Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – vechime PFA, microgranturi si granturi pentru capital de lucru, autorecenzare online prelungita

Legislatie straini

Noutatile legislative sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala din saptamana aceasta:

1. In 09.05.2022 a intrat in vigoare legea privind stabilirea vechimii pentru PFA-uri (Legea 125/2022 pentru completarea OUG nr. 44/2008).

Perioada in care o persoana fizica autorizata desfasoara activitati economice constituie vechime in specialitate, cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) activitatea economica pe care o desfasoara a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii in anul respectiv;
b) este inregistrata la registrul comertului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreste recunoasterea vechimii.

Vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate este considerata perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata.

2. Noi microgranturi si granturi pentru capital de lucru se vor acorda entitatilor din domeniul agroalimentar (OUG nr. 61 publicata in MOF 458 din 06.05.2022).

Ordonanta reglementeaza cadrul general pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014—2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii din domeniile agricultura, acvacultura, piscicultura si industrie alimentara, a caror activitate a fost afectata de efectele pandemiei de COVID-19.

Masurile de sprijin cuprind:

Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub forma de suma forfetara

Microgranturile au valoarea de 5.000 de euro si se acorda o singura data, sub forma de suma forfetara. Conditiile cumulative sunt:

  • au desfasurat activitate curenta/operationala pe perioada a cel putin 3 luni calendaristice inainte de data de 31 decembrie 2019
  • au obtinut o cifra de afaceri/venituri de cel putin echivalentul in lei a 5.000 euro la data de 31 decembrie 2019, cu exceptia beneficiarilor ajutorului de stat prevazuti la pct.1, care au fost infiintati in anul 2019, cu o cifra de afaceri mai mica de 5.000 euro, pentru care plafonul minim al cifrei de afaceri se calculeaza prin inmultirea numarului de luni intregi de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro, si a beneficiarilor ajutorului de stat prevazuti la lit. b)
  • isi mentin activitatea pe o perioada de cel putin 6 luni de la acordarea masurii de sprijin sub forma de microgrant

Granturi pentru capital de lucru acordate sub forma de suma forfetara sau in procent din cifra de afaceri

Alocarea grantului pentru capital de lucru se realizeaza pe baza de cota procentuala din cifra de afaceri, acesta fiind destinat IMM-urilor, societatilor agricole, cooperativelor agricole, grupului de producatori, organizatiilor de producatori, cu activitate autorizata intr-unul din codurile CAEN REV 2 prevazute in anexa la ordonanta.

Cofinantarea trebuie sa fie in procent de 15% din valoarea grantului solicitat.

Conditii pentru acordare:

  • au inregistrat profit operational din activitatea curenta/operationala, respectiv din activitatea de exploatare, in unul din ultimele trei exercitii financiare inainte de depunerea cererii de finantare pentru obtinerea grantului
  • dispun de coparticipare la constituirea capitalului de lucru in procent de 15% din valoarea grantului, la data acordarii grantului pentru capital de lucru, cofinantare care este libera de ajutor de stat
  • mentin sau, dupa caz, suplimenteaza numarul de salariati, fata de data depunerii cererii, pe o perioada de minimum 6 luni de la data acordarii granturilor, cu exceptia situatiilor in care contractele individuale de mun ca sunt incheiate pentru sezonieri sau/si zilieri
  • Codul CAEN REV 2 pentru care se solicita ajutor de stat era autorizat potrivit prevederilor legale in vigoare la data de 31 decembrie 2019

3. O propunere legislativa intens discutata a primit aviz negative din partea Guvernului. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii (82/1991) si a OG nr.65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati. In 09.05.2022 s-a primit punctul de vedere de la Guvern – negativ, cu alte cuvinte Guvernul nu sustine inititiativa legislativa in aceasta forma.

4. Ordinul nr. 878 al presedintelui ANAF privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora a fost publicat in MOF 466 din 10.05.2022. Comunicarea catre institutiile de credit a actelor de executare se realizeaza prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta.

Pentru stingerea creantelor fiscale, precum si a creantelor bugetare individualizate in titluri executorii transmise spre recuperare organelor fiscale centrale de catre alte institutii sau autoritati publice, dupa expirarea termenelor prevazute de Codul de procedura fiscala, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti existente in acestea.

5. ANAF organizeaza o serie de seminarii web pentru completarea si depunerea declaratiei unice. Durata seminariilor este de 2 ore. Materiale video cu modele de completare a Declaratiei unice se pot gasi si pe canalul de youtube ANAF, iar pentru inscrierea la seminarii se poate accesa link-ul de aici.

6. S-a instituit o masura temporara, constand in acordarea, pana la data de 31 decembrie 2022, a unui sprijin material, denumit Sprijin pentru Romania, pentru anumite categorii de persoane vulnerabile prevazute ordonanta de urgenta. Sprijinul material are drept scop compensarea unei parti din cheltuielile cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, prin acordarea unor tichete sociale pe suport electronic, pentru achizitionarea de produse alimentare si/sau pentru asigurarea de mese calde (OUG 63 publicata in MOF nr. 468 din 10.05.2022).

Categoriile de persoane si familii beneficiare de sprijin material sunt:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei
  • persoanele — copii si adulti — incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei
  • familiile cu cel putin 2 copii in intretinere ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei
  • familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare
  • persoanele fara adapost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale in vigoare

7. Perioada de autorecenzare s-a prelungit conform urmatorului calendar:

  • platforma de autorecenzare va fi deschisa pana vineri, 27 mai 2022 (anterior era 15 mai 2022)
  • vizita recenzorilor in teren se va desfasura in perioada 31 mai – 17 iulie 2022

8. O noua propunere legislativa privind zilele libere legale a fost inregistrata la Senat spre dezbatere in 11.05.2022. In functie de anul calendaristic, zilele de sarbatoare legala ar putea sa nimereasca in weekend. Prin propunerea inregistrata se prevede ca in situatia in care zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza se suprapun peste zilele de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica, zilele libere se acorda in zilele care succeda celor de repaus saptamanal.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *