Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

TVA produse de incalzire, 4 zile de munca la domiciliu pentru parinti – Cronica antreprenoriala

4 zile de munca la domiciliu pentru parinti

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Salariatii care au copii in varsta de pana la 8 ani, vor putea beneficia lunar de 4 zile de munca la domiciliu sau in regim de telemunca, potrivit unui proiect de modificare a Codului muncii trimis Presedintelui spre promulgare in 3 iulie 2023.

Aceste zile se vor acorda la cererea salariatilor. Va exista o exceptie de la aceasta posibilitate, pentru acele situatii in care natura sau felul muncii nu permite desfasurarea activitatii in astfel de conditii.

In situatia in care ambii parinti sau reprezentanti legali sunt salariati, cererea va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte sau reprezentant legal, din care sa rezulte faptul ca pentru aceeasi perioada acesta nu a solicitat concomitent desfasurarea activitatii in regim de munca la domiciliu sau telemunca.

Potrivit notei de fundamentare, aceasta masura a rezultat ca urmare a necesitatii asigurarii unui echilibru intre viata profesionala si cea privata, precum si pentru prevenirea unor situatii in care copii cu varsta sub 8 ani sunt lasati nesupravegheati acasa.

2. Presedintele Romaniei a promulgat in 10.07.2023 o lege care aduce cateva modificari in domeniul TVA. Este vorba despre extinderea cotei reduse de TVA de 5% pentru produse destinate incalzirii: rumegus, deseuri si pelete din lemn, pompe de caldura.

3. Incepand cu anul 2023 au intrat sub incidenta raportarii SAF-T companiile care s-au regasit pe lista contribuabililor mijlocii incepand cu aceasta data.

Pentru contribuabilii mijlocii, scadenta este 31 iulie 2023, tinandu-se cont de perioada de gratie stabilita prin Ordinul nr. 1.783 din 4 noiembrie 2021. Potrivit acestui ordin, contribuabilii vor beneficia de o perioada de gratie, astfel:

a) 6 luni pentru prima raportare, respectiv 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, 2 luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;

b) 3 luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.

Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.

4. Codul muncii defineste munca prin agent de munca temporara drept munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma”.

Agentul de munca temporara este persoana juridica care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului si pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia.

Agentul de munca temporara are un obiect de activitate specific CAEN 7820: „activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului” si este supus unor proceduri de autorizare si unor conditii de functionare speciale stabilite de HG. nr. 1256/2011.

Contractul de munca temporara se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, pe durata uneia sau a mai multor misiuni. 

Pe durata misiunii, salariatul temporar beneficiaza de salariul platit de agentul de munca temporara care se stabileste prin negociere intre parti si nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Agentii de munca temporara nu pot percepe taxe salariatilor temporari in schimbul demersurilor in vederea recrutarii acestora de catre utilizator sau pentru incheierea unui contract de munca temporara.

5. In perioadele cu temperaturi extreme, care depasesc +37°C sau corelate cu conditii de umiditate mare,  angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:

I. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:

a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;

b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.

II. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:

a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protectie;

c) asigurarea de dusuri.

Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute mai sus, daca temperaturile extreme se mentin pe perioada de cel putin doua zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11:00 si dupa ora 17:00.

c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Nerespectarea acestor prevederi legale (art. 8 a O.U.G. nr.99/2000) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *