrare la oficiile registrului comertului. Va trebui doar la infiintare sa depui la banca 200 lei pentru capitalul social pe care, ulterior, ii vei putea retrage. Aceasta nu mai este o facilitate exclusiva a SRL-D-urilor, fiindca din februarie 2017 nici celelalte SRL-uri nu mai platesc taxe de infiintare.

? alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinantare.

? garantii acordate de Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

? consiliere, instruire si sprijin din partea OTIMMC al AIPPIMM in a carui raza de competenta isi are sediul social.

In alta ordine de idei, este necesar ca antreprenorii care doresc sa isi infiinteze un SRL-D sau antreprenorii care sunt deja inregistrati ca SRL-D sa cunoasca faptul ca la 31.12 a anului in care implinesc 3 ani de la data infiintarii trebuie sa faca demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei S.R.L.-D. in S.R.L. sau sa opteze pentru alta forma juridica.

Astfel, daca esti reprezentantul unei societati cu raspundere limitata debutant va trebui sa te prezinti la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde ti-ai declarat sediul social, intr-un termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc cei 3 ani de la inmatricularea societatii, in vederea schimbarii denumirii.

Exemplu: Daca un SRL-D s-a inmatriculat in luna februarie a anului 2015, atunci acesta are obligatia de a face demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei S.R.L.-D. in S.R.L. sau sa opteze pentru o alta forma juridica intr-un termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la data de 31.12.2018

Pentru registrul comertului va trebui sa pregatesti si un dosar cu cateva documente necesare.

Documente necesare:

Operatiuni prealabile?

? Cererea de verificare disponibilitate si/sau rezervare firma (original) ? formular, completata cu 3 denumiri? ? in ordinea preferintelor.

Inregistrare

? Cererea de inregistrare (original) ? formular;

? Daca este cazul, declaratia-tip pe propria raspundere semnata de asociati sau de administratori din care sa rezulte, dupa caz, ca: persoana juridica nu desfasoara, la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, activitatile declarate, pe o perioada de maximum 3 ani; persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii pentru activitatile precizate in declaratia-tip;

? Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei (original);

? Daca este cazul, acordul pentru utilizarea denumirii, prevazut de art. 39 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (copie);

? Actul modificator al actului constitutiv (hotararea adunarii generale a asociatilor actionarilor/decizia asociatului unic, original);

? Certificatul de inregistrare (original);

? Actul constitutiv actualizat (original);

Daca este cazul

? Avizele prealabile prevazute de legile speciale (original);

? Imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original);

? Dovezile privind plata tarifului legal? ? tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

Toate modelele de documente necesare (cerere de inregistrare ? formular; cerere de verificare disponibilitate ? formular?etc.) si informatii suplimentare sunt disponibile pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

36 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *