Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Cand devine o firma platitoare de TVA si ce inseamna acest lucru?

operatiuni scutite de tva

In Romania, companiile mici, cu o cifra de afaceri anuala sub plafonul de 300.000 lei, pot aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici , regim care se refera la faptul ca nu sunt obligate sa se inregistreze ca platitoare de TVA. Mai concret, persoana impozabila stabilita in Romania , a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de TVA.

Checklist:

  • am depasit plafonul de 300.000 RON venituri/anual?
  • am optat pentru TVA la incasare?

O societate, la infiintare, este neplatitoare de TVA, aplicand acest regim special de scutire (desigur, poate opta sa solicite inregistrarea in scop de TVA).

Este important de precizat faptul ca plafonul de 300.000 lei nu se aplica proportional cu lunile in care entitatea a functionat efectiv. De exemplu, o societate infiintata in ianuarie va aplica acelasi plafon cu o societate infiintata in decembrie si anume, tot suma de 300.000 lei. Persoana impozabila care indeplineste conditiile de mai sus pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricnd pentru aplicarea regimului normal de taxa.

Depasirea plafonulului de venituri de 300.000 lei/an

In momentul depasirii pragului de venituri de 300.000 lei intr-un an fiscal, societatea are obligatia sa se inregistreze ca platitor de TVA in termen de zece zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon. Inregistrarea se face prin depunerea  declaratiei 700. De exemplu, daca am depasit plafonul pe 11 noiembrie, pana pe 10 decembrie trebuie sa depun declaratia 700 impreuna cu balanta din care sa reiasa depasirea plafonului si data cand acest lucru s-a intamplat.

Dosarul de inregistrare mai trebuie sa contina si: documentele de identitate ale administratorilor si asociatilor, copie dupa certificatul de inregistrare la ONRC, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca societatea desfasoara sau nu activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, o copie dupa contractul de prestari servicii contabile (de regula prima si ultima pagina), copie dupa autorizatia/legitimatia CECCAR .

Nedepunerea in termen a formularului 700 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru societatile din categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte firme si persoanele fizice.

Daca persoana care depaseste plafonul nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente procedeaza dupa cum urmeaza:

  • stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente sau dupa caz.
  • determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri TVA , daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata.

Inregistrarea in scopuri de TVA se va efectua cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea. De exemplu, daca depasirea de plafon a fost realizata in 11 noiembrie 2022, entitatea depune 700 pana in 10 decembrie 2022 iar inregistrarea in scop de TVA se face incepand cu 1 ianuarie 2023.

Pana la data emiterii CIF-ului, care va avea inscris pe el data la care deveniti platitor de TVA, toate facturile se vor emite fara TVA, chiar daca plafonul de 300.000 lei/an a fost depasit. Incepand cu data la care firma s-a inregistrat ca platitoare de TVA (data inscrisa pe CIF), are obligatia sa emita toate facturile cu TVA. Astfel va incepe sa colecteze TVA-ul din facturile emise si va deduce TVA-ul din facturile primite de la furnizori. Aceste operatii vor fi evidentiate in jurnalele de cumparari si vanzari.

Incepand cu luna in care devine platitoare de TVA, firma are obligatia sa depuna si urmatoarele declaratii:

Ce inseamna TVA la incasare?

Regimul TVA-ului la incasare consta in faptul ca atat plata cat si deducerea TVA este amanata pana la data incasarii clientilor respectiv platii furnizorilor. Sistemul este util societatilor care incaseaza contravaloarea facturilor emise catre clienti la termene medii si mari. Cand aplicam acest sistem, trebuie sa tinem cont si de platile facute catre furnizori, astfel incat este necesar ca in perioada in care ne incasam clientii sa facem si platile catre furnizorii de servicii pentru a putea deduce TVA-ul din facturile emise de catre acestia.

Totodata sunt afectati de acest sistem de TVA la incasare si firmele care nu opteaza pentru acest sistem dar au furnizori care aplica sistemul de TVA la incasare. Firmele care nu sunt in sistem nu vor putea deduce TVA-ul din facturile de la furnizorii care aplica sistemul decat la momentul platii acestora.

Cine poate aplica pentru sistemul de TVA la incasare?

Pot aplica pentru sistemul de TVA la incasare persoanele impozabile cu sediul activitatii in Romania, inregistrate in scopuri de TVA, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. (conform art. 282 alin (3) )

Care sunt persoanele neeligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare?

  • persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic;
  • persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania;
  • persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 4.500.000 lei
  • persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care au depasit plafonul de 4.500.000 lei in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA.

Baza legala: art. 282 alin. (4) din Codul fiscal.

Termene de depunere a declaratiei 700

Pentru a putea aplica sistemul de TVA la incasare, firma depune Declaratia 700 Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal si este astfel inscrisa in Registrul persoanelor care aplica TVA la incasare.

O societate care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice acest sistem cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste 4.500.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. 

Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare persoana impozabila nu depaseste plafonul de 4.500.000 lei, poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul de 4.500.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic. 

Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 4.500.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre datele de 1 si 20 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se realizeaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.

Cum calculez plafonul de 4.500.000 lei?

La determinarea cifrei de afaceri de 4.500.000 lei care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de 4.500.000 lei, se au in vedere atat operatiunile scutite de TVA cu si fara drept de deducere cat si operatiunile pentru care locul prestarii activitatii se considera a fi in strainatate, precum si regularizarile.

Societatile care devin platitoare de TVA in cursul anului, deci care pana la o anumita data au aplicat regimul de scutire pentru intreprinderile mici (si au emis facturile fara TVA) nu vor tine cont de acele facturi emise in perioada cat societatea a fost neplatitoare de TVA la calculul plafonului de 4.500.000 lei, lucru prevazut la art. 282 alin. (3) din Codul fiscal, pct. (4) din Normele metodologice.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

146 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *