Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Sporurile – ce ar trebui sa cunoasca orice angajat sau angajator?

munca suplimentara

Sporurile sunt beneficii in bani care se acorda in anumite situatii prevazute de lege, iar modul lor de acordare trebuie mentionat in contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern al firmei.

Dupa cum este mentionat la art. 160 din Codul Muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Astfel ca, sporurile fac si ele parte din salariul angajatului.

Sporurile se acorda atat in mediul public cat si in mediul privat, ele fiind de mai multe feluri si avand diferite valori si modalitati de calcul in functie de situatia la care acestea se refera.

Exista doua mari categorii de sporuri:

  • permanente (pentru conditii grele de munca, pentru conditii periculoase de munca, pentru expunerea la diferiti factori daunatori etc.)
  • temporare (pentru munca de noapte, pentru munca in timpul weekend-ului, pentru munca suplimentara, pentru munca prestata in zile de sarbatoare etc.)

In ceea ce priveste inregistrarea sporurilor in REVISAL, se vor inregistra doar acele sporuri care sunt cuprinse in contractul individual de munca.

Acestea trebuie introduse in REVISAL exact asa cum sunt trecute in contractul individual de munca, in sensul ca, daca in contractul individual de munca avem exprimat un spor in procente, atunci si in REVISAL va trebui sa-l trecem tot in procente, iar daca in contractul individual de munca este exprimat ca valoare atunci si in REVISAL se va trece respectiva valoare.

In aplicatia REVISAL sunt predefinite numeroase tipuri de sporuri, insa daca sporul acordat nu se regaseste in lista predefinita de REVISAL, se poate adauga un spor nou manual din meniul “ANGAJATOR”, sectiunea “ADAUGA SPOR”.

In cele ce urmeaza vom detalia cateva aspecte esentiale despre cateva sporuri temporare pe care le intalnim foarte frecvent in activitatile pe care le desfasuram:

  • Spor pentru munca suplimentara

Daca compensarea prin ore libere platite nu este posibila, munca suplimentara efectuata va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara, se stabileste prin negociere, in CCM sau, dupa caz, in CIM, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.

  • Spor pentru munca de noapte

Salariatii care efectueaza munca de noapte trebuie sa beneficieze de urmatoarele:

  1. fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza
  2. fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru
  • Spor pentru munca prestata in weekend

Sporul de weekend este acel spor care se acorda de catre angajator salariatilor care sunt prezenti la serviciu si in weekend. Pentru angajatii care sunt nevoiti sa lucreze si in weekend trebuie stipulat in CIM sau in CCM aceasta clauza, sau sa se anexeze un act aditional prin care sa aminteasca acest lucru.

Legislatia in vigoare nu prevede un cuantum fix al sporului de weekend, existand astfel libertate deplina a partilor in stabilirea cuantumului si a conditiilor acordarii acestuia prin CCM sau, dupa caz, prin CIM. Acesta poate avea forma procentuala sau valoare fixa.

  • Spor pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala

Salariatilor care lucreaza in unitatile in care activitatea nu se poate intrerupe, trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere pentru salariatii care presteaza munca in zilele de sarbatoare legala, atunci acestia trebuie sa beneficieze de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *