Pentru a putea demara un business, orice viitor antreprenor trebuie sa isi infiinteze o societate (SRL, SRL-D, SA, SNC, SCS etc.), fie sa se inregistreze ca persoana fizica autorizata (PFA), intreprindere individuala (II) sau intreprindere familiala (IF).
O persoana fizica autorizata poate sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca. Baza legala care reglementeaza autorizarea sub aceasta forma este OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare.
Inregistrarea ca PFA este in continuare una dintre formele de organizare cele mai utilizate pentru desfasurarea unui business, de aceea vom prezenta cateva aspecte bine de stiut daca doresti sa te autorizezi sub aceasta forma.
1. Inregistrarea ca PFA
Inainte de inceperea activitatii, pentru inregistrarea fiscala si autorizarea functionarii unei persoane fizice, este nevoie de pregatirea si depunerea unor documente la Registrul Comertului. Toate documentele necesare le poti gasi pe site-ul ONRC accesand link-ul de aici.
2. Contabilitatea pentru o PFA
Un avantaj fata de SRL este faptul ca persoana fizica autorizata, cu un minim de cunostinte economice, poate sa isi tina singura contabilitatea (in partida simpla), economisind din costurile cu externalizarea acestui tip de serviciu.
Contabilitatea in partida simpla este reglementata de OMFP nr. 170/2015 si se aplica pentru urmatoarele categorii de persoane:
- persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.
Pe de alta parte, PFA-urile pot opta si pentru contabilitate in partida dubla cu respectarea legislatiei in vigoare in acest sens. Conform OMFP 170/2015 o persoana fizica autorizata poate trece de la conducerea contabilitatii in partida simpla la conducerea contabilitatii in partida dubla de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui in care au decis aceasta trecere.
3. PFA sistem real vs. PFA norma de venit
O persoana fizica autorizata poate fi platitoare de impozit in sistem real sau la norma de venit.
PFA sistem real:
La art. 68 din Codul Fiscal este stabilit faptul ca venitul net anual din activitatile independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
De mentionat este faptul ca venitul brut cuprinde:
- sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;
- veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta;
- castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii;
- veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana;
- veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta;
- veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.
In ceea ce priveste cheltuielile, exista cateva conditii pe care acestea trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi deduse:
- sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
- sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
- sa reprezinte cheltuieli cu salariile si cele asimilate salariilor;
- sa respecte regulile privind amortizarea;
- sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale;
- sa reprezinte cheltuieli cu prime de asigurare efectuate pentru: active corporale/necorporale din patrimoniul afacerii; activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul; bunurile utilizate in cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale; asigurarea de risc profesional;
- sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare;
- sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport;
- sa reprezinte contributii de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale si/sau contributii profesionale obligatorii;
- sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare.
PFA norma de venit:
Doar o parte din persoanele fizice autorizate isi pot determina venitul net pe baza normelor de venit. Prin intermediul Ordinului nr. 925/2017 se stabilesc care sunt codurile CAEN pentru care se poate calcula venitul net anual in baza de norma de venit.
Normele de venit sunt stabilite si publicate anual de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti.
Normele de venit pentru anul 2022 pot fi vizualizate aici.
PFA-urile pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al unui anumit plafon, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Acest plafon este de:
- 100.000 euro pentru 2022 si
- 25.000 euro incepand cu 2023 (modificarea a fost adusa de Ordonanta 16/2022)
Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro /25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal.
Cursul mediu anual pe 2022 la eur a fost 4.9204 lei/eur, prin urmare echivalentul in lei al plafonului pentru anul 2022 este 492.040 lei.
Noul plafon se aplica incepand cu veniturile anului 2023, astfel ca impactul se va resimti in anul 2024.
4. PFA poate angaja persoane cu CIM
Da, persoana fizica poate sa angajeze alte persoane sau sa colaboreze cu terti pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata.
Potrivit art. 1 punctul 16 din Legea nr. 182/2016, PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
5. Taxele datorate de o PFA
O persoana fizica autorizata datoreaza la bugetul de stat urmatoarele taxe:
- impozit pe venit (10%) stabilit in sistem real (10% din venitul net calculat ca diferenta intre veniturile brute si cheltuielile deductibile) sau norma de venit (10% din norma de venit publicata pentru activitatea pentru care exista autorizare)
- CAS (25%) – se calculeaza diferit pentru 2022 fata de 2023
Pana in 2022 inclusiv | Incepand cu 2023 |
Baza anuala de calcul o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. | Baza anuala de calcul o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat: a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 și 24 salarii minime brute pe tara; b) nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe tara. |
- CASS (10%) – se calculeaza diferit in 2022 fata de 2023
Pana in 2022 inclusiv | Incepand cu 2023 |
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara. | Baza de calcul a CASS o reprezinta: a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 și 12 salarii minime brute pe tara; b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 și 24 de salarii minime brute pe tara; c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara. |
6. Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA a unei PFA
Obligatia unei persoane fizice autorizate de a se inregistra in scopuri de TVA ii revine atunci cand cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este superioara plafonului de 88.500 euro, echivalentul a 300.000 lei.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Bun? seara…. Ma pute?i sfatuii ?i pe mine ?n leg?tur? cu un pfa?
Buna ziua,
Va rugam sa ne comunicati exact despre ce este vorba, pentru a va putea ajuta.
Multumim!
Zi frumoasa!
Bună ziua. Recent am înființat un pfa, codul 8552 dar nu știu dacă a fost înfințat cu profil real sau cu normă de venit. Cum aș putea afla? Sau, rămâne la dispoziția contabilului cum se efectuează plata? V-aș fi recunoscătoare dacă m-ați putea ajuta. Vă mulțumesc!
Buna ziua Maria,
Daca erati la norma de venit, trebuia sa optati pentru acest lucru. Doar anumite coduri CAEN pot opta pentru PFA si 8552 nu este printre acestea.
Zi frumoasa!
Bună ziua! As vrea sa înființez un PFA care sa se ocupe de comercializarea vatei de zahar pentru evenimente. M-ați putea ajuta cu informații despre demersul actelor și ce fel de autorizatii am nevoie? Ce condiții trebuie să îndeplinesc și unde ar trebui sa merg pentru inceput?
Buna ziua Iasmina,
Este necesar sa mergeti la ONRC pentru inregistrare. Procedura de inregistrare este in curs de schimbare datorita noilor modificari legislative. In principiu, este nevoie de urmatoarele documente:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice
Mult succes si sarbatori fericite!
Buna ziua…..as dori sa imi deschid un salon de coafura canină.. lucrez de 3 ani in aceasta meserie,dar nu sunt calificata….
Trebuie să fiu calificata sa pot începe această afacere?
Va multumesc anticipat pentru sfat
Buna ziua,
Daca sunteti PFA va trebui sa depuneti un act de calificare. Daca va deschideti SRL atunci nu este nevoie de un atestat profesional.
Mult succes!
Bună seară aș dori să mă întorc în România și să-mi deschid o firmă pentru construcții ce acte îmi trebuie mulțumesc anticipat
Buna ziua,
Gasiti in linkul urmator lista intreaga de documente necesare infiintarii firmei:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-juridice/nume-colectiv
Mult succes!
Buna ziua , ce cheltuieli are un pfa voie sa scada din taxe ? Ca si sofer ?
Mulțumesc
Buna ziua,
Aveti aici in linkul urmator la art 68 regulile dupa care functioneaza PFA in sistem real si lista cheltuielilor deductibile. https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_2023.htm#A67
Nu le mai redam aici fiindca este o lista mai lunga.
Mult succes!
Buna ziua! M-am infiintat un PFA anul trecut apeland la o firma specializata. Acum urmeaza sa depun prima declaratie. M-ar avantaja norma de venit dar contabila m-a convins la inceput sa optez pentru sistem real. Nu se mai poate schimba incadrarea? Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Optiunea se poate face prin depunerea declaratiei unice. Cand depuneti declaratia unica, va trebui sa alegeti impozitarea in sistem norma de venit cu mentiunea ca trebuie sa va incadrati in plafonul de 100.000 euro:
Art. 69 alin. (7) – ?Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real?.
Mai trebuie sa tineti cont si de urmatoarele prevederi:
?In sensul art. 69 din Codul fiscal, pentru contribuabilul care opteaza sa fie impus pe baza de norma de venit si care anterior a fost impus in sistem real, avand investitii in curs de amortizare, valoarea amortizarii nu diminueaza norma de venit.
Veniturile realizate din valorificarea investitiilor respective sau trecerea lor in patrimoniul personal in cursul perioadei de desfasurare a activitatii sau in caz de incetare a activitatii majoreaza norma de venit proportional cu valoarea amortizata in perioada impunerii in sistem real.
In cazul contribuabilului impus pe baza de norma de venit, care pe perioada anterioara a avut impunere in sistem real si a efectuat investitii care au fost amortizate integral, veniturile din valorificarea sau trecerea acestora in patrimoniul personal ca urmare a incetarii activitatii vor majora norma de venit?.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Va multumesc mult!
Buna seara,
In anul 2019 un pfa care este impozitat pe baza de norma de venit si apartine unui pensionar, ce datorii are la bugetul de stat?
Buna ziua Costi,
Un PFA la norma de venit datoreaza:
1. impozit pe venit (10%) din norma de venit aferenta activitatii desfasurate (puteti gasi normele de venit pentru fiecare judet la urmatorul link:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2019/Norme_venit_2019.htm
Normele de venit se pot reduce (si atunci veti plati mai putin catre stat) cu anumite procente daca va incadrati la situatiile mentionate in partea de jos a documentului cu normele de venit pentru fiecare activitate/judet;
Exemplu: Pentru judetul Alba avem urmatorii coeficienti de reducere a normelor de venit:
a.) 50% – pentru persoanele care au calitatea de salariat, angajat cu contract de munc cu norm intreag si pentru elevi si studenti-cursuri de zi;
b.) 25% – pentru persoanele care au calitatea de salariat, angajat cu contract de munca cu ? norma;
c.) 30% – pentru barbatii intre 60 si 65 de ani si pentru femeile intre 55 si 60 de ani;
d.) 45% – pentru barbatii intre 65 si 70 de ani si pentru femeile intre 60 si 65 de ani;
e.) 60% – pentru barbatii in varsta de peste 70 de ani si pentru femeile in varsta de peste 65 de ani.
2. CASS (10%) ? doar daca norma de venit/norma de venit redusa depaseste plafonul de 24.960 lei (12 salarii minime pe economie);
3. CAS (25%) ? doar daca norma de venit/norma de venit redusa depaseste plafonul de 24.960 lei (12 salarii minime pe economie).
In conditiile in care v-ati incadra in una din situatiile prin care beneficiati de norma de venit redusa, atunci sansele ca norma de venit sa fie sub 24.960 sunt mari, ceea ce conduce la scutirea de la plata CAS si CASS.
Zi frumoasa!
multumesc!
Care plafon superior este considerat pana la urma? 88.5k EUR sau 300k RON? Fiindca din text reiese ca un EUR este 3.4 RON, ceea ce este eronat. Multumesc
Buna ziua,
Plafonul este de 88.500 euro la cursul BNR de la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, adica echivalentul in lei a 300.000 lei, de aceea este cursul asa de mic.
Baza legala: art. 310 alin. (1) din Codul Fiscal.
Zi frumoasa!
Buna, si daca venitul este in dolari, se face echivalentul in lei sau euro si la ce curs se calculeaza?
Buna ziua Cosmin,
In acest sens se aplica prevederile art. 290 alin. 2 din Codul fiscal care arata ca ?Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) – (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare. In situatia in care se utilizeaza cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, conversia intre monede, altele decat moneda euro, se realizeaza prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana.”
Cel mai des se utilizeaza cursul BNR valabil la data emiterii facturii. Asadar, veti face conversia la acest curs BNR aferent valutei, valabil la data emiterii facturii de vanzare.
Zi frumoasa!
Multumesc mult de raspuns, asta clarifica situatia.
Mai am totusi o intrebare aferenta: Daca se presteaza servicii pentru clienti avand companii situatie in afara UE (cum ar fi Statele Unite), atunci plata TVA-ului mai este obligatorie? Am inteles ca sunt persoane (ce depasesc plafonul si incaseaza din US) care legal trebuie sa-si declare statutul de platitor de TVA insa nu sunt obligati sa efectueze si platile in sine. Este adevarat sau doar fabule temporare?
Multumesc si o zi faina si tie!
Buna Cosmin,
Plafonul cifrei de afaceri (300.000 lei) are in vedere toate vanzarile efectuate – inclusiv cele in valuta, in afara Romaniei. Daca se depaseste acest plafon, exista obligatia de inregistrare in scop de TVA prin depasire plafon.
Dupa dobandirea statutului de platitor de TVA pot exista diferite regimuri fiscale la emiterea facturilor, in functie de calitatea beneficiarului (persoana fizica sau juridica), de tara de inregistrare (din UE sau non UE). Unele operatiuni pot fi scutite de TVA (deci se factureaza cu TVA 0 chiar daca entitatea este platitoare de TVA) sau se factureaza cu TVA.
Va sfatuim sa discutati toate aceste lucruri cu contabilul dumneavoastra.
Zi frumoasa!
Buna ziua am și eu o itrebare daca sunt in postnatal pot sa lucrez in continuare pe un pefea
Buna ziua Stefan,
Ceea ce va putem spune este ca pe perioada concediului de crestere copil, PFA-ul trebuie suspendat si intrerupta activitatea, daca doriti sa intrati in CIC si sa beneficiati de indemnizatie de crestere copil.
In ceea ce priveste desfasurarea de activitate pe perioada concediul de maternitate (postnatal), aici va recomandam sa sunati la organele abilitate ANAF/ONRC si sa intrebati care sunt pasii.
Zi frumoasa!
Buna seara!
O scurta intrebare legata de infiintarea unui PFA.
Poate sa dureze mai mult de o luna infiintarea unui PFA si sa se solutioneze in tara??
Multumesc anticipat!
Buna ziua Elena,
Teoretic, nu ar trebui sa dureze mai mult. Practic, cei de la ONRC, in ultima perioada, au avut intarzieri foarte mari in solutionarea dosarelor, deoarece au intampinat probleme cu noua platforma. Aceste decalaje in procesare s-ar putea sa conduca la termene mult mai mari pentru infiintarea PFA-urilor.
O zi frumoasa!
Buna ziua!Am si eu un P.F.A COD CAEN 5520 GRUPA 552 INCHIRIERE CAMERE IN SCOP TURISTIC si nu stiu daca am taxa de oras sau nu?Multumesc!
Buna ziua Liliana,
Din pacate nu suntem in masura sa va oferim informatii in legatura cu acest lucru.
Va recomandam sa solicitati un raspuns cu privire la acest aspect unui membru ANAF (puteti incerca sa sunati la acest numar de telefon pentru asistenta contribuabili ? 0314039160).
Zi frumoasa!
Buna. Va rog sa ma ajutati cu o informa?ie. Pfa cu norma de venit anual 25000 lei poate opta sa nu pl?teasc? CAS daca obtine venituri sub 24960 lei, deasemenea si contributia la sanatate va putea plati pentru 6 luni? Va mul?umesc
Buna ziua Lidia,
PFA cu norma de venit trebuie sa plateasca taxele aferente normei de venit, si nu venitului efectiv realizat.
Astfel, impozitul, CAS si CASS se vor raporta la norma de venit publicata de ANAF pentru fiecare tip de activitate si localitate, in cazul dumneavoastra la 25.000 lei.
Va recomandam sa urmariti daca nu cumva va incadrati in una dintre situatiile de reducere a normei de venit (coeficient de reducere) mentionate in partea de jos a paginii unde sunt publicate normele de venit. Daca va incadrati in una dintre acele situatii, atunci norma de venit va scadea cu procentul mentionat de ANAF. Dupa aplicarea acelui coeficient s-ar putea ca norma de venit sa scada sub plafonul de 24.960 lei.
Zi frumoasa!
In scurt timp urmeaza sa infiintez o firma si nu sunt decis care dintre PFA si SRL ar fi mai avantajoase pentru cazul meu.
Voi lucra pentru o firma din Marea Britanie ce proiecteaza componete de caroserie pentru autovehicule. Codul CAEN este 7112 – Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea.
Din ce m-am documentat aceasta activitate nu se incadreaza la norma de venit deci ar trebui sa optez intre un PFA cu sistem real si SRL cu sau fara angajati.
Estimez o cifra de faceri de 150.000-180.000 lei/an. Pentru aceasta cifra de afaceri este rentabil PFA-ul si ce costuri suplimentare ar fi in afara de impozitul de 10% pe venit + CAS si CASS? De asemenea valoarea impozitului pe venit nu o pot calcula intrucat nu stiu ce cheltuieli pot fi deductibile pentru tipul meu de activitate)
In cazul optarii pentru SRL cu angajat, angajatul va avea salariul minim pe economie, adica 2350 lei (salariul minim pentru angajatii cu studii superioare).
Tot cazul optarii pentru SRL cu angajati, avand in vedere ca voi lucra de acasa de pe pc si ne avand cheltuieli cu firma, exista metode legale de a ma folosi de banii firmei inafara de salariu si pana a trece primul an ca sa imi impart dividente? Si daca exista care ar fi aceastea?
Pentru aceasta cifra de afaceri este rentabil PFA-ul si ce costuri suplimentare ar fi in afara de impozitul de 10% pe venit + CAS si CASS? De asemenea valoarea impozitului pe venit nu o pot calcula intrucat nu stiu ce cheltuieli pot fi deductibile pentru tipul meu de activitate.
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Asa este, potrivit Ordinului nr. 925/2017, codul CAEN 7112 nu se incadreaza la PFA norma de venit.
Vom puncta pe scurt cateva aspecte legate de PFA sistem real si SRL, poate reusiti sa va faceti o idee in ceea ce priveste rentabilitatea fiecarei forme de inregistrare.
Pentru PFA sistem real:
– daca optati pentru PFA sistem real, va veti putea tine singur contabilitatea (in partida simpla), economisind taxele cu un contabil;
– va puteti folosi de veniturile realizate in orice moment;
– la bugetul de stat veti plati: un impozit anual in cota de 10% la venitul realizat (care se determina ca diferenta intre venitul brut realizat minus cheltuieli deductibile) si CAS si CASS anual, dar doar daca venitul realizat va depasi plafonul de 12 salarii minime pe economie. Trebuie sa vedeti ce posibile cheltuieli deductibile veti avea, astfel incat sa va estimati daca dupa ce aplicati formula de calcul mentionata mai sus v-ati incadra sau nu in plafonul de 12 salarii minime pe economie;
– veti avea obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA doar in momentul in care realizati venituri peste plafonul de 300.000 lei;
– va trebui sa depuneti declaratia unica.
Pentru SRL:
– va trebui sa va cautati o persoana care sa se ocupe de contabilitatea firmei;
– in afara de salariul primit in calitate de angajat, veti putea scoate bani din firma sub forma de dividende, daca firma inregistreaza profit (trimestrial sau anual);
– la bugetul de stat veti plati: un impozit pe micro trimestrial in cota de 1% din cifra de afaceri (daca aveti cel putin un angajat, norma intreaga, asa cum mentionati); TVA de plata nu va exista pana cand nu veti deveni platitor de TVA prin depasire plafon 300.000 lei; pentru angajat veti plati impozit pe venit (10%); CAS (25%); CASS (10%) si CAM (2.5%); impozit pe dividende in cota de 5% (in calitate de PF daca incasati venituri din dividende peste plafonul de 12 salarii minime pe economie/an va trebui sa mai platiti si CASS (10%) prin intermediul declaratiei unice);
– SRL neplatitoare de TVA va fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA doar in momentul in care realizeaza venituri peste plafonul de 300.000 lei;
– in cazul SRL se depun mai multe declaratii pe parcursul exercitiului financiar, inclusiv situatii financiare anuale + interimare daca doriti sa repartizati dividende trimestrial (in acest sens va va ajuta contabilul dumneavoastra).
Speram ca cele enumerate mai sus sa va raspunda la toate intrebarile adresate.
Zi frumoasa!
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile oferite. Am decis sa infiintez un PFA in sistem real. Imi puteti spune, va rog, dupa ridicarea certificatului de la ONRC, care sunt pasii de urmat apoi si cum mai exact trebuie inregistrat PFA-ul la ANAF, am cautat pe internet dar nu am gasit nimic concret.
Buna Bogdan,
Noi va multumim pentru atentia cu care ne urmariti!
Pentru a va raspunde la intrebare, va informam ca in termen de 30 de zile de la eliberarea documentelor de catre ONRC trebuie sa inregistrati la ANAF PFA-ul. In acest sens, trebuie sa depuneti la ghiseul de care apartineti urmatoarele documente:
– Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale in doua exemplare (formular 070);
– Actul de identitate (copie);
– Act spatiu (copie);
– Actul legal de functionare pentru persoanele fizice care desfasoara profesii libere (actele primite de la ONRC).
Apoi, va trebui sa depuneti declaratia unica pentru estimarea veniturilor 2019 in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului – contribuabili care incep o activitate in cursul anului fiscal.
O zi placuta!
Buna ziua,
Prima parte legata de inregistrare la ANAF, am inteles de la cineva ca s-ar putea trimite actele primite de la ONRC si online prin intermediul SPV, dar in contul SPV nu am gasit nimic. Exista vro modalitate de a le trimite online?
Buna ziua George,
Nu cunoastem sa existe aceasta posibilitate de depunere online a documentatiei primite de la ONRC, insa puteti sa sunati la urmatorul numar (asistenta ANAF): 0314.039.160 si sa intrebati daca este posibil acest lucru.
Ceea ce stim este faptul ca in termen de 30 de zile de la eliberarea documentelor de catre ONRC trebuie sa inregistrati la ANAF PFA-ul si sa depuneti la ghiseul administratiei fiscale de care apartineti documentele primite.
O zi placuta!
Buna ziua am si eu o ?ntre are am un pfa si am de primit ni?te bani dela guvern pentru covid19 ?ntrebarea este pot folosi contul personal sau ?mi trebui cont pe pfa
Buna ziua Marius,
Aveti nevoie de cont deschis pe PFA. Sunt banci care permit deschiderea contului pe PFA online, fara a fi nevoie sa va deplasati la banca.
Multa sanatate si numai bine!
1. Ce recomanda?i s? fac dac? am un PFA cu 2 obiecte de activitate (2 coduri CAEN), iar pe cel principal nu mai ?nregistrez nicio ?ncasare (nu am activitate) ci doar pe cel secundar?
Este ok s?-l men?in activ ?i s? declar mereu venit 0? Sau ar trebui cumva s?-l suspend?
2. Ce se ?nt?mpl? dac? ?ntr-un an am profitul negativ? (venit – cheltuieli deductibile = < 0)? Este vreo problem??
Buna ziua Andrei,
Puteti sa il pastrati si pe cel secundar, chiar daca temporar nu inregistrati venit, poate in viitor veti avea activitate. Nu este o problema faptul ca in anumite perioade se inregistreaza pierderi. Este o situatie cu care se confrunta in anumite perioade multe entitati.
Zi frumoasa!
Bun? seara! Vreau s? lucrez ?ntr-un cabinet de stomatologie ca asistent medical, 3 ore/zi colaborare (pfa)Ce reguli trebuie s? ?ndeplinesc eu?
Buna ziua Elena,
Va trebui sa va inregistrati mai intai ca PFA (norma de venit sau sistem real), daca inca nu sunteti inregistrata.
Atentie insa la activitatea prestata la cabinet: aceasta nu trebuie sa devina dependenta. Va detaliem mai jos ce inseamna acest lucru.
Activitate dependenta este orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare, in baza unui contract individual de munca. Activitate independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
? persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
? persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
? riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
? activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
? activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
? persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
? persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Daca indepliniti cel putin 4 din cele 7 criterii mai sus enumerate, atunci activitatea desfasurata este considerata independenta.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Pot avea contract de munca la o firma si in acelasi timp contract pe PFA (doar) cu aceeasi firma eliminand suspiciunile de activitate dependenta?
Buna ziua Lucian,
Situatia dumneavoastra implica un grad de risc foarte ridicat in opinia noastra. Cu toate acestea, legea prevede ca daca reusiti sa dovediti indeplinirea a cel putin 4 criterii din cele 7 care definesc o activitate independenta, atunci ati putea sa utilizati si aceasta varianta.
Cele 7 criterii sunt:
1.persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2.persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3.riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4.activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5.activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6.persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7.persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Zi frumoasa!
Bun? ziua,
?tiu c? ?n acest articol este vorba despre PFA, ?ns? poate m? pute?i ajuta. Eu lucrez pe contracte de drepturi de autor, mi-am ?nceput recent activitatea ?i a? dori s? ?tiu cum s? procedez. ?tiu c? va trebui s? completez o declara?ie unic? ?i s? o depun, dar nu m? aflu ?n Rom?nia ?n acest moment. Poate se poate depune online, dar a? dori s? ?tiu dac? acesta este singurul demers pe care ar trebui s? ?l fac, completarea declara?iei.
V? mul?umesc pentru r?spuns,
Bianca Onea??
Buna ziua Bianca,
Trebuie sa depuneti declaratia unica pana cel tarziu in data de 31 iulie 2019. Declaratia se poate depune si online prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale ?n vigoare, respectiv:
– prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual”, disponibil pe site-ul http://www.anaf.ro, pe baza credentialelor;
sau
– prin intermediul serviciului „Depunere declaratii”, disponibil pe portalul http://www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Un PFA poate sa incheie contracte de donatii (sa doneze o suma de bani) cu un ONG? Daca da, aceste donatii se pot deduce in vreun fel? Multumesc!
Buna ziua Raluca,
Multumim pentru atentia cu care ne cititi.
Pentru a raspunde intrebarii adresate, va informam ca o PFA poate face donatii.
In ceea ce priveste deducerea cheltuielilor privind donatiile potrivit art. 68 alin. (5) litera a) din Codul Fiscal, sunt considerate cheltuieli deductibile limitat ?cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum si pentru acordarea de burse private, efectuate conform legii, in limita unei cote de 5% din baza de calcul determinata conform alin. (6).?
O zi placuta!
Buna ziua. Pentru indemnizatie copil in cazul unui PFA, pentru a ajunge la venitul net la care aplic procentul de 85 % ce se scade? toate platile din acel an ( impozit, cas,cass)? . Se mai scad inca odata cheltuielile pe care le am mai scazut odata la calculul impozitului? ms
Buna ziua,
Pentru veniturile stabilite de PFA in sistem real venitul net anual se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
La art. 68 din Codul fiscal puteti regasi detaliat din ce este format venitul brut si ce cheltuieli intra in categoria cheltuielilor deductibile sau nedeductibile.
Dupa ce ati determinat venitul net, din acesta 85% reprezinta indemnizatia de CCC.
O zi placuta!
Bună seara. Am si eu o întrebare.. Se poate inregistra o factura pe o marfa achiziționată din Marea Britanie de pe persoana fizica pe PF?
Buna ziua Maria,
Intelegem din intrebarea adresata ca va referiti la inregistratea de pe persoana fizica pe PFA. In mod normal, datele de pe factura ale beneficiarului ar trebui sa coincida cu datele PFA-ului pentru a putea fi inregistrate pe PFA (sa contina CUI-ul PFA-ului).
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am un PFA care are activitatea suspendata, as vrea sa-l redeschid pe o perioada determinata pentru un anumit proiect. Va rog frumos imi puteti spune daca simultan pot fi angajata si sa am venituri si prin PFA (proiectul fiind diferit de firma la care sunt angajata cu norma intreaga). Daca se poate, mai trebuie sa imi declar un salariu si in cadrul PFA la care sa platesc pensie/CAS/CASS?
Mi-au venit regularizari pentru CASS din anul 2013 si 2014 si probabil la anul imi va veni pentru 2015, aceste cheltuieli la reluarea activitatii le pot deduce din noile incasari?
Multumesc foarte mult!
Buna ziua Livia,
Puteti avea calitatea de angajat la o firma si sa aveti si PFA.
CAS si CASS la PFA-uri se vor achita doar in situatia in care veniturile incasate prin aceasta forma depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie (12 * 2080 lei = 24.960 lei, valabil pentru 2019).
In ceea ce priveste deducerea cheltuielilor privind regularizarile, va recomandam sa studiati art. 69 din Codul Fiscal, unde se mentioneaza ce categorii de venituri si cheltuieli sunt deductibile/deductibile limitat sau nedeductibile la calculul venitului net anual pentru PFA-urile sistem real.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
O zi placuta!
Buna ziua, am un pfa si in iunie am depasit plafonul de TVA. Eu am registru de incasari si plati. Ce depun la ANAF in locul balantei de verificare pentru a dovedi depasirea plafonului?
Multumesc
Buna ziua,
Aveti obligatia de a va inregistra in scopuri de TVA si va trebui sa depuneti la ANAF urmatoarele documente:
– copie dupa registrul de incasari si plati (de aici reiese faptul ca s-a depasit plafonul);
– formularul 070;
– copie dupa cartea de identitate;
– copie dupa certificatul de inregistrare;
– imputernicire (daca este cazul).
O zi placuta!
Buna ziua!
Imi puteti confirma, va rog daca am inteles bine contributiile unei PFA cu norma de venit, pentru o luna, respectiv daca imi puteti raspunde la ultimele intrebari:
1. Impozit: X * 10% , unde X = norma de venit/12
2. CASS: Y * 10%, unde Y = salariul minim brut pe economie
3. CAS: Y * 25%
4. Contributia pt indemnizatii si salarii?
(Desigur in conditia in care trebuie sa platesc contributiile de la pct 2, 3 si 4)
5. In cazul in care o PFA intra in concediu de maternitate, la ce suma se aplica procentul de 85%, ce se primeste de la Stat? (Norma de venit – contributiile de mai sus?)
Va multumesc frumos in avans!
O zi buna va doresc!
Buna ziua Ana,
Punctul 4 nu exista, exista doar impozit (10% din norma de venit publicata de ANAF, CAS (25%) si CASS (10%), iar CAS si CASS se platesc doar in cazul in care norma de venit anuala stabilita de ANAF depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie.
Daca PFA intra in concediu de maternitate, 85% se aplica asupra normei de venit, practic la baza la care s-a achitat si impozitul.
O zi placuta!
Va multumesc frumos pentru raspuns! M-ati ajutat mult. Mai am inca o nelamurire. Daca am in intretinere un copil de sub 3 ani, parca norma de venit la care s-ar aplica cei 10% se micsoreaza cu 40%.
Ati putea sa imi confirmati ca totusi norma de venit la care mi s-ar calcula dupa aceea concediul de maternitate este norma intreaga?
Va multumesc mult!
Buna ziua,
Asa este, pentru contribuabilii care au in ingrijire un copil in varsta de pana la 3 ani norma de venit se micsoreaza cu 40% conform normelor de venit publicate de ANAF la urmatorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2019/Norme_venit_2019.htm
In ceea ce priveste ultima intrebare, va rugam sa o adresati unui membru ANAF, fiindca in legatura cu aplicarea coeficientilor de reducere asupra normei de venit lucrurile s-ar putea sa difere putin. Baza de calcul a impozitului, respectiv impozitul de plata vor fi mai mici decat daca s-ar plati la nivelul normei intregi.
O zi placuta!
Am inteles, va multumesc din nou pentru raspuns!
Buna ziua, imi pot deschide un PFA cu urmatoarele coduri CAEN: 4120; 4333; 4334; 4339? pot avea pe un PFA mai multe coduri CAEN?
Multumesc!
Buna ziua Mihai,
Raspunsul este da, puteti solicita acele coduri CAEN. Conform Legii nr.182/2016 un PFA poate sa aiba maxim 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
In Septembrie 2017 am deschis un PFA ca agent de asigurari. Eu am desfasurat activitatea ca agent asigurari doar 2 luni. Doresc sa inchid acest pfa si as dori sa stiu ce am nevoie pentru al inchide si cam cat ar trebuii sa platesc la stat, mentionez ca pentru 2017 mi-a venit o poprire care a fost achitata. Deasemenea eu locuiesc in bucuresti dar pfa nu este deschis in bucuresti, se poate inchide in bucuresti sau trebuie sa ma deplasez la oficiul anaf unde l-am deschis.
Multumesc
Buna ziua Paul,
Pentru desfiintarea unei PFA, puteti gasi documentele necesare la urmatorul link: https://www.onrc.ro/index.php/ro/dizolvari-lichidari-radieri/persoane-fizice/ghid-desfiintari-pfa-ii-if
In ceea ce priveste taxele catre bugetul de stat, va trebui sa achitati impozit pe venit 10% aplicat normei de venit (daca aveti PFA norma de venit) sau daca sunteti in sistem real, va trebui sa va calculati venitul net si la el sa aplicati cota de 10%. CAS si CASS se platesc doar daca veniturile incasate au depasit plafonul a 12 salarii minime brute pe economie.
Va trebui sa vedeti unde este dosarul fiscal al PFA-ului, daca a fost mutat la Bucuresti sau a ramas in localitatea unde l-ati infiintat. Puteti solicita aceste informatii de la membrii ANAF.
O zi placuta!
o intreprindere individuala care a fost infiintata in 22.01.2018 dar care NU A DESFASURAT nicio activiate in 2018(si cred ca nici in2019) ce declaratii trebuie sa depuna la „finante” (unica cred) si ce completeaza???
multumesc anticipat
Buna ziua,
Cu privire la Intreprinderile Individuale, nu avem cunostintele necesare pentru a va putea ajuta cu un raspuns, va recomandam sa solicitati un raspuns in scris (sa efectuati o adresa) pentru aceasta speta membrilor ANAF.
O zi placuta!
Buna ziua,
Am inregistrat un venit pe PFA in primele 6 luni ale acestui an de aproximativ 20.000 ron. Dat fiind anumite conjuncturi voi pleca din tara o buna perioada si vreau sa imi suspend PFA-ul din luna 07 pana la final de an.
Ca si taxare pentru anul 2019, pe l?ng? impozitul de 10% va trebui sa platesc si CAS 25%si CASS 10% (mentionez ca sunt si salariat in alta parte) ?
Se considera ca depasesc plafonul de 24.960 avand in vedere ca venitul a fost inregistrat pe 6 luni iar restul celor 6 luni suspendat ? (se calculeaza cumva 20.000 de ron / 6 luni = 3.330 ron care depasesc plafonul de 2.080 pe luna sau se refera ca sa nu se depasesca anual 24.960 indiferent de cate luni ai activat ? )
Va mul?umesc anticipat.
Buna ziua Bogdan,
Singura taxa pe care trebuie sa o platiti este impozitul pe venit de 10%.
Plafonul de 24.960 lei este pe an, daca ati avut venituri doar 20.000, atunci consideram ca nu intervine obligatia achitarii CAS si CASS.
In momentul in care va suspendati activitatea, puteti solicita un raspuns pe aceasta tema si membrilor ANAF, pentru siguranta dumneavoastra.
O zi placuta!
Buna seara! Sunt titular la I.I. agricol, impozitat si cu norma de venit si in sistem real ; am incheiat contract de munca la o alta firma. Contractul este pe perioada determinata 2 luni.In acest caz beneficiez de reducerea normei de venit la I.I.? Multumesc!
Buna ziua,
Din pacate, nu am gasit in legislatie un raspuns potrivit pentru intrebarea dumneavoastra, de aceea va recomandam sa discutati despre acest subiect cu un membru ANAF.
In documentul publicat de ANAF cu normele de venit pentru fiecare judet nu se specifica modul de calcul/aplicare a situatiei in care calitatea de angajat nu se mentine pe perioada unui an calendaristic, ci se mentioneaza doar: ?coeficient de reducere X% – pentru contribuabilii angajati cu contract individual de munca cu program de 8 ore/zi si pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate?.
O zi placuta!
Buna Ziua.
Am o firma deschisa pe numele meu, PFA II. Doresc sa investesc pentru buna desfasurare a firmei pe o proprietate, care are 2 proprietari. Eu si inca cineva.
In acest caz, pot sa imi recuperez TVA-ul din investitia facuta pe acea proprietate?
Tinand cont ca suntem 2 proprietari trecuti pe acte. Si firma este doar a mea.
Sau este nevoie sa fiu doar eu singur proprietar.
Multumesc!
Buna ziua Mihai,
Din pacate, informatiile furnizate nu sunt suficiente pentru a va formula un raspuns. Aveti firma? Si daca da, este PFA sau II?
De asemenea, in ce fel de proprietate doriti sa investiti? Care este destinatia acestei proprietati ?
Multumim!
O zi placuta!
Buna ziua,
Am firma deschisa pe numele meu II. Vreau sa fac o constructie pe un teren. cu 2 proprietari ( eu si inca cineva).
Si vreau sa imi recuperez tva-ul de pe constructie. As putea sa recuperez tva-ul daca suntem 2 proprietari?
Multumesc
Buna ziua Mihai,
Va recomandam in situatia dumneavoastra sa luati legatura cu un contabil si sa ii detaliati: tipul de activitate pe care il veti presta (dumneavoastra veti efectua lucrari de constructii sau veti contracta serviciile de constructie de la alta societate, cine este proprietarul terenului, daca sunteti sau nu platitor de TVA, modul de asociere cu ceilalti proprietari etc. Este nevoie de intra putin in mai multe detalii, de aceea va recomandam sa consultati un specialist.
Zi frumoasa!
Bun? ziua. Doresc s? profesez ca instructor sportiv de ?not ?i pentru a-mi ?nfiin?a PFA-ul a? vrea s? ?tiu care dintre codurile CAEN 9319-alte activit??i sportive, 8551-?nv???m?nt ?n domeniul sportiv si recreational se potrive?te activit??ii ce urmeaz? s? o desf??or. Precizez c? sunt ?i angajat ?n alt domeniu 8 ore/zi. Codul CAEN 9319 se reg?se?te ?n normele de venit ?i beneficiind de reducerea de 50% norma de venit ar fi de 12000 lei. Codul CAEN 8551 se ?ncadreaz? la sistem real de impozitare? Veniturile realizate nu vor dep??i 12 salarii minime, ca urmare nu voi pl?ti contribu?iile sociale? Dac? aleg norm? de venit pl?tesc impozit pentru veniturile declarate sau pentru 12000 lei(norma de venit redus?)? Ce-mi recomandati, norm? de venit sau sistem real de impozitare av?nd ?n vedere faptul c? estimez venituri de 10000 lei? Casa de marcat este obligatorie ?n ambele cazuri? V? mul?umesc.
Buna ziua Vali,
1. CAEN 9319 se refera la: ?Alte activitati sportive. Aceasta clasa include: activitati ale producatorilor sau promotorilor de evenimente sportive, cu sau fara facilitati; activitati pe cont propriu ale sportivilor si atletilor, arbitrilor, membrilor din jurii, personalului ce cronometreaza etc.; activitati ale ligilor sportive si organismelor de reglementare; activitati conexe promovarii evenimentelor sportive; activitati ale grajdurilor pentru cai de curse, ale adaposturilor pentru caini; gestionarea rezervatiilor pentru pescuitul si vanatoarea sportiva; activitati ale ghizilor montani; activitati suport pentru vanatoarea si pescuitul sportiv sau recreativ: aceasta clasa exclude inchiriere de echipament sportiv, vezi 7721 activitati ale scolilor sportive, vezi 8551 activitati ale instructorilor, profesorilor, antrenorilor sportivi, vezi 8551 organizarea evenimentelor sportive, in sala sau in aer liber, pentru profesionisti sau amatori, de catre cluburi sportive, cu sau fara facilitati proprii, vezi 9311, 9312 activitati ale parcurilor si plajelor, vezi 9329?.
iar
CAEN 8551 se refera la: ?Invatamant in domeniul sportiv si recreational. Aceasta include furnizarea de invatamant in activitati sportive pentru grupuri sau persoane prin intermediul taberelor sau scolilor. Sunt incluse de asemenea taberele de pregatire sportiva, serale si de zi. Nu include scoli, colegii si universitati. Pregatirea poate fi asigurata in diverse amplasamente, cum sunt facilitati ale unitatii sau facilitati de instruire ale clientului, institutii de invatamant sau prin alte mijloace. Pregatirea oferita in aceasta clasa este organizata formal. Aceasta clasa include: pregatire sportiva (baseball, basket, cricket, fotbal etc.), tabere, pregatire sportiva, pregatirea gimnastilor, pregatirea pentru calarie, academii sau scoli de echitatie, pregatirea in domeniul natatiei, pregatirea de instructori sportivi profesionisti, antrenori de sport, pregatirea in arte martiale, pregatirea in domeniul jocurilor de carti, pregatirea in domeniul yoga. Aceasta clasa exclude invatamantul in domeniul cultural, vezi 8552?.
Apreciem ca primul CAEN este mai potrivit, insa va puteti consulta si cu un jurist in acest sens. Va reamintim ca un PFA poate avea maxim 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
2. Doar pentru norma de venit exista coduri CAEN eligibile stabilite de ANAF, pentru sistem real nu cunoastem sa existe vreo restrictie.
3. Daca nu se depaseste plafonul cu privire la 12 salarii minime pe economie, atunci nu aveti obligatia de a plati CAS si CASS. In cazul normei de venit, daca spuneti ca aveti si calitatea de angajat cu norma intreaga la o firma, atunci aceasta se va injumatati sansele fiind mici ca norma injumatatita sa depaseasca plafonul a 12 salarii minime pe economie.
4. Apreciem ca daca aveti si calitatea de angajat la o firma, mai avantajos ar fi norma de venit, fiindca aceasta se va reduce 50%.
5. Sunteti obligat sa utilizati case de marcat daca prin activitatea dumneavoastra incasati, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie (Ordonanta de Urgenta nr. 28 din 1999).
O zi placuta!
Buna ziua,
Am un PFA doresc sa depun declarati aunica acum insa ma intreb ,in cazul in care nu depasesc plafonul de 24960 pot totusi sa platesc CAS si CASS ?Se va lua in calcul la pensie ?
Buna ziua,
Prin intermediul declaratiei unice aveti posibilitatea de a plati CAS si CASS si in mod optional, daca doriti sa beneficiati de asigurare de sanatate respectiv sa cotizati la sistemul public de pensii.
O zi placuta!
Buna ziua!
Am 2 contracte de munca, cu 8+4 ore/zi. Pot sa imi fac un PFA si sa am activitate pe el?
Multumesc!
Buna ziua Gabriel,
Inregistrarea ca persoana fizica autorizata nu este conditionata de calitatea de angajat intr-o firma, astfel ca, puteti fi autorizat ca persoana fizica si sa aveti si calitatea de angajat intr-o firma.
Zi frumoasa!
Buna ziua
In cazul ca sint angajat cu cim la o anumita firma si am deschis o Intreprindere Familiala din mai 2018, activitatea am inceput-o din 2019, pe norma de venit am 24600 care se reduce cu 50% deci 12300 lei se plateste un impozit de 10% de 1230 lei . Mai trebuie platite si restul taxelor Cas Cass? Pot aparea 2 situatii venituri mai mari de 12300 sau mai mici ? Cum se procedeaza?
Multumesc
0756085770
Buna ziua Florin,
Daca veniturile dumneavoastra se calculeaza in baza normei de venit publicata de ANAF, atunci trebuie sa va raportati calculele la norma de venit publicata de ANAF si nu la veniturile reale realizate. La veniturile reale realizate trebuie sa va raportati atunci cand stabiliti daca trebuie sa treceti, spre exemplu la platitor de TVA (plafon 300.000 lei) sau la trecerea de la norma de venit la sistem real (plafon 100.000 euro).
Avand in vedere ca sunteti si angajat la o firma, norma de venit vi se va injumatati, asa cum mentionati.
Norma injumatatita de 12.300 se afla sub plafonul de 24.960 lei, astfel ca nu intervine obligatia de a plati CAS si CASS pentru acest IF.
O zi placuta!
Buna ziua! ?n urma cu aprox 2 saptamani am depus declaratia unica . Se mai poate anula ? Pt ca as vrea sa fac trecerea de la PFA la microintreprindere.
Buna ziua,
Pentru declaratia unica se poate depune rectificativa. Pentru a face aceasta trecere, va trebui sa efectuati procedurile de inchidere a PFA, iar mai apoi sa va infiintati un SRL.
O zi placuta!
Buna ziua! Daca am un PFA – norma de venit, care nu mai are activitate de 3 ani – deci venit 0 (dar as vrea totusi sa il pastrez pentru viitor), ce obligatii am? Ar fi util sa trec pe sistem real (cum se poate face?). Multumesc mult!
Buna ziua Elvira,
Daca nu mai aveti operatiuni in cadrul PFA, va puteti suspenda activitatea. Trecerea de la PFA sistem norma de venit la sistem real se face prin intermediul declaratiei unice. Informatii detaliate cu privire la procedura si modul de completare a declaratiei unice, in acest sens, le puteti solicita direct membrilor ANAF la ghiseu sau prin adresa scrisa.
O zi placuta!
Daca PFA-ul este proaspat inregistrat, unde se poate inregistra pentru norma de venit (COD caen 620) si este necesara declaratia unica de venit (obligatorie pana pe 31.07.2019) daca nu realizeaza si nu a realizat nici un fel de venit?
Buna ziua George,
Cu documentele primite de la ONRC trebuie sa va prezentati la ANAF intr-un termen de 30 de zile de la data eliberarii acestora.
Acolo vi se vor comunica toate informatiile de care aveti nevoie cu privire la norma de venit si la obligatia declararii veniturilor prin intermediul declaratiei unice.
O zi placuta!
Ce documente trebuiesc pt un pfa?! Dac? optez pt mai multe activit??i a-?i putea? Ex construc?ii, inst electrice ins sanitare etc?
Buna ziua,
Daca va referiti la documentele de infiintare, atunci pe acestea le puteti gasi la urmatorul link:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa
Va reamintim ca potrivit Legii nr.182/2016 un PFA poate sa aiba maxim 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
O zi placuta!
Daca ma incadrez la una din categoriile cu reducere de impozit, de ce acte am nevoie pentru a beneficia de aceasta reducere?
Buna ziua Alex,
La ce reducere de impozit faceti referire? Va referiti cumva la coeficientul de reducere a normei de venit ? baza la care se aplica cota de impozit?
Trebuie sa aveti la dumneavoastra documentele justificative in caz de control, iar acestea difera in functie de situatie. Spre exemplu: daca aveti si calitatea de salariat cu norma intreaga intr-o firma, coeficientul de reducere a normei de venit este de 50% si ca document justificativ ar fi contractul individual de munca si actele aditionale la acesta, daca este cazul.
O zi placuta!
Buna seara,
Doresc sa infintez un PFA si am o nelamurire,vreau sa infintez PFA-ul in judetul unde am domiciliu si vroiam sa desfasor activitatea in alt judet unde stau in acest moment.Multumesc.
Buna ziua Ionut,
Depinde de tipul activitatii pe care il desfasurati. De exemplu, daca aveti o activitate online (cum ar fi dezvoltare software), atunci practic puteti lucra de acasa si nu este nevoie de modificari. Daca insa aveti un spatiu unde desfasurati, de exemplu, si activitati cu publicul, este necesar sa deschideti un punct de lucru.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Pfa cu norma de venit poate sa fie platitor de TVA si in cazul cheltuielilor in scopul activitatii poate deduce TVA ?
Multumesc
Buna ziua,
Da, si un PFA poate fi sau nu platitor de TVA, la fel ca SRL-urile, pentru care poate deduce sau nu TVA in functie de tipul achizitiei.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatoarea situatie.
In cazul in care cioneva detine in paralel un PFA dar si un contract de drepturi autor/proprietate intelectuala , cum se procedeaza cu retinerea CAS/CASS . Din ambele activitati trebuie retinute , sau e suficienta plata acestora din activitatea de PFA doar . Mentionez ca pana acum le-am platit din ambele locuri , cu retinerea la sursa la drepturi autor .
Mulltumesc anbticipat ptr raspuns,
Buna ziua,
Va recomandam sa sunati la Biroul de asistenta al ANAF si sa solicitati informatiile cu privire la modul de declarare a celor doua tipuri de activitati in declaratia unica.
Zi frumoasa!
Daca vreau sa vand in Romania niste carti cumparate de la o editura din Anglia, pot face prin intermediul PFA?
Buna ziua Alina,
Da, puteti face acest lucru prin intermediul PFA.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire in legatura cu PFA-ul cu norma de venit si plafonul de TVA.
Am un PFA ( cod CAEN 6201) si norma de venit.
Daca se depaseste plafonul de TVA (300K RON) si devin platitor de TVA prin depasirea plafonului, trebuie sa trec la sistem real de plata a impozitului, sau pot continua ca PFA cu norma de venit pana se depaseste plafonul pentru norma( 446 K RON) ?
Multumesc,
Catalin
Buna ziua Catalin,
Sunt doua lucruri diferite: plafonul de TVA si plafonul pentru incadrarea in norma. Chiar daca ati depasit 300k pentru a fi platitor de TVA, aceasta inseamna ca nu treceti la sistem real, atat timp cand nu depasiti plafonul pentru norma.
Zi frumoasa!
Buna, in cazul depasirii plafonului pt. TVA si trecerea la platitor de TVA insa cu norma fixa de venit (sub plafonul normei reale deci), cum se calculeaza TVA-ul avand in vedere ca nu se deduce mai nimic? Reprezinta un 19% sa zicem din norma fixa anuala sau din incasari/profit real?
Buna Cosmin,
Dobandirea calitatii de platitor de TVA presupune evidenta sumei de TVA de pe documentele de achizitie si de vanzare – respectiv facturi, bonuri cu CUI. Suma de TVA de plata se determina ca TVA colectata din vanzari minus TVA deductibila din achizitii. Poate exista si situatia inversa, in care sa existe TVA de recuperat.
Asadar, determinarea sumei de TVA presupune prelucrarea informatiilor inscrise in documente.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Hey,
In cazul unui pfa cu norma de venit, cod caen 6202(programare, it) cum se realizeaza scutirea de impozit?
Multumesc frumos anticipat pentru raspuns!
Zi faina!
Buna ziua Daniel,
Conditiile de aplicare a scutirilor sunt pentru angajatii in firme de IT, nu pentru PFA.
Zi frumoasa!
Buna ziua!Am 18 ani si as dori sa imi deschid un PFA,insa nu sunt informata foarte bine in privinta unor aspecte si as dori sa ma lamuriti,daca se poate. Am citit undeva ca exista unele beneficii si facilitati pentru tinerii care vor sa isi dechida un PFA,dar nu stiu care sunt acelea si nici nu imi este clar cum functioneaza plata impozitului. Daca este anuala sau lunara. Mi-ar fi de mare folos un raspuns dinn partea dumneavoastra,cat mai clar pentru ca nu sunt familiarizata cu termenii. Va multumesc!
Buna ziua Iasmina,
In momentul de fata, din pacate, nu cunoastem sa existe facilitati pentru deschiderea de PFA de catre tineri intreprinzatori. Plata impozitului este anuala.
Zi frumoasa!
Exista. Este nevoie de o adeverinta de la universitate si pe urma cu ea se merge la registru si se solicita reducerea.
Buna ziua,
Am infiintat un PFA , dar sunt angajat si cu norma intreaga la un tert angajator cu salar minim pe economie, deci un venit de 1279 lei/luna. La venitul net din PFA depasesc plafonul minim/an. La depunerea declaratie pe 2018 si 2019 sunt obligat sa platesc CAS si CASS? Un cunoscut mi-a spus ca nu sunt obligat la plata CAS, doar la CASS, deoarece mi se retine o data CAS din plata contributiilor pe salariul de la angajator, pe acelasi cnp.
Multumesc
Buna ziua Bogdan,
Indiferent daca sunteti sau nu salariat, aveti obligatia la plata CAS numai daca veniturile estimate pentru anul 2019 depasesc plafonul a 12 salarii mimime brute pe economie, adica 12 x 2080 = 24.960 lei.
In cazul in care veniturile estimate se situeaza sub acest plafon nu exista obligatia platii CAS, dar puteti opta pentru plata acestuia. Acelasi lucru este valabil si pentru CASS.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie :
Detin un PFA cu norma de venit si intrebarea mea este daca devin platitor de tva prin atingerea plafonului( 300K) , sunt obligat sa trec la sistem real de impozitare ?
Multumesc,
Catalin
Buna ziua Catalin,
Faptul ca ati depasit plafonul de 300K lei si aveti obligatia de a va inregistra ca platitor de TVA nu inseamna ca trebuie sa treceti la sistem real, atat timp cat nu ati depasit plafonul normei.
Zi frumoasa!
Multumesc mult pentru raspuns.
Ma puteti ajuta cu un pasaj din lege sau numar de articol care specifica acest lucru ?…. cei de la ANAF mi-au spus ca trebuie sa trec obligatoriu la sistem real cand se depaseste norma de tva.
Catalin
Buna ziua, desigur!
Art. 69 alin. 9 din Codul fiscal mentioneaza: „Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.”
Asadar, nu se mentioneaza obligatia de a trece la sistem real daca deveniti platitor de TVA.
Zi frumoasa!
Multumesc mult
Buna ziua, ma puteti ajuta va rog sa inteleg ce inseamna vebit brut. Daca PFA ul este la norma de venit si platitor de tva, venitul brut incasat include si tva ul? Ma refer la articolul de mai jos.
Multumesc
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real?.
Buna ziua,
In cazul unui PFA sistem real, daca veniturile anuale depasesc plafonul de cele 12 salarii minime brute (24.960 lei) , contributiile CAS si CASS se platesc obligatoriu la venitul anual intreg sau se poate obta si pentru plafonul minim de 24.960 lei ?
Multumesc anticipat
Christian
Buna ziua Christian,
Contributiile se calculeaza si se platesc cel putin la nivelul sumei de 24.960 lei pentru 2019. Puteti opta si sa platiti la nivelul venitului intreg, insa obligatoriu este platiti la acest plafon minim de 12 salarii brute (24.960 lei).
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Un PFA cu norma de venit si platitor de TVA. Daca se achizitioneaza un apartament (suma depaseste 100.000 euro) de la un un dezvoltar, deci cu taxare inversa, la revanzarea acestuia, suma incasata va fii considerata toata in incasarile ce nu trebuie sa depaseasca 100.000 euro pentru a trece in sistem real de impozitare? sau se inregistreaza doar venitul (suma revanzare – suma cumparare)?
Multumesc!
Buna ziua Razvan,
Art. 69 alin (9) din Codul fiscal mentionaza astfel: „Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Pentru dumneavoastra, vanzarea apartamentului genereaza un venit brut, astfel consideram ca aveti obligatia trecerii la sistem real (nu se ia in calcul profitul, adica diferenta dintre venit si cheltuieli, ci venitul efectiv).
Zi frumoasa!
Buna ziua, va deranjez si eu cu ceva intrebari:
1. pentru un PFA cu norma de venit, ce acte de contabilitate trebuie intocmite?
2. se pot emite facturi? exista o limita pana la care poate emite aceste facturi?
3. mai trebuie tinuta evidenta cheltuielilor?
Multumesc!
Buna ziua Iuliana,
Va recomandam in acest sens sa cititi art. 69 din Codul fiscal:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A69, OUG nr. 44 din 16 aprilie 2008
privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/91808 si Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea ?n partida simpla: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/91808
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Sunt PFA pe norma pe venit, insa de la 1.09.2019 voi fi si angajat. Ma gandesc sa nu inchid PFA-ul. Voi fi nevoita sa platesc pe acea norma impozitul pe venit, Cas si Cass in 2020?
Multumesc
Buna ziua Gabriela,
Impozitul si contributiile se platesc la PFA indiferent ca persoana are sau nu calitatea de salariat.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Doresc sa infiintez pfa cu norma de venit pt make-up artist si maseur. Specific ca am calificarile necesare. Ma intereseaza daca pot deduce produsele, facturile, achizitionare auto. Nu ma pricep deloc la acest subiect, PFA 🙂 Intrebarea mea este daca aleg corect forma. Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Potrivit art. 69 alin. (8) CF: „Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila.”
Asadar, nu veti putea deduce consumabilele ca in cazul sistemului real. Va recomandam sa cititi art. 68 si art. 69 din Codul fiscal, unde sunt prezentate aspectele cu privire la sistem real/vs norma de venit: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A69.
Zi frumoasa!
Multumesc frumos?
Buna ziua,
Am un PFA – cod activitate: 8551 si 9313 – si as dori sa stiu ce ar putea reprezenta cheltuielile deductibile in aceasta activitate si care ar fi valoarea/procentul acestora de dedus pe luna/an. Multumesc frumos!
Buna ziua,
Avand in vedere ca un raspuns in care sa enumeram cheltuielile deductibile ar fi prea lung, va prezentam in linkul urmator articolul 68 din Codul fiscal in care puteti regasi aceasta informatie:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A68
Zi frumoasa!
Cu un p.f.a. pot face comert?
Sau trebuie s.r.l.?
Mersi !
Buna ziua Emil,
Un PFA poate, desigur, sa deruleze activitati de comert, la fel ca un SRL.
Zi frumoasa!
O intrebare va rog: daca am deschis PFA in iulie anul acesta, 2019, iar la sfarsit de Octombrie voi vrea sa inchei activitatea. Voi depasi netul de 24 960RON. Sunt obligata sa platesc CAS si CASS pentru 12 luni? Sau doar pentru lunile in care PFA-ul este activ, respectiv, 4 luni? Multumesc anticipat.
Buna ziua,
La inchiderea PFA va trebui sa depuneti declaratia unica. Avand in vedere ca veti depasi plafonul, apreciem ca va trebui sa platiti contributiile pentru 12 luni.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
As avea mare nevoie de niste informatii de la dumneavoastra. O sa incep sa lucrez in viitorul apropiat ca si content writer pt ceva site din US, e un regim mai freelancer si nu mi se poate face contract de munca. In conditiile in care as dori sa pot sa contribui la o pensie facultativa sau chiar la CAS, ce ar fi mai avantajos: sa imi fac un PFA, contract de drept de autor, etc? Ideea e ca as vrea sa am cat mai putine impozite de platit/cheltuieli, dar sa am dreptul sa imi platesc contributia la o pensie, ca sa imi „mearga vechimea” (pensie facultativa Pilon 3 sau asigurare de viata nu am dreptul sa imi fac daca as lucra „la negru”) . Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Exista mai multe lucruri de luat in considerare in ce priveste alegerea dumneavoastra, credem ca cel mai bine ar fi sa discutati aceste aspecte cu un contabil.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca, in cazul unei intreprinderi individuale, se datoreaza CAS si CASS in aceleasi cote si aceleasi limite ca la PFA.
Cu stima!
Buna ziua,
Se aplica aceleasi reguli ca la PFA.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Anul trecut am depus decalratia unica ptr inchiderea de PFA dar nici pana acum nu am primit in spatiul virtual notificarea de plata. De asemenea am facut si o interogare cu soldurile datorate si nu am primit nimic.
Va rog frumos imi puteti spune daca era necesar sa fac plata imediat dupa depunerea delcaratiei unice, sau sa astept notificarea de la ANAF cu suma care era de plata, ca in anii precedenti?
Multumesc
Buna ziua,
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns. Am inteles acest aspect. Dar daca nu am primit nici o notificare, trebuia sa fac plata corespunzator sumei din declaratia unica?
Multumesc
Buna ziua,
Da, CASS-ul declarat conform declaratiei unice se achita pana in data de 15 martie a anului urmator, fara sa existe notificare.
Zi frumoasa!
Buna ziua, ma gandesc serios sa imi deschis un PFA cu privire la prestari servicii de cosmetica si make-up. Imi cer scuze pentru intrebarile pe care le pun.. daca sunt prea multe dar am incercat la multi contabili.. si nu prea am primit raspunsuri.
1. In primul rand as vrea sa va intreb, ca am citit niste lucruri destul de ambiguu.., daca eu imi fac PFA – ul pe sistem real, adica platesc dupa cat incasez , taxele sunt 10% din venit, si CAS ( 25%) si CASS (10%) , care stiu ca sunt platibile doar daca depasesc venitul minim pe economie, se calculeaza pe salarul de minim pe economie sau pe venitul pe care il declar eu?
2. Daca de exemplu ma duc sa lucrez intr-un salon, ca si cheltuieli pot sa introduc atat consumabilele cat si chiria si utilitatile salonului care imi revin?
3. Am inteles bine ca dupa o perioada pot sa trec de exemplu de la sistem real la norma de venit?
4. Daca dupa un timp voi intra in concediu maternal, doar atunci primesc indemnizatie daca platesc CAS si CASS sau primesc oricum acei 80% din venit, calculat pe ultimele 12 luni? Se primeste indemnizatie si daca ai PFA si nu esti angajat?
Multumesc frumos anticipat.
Buna ziua Leila,
1. Contributiile CAS si CASS se datoreaza doar daca venitul este mai mare de 12 salarii minime brute si procentele se aplica la acest plafon, nu la venitul efectiv realizat;
2. Lista cu cheltuieli deductibile la PFA o puteti gasi in art. 68 alin (4) Cod fiscal: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A68;
3. Art. 69.1 din Codul fiscal arata ca: Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioad? de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incep?nd cu anul 2019;
4. Si veniturile obtinute in calitate de PFA fac parte din baza de calcul a idemnizatiei de crestere copil.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Bun? ziua avem un PFA am depus declara?ia unic? anul trecut trebuie depusa iar anul acesta sau merge automat? Mul?umesc anticipat
Buna ziua,
Declaratia unica se depune in fiecare an, in cazul in care obtineti venituri si aveti obligatia de a o depune.
Zi frumoasa!
Buna ziua asi vrea sa ma interesez daca vreau sa imi deschid un salon de infrumusetare cu mai multe persoane cu diferite pfa-uri pot sa ii dam o denumire la salon?
Buna ziua,
Se poate da o denumire salonului si sub aceasta umbrela sa actioneze mai multe PFA-uri.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am deschis un pfa pentru a vinde imbracaminte la un stand in Complexul Europa. Ca si cod CAEN am ales 4789, am solicitat deja casa de marcat ambulanta, si la intocmirea cererii de infiintare ca punct de lucru am ales ”la terti”. Ma incadrez in conditiile legale pentru a imi desfasura activitatea, sau trebuie sa stabilesc un punct de lucru fizic si fix, prin intocmirea unui contract de inchiriere de la propietarul standului?
Multumesc anticipat pentru raspuns si sfat.
Buna ziua,
Nu consideram ca aveti obligatia aceasta, insa daca doriti sa deduceti chiria pentru spatiul respectiv ar trebui sa va inregistrati punctul de lucru acolo.
Zi frumoasa!
Buna ziua, pt a putea sa imi dea bonusuri la locul de munca, angajatorul m a rugat sa imi fac PFA, dar nu prea ma pricep ce si cum. Ce sfaturi imi puteti da?
Multumesc frumos.
Buna ziua Melania,
Bonusurile care rezulta din activitatea prestata ca salariat sunt venituri din activitati dependente si ar trebui acordate prin salariu. Probabil anajatorul se gandeste la evitarea contributiilor sociale care ar rezulta din aceasta incadrare. Platind prin intermediul PFA, ar factura direct catre dumneavoastra valoarea bonusului. Prin aceasta abordare, la un eventual control sunteti supus riscului de incadrare a veniturilor ca activitati dependente (asemeni salariului). Pe de alta parte, si in calitate de PFA veti avea niste taxe de plata asa cum este detaliat in articol.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele intrebari, atat in sistem real cat si cu norma de venit:
1. CAS 25% cu plafon 2019, 24.960 lei. Se calculeaza 25% din venitul net? Sau din minimul brut pe economie?
2 CASS 10% cu plafon pe 2019, 24.960 lei. Se calculeaza 10% din venitul net? Sau din minimul brut pe economie?
Va multumesc!
Buna ziua Adrian,
1. Pentru CAS puteti alege venitul la care sa va asigurati, dar nu poate fi mai mic de 12 salarii minime brute, respectiv 24.960.
2. Pentru sanatate, 10%, baza de calcul este acest plafon de 24.960 lei.
Zi frumoasa!
Va multumesc mult pentru raspuns.
Buna ziua,
Deanjez cu o intrebare banala poate dar sunt foarte multe date si nu stiu de unde sa incep.
Toata viata am fost anagajat cu CIM.
Acum, o companie mi-a propus un contract de colaborare cu ei deoarece contribu?iile platite de ei pentru salariul net negociat ar fi prea mari in cazul unui CIM.
Salariul net negociat este de 8.000.de lei /luna. Ma gandesc la PFA sau SRL. Din ce am citit varianta mai simpla ar fi PFA. In schimb nu stiu care este cea mai rentabila dpdv financiar.
Va rog sa imi spuneti care este cea mai simpla si rentabila optiune pentru acest venit lunar si care ar fi pasii de urmat. Am citit despre pastrarea contabilitatii, declaratii, registre de incasari si bunuri, norm de venit, drumuri la anaf etc. si m-am cam speriat. Sunt chestiuni de care nu m-am lovit pana in prezent.
Mul?umesc frumos,
George
Buna ziua,
Aici ar fi o problema – practic salariul dumneavoastra va fi facturat pe PFA sau pe firma. Exista aici riscul de incadrare a activitatii in dependenta (adica incadrare ca salariat).
O activitate dependenta este orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri.
O activitate independent? este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele 7 criterii:
3.1. persoana fizic? dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
3.2. persoana fizic? dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
3.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
3.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
3.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Daca puteti dovedi fara urma de indoiala ca factura primita nu rezulta dintr-o activitate dependenta, atunci puteti opta atat pentru PFA cat si pentru SRL. Noi va recomandam din punct de vedere al riscului sa alegeti SRL.
Zi frumoasa!
am si eu o intrebare?
cat sunt taxele totale la un venit de 10000 lei/lunar sau mai mare cu un PFA.
Statul imi ia 43% ca si angajat, deci raman cu cu 5850 din 10000.
daca as face asta printr-un PFA, ar fi mai avantajos?
exista vreo varianta prin care pot scapa de taxele asta ireale????
Si din pacate un SRL nu este raspunsul momentan
Buna ziua Radu,
Nu ati precizat daca PFA-ul este in sistem real sau la norma. Veti datora 10% impozit din venitul net (daca sunteti in sistem real, sau 10% din norma daca sunteti la norma).
Avand in vedere ca depasiti 12 salarii minime brute, veti datora CASS 10% calculat la plafonul de 24.9560 lei, deci 2.496 lei/an. Veti datora si CAS 25% calculat la minim 24.960 lei = 6.240 lei/an. Deci CAS si CASS pe luna se ridica la 728 lei. Presupunem ca sunteti la norma si ca norma este 10.000 lei/luna. Astfel,impozitul este 10%*10.000 lei = 1.000 lei/luna. In total pe luna ar fi 1.728 lei.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Bun ziua, doresc sa deschid un pfa pentru a putea face Uber, sunt obligat sa pl?tesc cass ?i cas, Men?ionez ca nu sunt angajat in alta parte cu carte de munca.
Buna ziua,
Depinde de tipul de PFA pe care il alegeti (sistem real sau norma de venit) si de veniturile pe care dumneavoastra le veti incasa ca PFA.
In cazul unei PFA in sistem real, daca veniturile depasesc 12 salarii minime pe economie, atunci aveti obligatia de a plati CAS si CASS, chiar daca aveti si calitatea de angajat la o alta firma.
In cazul unei PFA norma de venit, calitatea de angajat v-ar putea ajuta, in sensul ca puteti sa va injumatatiti norma de venit publicata de ANAF iar astfel, exista sansa ca norma de venit injumatatita sa fie sub plafonul de 12 salarii minime pe economie si atunci nu intervine obligatia de a achita CAS si CASS.
O zi placuta!
Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu doua nelamuriri :
1. PF autorizata in domeniul asigurarilor in aprilie 2019, sistem real; in 2020 cand se datoreaza impozitele catre stat , baza impozabila se considera din aprilie pana in decembrie , adica 9*2080 , sau integral 12*2080=24960?
2.PFA , CAEN 6202, consultanta IT, norma venit; estimeaza in doua luni trecerea la platitor TVA(depasire plafon 300000 ron )
PFA-ul emite factura pentru consultanta IT catre un client din SUA; in conditiile in care serviciile catre statele non UE sunt scutite de TVA, ce obligatii are PFA privind TVA in Romania ? (intocmire documente, declaratii ,plati etc?)
Buna ziua Daniela,
1. Pentru siguranta, va recomandam sa solicitati un raspuns membrilor ANAF.
2. Daca PFA depaseste plafonul de 300.000 ron, atunci aveti obligatia de a va inregistra in scopuri de TVA. Tranzactia scutita se va declara in decontul de TVA la randul de operatiuni scutite. In acest sens va poate ajuta cu mai multe informatii contabilul dumneavoastra.
Zi frumoasa!
multumesc frumos!
Buna seara! Cum se procedeaza in urmatoarea situatie? Am un PFA in activitate, cu un angajat cu norma intreaga. Eu sunt administrator si sunt angajat la stat. Urmeaza sa aplic pentru indemnizatie crestere copil. Stiu ca, in acest caz, PFA ul ar trebui suspendat pentru a nu genera venituri pe CNP ul meu. Ce se intampla cu angajatul? Daca ar fi sa urmez regula cu realizarea veniturilor in cuantum maxim de 3698 lei pe an, nu m as incadra (suma este prea mica) si ar inseamna sa nu inregistrez tot ce incasez. Nu as dori sa fac asa ceva. Multumesc!
Buna ziua Elena,
Din pacate, prevederile arata ca nu puteti sa obtineti venituri mai mari decat acest plafon, fiindca in caz contrar ar conduce la suspendarea platii indemnizatiei. Consideram ca trebuie sa procedati la suspendarea PFA.
Ca alternativa, puteti infiinta un SRL si sa transferati angajatul pe SRL.
Zi frumoasa!
Multumesc mult!
Buna ziua,
Nu am gasit un raspuns in comentariile anterioare, asa ca indraznesc sa pun o intrebare. Momentan, sunt angajat intr-o firma care are ca obiect de activitate proiectarea (CAEN 71..) si angajatii acestei companii beneficiaza de scutirile OUG 114, deci ca si angajat sunt scutit de la plata impozitului pe venit si a asigurarii de sanatate.
Bun, doresc sa imi deschid un PFA pentru alte colaborari in timpul meu liber. Obiectul de activitate va fi acelasi (CAEN 71..). Ca si PFA, pe langa impozitul pe venit, voi datora si contributii la sanatate si pensie? Avand in vedere ca fiind angajat, sunt scutit de aceste contributii.
Va multumesc anticipat si imi cer scuze daca ati mai raspuns la aceasta intrebare.
Buna ziua Marius,
Scutirile se aplica veniturilor din salarii si asimilate salariilor, asadar nu se aplica si veniturilor din activitati independente.
Zi frumoasa!
Buna seara,
ma puteti ajuta va rog: tata are un PFA cu norma de venit si in cursul anului 2019 (pana astazi) a fost angajat cu contract de munca cu norma intreaga 3 luni, influenteaza impozitul de 10% (ma refer la reducere cu 50%)?
Ce declaratie trebuie sa depuna la ANAF ca sa declare ca are un loc de munca cu norma intreaga?
Va multumesc.
Buna ziua,
Va recomandam sa va adresati administratiei fiscale de care apartineti in acest caz pentru aceste informatii.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Am diploma de kinetoterapeut si vreau sa imi infiintez un pfa pentru a desfasura activitatea de kineto si masaj la domiciliul clinetilor. Se poate face acest lucru? Ce cod caen ar fii mai ok pt aceasta activitate?
Buna ziua Marian,
Desigur, puteti infiinta o PFA cu aceste obiecte de activitate. Va sugeram sa alegeti codul 8690 Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
Zi frumoasa!
Buna ziua
Am un cabinet medical cumparat in cota parte cu o colega (50%-50%) pe pfa. Acum vreau sa inchid cabinetul si sa vand spatiul (cota parte) unui alt medic diferit de coproprietar. Nimeni nu a putut sa imi explice: daca vanzarea cabinetului ca pfa inseamna ca suma incasata este considerata sau nu in patrimoniul personal desi eu voi plati 10% impozit ca venit din vanzare si 19% TVA, cabinetul fiind SAD si nu locuinta.
Intreb pentru ca ulterior in acelasi an doresc sa vand si un apartament si in cazul acesta este important daca am doua tranzactii pe patrimoniu personal sau cate o tranzactie pe patrimoniu si celalta pe pfa, informatie care foloseste la necesitatea de a declara o activitate economica continua cu toate consecintele ce decurd de aici (impozit, TVA, doua plafoane, etc.)
Multumesc
Buna ziua Eugen,
Intrebarea dumneavoastra ridica mai multe aspcte care ar trebui discutate – ar fi bine sa contactati un expert contabil care sa analizeze in detaliu acest lucru. Noi, pe baza informatiilor existente, apreciem ca prima tranzactie nu este din patrimoniul personal, din punct de vedere al tranzactiilor imobiliare realizate de persoane fizice.
Zi frumoasa!
Buna ziua, activez ca si arbitru de baschet.
De la un timp, tot mai multe echipe cer factura si chitanta pt a ne face plata.
Ce fel de PFA m-ar ajuta si ce ar trebui sa stiu despre pfa? ce impozite trebuie sa platesc? ce sume trebuie sa declar avand in vedere ca lunile iulie-august sunt moarte(atunci nu sunt meciuri)
Buna ziua,
In situatia dumneavoastra, consideram ca ar fi mai bine sa inregistrati un PFA in sistem real. Veti plati impozit la venitul net, acest lucru fiind un avantaj in lunile fara activitate. Veti putea emite factura si chitanta pentru serviciile prestate. Pentru activitatea dumneavoatra, veti datora impozit 10% la venitul brut minus cheltuielile deductibile. Veti mai datora CAS 25% si CASS 10 % daca venitul net depaseste 12 salarii minime brute (pentru 2019 plafonul este de 24.960 lei). Mentionam ca in cazul depasirii plafonului, CAS si CASS se aplica la plafon.
Zi frumoasa!
Buna ziua, se poate obtine”hartia” de tva intracomunitar de catre un pfa in vederea colaborarii cu UBER?
Buna ziua Remus,
Codul special de TVA se obtine de la ANAF de care apartineti. In acest sens se depune D 091. Puteti gasi aici instructiunile de completare: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/175976
Zi frumoasa!
Buna ziua,
O intrebare daca imi permiteti va rog: daca am un PFA dar un numar de 6 luni de zile nu am realizat venituri, platesc taxe?
Buna ziua,
Daca activitatea PFA-ului nu este suspendata, atunci datorati taxe in functie de regimul dumneavoastra fiscal: daca sunteti la norma de venit, atunci datorati impozit la norma, iar daca sunteti in sistem real, impozitul se determina ca venituri – cheltuieli. In acest al doilea caz, nevand activitate 6 luni, in aceasta perioada nu exista impozit de plata. Pe de alta parte, daca pe tot anul nu realizati venituri care sa depasesca 24.960 lei (12 salarii minime brute) nu veti datora CAS si CASS.
Zi frumoasa!
Buna seara, in data de 27.08.2019, am deschis un pfa, pe declaratia unica nu pot lasa necompletat anul 2018, ce trebuie sa bifez pentru a se valida formularul. mentionez ca in anul 2019 vor fi doar cheltuieli, din anul 2020 se vor realiza si venituri. Va multumesc
Buna ziua Cristina,
Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal. Ati verificat daca ati completat corect data inceperii activitatii? Formularul se poate valida si daca nu se inregistreaza sume pe 2018.
Zi frumoasa!
Bun? ziua! Vreau sa infiintez un PFA. Eu sunt deja angajat cu norma intreaga (bugetar).
– Ce taxe va trebui s? pl?tesc pentru venitul de la PFA, dac? venitul din activitatea PFA nu dep??e?te 6000 lei anual, iar mie mi se opresc deja bani pentru CAS si CASS?
– Ce ar fi bine sa aleg: PFA venit real sau PFA norma de venit?
– Pot sa pl?tesc anual impozitul sau trebuie trimestrial?
Va mul?umesc!
Buna ziua Marcela,
Avand in vedere ca venitul anual nu va depasi 12 salarii minime brute (24.960 lei – plafonul pe 2019), atunci nu veti datora CAS si nici CASS. Veti datora insa impozit pe venit, care se calculeaza diferit in functie de cum este regimul dumneavoastra: la norma sau in sistem real. Impozitul se plateste anual. Este bine sa stabiliti intai ce activitati veti desfasura si sa verificati care este norma de venit pentru activitatea respectiva. De asemenea, sa stabiliti daca veti avea cheltuieli deductibile aferente veniturilor. Aceste elemente sunt necesare pentru a putea concluziona care forma este mai avantajoasa: norma sau sistem real.
Zi frumoasa si mult succes!
buna ziua!
as vrea sa va intreb in legatura cu PFA sau intreprindere individuala, se poate angaja persoana titulara?
multumesc!
Buna ziua Dana,
Art. 17 al OUG 44/2008 mentioneaza astfel: (1) PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii. (2) O persoan? titulara a PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
Consideram ca cele doua aliniate exclud posibilitatea ca o PFA sa se angajeze pe sine.
Zi frumoasa!
La PFA cu norma de venit am avut incasari in RON, EURO si $. La ce curs se va face converisia EURO/RON si $/RON pentru a calcula limita de plata a TVA, 300000 RON?
Buna ziua,
Conversia valutara se face la cursul BNR de la data efectuarii operatiunii. Baza legala O 170/2015: Operatiunile efectuate in valuta se evidentiaza in contabilitate in moneda nationala, utilizandu-se cursul de schimb valutar de la data efectuarii operatiunii.
Prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente).
Zi frumoasa!
Buna seara!
As dori sa stiu care este codul CAEN pt meditatii la matematica si ce acte sunt necesare pt a face asta? De asemenea, cum voi declara venitul: lunar sau anual?
Buna ziua Elena,
Puteti sa optati in cazul dumneavoastra fie pentru PFA fie pentru SRL. Exista codul CAEN 8559 – Alte forme de invatamant pe care il puteti utiliza. In functie de optiunea aleasa, difera si modul de declarare a venitului.
Zi frumoasa!
Doresc s?. V?nd nuci din Romania ?n Spania. Ce acte ?mi trebuie?
Buna ziua Mihai,
Pentru orice activitate economica trebuie sa va autorizati. Fie sa faceti un PFA, fie un SRL. Pe site-ul ONRC gasiti o lista cu toate documentele pe care va trebui sa le intocmiti. Va lasam aici link-ul: https://www.onrc.ro/index.php/ro/
Zi frumoasa!
Buna ziua! As dori sa deschid un PFA dar echipamentul pe care voi lucra este acum achizitionat pe un SRL. Pot transfera echipamentul pe PFA dupa ce il voi infiinta? Multumesc
Buna ziua Oana,
Puteti sa faceti o tranzactie de vanzare-cumparare: intocmiti o factura de vanzare de pe SRL catre PFA. Astfel, echipamentul va intra in gestiunea PFA-ului.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Am infiintat un PFA la norma fixa de venit acum 3 luni. Tot cam atunci am depus si declaratia unica, si am bifat sa platesc si CASS.
Acum am descoperit ca nu mai sunt asigurat la sanatate.
Ma puteti ajuta sa inteleg daca in mod normal eu ar trebui sa fiu sau nu asigurat, avand in vedere ca n-am achitat inca cotizatiile.
Multumesc frumos!
Numai bine
Buna ziua,
Deveniti asigurat in sistemul de sanatate din momentul depunerii declaratiei unice. Plata sa face pana in 15 martie a anului urmator. Probabil in cazul dumneavoastra este o eroare de inregistrare – ar trebui sa luati legatura cu casa de asigurari de sanatate pentru a remedia situatia.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire.
Daca activitatea incepe in luna mai, de exemplu, acest plafon se modifica sau nu conteaza data la care se incepe activitatea, ci anul in curs, iar acel PFA datoreaza doar impozitul de 10% daca se incadreaza in plafonul de 24960?
Multumesc anticipat.
Am uitat sa mentionez, PFA ul e din 2018, insa declaratia s a depus tot in mai. Multumesc.
Buna ziua,
In situatia dumneavoastra se aplica prevederile art. 151 din Codul fiscal care la alin. (10) si (13) arata ca:
?Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale.
(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, dupa cum urmeaza:
a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorata recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 138 asupra venitului ales prevazut la lit. c).
(14) In situatia in care venitul net realizat corespunzator lunilor de activitate este mai mic decat plafonul determinat la alin. (13) lit. a) nu se datoreaza contributia de asigurari sociale.”
Asadar, se va proceda la recalculare, asa cum se prevede mai sus.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Va multumesc. Imi era teama ca asa e.
Salut. Inca nu Imi este clar ce sa aleg si cum sa fac in legatura cu infiintarea unui pfa.
Starea de fapt este urmatoarea: cant la evenimente, predau in particular pian, si mai compun muzica. Sunt inregistrata la UCMR dar nu sunt asigurata.
Imi doresc in primul rand sa fiu asigurata, Dar daca Imi infiintez un pfa sa nu fiu nevoita sa dau tot banul pe care il casting doar pe taxe.
Ceva sfaturi? Multumesc
Buna ziua,
Practic aveti 2 optiuni: fie SRL, fie PFA. Exista avantaje si dezavantaje de ambele parti. Obligatiile de plata pentru PFA sunt cele mentionate in articol. Daca infiintati un SRL, veti avea de platit impozit pe venitul micro 1% din veniturile realizate si in plus contributii salariale in calitate de angajat. Va recomandam sa faceti un calcul pornind de la veniturile pe care estimati ca le veti realiza si sa stabiliti taxele de plata in fiecare din cele doua variante.
Zi frumoasa si mult succes!
Am un pfa din 2010, am depus decalara?ia anticipat? pe 2020 c? realizez venituri sub plafonul celor 12 salarii minime, iar ?n 2020 voi dori s? suspuend activitatea pentru cre?terea copilului. Cum ar trebui s? procedez? Men?ionez c? ?i ?n 2019 am depus la estimativ un venit sub 12 salarii dar la declara?ia unic? a ie?it peste cele 12 salarii. Pe l?ng? s?n?tare ?i pensii, mai trebuie s? pl?tesc ceva ?n plus pentru a beneficia de indeminza?ie cre?tere copil? Mul?umesc anticipat!
Buna ziua,
Puteti suspenda PFA la ONRC pentru concediu de ingrijire copil. Documentele necesare sunt: cererea de inregistrare, bifata in dreptul pct. 7.6. ?intrerupere temporara de activitate?, declaratia-tip pe propria raspundere care sa ateste ca pe perioada intreruperii temporare de activitate nu se desfasoar? activitate (model 3).
Certificatul constatator eliberat in temeiul art. 171 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 359/2004 care atesta ca s-a inregistrat declaratia-tip pe propria raspundere conform careia firma indeplineste conditiile de functionare, specifice pentru fiecare autoritate publica, respectiv cele prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile declarate, in original.
In ceea ce priveste dreptul de a primi indemnizatia de crestere copil, avem art. 2 al OUG 111/2010 care arata ca: ?(1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modific?rile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.”
Asadar, este important sa fi realizat veniturile din activitati independente supuse impozitului pentru a beneficia de CIC.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Sunt angajat si doresc sa imi infiintez un PFA.
Salariul de la angajator este definit ca si venit si trebuie sa platesc CAS si pt el chiar daca angajatorul plateste pt mine ?
Cel mai probabil o sa ma incadrez sub plafon cu veniturile pe PFA. Daca adun si salariul actual automat voi depasi. Doresc sa stiu mai exact daca se incurca borcanele sau sunt 2 chestii separate.
Multumesc,
Marius Dumitru
Buna ziua,
Sunt 2 lucruri separate. Salariul nu il veti cumula cu venitul obtinut prin PFA. In declaratia unica se declara doar venitul din PFA. In ceea ce priveste salariul, angajatorul este cel care retine CAS si CASS pentru angajat, il declara si il plateste la buget.
Asadar, nu se dubleaza contributiile pentru venitul din salariu.
Zi frumoasa!
Buna ziua! As dori sa deschid un pfa dar taxele mi se par uriase. Momentan sunt persoana fizica si imi desfasor activitatea in domeniul agricol. Exista o norma de venit pentru domeniul agricol? Acum ca persoana fizice taxele pe care le platesc la anaf nu depasesc 2000 ron
Buna ziua,
Toate normele de venit sunt publicate pe site-ul ANAF la adresa:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2019/Norme_venit_2019.htm.
Puteti alege judetul si apoi sa verificati domeniul de activitate.
Zi frumoasa!
Buna,
Nu mi-e clar cand se aplica plafonul de 88.500 sau cel de 100.000. De ex daca am un PFA cu norma de venit si depasesc 100.000E/an trebuie sa ma inregistrez ca platitor de TVA? Sau daca depasesc 88.500 E/an?
Multumesc
Buna ziua,
Plafonul de 88.500 eur se utilizeaza pentru TVA – astfel, daca se depaseste acest plafon, se face trecerea de la neplatitor de TVA la platitor. Plafonul de 100.000 eur se utilizeaza pentru trecere de la norma la sistem real. Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
Zi frumoasa!
Multumesc de raspuns.
Nu e totusi ciudat ca un PFA cu norma la venit poate sa faca pana la 100.000 de euro si plateste taxe doar pt norma la venit?
Buna ziua,
Puteti consulta normele de venit aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2019/Norme_venit_2019.htm
Legislatia este clara in acest sens:
Art. 69 alin (9) CF arata ca: „(9) Contribuabilii pentru care venitul net se determin? pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceast? categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.”
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am cateva nelamuriri legate de PFA. In prezent sunt angajat la o firm cu CIM. Am ocazia sa lucrez cu alta o firma dar aceasta prefera PFA pentru plata.
– lucrez ca si video editor/graphic designer/motion graphic designer. Imi puteti spune la ce cod CAEN ma incadrez? De asemenea ma pot incadra la PFA cu norma de venit, luand in calcul job-ul meu?
– ce varianta ar fi mai avantajoasa pentru mine; PFA in sistem real sau PFA cu norma de venit, din punct de vedere al taxelor? Am calculat ca voi depasi plafonul minim de contributii.
– as avea de platit taxe/impozite daca PFA-ul nu produce nici un venit?
– ca si sediu pentru PFA am o proprietate pe numele meu, mai trebuie obtinut acordul vecinilor? Munca desfasurata este doar on-line, nu implica o activitate in sediu.
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Aici sunt multe aspecte care trebuie discutate ceva mai amanuntit, astfel incat va recomandam sa luati legatura cu un contabil. Este dificil de decis fara a cunoaste detaliile daca activitatea dumneavoastra la o alta firma ar putea fi considerata activitate independenta. Trebuie indeplinite niste criterii stricte in acest sens. De asemenea, pentru a vedea ce varianta ar fi mai avantajoasa – norma sau sistem real, este important sa cunoastem nivelul veniturilor.
Zi frumoasa!
Buna,
Sunt PFA si am nevoie de o adeverinta de salariat pentru gradinita fetitei mele. Ce as putea face? Pot scrie eu o adeverinta sau am nevoie de alte acte?
Multumesc,
Buna ziua,
Puteti intocmi dumneavoastra o adeverinta privind calitatea de PFA, in care sa mentionati locul desfasurarii activitatii, asa cum se prevede si in adeverinta de salariat.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am reusit sa aflu de la gradinita intre timp ca este nevoie de o dovada de la ANAF, pentru cine mai are aceasta problama.
Regards,
Buna seara! Am un PFA norma de venit si am depus declaratia unica la inceputul anului, fiindu-mi calculate automat contributiile datorate ptr.2019(CAS,CASS si impozit). Am achitat aceste taxe integral, insa din luna octombrie voi deveni salariat cu norma intreaga si voi beneficia de reducerea normei cu 50%. Trebuie sa duc ceva documente la ANAF pentru o eventuala recalculare a acestor contributii? Sau completez o noua declaratie unica? Exista in declaratia unica rubrica in care sa specific faptul ca sunt salariat?
Multumesc
Buna ziua,
In aceasta situatie va trebui sa faceti o rectificativa la declaratia depusa, iar pentru perioada cat sunteti angajat sa reduceti venitul declarat in declaratie. Aceasta va duce la recalcularea taxelor. Sumele platite in plus se vor putea compensa cu viitoarele obligatii de plata. Alte documente nu trebuie sa duceti la ANAF.
Zi frumoasa!
Buna ziua, as dori sa imi deschid un PFA, adresa in CI este in Bucure?ti la p?rin?i si am o propietate in jud. D?mbovi?a. A? dori s? stiu dac? pot folosi propietatea din D?mbovi?a ca ?i sediu, ?in?nd cont c? actele le fac in Bucuresti. Mul?umesc
Buna ziua Ciprian,
Va trimitem mai jos un link util cu privire la deschiderea sediului profesional/secundar: https://www.onrc.ro/index.php/ro/stabilirea-sediului-unui-pfa-ce-documente-sunt-necesare.
Puteti deschide un sediu secundar la proprietatea din Dambovita.
Zi frumoasa!
Bun? ziua.
Pot face un pfa daca lucrez temporar la tar? in diverse lucr?ri ..zugr?veli tencuieli
Buna ziua,
Desigur, puteti sa faceti un PFA pentru activitatea respectiva. Insa veti avea niste obligatii declarative si de plata in acest sens, asa cum am mentionat si in articol.
Zi frumoasa!
Buna ziua, as avea ?i eu o nel?murire. Am ?nfiin?at PFA ?i am depus actele primite de ONRC la ghi?eu, iar v?zusem pe site ca ar trebui sa depun ?i declara?ia 070 pentru ?nregistrare. Ar trebui s-o depun? As putea depune in localitatea unde are sediul pfa-ul sau ar trebui sa merg la ANAF conform adresei din buletin. Va mul?umesc mult. O zi bun? sa ave?i.
Buna ziua Olivia,
Daca va autorizati la Registrul comertului, aceasta declaratie de inregistrare fiscala se inregistreaza automat odata cu inregistrarea infiintarii. Astfel, nu mai trebuie sa o depuneti la ANAF. Declaratiile se depun acolo unde este sediul PFA-ului. Daca apar ulterior modificari in vectorul fiscal – respectiv se fac angajari, atunci va trebui sa depuneti declaratia de mentiuni.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Dac? am un PFA la norma de venit? am nevoie de stampila? Sau eventual am nevoie de semnatura electronica (pentru depunerea declara?ii, acte)?
?i as mai avea o ?ntrebare va rog, am nevoie de casa de marcat, sau pot emite facturi, chitan?e? Mersi anticipat
Buna ziua Dumitru,
Stampila nu mai este obligatorie in relatie cu institutiile publice. Este nevoie insa de un certificat calificat in vederea depunerii declaratiilor in format electronic. Casa de marcat este obligatorie daca prestati servicii direct catre populatie conform OUG 28/1999 (il puteti gasi aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/17431) si incasati cu numerar sau card.
Zi frumoasa!
Buna ziua, pfa la norma de venit, unde incasari se fac exclusiv prin banca, ce acte/registre tb sa prezinte la controlul anaf?:
– registrul unic de control;
– registrul de incasari si plati, cu completarea doar a incasarilor;
– registrul de evidenta fiscala.
Registrul de inventar, trebuie neaparat? daca pfa-ul foloseste laptop, imprimanta, telefon prin contract de comodat dintre pf si pfa?
ce altceva mai trebuie?
Multumesc.
Buna ziua Mihai,
Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla prevede ca pentru evidentierea in contabilitatea in partida simpla a operatiunilor efectuate se utilizeaza urmatoarele registre contabile: registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si registrul-inventar (cod 14-1-2/b).
Asadar, si registrul-inventar figureaza printre documentele cerute de legislatie. Apreciem ca si bunurile primite in comodat trebuie inventariate, cu mentiunea faptului ca nu sunt proprietatea PFA, ci sunt primite in baza unui contract de comodat. Pe langa aceste registre obligatorii, mai exista documentele justificative prevazute de Legea 170/2015 pe care le gasiti la capitolul III: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/215876
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Bun? ziua, soacra mea are un pfa cu codul caen 7449 ?i doresc s? m? angajez la ea, ce contribu?ii trebuie s? pl?tesc la stat ?i c?t m? cost?? A? dori s? precizez c? venitul pe 12 luni nu dep??e?te 10000ron. Ce pa?i trebuie urma?i? V? mul?umesc!
Buna ziua,
Dumneavoastra veti fi incadrata ca salariata, prin urmare veti avea un contract de munca in care se va mentiona salariul de incadrare. Pornind de la acesta, se vor scadea contributiile sociale – CAS 10%, CASS 25% si impozit pe venit 10%. Acestea sunt cele 3 taxe in sarcina dumneavoastra. Modul de calcul difera daca veti fi cu timp partial sau nu, daca aveti aici functia de baza si daca aveti persoane in intretinere.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca am un PFA si prestez servicii in Romania pentru o firma de afara, la depasirea plafonului de 300.000 lei si implicit trecerea ca platitor de TVA trebuie sa ii facturez clientului cu TVA (firma din Elvetia)?
Buna ziua Lucian,
Daca depasiti plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei, deveniti platitor de TVA in Romania si va trebui sa facturati cu TVA la vanzarile in tara. Daca prestati insa servicii in afara tarii, de exemplu intracomunitare, iar partenerul dumneavoastra este o firma cu cod valid in VIES, nu veti factura cu TVA, operatiunea fiind impozabila la beneficiar care va face taxare inversa.
Asadar, va trebui sa analizati care este natura serviciilor prestate si calitatea beneficiarului (persoana fizica sau juridica, platitoare sau nu de TVA). Pot exista cazuri cand va trebui sa facturati cu TVA sau cazuri cand nu se factureaza cu TVA, cum este cel din exemplul dat anterior.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Este obligatoriu ca PFA sa aiba casa de marcat? Sau este suficient sa emita facturi si chitante prin programul Saga? Multumesc
Buna ziua Mihai,
Este obligatoriu sa aiba casa de marcat daca presteaza servicii sau livreaza bunuri cu amanuntul direct catre populatie. Va prezentam un link util spre OUG 28/1999, unde puteti gasi la art. 1 obligatiile care revin acestor agenti economici si la art. 2 exceptiile de utilizarea casei de marcat:
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/17431
Zi frumoasa!
Buna seara!
In ultimele 12 luni am obtinut un venit de 32000 euro in urma vanzarii unui teren ca si pfa,fiind insarcinata, tot odata angajata legal in cadrul altei societati. Acest venit obtinut din vanzarea terenului se ia in calcul pentru indemnizatia de crestere copil sau doar salariul? Va mul?umesc!
Buna ziua Alina,
Veniturile care se vor lua in calculul indemnizatiei sunt atat veniturile din salarii, cat si cele din activitatea independenta. Potrivit articolul 3 al OUG 111/2010, in sensul prezentei ordonante de urgenta, veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 70, art. 76 alin. (1) si (2), precum si art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Codul fiscal defineste la art. 67 veniturile din activitati independente astfel: (1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2) Constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.
Asadar, venitul din transferul de bunuri din patrimoniul personal nu este inclus in lista de mai sus si, prin urmare, consideram ca nu face parte din baza de calcul al indemnizatiei de crestere copil.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am doua intrebari referitoare la PFA norma de venit, neplatitor de TVA.
1.) daca PFA emite facturi de 290,000 RON in 2019 dar nu incaseaza decat jumatate din aceste facturi pana pe 31 Decembrie 2019 si restul in cursul primelor luni ale anului 2020, vor conta sumele incasate in primele luni din 2020 pentru calcul eventuala depasire plafon TVA in 2020? Reiterez ca facturile in valoare totala de 290.000 RON sunt emise in 2019 si doar incasarea lor se face partial in 2019 si restul in 2020.
2.) tot in situatia de mai sus, sumele incasate in 2020 sunt luate in considerare in calculul plafonului de 100,000 Euro pe 2020 pentru eventuala trecere de la norma de venit la real? Sau indiferent de data incasarii se iau in considerare doar datele facturilor?
Multumesc!
Andrei
Buna ziua,
Art. 69 alin. (8) din Codul fiscal mentioneaza: „Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.”
Art. 68 alin. (2) din Codul Fiscal mentioneaza: „Venitul brut cuprinde:
a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;
b) veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta;
c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor ramase dup? incetarea definitiva a activitatii;
d) veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana;
e) veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta;
f) veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.
Asadar, in trecerea de la norma la sistem real se iau in calcul sumele incasate. In ceea ce priveste trecerea la calitatea de platitor de TVA, aici se ia in calcul cifra de afaceri. Pentru aceasta se iau in calcul veniturile facturate in 2019, chiar daca nu sunt incasate.
Zi frumoasa!
Buna ziua dna Ursache. Ma aflu intr-o mica dilema si sper sa aduceti putina lumina in cazul meu.
Detin un PFA/PFI cod CAEN 8690 si am depasit plafonul de 24960 de lei. Un contabil spune ca trebuie sa platesc CAS, CASS pe toata suma, altii 2 doar pentru ce a depasit plafonul si sunt intr-o dilema… Vorbim de sume total diferite. Asupra celui de 10% sunt cu totii de acord, macar aici 🙂
Va multumesc, o zi frumoasa !
Buna ziua,
Intrebarea dumneavoastra a fost transmisa expertilor contabili cu care colaboram, care ne-au informat astfel ca in cazul in care depasiti plafonul de 24.960 lei, datorati CASS si CAS astfel: CAS 10% se datoreaza la plafon, respectiv 2.496 lei/an. In ceea ce priveste CASS, se poate opta pentru suma, insa aceasta trebuie sa fie de cel putin 24.960 lei, respectiv suma de plata sa fie de minim 6.240 lei.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Daca ?mi deschid PFA pe norma de venit acum pe final de an ?i am sa prind doar lunile noiembrie ?i decembrie din 2019, voi pl?ti taxele integral pe tot anul sau se calculeaz? raportat la cele 2 luni r?mase din an?
Buna ziua George,
In aceasta situatie se calculeaza o norma de venit ajustata la numarul de zile de functionare, iar la aceasta suma ajustata se vor raporta taxele (nu la suma aferenta anului intreg).
Zi frumoasa!
Buna ziua, am mai multe intrebari, daca stiti sa ma indrumati.
Am un pfa norma de venit (Consultat IT) si tocmai am primit o oferta din Spania.
– pot sa lucrez 183 de zile acolo, platind taxele aici, tot sub acest pfa? Trebuie declaratii in plus catre Anaf?
– daca mai am contract cu un client si in Romania pt care prestez servicii (Romania 3 zile pe saptamana) mai este valid primul punct?
– dezvoltand punctul 2, o sa locuiesc de luni oana Vineri in Spania iar Vineri ajung in Romania urmand sa ma intorc Luni.
– exista alta varianta astfel incat sa nu ajung sa am pfa/firma si in spania si separat, in Romania?
Multumesc!
Buna ziua,
Datorita complexitatii acestei intrebari, este bine sa consultati un contabil. Noi va recomandam sa studiati prevederile art. 130 din Codul fiscal care arata ca persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, datoreaza impozit asupra veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei. Persoana fizica rezidenta – orice persoan? fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.
Asadar, daca indepliniti conditiile de rezidenta enumerate mai sus, veti declara in Romania veniturile din tara si din strainatate prin declaratia unica.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
In cazul unui pfa, sistem real, doresc sa stiu daca pentru obtinerea idemnizatiei crestere copil pana la 2 ani este suficient realizarea veniturilor supuse impozitului, minim 12 luni in ultimele 24 luni sau pentru acceptarea dosarului indemnizatiei creste copil este obligatorie plata CAS si CASS (chiar daca pfa nu depaseste plafonul de 12 salarii ) ?
Va multumesc !
Buna ziua Mihaela,
Pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil pana la 2 ani, este necesar sa dovediti ca ati realizat venituri supuse impozitului pe venit. Astfel, nu conteaza daca ati datorat sau nu CAS si CASS.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Mi-am deschis un PFA pentru medita?ii, fiind insarcinata si incercand sa imi maresc veniturile inainte de a intra in concediu de crestere copil.
Daca l-am deschis in luna octombrie, limita pana la care nu platesc CAS si CASS este tot de aprox 24000 RON sau se calculeaza in functie de numarul de luni de activitate (2080×3)?
Multumesc anticipat!
Buna ziua Ioana,
In situatia dumneavoastra, plafonul se recalculeaza in conformitate cu numarul de luni de functionare. Baza legala este art. 150 din Codul fiscal, alin. (10) si (13):
?(10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale” si
?(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, dup? cum urmeaza:
a) modificarea plafonului anual prev?zut la art. 148 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorata recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 138 asupra venitului ales prevazut la lit. c).”
Speram ca aceste informatii s ava fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua, as putea sa descit o afacere cu o ghereta de vinzarea si producerea inghetatei, fiind persoana fizica autorizata? Multumesc.
Buna ziua,
Se poate deschide pe PFA acest timp de afacere. Dumneavoastra va trebui sa obtineti toate avizele necesare pentru acest domeniu.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Detin un PFA si sunt pensionar, la limita de varsta. As dori sa va intreb care sunt taxele ce trebuie platite in anul 2019. Iar a doua intrebare este, daca pentru serviciile efectuate trebuie intocmita fatura in 2 sau 3 exemplare. mentionez ca activitatea pe care o desfasor nu implica plata TVA-ului. Multumesc.
Buna ziua,
Nu exista un numar de exemplare reglementat al facturii. Avand in vedere ca aceasta se poate emite cu mijloace electronice, se poate lista in oricate exemplare. In practica se listeaza in doua exemplare – unul se da clientului si unul ramane pentru contabilitatea proprie (se pot trimite partenerului la fel de bine si pe email, iar atunci nu mai este nevoie sa le listati).
In ceea ce priveste taxele datorate acestea sunt: CASS 10% daca depasiti nivelul de 12 salarii minime brute (24.960 lei) caz in care CASS se plateste la acest plafon rezultand o suma de plata anuala de 2.496 lei. Pensionarii care obtin venituri ca PFA sunt scutiti de plata CAS. Se mai datoreaza impozit pe venit 10%.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua, detin o intrepridere individual? din august anul acesta(2019),un plafar..Acum am aflat ca sunt ?ns?rcinat? .
Figurez ca ?i asigurat la casa de sanatate? Eu am lucrat in farmacie pana in aug.Apoi mi-am deschis afacerea mea.Acum ma ocup doar de plafar.Ma refer acum, va trebui s? fac analize si nu stiu daca figurez asigurat?.
Buna ziua,
In baza art. 154 din Codul fiscal, au calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate, insa sunt exceptate de la plata CASS femeile insarcinate si lauzele. Asadar, dumneavoastra aveti calitatea de asigurat la sanatate.
Puteti sa verificati si online la adresa: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html.
Daca nu figurati ca asigurat, va trebui sa contactati casa de asigurari de santate si sa duceti niste documente (in principiu, vor fi necesare actul de identitate valabil la data solicit?rii si o adeverinta medicala emisa de medic familie/medic specialist privind varsta sarcinii).
Zi frumoasa!
Buna ziua
In momentul de fata m am inregistrat ca si PFA si nu prea stiu care ar fi urmatori pasi,ce mai trebuie de facut sau care sunt pasii urmatori ca sa pot face activitatea pt ce pe acel PFA.
Multumesc
Buna ziua Alin,
Dupa inregistrarea la ONRC, puteti sa incepeti derularea activitatii efective. Mai trebuie sa cunoasteti documentele care sunt utilizate de PFA, sa achizitionati registrul unic de control de la ANAF.
Zi frumoasa!
Buna ziua
Puteti sa mi spuneti ce documente as avea nevoie pentru activitea mea de PFA.
Buna ziua,
Pentru contabilitatea PFA veti avea nevoie de registrul jurnal de incasari – plati si Registrul inventar. Pe langa acestea, se mai utilizeaza documente precum: Fisa mijlocului fix, factura, Aviz de insotire a marfii , Lista de inventariere, Chitanta, Chitanta pentru operatiuni in valuta, Dispozitia de plata/incasare catre casierie, Statul de salarii – daca aveti angajati.
Prevederile cu privire la documentele utilizate de PFA le puteti gasi pe larg in O 1702015 – disponibil aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/165937
Zi frumoasa!
Buna ziua! Am un PFA sistem real deschis in 2009. De 5 ani, neavand niciun fel de activitate, nu am depus niciun fel de declaratie. Acum, vreau sa reincep activitatea. Va rog sa imi spuneti ce risc ca nu l-am suspendat si ce declaratie trebuie sa depun? Multumesc anticipat!
Buna ziua Valentina,
Nedepunerea declaratiilor fiscale in termenele legale este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Va trebui sa depuneti din urma declaratiile pentru perioadele precedente, pana ajungeti la zi.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Sunt in curs de deschidere a unui PFA cu activitatea CAEN 5230 – Alte activitati postale si de curier.
Pe acest cod caen o sa am o colaborare de curierat cu GLOVO in Bucuresti, alegand sistemul real de impozitare. V as fi recunoscator daca mi ai raspunde la urmatoarele neclaritati:
1. Avand in vedere ca nu prestez servicii/nu comecializez direct catre persoane fizice, sunt obligat sa detin casa de marcat sau este suficient sa emit factura electronica, catre GLOVO, astfel incat acestia sa mi poata vira banii in contrul PFA?
2. Pentru aceasta activitate se pot cosidera cheltuieli deductibile combustibilul masinii cu care prestez serviciul?
3. Este necesar incheierea unui contract de comodat cu propriul PFA pentru acea masina daca ea este proprietaea mea ca PF ?
4. Ce elemente trebuiesc trecute in Registrul-Invetar? (sediul social trecut in contractul de comodat, masina, daca raspunsul la intrebarea 3 este afirmativa….etc)
Va multumesc anticipat
Dan
Buna ziua Dan,
Atat timp cand nu prestati servicii direct catre populatie, nu sunteti obligat sa va dotati cu casa de marcat. Dumneavoastra incasati factura prin banca si astfel nu lucrati cu numerar.
Consideram ca trebuie sa intocmiti un contract de comodat pentru autoturism intre PFA si PF. Art. 68 alin. (7) lit. k) din Codul fiscal arata ca: nu sunt deductibile ?k) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate ?n proprietate sau in folosinta. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.”
Asadar, trebuie sa stabiliti daca autoturismul este utilizat sau nu si in scop personal, pentru a vedea daca cheltuiala este deductibila integral sau partial. Bunurile in comodat nu se inscriu in registrul inventar.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Salut, am nevoie de un ajutor. Nu imi dau seama cum ar fi mai usor, mai ieftin si fara bataie de cap, motiv pentru care am nevoie de sfatul vostru. Intrebarea este microintreprindere sau PFA pentru situatia data si care ar fi costurile pentru mine: clientul este din SUA, domeniul fiind consultanta si testare IT, perioada proiectului nu este cunoscuta, poate fi o luna sau mai mult. Eu ar trebui sa colaborez cu inca doi terti, PFA ce imi vor emite facturi, mai departe ar trebui sa includ si activitatea mea si sa emit o factura generala pentru clientul din SUA. Practic eu ar trebui sa incasez suma generala de la clinetul din SUA ce va fi mai departe redistribuita catre terti (PFA).
Multumesc!
Buna ziua Ana,
In aceasta situatie credem ca ar functiona mai bine o PFA, fiindca activitatea este simpla (din punct de vedere al documentelor) si o veti putea gestiona fara a apela la servicii de contabilitate (care sunt un cost suplimentar).
Zi frumoasa!
Buna ziua, pentru o PFI inregistrata la Reg. comertului din luna iulie, ce declaratii trebuie depuse (specific ca pana acum nu s-a depus nimic ) inafar de declaratia unica care va fi depusa in martie pt anul 2019 daca am inteles bine.
Pot sa tin contabilitatea singura? Sau am nevoie de contabil?
Buna ziua,
O persoana fizica autorizata nu este obligata sa aiba un contabil. Puteti tine dumneavoastra contabilitatea acesteia. In ceea ce priveste declaratia unica, aceasta se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia
depunerii declaratiei unice.
Asadar, declaratia unica se depune in termen de 30 de zile de infiintare.
Zi frumoasa!
Buna ziua!Pentru o vulcanizare cu pfa si cu impozit fix,trebuie casa de marcat?
Buna ziua Adrian,
Casa de marcat este obligatorie daca prestati servicii direct catre populatie. Din natura activitatii pe care o desfasurati – lucrari catre persoane fizice – consideram ca aveti aceasta obligatie.
Zi frumoasa!
Buna ziua. M ar interesa cat e de avantajos a deschide un pfa in urmatoarea situatie: mama mea are 57 ani, lucreaza in curatenie, mai ar avea de lucrat 3 ani pana sa atinga stagiul necesar pt pensionare anticipata. Ar ajuta o in aceasta situatie sa isi deschida un pfa si sa lucreze in acelasi domeniu, dar pt a putea prelua mai putine puncte de lucru si a elimina firma intermediara( daca ar prelua pumctrle de lucru direct s ar cam injumatati munca)…..dar in acelasi timp sa se considere vechime pt a putea iesi la pensie anticipata. Multumesc!
Buna ziua Andreea,
Daca exista o contributie in calitate de PFA la pensii, atunci conteaza perioada pentru care face lucru pentru a obtine stagiu de cotizare si mai putin suma cu care contribuie (aceasta din urma influenteaza nivelul pensiei). Trebuie sa faceti un calcul comparativ pornind de la cifrele exacte – cat castiga de la firma intemediara si apoi sa luati in calcul taxele pe care le plateste un PFA, asa cum mentionam in articol.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am infiintat un PFA cu data de infiintare 01.11.2019.
Prima factura o voi incasa in decembrie insa doresc sa fiu impozitat la norma de venit. Trebuie sa ma duc la ANAF sa ii instiintez in vreun fel sau totul este in declaratia unica?
Cand ar trebui sa depun declaratia unica si ce suma ar trebui sa apara pentru norma de venit (fractie pentru 2 luni)?
Pentru anul acesta mentionez ca deja am depus pentru dividende declaratia unica si am platit CASS.
Multumesc anticipat
Buna ziua Aurel,
Pentru a raspunde intrebarii adresate, va informam ca declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal.
In cazul contribuabililor care isi exercita activitatea o parte din anul fiscal de raportare, se determina Norma ajustata – se imparte norma la 365 de zile, iar rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de activitate aferente anului 2019.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Care ar fi diferentele de taxe dintre PFA si Intreprindere individuala? Multumesc!
Buna ziua Ana,
Atat PFA, cat si Intreprinderile individuale au acelasi regim de taxare. Difera alte reglementari (de exemplu, difera numarul maxim de angajati sau numarul de clase CAEN ). Toate aceste informatii le puteti gasi in OUG 44/2018.
Zi frumoasa!
buna ziua, am o nel?amurire daca puteti sa ma ajutati.
baiatul are un pfa cu norma de venit si plateste impozit, pensie si sanatate, acum sa si angajat la o firma cu 8 ore pe salar minim iar activitatea pfa cu norma de venit nu o intrerupe! intrebarea este,, daca mai trebuie sa plateasca pe pfa sanatate, pensie si impozit cat la suta?
Buna ziua Florentina,
Chiar daca persoana este salariata, datoreaza si in calitate de PFA impozit 10%. CAS si CASS sunt datorate doar daca obtine venituri din activitati independente (deci doar pe PFA) peste plafonul de 24.960 lei. Daca este salariat, atunci va fi automat asigurat la sanatate si pensii si astfel nu va mai trebui sa plateasca si pe PFA, atat timp cat realizeaza venituri sub plafon. Cotele de CAS si CASS sunt de 25%, respectiv de 10% si ele se aplica in cazul PFA-urilor la acest plafon.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
As avea nevoie de cateva lamuriri cu privire a urmatoarea situatie: ar urma sa semnez un contract cu o companie din US ce ar oferi servicii de e-elearning.
As putea folosi cod CAEN 6202 pentru a crea un PFA sau ar trebui sa folosesc alt cod intrucat nu am certificare ce ar atesta ca am studii in acest domeniu? 4619 ar fi o alta varianta dar nu sunt sigur.
De asemeni, pot semna acel contract si sa incep propriu-zis sa lucrez fara sa am PFA-ul deja creat?
Buna ziua,
Cel mai bine ar fi sa solicitati la ONRC informatiile privind codurile CAEN. In calitate de PFA, puteti avea pana la 5 coduri CAEN. Pentru activitatea dumneavoastra va trebui sa emiteti factura, deci la data emiterii facturii ar trebui ca PFA-ul sa fie infiintat.
Zi frumoasa!
Buna ziua! In luna Octombrie mi-am deschis un PFA cu sediul in orasul natal. As dori sa inchiriez un spatiu in Bucuresti pe care sa il declar locuinta de serviciu. Care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmez si ce acte imi sunt necesare in vederea deducerii atat a chiriei cat si a costurilor suplimentare de intretinere, internet etc. din veniturile brute ale PFA-ului. Mentionez ca nu as dori sa declar punct de lucru intru cat nu am nevoie. Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Potrivit legii locuintei, locuinta de serviciu este destinata functionarilor publici, angajatilor unor institutii sau agenti economici, acordata in conditiile contractului de munca, potrivit prevederilor legale. Art. 68 alin (7) din Codul fiscal arata ca nu sunt cheltuieli deductibile:
„a) sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau al familiei sale;”
Asadar, daca nu este necesara deschiderea unui punct de lucru, aceasta ar atrage un risc mare de a nu fi considerata cheltuiala deductibila conform articolului de lege mentionat.
Zi frumoasa!
Va multumesc pentru raspuns!
Buna ziua,
Am un PFA inregistrat in anul 2019, COD CAEN 1629 – fabricarea altor produse din lemn. Am vandut mult mai putin decat ma asteptam. Si ma gandesc sa-l inchid. Dar problema este ca nu stiu daca aveam nevoie de casa de marcat din moment ce am vandut doar online (si am vandut catre alte firme). Am emis factura prin smarbill. Am 2 intrebari:
1. aveam/am nevoie de casa de marcat daca vand doar online? Daca da, aveti idee ce mai pot face acum (pentru facturile deja emise?
2. Cand eate cel mai indicat sa inchizi un PFA?
Am uitat sa mentionez ca am si codul caen 4791 comert cu amanuntul prin Internet, iar toate vanzarile mele au fost prin transfer bancar.
In caz de transfer bancar nu e nevoie de casa de marcat. Doar daca vindeti DIRECT catre populatie si incasati in numerar sau cu cardul la POS.
Zi frumoasa!
Buna ziua Silviu,
Va multumim ca ne cititi! Va rog sa gasiti mai jos raspunsurile solicitate:
1. Daca vindeti doar online si incasati prin banca comenzile, atunci nu este nevoie de casa de marcat;
2. Nu exista un moment anume pentru a inchide un PFA. Cand decideti ca nu mai aveti activitate, puteti sa il inchideti.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Bun? ziua! Dac? un pensionar cu grad de invaliditate ??i face un PFA ce contribu?ii pl?te?te la stat? Este obligat sa pl?teasc? CAS? Mul?umesc.
Buna ziua,
In calitate de pensionar nu datorati CAS, insa va trebui sa verificati in functie de gradul de invaliditate daca puteti cumula venitul din pensie cu alte venituri.
Zi frumoasa!
Buna ziua. In cazul in care detin o intreprindere individuala si raman insarcinata pot beneficia de concediu prenatal si post natal fara suspendarea activitatii? Am fost la casa de asigurari de sanatate sa inchei contract cu ei si mi s a spus ca trebuie sa suspend activitatea pt concediu medical. Eu stiind ca pentru concediu de crestere copil trebuie suspendata activitatea. Va multumesc
Buna ziua Paula,
Activitatea intreprinderii individuale se suspenda pe perioada concediului de crestere copil. Pe perioada concediului medical nu exista acesta obligatie.
Zi frumoasa!
Multumesc frumos!
Buna ziua! Am infiintat un PFA in iunie 2019 pentru a beneficia de stimulent de insertie dupa concediu de maternitate. Am declarat ca venituri estimate 3000 lei. Pana la finalul anului voi reusi sa fac doar vreo 800 lei. Pot depune o declaratie rectificativa la finalul lui decembrie? Ce probleme pot aparea daca nu am realizat veniturile estimate?
Buna ziua,
Nu este nicio problema, declaratia depusa este, asa cum se mentioneaza, o estimare. Veti depune ulterior declaratia finala, cu sumele efectiv realizate.
Zi frumoasa!
Bun? ziua,
Doresc s?-mi deschid PFA pentru a presta doua tipuri de activit??i: v?nzare servicii de training ?i prestare servicii de training/formare.
Intrebarile mele:
1.Nu am domiciliul ?n Bucure?ti, ?ns? aici voi presta activitatea, pot ?nchiria o garsoniera ?i deduce integral chiria? E necesar sa am deja acest spa?iu ?nchiriat ?nainte de ?nfiin?are pfa sau pot ?i dup??
2.E necesar sa merg ?n localitatea de re?edin?a la Anaf pentru ?nfiin?are?
3.Am nevoie de avocat/contabil pentru ?nfiin?are sau desf??urarea activit??ii?
4.Cine e ?n m?sura sa redacteze contractele de colaborare/prestare servicii.
5.Cat dureaz? estimativ procesul de ?nfiin?are?
Mul?umesc!
Cu stima,
Luiza
Buna ziua Luiza,
Puteti sa detineti un spatiu inchiriat pentru a putea infiinta PFA-ul respectiv. Dovada de spatiu trebuie sa existe la dosarul de infiintare a PFA-ului care se depune la ONRC. (aici gasiti un material realizat de ONRC: https://www.onrc.ro/index.php/ro/stabilirea-sediului-unui-pfa-ce-documente-sunt-necesare).
Puteti pregati dumneavoastra documentele necesare inregistrarii, sa tineti contabilitatea si sa intocmiti contractele de prestari servicii, nu aveti obligatia legala de a contacta un contabil/jurist.
Aici gasiti documentele necesare infiintarii: https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa. De indata ce aveti toate documentele, procesul de infiintare dureaza doar cateva zile.
Mult succes!
In urma legii 182/2016 PFA-ul norma de venit a fost radiat din oficiu pe 18 Martie 2019. Din ce stiam eu aveam un singur Cod CAEN dar aparent erau si unele secundare de care habar nu am avut. Evident ca nu am fost informat direct ca urmeaza sa fie radiat..comunicatele care au fost date nu au ajutat pt ca eu ma stiam in regula.
Ce se poate face in cazul asta?
Ce se intampla cu perioada din martie pana acum?
Buna ziua,
Trebuie sa decideti daca doriti ca PFA-ul sa ramana radiat sau, in cazul in care considerati ca ati dori sa reluati activitatea sub forma de PFA, sa faceti reinregistrare.
Zi frumoasa!
Buna seara. Pentru un PFA cod CAEN 9602 se poate opta la depunerea DU pentru sistem real? sau trebuie obligatoriu norma de venit? Multumesc
Buna ziua Claudia,
Puteti opta pentru un PFA in sistem real sau pentru norma de venit. Nu aveti obligatia ca la acest cod CAEN sa utilizati norma de venit. Norma de venit este o optiune, nu o obligatie.
Redam prevederile art. 69.1 din Codul fiscal: ?(1) Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68. Norme metodologice.
(2) Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019.
(3) Incepand cu anul 2019, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.”
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna seara,
Dorest sa infiintez un PFA in sistem real. Mentionez ca sunt angajat deja la o firma, cu un contract pe o perioada nedeterminata. Daca in paralel o sa detin si un PFA, va trebui sa mai platesc CAS si CASS, contributiile fiind deja retinute de la locul de munca actual?
Multumesc.
Buna ziua,
PFA-urile datoreaza impozit pe venit si contributii sociale. Cota de impozit pe venit este de 10%. Se datoreaza contributia de asigurari sociale in cota de 25%, daca obtineti pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie, si contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%, cu aceeasi mentiune.
Zi frumoasa!
Bun? ziua! Pentru a beneficia de stimulentul de insertie, as vrea sa deschid un pfa pentru comercializarea de miere si produse apicole.
1. Ma astept ca la inceput sa nu am un venit prea mare. Este mai bine sa ma ?nregistrez cu profitul ?n sistem real sau cu norma de venit?
2. Am nevoie si de autoriza?ie de la sanepid, fiind vorba si de produse alimentare, sau daca le achizitionez ambalate sa le vand mai departe nu sunt asa de stricte regulile?
Va multumesc!
Buna ziua Livia,
1. In situatia in care estimati ca nu veti obtine venituri prea mari la inceput, este recomandat sistemul real. Trebuie sa tineti cont de prevederile art. 69.1 din Codul fiscal: „(1) Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68. (2) Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contribu?iile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019. (3) Incepand cu anul 2019, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.”
2. In ceea ce priveste a doua intrebare, este recomandat sa discutati acest aspect cu autoritatile competente.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Multumesc
Bun? ziua. Pot achizi?iona un telefon mobil pe P. F. A.? De?in P. F. A. ?n domeniul securit??ii fizice-evaluator de risc la securitate fizic?. Mul?umesc.
Buna ziua,
Consideram ca este posibil acest lucru, fiind un bun necesar desfasurarii activitatii PFA-ului.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Am de mai multi ani un PFA cu taxare in sistem real. In luna august 2019 am iesit la pensie si vreau sa pastrez PFA-ul. Desi veniturile mele au fost intotdeauna sub salariul minim pe economie pentruca lucrez 2-3 ore pe zi, am platit pana acum CASS la nivelul salariului minim. Stiu ca asigurarile de sanatate trebuie platite in continuare atata vreme cat am acest PFA. Veniturile vor fi tot sub salariul minim pe economie.As dori sa stiu cat trebuie sa platesc la sanatate in continuare. Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc multa sanatate. Cu respect Androne Ioan.
Buna ziua Ioan,
In conditiile in care pensionarul poate deschide un PFA, pentru veniturile realizate in calitate de PFA se datoreaza urmatoarele:
– impozit 10%;
– CAS – scutit (baza legala: art. 150 din Codul fiscal care arata ca: „Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigur?ri sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b.1)”. Aceste venituri de la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1) sunt: venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
– CASS: se datoreaza doar daca veniturile depasesc 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 12*2.080 lei = 24.960 lei. In acest caz CASS 10% se plateste la nivelul a 12 salarii minime brute, respectiv 10% * 24.960 lei = 2.496 lei.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua.
Doresc sa deschid un PFA, veniturile lunare sunt de aproximativ 1000 lei. De asemenea, lucrez cu CIM norma intreaga.
M-ar interesa care ar fi cheltuielile intr-un an?
Inteleg corect ca daca am un venit de 1000 lei, cu cheltuieli de 500 lei. Imi ramane un profit de 500 pe luna, adica 6000 lei an, din care catre stat platesc 10% insemnand 600 lei/ anual?
De asemenea, prin PFA se pot achiziona utilaje/ electronice necesare desfasurarii activit??ii ?n rate sau cash ce se vor deduce din profit ? Astfel scazand profitul, va scadea si valoarea impozitului?
V? mul?umesc!
Buna ziua Tatiana,
Avand in vedere venitul de 1.000 lei/lluna, inseamna ca nu veti depasi 12 salarii minine brute, ceea ce inseamna ca datorati doar impozit de 10% – respectiv 600 lei/an. Pe langa cheltuielile estimate la 500 lei, desigur, puteti antrena si alte cheltuieli, care pot reduce nivelul impozitului. Printre acestea se poate afla si amortizarea fiscala aferenta utilajelor necesare desfasurarii activitatii.
Zi frumoasa!
Bun? seara, cu respect ma adresez dv pentru urm?toarea situa?ie :?n anul 2018 eu ?i so?ul meu, pensionari am construit 2 duplex pe care le vindem ?n 2019, la notar dup? prima v?nzare notarul mi a spus ca nu pot sa mai facem o alta v?nzare f?r? sa ?mi fac Pfa, lucru pe care l am f?cut. Am depus declara?ia unica darrrrr stupoare ?i ?ngrijorare am pierdut tot dosarul cu cheltuielile ?i materialele care au dus la finalitatea acestui proiect!!! Ce ?i cum pot sa fac sa nu mi impoziteze toata ?ncasarea cu 10%,pot sa fac estimatul la cheltuielile mele ?i ?ncasare??? Merg ?n audienta sau fac o declara?ie pe proprie r?spundere, iau ?n calcul pre? imobilului din lista notarilor??? Ce crede?i de cuviin?? ca trebuie f?cut?? Mul?umesc,
Buna ziua,
Va multumim ca ne cititi!
Pentru a raspunde intrebarii adresate, va recomandam sa reconstituiti dosarul cu documente (cel putin liniile majore de cheltuiala), prin solicitarea retrimiterii facturilor, macar de catre frurnizorii principali.
Marea majoritate a furnizorilor au aplicatii care le permit sa descarce din nou facturile emise si sa le retrimita. Daca nu se poate reconsitui dosarul sub nici o forma, va recomandam sa va adresati la ANAF.
Mult succes!
S?rut m?na mi-a fost radiat pfa-ul pe 18 martie 2019 ca altor c?teva mii de rom?ni. Am emis c?teva facturi c?tre beneficiari f?r? s? ?tiu c? pfa-ul e radiat . Cum ?mi recuperez banii av?nd ?n vedere c? pfa-ul nu mai exist? Mul?umesc frumos.
Buna ziua,
Puteti sa procedati la reactivarea PFA-ului si astfel sa emiteti facturile din nou. In acest sens trebuie sa va adresati ONRC de care apartineti. Cele emise de pe PFA-ul care a fost radiat se vor anula.
Mult succes!
Bun? Miruna,
Oare este posibil deschidere de PFA buc?tar (de?in calificare in domeniu). Intrebarea mea este daca pot face, spre exemplu, gustari reci sau aperitive, facute la comanda clien?ilor? Cu men?iunea spatiului inchiriat si aranjat confirm standardelor DSP? Mul?umesc, o zi frumoas?!
Buna Daniela,
Va puteti deschide un PFA alegand codul CAEN specific activitatii de bucatarie si va trebui sa obtineti toate autorizatiile necesare de la DSP.
Mult succes!
Buna ziua. As dori sa imi infiintez un PFA pe cod CAEN 7022 – activitati de consultanta si management. Studiile mele superioare sunt intr-un alt domeniu decat management. In domeniul in care prestez servicii, in general am o perioada de proba, iar daca serviciile sunt satisfacatoare pot colabora, in baza unui contract iar la finalul lunii voi fi platit in functie de realizari. Nu voi fi clasat la activitate dependenta intrucat am libertatea de-a desfasura activitatea pentru mai multi clienti, iar locul de unde-mi desfasor activitatea e ales de mine. Eu doar trebuie sa emit o factura la sfarsitul lunii. As fi interesat daca perioada aia de proba se poate considera experienta in munca la ONRC sau daca imi pot infiinta PFA cu o declaratie pe proprie raspundere ca in x ani le duc si o diploma recunoscuta de Ministerul Muncii. In plus, planuiesc sa fiu un fel de nomad digital. Voi avea probleme daca nu-mi desfasor activitatea la sediu? Va multumesc!
Buna ziua,
Consideram ca perioada respectiva practic nu poate fi justificata cu un document legal astfel incat sa poata fi prezentata la ONRC si sa ateste activitatea profesionala. Conform OUG 44/2008, pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant, certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii, in vigoare la data eliberarii acestuia, certificatul de competenta profesionala, cartea de mestesugar, carnetul de munca al solicitantului, declaratie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfasura activitatea pentru care se solicita autorizarea, eliberata de primarul localitatii respective in mod gratuit in cazul meseriilor traditionale artizanale, atestatul de recunoastere si/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate, atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant, orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala.
Va recomandam sa dicutati la ONRC situatia dumneavoastra si ce documente ar trebui sa intocmiti in situatia in care se accepta respectiva perioada de proba.
Zi frumoasa!
Cand se depune formularul la sfarsitul anului si care este acela?
Buna ziua,
Din intrebarea adresata, nu intelegem despre ce declaratie este vorba. Puteti reformula, va rugam?
Multumesc.
Zi frumoasa!
Buna seara
Am deschis un PFA e obligatoriu s? deschid ?i cont PFA sau pot s? folosesc un cont personal
Am 2 conturi si unu dintre ele nu l folosesc
Mersi
Buna ziua,
Puteti sa folositi contul personal, insa atunci e mai greu de delimitat tranzactiile efectuate pe PFA – este recomandat ca acestea sa fie realizate prin cont distinct tocmai din acest motiv.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Vreau sa imi infiintez PFA – meditatii pentru elevi de gimnaziu. E nevoie pe langa bon fiscal, de factura sau de un contrat incheiat intre parti? Ca profesor de fizica pot da meditatii si la matematica sau doar la fizica.
Buna ziua Maria,
Conform OUG 28/1999, operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Asadar, aveti obligatia de a emite bon fiscal. In aceasta situatie, factura nu este necesara, insa la solicitarea clientilor aveti obligatia sa o emiteti. In codul CAEN nu se specifica ce materie urmeaza sa predati, de aceea puteti sa acordati meditatii si la matematica.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
As avea cateva intrebari legate de PFA:
1.daca eu, ca si PFA, am un contract cu o firma deja(ca si un full time job), care ar fi demersurile ca eu sa pot lua si alte contracte(proiecte de o luna sau doua) pe langa, doar iau alt proiect si dau factura si gata?
2.la PFA pe norma de venit, am dreptul la concediu medical platit sau trebuie sa fac un contract extra cu casa de asigurari?
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Un PFA dispune de libertatea de a alege cu cine lucreaza, clientii, volumul de lucru. Asadar, puteti incheia cate contracte doriti, le executati si emiteti factura pentru incasarea contravalorii serviciilor prestate.
In ceea ce priveste asigurarea de concedii, va trimitem un material util in linkul urmator:
http://www.cnas.ro/casmb/page/documente-necesare-in-vederea-asigurarii-pentru-concedii-medicale-si-indemnizatii-de-asigurari-sociale.html
Zi frumoasa!
Bun? ziua. So?ul meu este pensionat medical cu jum?tate de norm? ?i ?n acela?i timp de?ine ?i un pfa ?n sistem real.Are un venit net mai mare dec?t 12 salarii minime brute pe an.Trebuie s? mai pl?teasc? contribu?ia la asigur?rile sociale de s?n?tate? Mul?umesc anticipat pentru r?spuns.
Buna ziua,
Daca sotul dumneavoastra obtine pe PFA venituri mai mari de 12 salarii minime brute, datoreaza CASS 10%.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am apelat la o companie de infiintari PFA. Azi ce mi-au iesit actele de la ONRC si ma ingrijoreaza codul CAEN selectat. sunt doctor specialist – ginecologie si am nevoie de PFA pentru contracte de colaborare cu alte clinici. Codul selectat e 7490 si eu stiam ca cel mai potrivit cod CAEN e 8621 sau 8622. Ma puteti va rog lamuri daca 7490 – Alte activitati profesionale, stiintifice si tehnice n.c.a este fezabil pentru tipul meu de activitate?
Mentionez ca voi fi nevoit sa ofer consultatii dar si interventii/operatii chirurgicale.
Va multumesc,
Buna ziua Radu,
Clasa 7490 include o mare varietate de activitati de servicii furnizate in general clientilor comerciali. Sunt incluse acele activitati pentru care sunt necesare abilitati mai avansate de competenta profesionala, stiintifica si tehnica si nu include activitati de rutina, care sunt in general de scurta durata. Aceasta clasa include: activitati de brokeraj pentru intreprinderi, adica aranjamente pentru cumpararea si vanzarea de intreprinderi mici si mijlocii, inclusiv a experientei profesionale, dar neincluzand activitatile de brokeraj pentru bunuri imobiliare; activitati de brokeraj pentru brevete (aranjamente pentru cumpararea si vanzarea de brevete); activitati de evaluare, altele decat pentru bunuri imobiliare si asigurari (pentru antichitati, bijuterii etc.); auditarea facturilor si a rapoartelor privind marfurile; activitati de prognoza a vremii; consultanta in domeniul securitatii; consultanta in agronomie; consultanta in probleme de mediu; alte activitati de consultanta tehnica; activitati ale consultantilor, in alte domenii decat arhitectura, inginerie si management; activitati de citire a contoarelor (gaze, apa, electricitate).
Aceasta clasa include de asemenea: activitati desfasurate de agenti si agentii, in numele unor indivizi, implicand de obicei obtinerea de angajamente in filme, productii teatrale sau alte spectacole de divertisment sau atractii sportive si plasarea de carti, piese de teatru, lucrari de arta, fotografii etc. la edituri, producatori etc.
Nu o consideram potrivit astfel pentru tipul de activitate pe care il veti desfasura. Un PFA poate avea pana la 5 coduri CAEN, deci puteti solicita completarea lor si cu cele doua mentionate de dumneavoastra.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Mi-am infiintat PFA in aprilie 2019, norma de venit 25000 lei (CAEN 8230), in Bucuresti sector 2.
Imi puteti spune, va rog, daca beneficiez de vreo reducere daca achit taxele pana la data de 31.12? Inteleg ca in primul an de activitate exista acest beneficiu.
Multumesc!
Buna dimineata Paula,
PFA-urile infiintate in cursul anului beneficiaza de ajustarea normei conform cu numarul de zile de functionare. Nu exista alte reduceri de taxe sau bonificatii pentru plata cu anticipatie a taxelor.
Astfel, pct. 8 alin. (8) si (10) din Normele la codul fiscal arata ca: (8) Venitul net din activitati independente, determinat pe baza de norme anuale de venit, in sensul art. 69 din Codul fiscal se reduce de catre contribuabil, proportional cu:
a) perioada de la inceputul anului si pana la momentul autorizarii din anul inceperii activitatii;
b) perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, in situatia incetarii activitatii, la cererea contribuabilului. (10) Pentru contribuabilii impusi pe baza de norme de venit, care isi exercita activitatea o parte din an, in situatiile prevazute la alin. (8) si (9), norma anuala de venit aferenta perioadei efectiv lucrate se recalculeaza de catre contribuabili, prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de activitate.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Sarbatori fericite!
Buna ziua! Am un PFA cod caen 7112. Am auzit persoane vorbind ca pentru sectorul constructii plafonul pentru PFA in 2019 nu este 12×2080=24960 lei, ci 12×3000=36000 lei. Este corect?
Care este termenul pt plata controbutiilor pt a obtine bonificatia de 10%?
Buna ziua Teodora,
Pentru PFA, plafonul pentru 2019 se determina pornind de la salariul minim de 2.080 lei (pentru 2020 va fi 2.230 lei), indiferent de domeniul de activitate (constructii sau altele).
Bonificatia de 10% se aplica doar persoanelor fizice pentru care organele fiscale competente au emis si au comunicat decizii de impunere anuala aferente perioadei 2014-2017. Asadar, nu se aplica in cazul dumneavoastra. Au mai existat bonificatii de 10% insa pentru anul 2018. Pentru 2019 nu se acorda bonificatii.
Sarbatori fericite!
Buna seara,
Am o intrebare legata de plafonul privind norma de venit.
In cursul anului, PFA a devenit platitor de tva. Nu ar fi logic sa fi luat in considerare si TVA-ul, dar as aprecia o opinie avizata.
Buna ziua Iulian,
Atunci cand se stabileste plafonul de 300.000 lei prin a carui depasire aveti obligatia de a va inregistra ca platitor de TVA, indicatorul care trebuie calculat este cifra de afaceri – care cuprinde si valoarea taxei. La neplatitorii de TVA, taxa se cuprinde in valoarea venitului.
Sarbatori fericite!
Usache Miruna,
Multumesc pentru raspuns. Poate am fost putin ambiguu in expunerea situatiei :).
Ce am vrut sa intreb, mai clar, este daca o PFA, care a devenit platitoare de TVA prin depasirea plafonului de 300.000 lei, considera si TVA-ul de plata de pe facturile emise dupa inregistrarea ca platitoare de TVA, la calculul plafonului maxim pentru ramanerea la norma de venit, adica 466.390 lei pentru anul 2019?
Reluand, primii 300.000 sunt realizati in timpul anului (nefiind platitoare de TVA), urmatoarele facturi contin TVA. La cei 300.000 se adauga toata suma de pe facturi (Inclusiv TVA?) sau doar suma neta (Fara TVA) la calculul CA care nu trebuie sa depaseasca 466.390 la sfarsitul anului 2019 pentru a ramane la norma de venit?
Buna ziua Radu si La multi ani!
In determinarea venitului brut la PFA se au in vedere sumele incasate, ceea ce inseamna ca sunt luate in calcul cu tot cu TVA. Astfel, pentru incadrarea la plafonul pentru norma, veti lua in calcul sumele cu tot cu TVA.
Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.
Zi frumoasa!
Buna ,am citit tot ceea ce este aici si am si eu o intrebare:pentru a putea oferi servicii de contabilitate,se poate deschide PFA?
Multumesc
Buna ziua Florina,
Da, desigur, puteti deschide un PFA pentru a presta servicii de contabilitate. Alegeti codurile CAEN agreate de CECCAR.
Sarbatori fericite!
Buna ziua,
Doresc s?-mi deschid un magazin fizic si online( ceva micut 2/2m ) in care sa vand jaluzele pentru ferestre cumparatare din bucuresti de la producator si vandute mai departe. Nu am experienta legata de vanzari si nici studii superioare. Ce ar fi mai bine, un Srl sau un Pfa?
Persoana fizica autorizata pare a fi mai potrivita nevoilor mele doar ca nu am inteles prea bine criteriile experientei sau studiului in domeniu.
Zi frumoas? !
Buna ziua Antonio,
Actul normativ care face referire la documentele care atesta experienta profesionala sunt mentionate in OUG 44/2008 si sunt documente care atesta pregatirea sau experienta profesionala.
Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant, certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii, in vigoare la data eliberarii acestuia, certificatul de competenta profesionala, cartea de mestesugar, carnetul de munca al solicitantului, declaratie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfasura activitatea pentru care se solicita autorizarea, eliberata de primarul localitatii respective in mod gratuit in cazul meseriilor traditionale artizanale, atestatul de recunoastere si/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate, atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant, orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala.
Puteti sa solicitati la ONRC de care apartineti mai multe informatii despre acest aspect. Decizia SRL sau PFA implica mai multe aspecte – de la tinerea contabilitatii pana la taxare si depinde si de planurile dumneavoastra de extindere, de cifra de afaceri etc. In cazul SRL-ului nu trebuie sa detineti experienta profesionala, puteti face angajari nelimitat si datorati impozit pe veniturile microintreprinderilor (1% sau 3%).
Mult succes si sarbatori fericite!
Buna seara, detin un PFA si am achizitionat o casa de marcat cu jurnal electronic in august 2019. pret achizitie 900 lei, pot sa o trec integral pe cheltuieli sau trebuie sa o amortizez lunar?
Buna ziua Andrei,
Avand in vedere ca valoarea este sub plafonul de 900 lei, puteti sa treceti casa de marcat direct pe cheltuiala.
Sarbatori fericite!
Buna ziua.
Detin un II infiintat la sfarsitul anului 2018. 1.Anul acesta am depus declaratia unica in care declaram o pierdere de aproximativ 1500 de lei. Daca anul acesta venitul net va fi peste pragul de 22800 (plafonul pentru plata CAS si CASS)…pierderea de anul trecut influenteaza cumva? Sau influenteaza doar calculul impozitului pe venit?
2.Daca sunt angajat al II-ului cu norma intreaga mai datorez CAS si CASS in cazul depasirii plafonului?
Va multumesc!
Buna ziua,
Multumim ca ne urmariti si va dorim un an nou cu realizari!
1. Potrivit prevederilor codului fiscal, activitatile independente impuse in sistem real stabilesc venitul net recalculat prin deducerea din venitul net realizat in cursul anului fiscal incheiat a pierderilor fiscale inregistrate in anii anteriori, dar nu mai vechi de 7 ani. Pierderea se compenseaza cu venitul inregistrat din aceeasi sursa de venit in urmatorii 7 ani. Asadar, puteti proceda la compensare prin declaratia unica.
2. Chiar daca sunteti angajat al firmei si vi se retin astfel CAS si CASS, in cazul depasirii plafonului de 12 salarii minime veti datora CAS si CASS.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti: daca sunt angajata cu norma intreaga in sistemul bugetar,deci platesc asigurarile de sanatate, si sunt si PFA, trebuie sa platesc si ca PFA asigurarile de sanatate, daca depasesc plafonul ?
Va multumesc
Buna ziua Gabriela,
Chiar daca sunteti angajata si vi se retin CAS si CASS in baza contractului de munca, daca pe PFA obtineti venituri care depasesc 12 salarii minime brute pe economie, datorati CAS si CASS.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Doresc sa infiintez alaturi de sotie un IF cu activitate „servicii de curatenie”. Activitatea va fi una extra job(avem deja loc de munca de 8h unde sunt platite toate taxele) si probabil incasarile nu vor fi in valori foarte mari. As dori sa stiu ce imi recomandati pentru a desfasura totul corect:
1. Ce sa aleg IF, II, SRL si de ce?
2. Care mod de impozitare este mai avantajos in cazul mentionat si care sunt avantajele?
3. In cazul in care sotia ar urma sa ramana insarcinata in ce conditii ar putea avea un avantaj(o indemnizatie de crestere copil mai mare decat ce cuvenite pe baza salariului inregistrat la jobul de baza)?
Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Multumim ca ne urmariti. Va raspundem in sens invers: daca sotia dumneavoastra va avea un PFA pe numele dansei, atunci la calculul indemnizatiei de crestere copil se vor lua in calcul si veniturile din PFA. Daca veti face SRL si sotia nu va avea acolo calitate de angajat, atunci singurele venituri la calculul indemnizatiei vor fi cele din salariul obtinut la locul de munca actual. Pe de alta parte parte, cand intra in concediu crestere de copil va trebui sa suspende PFA-ul, astfel ca nu veti putea obtine venituri in perioada respectiva.
In ceea ce priveste alegerea intre SRL sau PFA – subiectul este putin mai vast si ar implica multe considerente care depasesc spatiul acestui mesaj. Pe scurt, PFA isi poate tine contabilitatea singura, la SRL trebuie sa aveti fie contabil angajat, fie contabil extern. La SRL platiti impozit micro 1% (fara angajati) si 3% (cu cel putin un angajat). Daca nu aveti angajati nu mai platiti alte taxe. La PFA puteti sa optati pentru sistem real sau norma. Impozitul pe venit este de 10% si de datoreaza CAS si CASS daca veniturile inregistrate depasesc 12 salarii minime brute pe economie.
Speram ca raspunsurile primite sa va fie de ajutor.
Zi frumoasa!
Buna seara
In momentul de fata detin o II – impozitare pe baza de norma de venit, fara angajati. Daca in viitor o sa angajez o persoana cu CIM, ce o sa se schimbe in ceea ce priveste impozitarea, respectiv completarea declaratiei?
Multumesc anticipat pt raspuns.
Buna ziua,
La angajarea unei persoane cu CIM se va depune declaratia 112, care reflecta salariul primit de aceasta si taxele datorate.
Declaratia este disponibila pentru vizualizare/ descarcare – https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/112.html
Zi frumoasa!
Buna ziua !
Daca eu am diploma de machior ?i vreau sa ?mi deschid un pfa pentru a lucra ?ntr-un salon , dar sa pot face ?i pensat , extensii gene , alte activit??i in afara de aceia pentru care sunt calificata , se poate ?
Buna ziua Madalina,
PFA-urile pot avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de coduri CAEN. Asadar, puteti sa desfasurati cel mult 5 astfel de activitati. Va recomandam sa consultati un jurist in acest sens.
De asemenea, va recomandam sa studiati prevederile OUG 44/2008: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/91808
Zi frumoasa!
Buna seara! Am un PFA infiintat in iunie 2019. Nu am avut multa activitate pe el, am depus declaratia unica. Ma gandeam sa il radiez acum in ianuarie, intrucat preconizez ca nu voi avea deloc activitate si vreau sa ma angajez. In caz ca nu il radiez trebuie sa platesc pentru asigurarea medicala?? Pana in martie trebuie sa dau 1248 lei pentru cele 6 luni de cand l-am infiintat, dar eu am avut venituri foarte mici, chiar mai mici decat suma aceasta!! Daca nu il radiez trebuie sa platesc banii pentru asigurare pentru fiecare luna?? Chiar sunt foarte ingrijorata..
Buna ziua Lavinia,
Multumim ca ne cititi.
Nu datorati contributie la sanatate daca veniturile obtinute nu depasesc contravaloarea a 12 salarii minime pe economie (salariul minim in 2019 a fost 2.080 lei, iar in 2020 este 2.230 lei).
Asadar plafonul pentru 2019 este 24,960 lei, iar pentru 2020 este 26,760 lei. Daca sunteti sub plafon, atunci nu datorati CASS.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna seara,
Am un PFA cu norma de venit (25 960 RON) cu codul CAEN 6202.
Puteti sa imi spuneti daca pe 2019 e necesar sa platesc CAS si CASS tinand cont ca se depaseste plafonul de 12 salarii (24960) si in acelasi timp sunt si angajat cu norma intreaga la o alta firma unde se platesc contributiile la CAS si CASS?
Se poate deduce norma de venit ca sa coboare sub plafonul de 24960?
Multumesc
Buna ziua,
Chiar daca sunteti angajat cu norma intreaga, atat timp cat ati depasit plafonul e 12 salarii minime, veti datora CAS si CASS.
Zi frumoasa!
Buna seara. Doresc sa infiintez un PFA pentru a putea desfasura activitatea de transport persoane in regim de inchiriere si voi avea contract cu Uber. Pentru contractul cu Uber (nefiind firma din Romania) o sa am nevoie de cod special de TVA. Saptamanal Uber imi va face plata curselor incasate de ei direct de la client urmand ca eu sa le emit o factura (banuiesc). Eu trebuie sa platesc TVA catre Statul Roman in calitate de PFA ?
Buna ziua Ionut,
Veti avea nevoie de codul special de TVA pentru factura de comision pe care o primiti de la Uber – pentru aceasta va trebui sa platiti TVA la stat 19%. Pentru facturile emise catre clientii dumneavoastra, nu se datoreaza TVA, dumneavoastra neavand calitatea de platitor de TVA in Romania. Pentru acea factura de comison de la Uber va trebui sa depuneti D 390 si D 301.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Multumesc pentru raspuns!
Buna seara!
Cu PFA-ul meu functionez dupa norma de venit. Pana in decembrie 2019 am prestat servicii, mai exact, montaj in constructii metalice. De anul acesta, 2020, as dori sa si fabric materialele montate. Cat de mult afecteaza partea de contabilitate aceasta modificare? Avand in vedere ca pana acum a fost obligatoriu doar registrarea pe partea de incasare, si nu si pe partea de plati.
Ca si exemplu, confectionare cuier industrial. As dori sa stiu ce trebuie sa fac pe partea de procurare material si vanzare produs finit.
Multumesc!
Buna ziua Zoltan,
Daca prin natura activitatii si incadrarea in plafonul normei va incadrati tot la norma de venit, atunci regulile privind registrele nu se modifica.
Daca in schimb treceti la sistem real, atunci veti avea de tinut o evidenta mai complexa. Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Regulile sunt detaliate la art. 68 din Codul fiscal: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A68
Zi frumoasa!
Bun? ziua!
Am citit articolul dumneavoastr? c?t ?i mare parte din r?spunsurile pe care le-a?i dat mai jos, ?ns? nu ?mi este foarte clar un lucru.
Dac? sunt angajat cu carte de munc? full time, nu am nicio problem? ?n ?nfiin?area unui PFA? Doresc s? colaborez cu o companie ?i ?n acela?i timp s? ?mi p?strez jobul actual ?i a? vrea s? fie totul legal.
Nu sunt sigur? c? ?n?eleg dac? pot face asta ?i dac? trebuie s? fie pe coduri CAEN diferite sau dac? ?mi influen?eaz? ?ntr-un fel statutul de angajatcu CIM.
De asemenea, s? ?n?eleg c? dac? nu ?ncasez ?ntr-un an venituri echivalente a 12 salarii brute pe lun?, sunt scutit? de plata unor taxe?
V? mul?umesc anticipat!
Buna ziua Ioana,
Nu aveti nicio problema in infiintarea acestei PFA, chiar daca sunteti angajata. Totul este legal. Cele 2 calitati, de PFA si de salariat nu se exclud.
Asa este, daca realizati venituri din PFA sub 12 salarii minime, datorati doar impozit 10% fiindca sunteti scutita de CAS si CASS.
Speram ca aceste informatii sa va fie folositoare.
Mult succes!
Buna ziua ma puteti ajuta cu imformatii . Eu si sotia mea am lucrat numai in strainatate mai exact in spania cu contract cativa ani am mai mers in spania ultima data pe 1 mai 2019 pana pe 31 iulie 2019 data sfarsitului de contract la inceputu lui august am venit in romania sotia mea sa angajat pe 18 octombrie in decembrie a ramas gravida nu prea sa mai simte bine sa mearga la munca as vrea sa fac un pfa inainte sa isi dea demisia ptr a putea face 6 luni de vechime sa beneficieze de concediu sau 12 luni sa beneficieze si de indemnizatie pentru cresterea copilului ce ma invatati sa fac pentru a beneficia mai exact prefer sa platesc un pfa decat sa mai mearga si sa ii fie rau ptr ca ia nu beneficiaza de concediu cu plata ca nu are 6 luni vechime in compania respectiva va multunesc
Buna ziua Costinel,
In situatia in care sotia dumneavoastra nu se simte bine, puteti solicita un concediu de risc maternal, care se acorda fara stagiu de cotizare, pe o perioada de maxim 120 de zile.
Astfel, in functie de datele concrete, puteti sa calculati daca un astfel de concediu va ajuta sau nu. Dupa aceasta perioada poate intra in concediu de maternitate care se acorda 63 de zile inainte si 63 de zile dupa.
Sarcina usoara sotiei si multa sanatate!
buna ziua. care este valoarea impozitului forfetar in cazul unui pfa sau if care are ca activitate seviciile de taximetrie ?
Buna ziua,
O PFA poate beneficia doar de sistem real sau de norme de venit. Pentru judetul de care apartineti normele de venit le regasiti pe site-ul ANAF, la judetul de care apartineti.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Anul trecut am infiintata un PFA in Neamt . acum locuiesc in Bihor .Unde pot plati CASS,CAS si impozitul ?
Platile se fac diferentiat dupa declaratia unica initiala?
Si impozitul tot dupa acea declaratie?
Va trebui sa ma deplasez la ANAF Neamt? Nu pot plati aici in Bihor? Nu pot depune aici Declaratia unica?
Aceste taxe se pot plati doar la ghiseu ANAF in orice zi lucratoare pana in ziua de 15 martie?
Buna ziua,
Declaratia se poate depune online – trebuie sa aveti cont in SPV ca persoana fizica – aici gasiti linkul de pe site-ul ANAF unde se arata cum puteti face acest lucru: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/Inregistrare_persoane_fizice)
Pe de alta parte, termenul pentru depunerea declaratiei unice s-a prelungit – noul termen este 25 mai 2020. Asadar, dumneavoastra puteti depune de oriunde online declaratia si, de asemenea, puteti face platile prin banca in contul iban deschis la Trezorerie.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Vreau sa-mi infiintez un PFA pe apartamentul familei. Pot scoate apartamentul la vanzare dupa aceea?
Buna ziua Alexandru,
Puteti scoate spatiul la vanzare, insa in momentul in care sediul nu va mai fi valabil (in cazul in care il vindeti), va trebui sa faceti demersurile schimbarii sediului social la ONRC.
Zi frumoasa!
Bun? seara, meseria mea este de parchetar as dori sa lucrez pe cont propriu, ce ma avantajeaz? sa fac pfa sau ii, adic? sa pl?tesc taxe mai mici, pt ca perioada de iarna este o perioada f?r? lucr?ri, va mul?umesc!
Buna ziua,
Taxele pe care le platiti ca PFA sau II sunt aceleasi. Alegerea intre o forma sau alta de inregistrare tine in acest caz de anumite restrictii privind numarul de angajati sau coduri CAEN.
Astfel, PFA poate avea maxim 3 angajati si II maxim 8. O PFA poate avea maxim 5 clase de activitati CAEN, II poate avea maxim 10.
Acestea sunt cele mai importante diferente. Desigur exista si alte aspecte bine de luat in calcul. Va recomandam in acest sens sa studiati OUG 44/2016 pe care o gasiti actualizata aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/91808
Zi frumoasa!
PFA cu norma de venit daca sunt angajat la ISU noi avem casa de pensii si sanatate separata si depasesc plafonul celor 12 salarii minime la incasarii platesc CAS si CASS?Contabilitatea se tine simplu adica trebuie registru incasari+facturier+chitantier+casa de marcat?si inregistrz doar incasarile?Se poate trece de la norma de venit la sistem real si invers cu PFA-ul?
Buna ziua,
Daca veniturile inregistrate pe PFA depasesc 12 salarii minime, atunci datorati CAS si CASS. Potrivit art. 69 alin. 8 din Codul fiscal, din punct de vedere fiscal „Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila”.
In functie de activitatea prestata, puteti avea sau nu obligatia de a detine casa de marcat. Pe de alta parte, la alin. 8 al aceluiasi articol se mentioneaza: „Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real”.
Daca venitul obtinut este sub 100.000 EUR, se poate totusi opta pentru aplicarea sistemului real: „art. 69.1.: (1) Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68. (2) Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioad? de 2 ani fiscali consecutivi”.
Zi frumoasa!
Bun? ziua. Voi ?nfiin?a un pfazilele urm?toare, dar nu m-am g?ndit la un aspect. Eu voi deschide un pfa pentru activit??i de curierat ?i voi semna un contract cu food panda. Ei ?mi vor pl??ii cu o suma de bani num?rul de ore pe care eu le lucrez pentru ei. La acei bani eu trebuie sa pl?tesc TVA?
Buna ziua,
Dumneavoastra sunteti neplatitor de TVA, deci veti emite factura fara TVA. Asadar veti incasa suma facturata si nu aveti obligatii privind TVA.
Weekend placut!
Buna ziua,
Am un PFA, facut cu norma de venit, dar pentru care in 2019 am depasit cu foarte putin plafonul. Cu aproximativ 2000 euro. Imi este clar ca din pentru 2020 trebuie sa platesc in sistem real, dar trebuie sa fac asta si pentru ce ceea s-a incasat in 2019 ?
Altfel spus impozitul in sistem real se plateste doar din urmatorul an celui in care s-a depasit plafonul? Adica daca in 2019 au fost incasari de 102k, voi plati impozit petru norma de venit, iar in 2020 daca sunt incasari de 80k voi plati 10% + restul contributiilor.
Va multumesc mult pentru raspuns
Buna ziua Mihai,
Art. 69 alin (9) din Codul fiscal mentioneaza: „Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.”
Potrivit acestei reglementari, aplicati sistemul real incepand cu 2020.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Buna seara. Urmeaza sami infintez un PFA pentru a putea presta servici de instalati electrice, as vrea sa stiu daca cu un PFA pot presta servici pentru primari sau trebuie SRL?
Si inca o intrebare cum voi plati taxe la stat? In functie de facturile care le voi face clientilor?
Buna ziua,
Nu cunoastem sa existe restrictii in ceea ce priveste forma juridica pentru modul de colaborare cu primariile, astfel ca apreciem ca pot fi acceptate si sub forma de PFA. Dar este bine sa verificati acest lucru cu institutiile respective. Taxele la stat difera: impozitul pe venit se calculeaza la norma de venit sau la venitul net (daca PFA-ul este in sistem real). Contributiile sociale – CAS 25% si CASS 10% – se datoreaza daca venitul realizat pe an depaseste 12 salarii minime (12* 2.230 lei). In acest caz, baza de calcul este tocmai acest plafon de 12 salarii minime.
Zi frumoasa!
Buna, as vrea sa vand dulciuri de casa facute de mine dar si cumparate de la alti producatori la targuri si expozitii sau online si nu stiu daca este suficient infiintarea de pfa sau ii sau srl. Cu cine/ce institutie as putea discuta pentru indrumare? Daca as infiinta pfa sau srl ar fii suficient sa detin facturi de achizitie a produselor spre a fii revandute? Imi trebuie ceva autorizitatii de la dsv, etc? Va multumesc mult
Buna ziua Andreea,
Puteti derula aceste activitati pe ambele forme juridice. Alegerea uneia sau alteia depinde de forma fiscala mai avantajoasa pentru dumneavoastra. Desigur, veti avea nevoie de autorizatii pentru activitatea de alimentatie publica.
Zi frumoasa!
Bun? seara. De?in un PFA ?i doresc sa angajez un om. Care sunt cheltuielile mele, inafara de salariul net pe care doresc sa ?l ofer viitorului angajat? Sunt obligat sa ii pl?tesc pensia ?i s?n?tatea? Eu aleg?nd ca pt mine sa nu le pl?tesc deoarece mai am un job ?i ?mi sunt acoperite de el. Mul?umesc.
Buna ziua Ionut,
In cazul in care angajati o persoana, pentru aceasta veti datora la stat: CAS 25%, CASS 10%, impozit 10% si CAM 2.25%, chiar daca dumneavoastra in calitate de titular de PFA nu aveti toate aceste taxe.
Zi frumoasa!
Buna ziua! in cazul in care nu am avut niciun fel de activitate in ultimii doi ani si am depus declaratie , impozitare in sistem real, declarat venituri =o, voi fi impozitata la un plafon minim?Ca un impozit forfetar?
Buna ziua Larisa,
Daca nu ati avut activitate si sunteti in sistem real, atunci nu aveti de plata niciun impozit.
Weekend placut!
Buna seara!
Un IF realizeaza in 2019 un venit de 26 000lei ,dep??e?te plafonul de 12 salarii minime,venitul se ?mparte 50-50 la cei doi asocia?i ,conform acordului de asociere ,Venit 13 000 fiecare Sunt obliga?i sa pl?teasc? cass ?i cas …..multumesc!
Buna ziua Cristina,
Declaratia unica se depune pentru fiecare asociat in parte, conform cotei pe care o detine. In acest context nu aveti obligatii individuale de plata a contributiilor, fiindca nu depasiti 12 salarii minime pe economie.
Zi frumoasa!
Bun? ziua!
Am si eu o intrebare!
Mi-am f?cut si eu un pfa cod CAEN 9602, mai exact machiez acasa, platesc un impozit de 10% si imi tin singura contabilitatea. Intrebare! Trebuie sa indeplinesc 100% si eu toate cerintele igienico sanitare cerute unui salon si am nevoie si eu de contracte/aprobari la fel ca si un salon?
Multumesc frumos!
Buna ziua Monica,
Va recomandam sa discutati acest aspect cu institutiile abilitate in emiterea avizelor, fiindca este posibil sa existe diferente in cazul in care activitatea se presteaza la domiciului clientilor vs. existenta unui loc fix unde se deruleaza activitatea.
Zi frumoasa!
Buna seara,
Imi cer scuze ca va deranjez.
Am avut azi un soc in urma unei vizite la Anaf.
Povestea este ca la infintarea PFA ului cei de la Registrul Comertului din Brasov au incurajat inregistrarea mai multor coduri CAEN.
Astazi la ANAF am avut surpriza ca dupa sute de intrebari sa primesc informatia ca taxele aferente unui an fiscal trebuie platite pentru toate codurile CAEN inregistrate.
Eu desfasor activitati informatice, respectiv CAEN 6202 si 6203.
Aveti idee daca taxele trebuie platite la norma de venit pentru activitatea principala:
Servicii executate in domeniul informaticii… Activitate care inglobeaza 6202 si 6203.
Sau
Pentru fiecare activitate propriuzisa descrisa dupa codul CAEN.
Practic activitatea mea presupune doar 6202.
Imi cer scuze pentru deranj. Azi am stat 6 ore la Anaf si nu au stiut sa ma lamureasca.
Buna ziua,
Practic, desi aveti 2 coduri CAEN pe PFA, activitatea efectiv derulata se desfasoara pe codul 6202. Taxele (contributiile sociale) se datoreaza doar daca venitul cumulat obtinut depaseste 12 salarii minime pentru anul respectiv. Daca ati avea mai multe tipuri de activitati, s-ar cumula veniturile obtine din toate CAEN-urile si daca acestea ar depasi 12 salarii s-ar datora contributii sociale.
Zi frumoasa!
Buna ziua, mi s-a propus un job sa predau engleza online, pentru o companie straina, imi vor face contract de freelancer. Eu as vrea doar sa-mi platesc taxele si atat. Pot face asta fara PFA? Cunosc pe cineva din Anglia care deja munceste cu ei si in principiu as putea castigata suficient incat sa nu am nevoie sa muncesc si in alta parte. Nu e nevoie sa emit facturi, doar muncesc si ei ma platesc. Voi primi o dovada de plata cand imi fac transferul si gata.
Mi se pare absurd ca in Romania am fost la anaf sa ma interesez si m-au zis sa-mi fac PFA.
Daca trebuie neaparat PFA, pot sa-mi desfasor activitatea oriunde? Sau trebuie neaparat sa fie in Sediul de pe declaratie? As prefera sa nu fie nevoie de semnaturile vecinilor pentru ca abia m-am mutat si stau in chirie.
Si trebuie neaparat sa emit facturi? Adica , daca statul vrea musai sa emit facturi, eu pot sa fac facturi pe sumele alea, dar clientul nu le va semna/ stampila pentru ca ei n-au nevoie de ele.
Buna ziua Alina,
Potrivit legislatiei din Romania, atunci cand desfasurati o activitate economica (ca in cazul prestarii de servicii), este nevoie sa va autorizati. Alternativa este sa va angajati ca salariat la respectiva companie.
Asadar, va trebui sa va inregistrati ca PFA sau SRL si sa emiteti facturi pentru serviciile prestate. Nu este nevoie de semnatura si stampila pe ele, sau de vreo confirmare de la client. In ambele cazuri aveti nevoie de un sediu unde sa fie inregistrat PFA-ul/SRL-ul. Toate documentele necesare le gasiti pe site-ul ONRC la adresa: https://www.onrc.ro/index.php/ro/ in sectiune Inmatriculari.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Sunt student? ?i nu am un loc de munca ?i vreau s? mi deschid pfa pentru prest?ri servicii (chelner la nunti). Mentionez ca venitul lunar aproximativ in urma acestor servicii nu dep??e?te supa de 800 de lei. Faptul ca nu sunt angajat? m-ar putea obliga sa pl?tesc taxele cuvinte unui angajat ?
Va multumesc frumos!
Buna ziua Raluca,
Daca suma lunara este de 800 lei, atunci la nivel de an nu veti depasi plafonul de 12 salarii minime care v-ar obliga la plata CAS si CASS. Asadar, nu veti avea obligatia platii contributiilor, dar puteti opta pentru acest lucru daca doriti sa fiti asigurata.
Mult succes!
Buna ziua,
Am un pfa cu norma de venit. La sfarsitul fiecarei luni transfer banii din contul dedicat pfa in contul personal, la aceeasi banca. Am citit recent ceva ce m-a ingrijorat, faptul ca ar trebui sa am documente justificative pt transferul in cont personal. Nimeni nu stie insa ce presupun aceste dcumente si nu am idee ce documente as putea avea pt acest lucru.
Multumesc
Buna ziua Bogdan,
Nu cunoastem un act normativ care sa oblige deschiderea unui cont separat, mai ales ca la PFA patrimoniul persoanei fizice este acelasi cu al PFA-ului. Dar este recomandat sa fie deschis un cont separat, fiindca este mai usoara urmarirea operatiunilor.
Zi frumoasa!
Buna ziua, nu merge linku cu actele necesare creare pfa
Buna ziua,
Multumim pentru atentionare.
Va rog sa reverificati, acum ar trebui sa functioneze fara probleme.
Zi frumoasa!
Am ramas impresionat de articol si de faptul ca cineva chiar raspunde la comentarii!
Am un copilas si vine cel de al 2lea.
Nu am PFA dar urmeaza sa intru intr-un proiect video de 3-4 luni maxim. Am nevoie sa facturez munca mea in acest proiect.
Problema e ca suma stabilita pentru aceste 3-4 luni depaseste 22.800 lei anual (3000e/luna)
Eu sunt angajat la o firma unde am carte de munca si toate taxele platite!(1350 Net, banuti mei)
Ce pot face? Voi munci 6/7 zile, 8/24, 3-4/12 luni!
Mi se pare absurd sa dau 45% din ei la stat!
Mentionez ca am nevoie de o forma legala de a fi platit pentru munca mea!
Am inteles ca banii realizati pe PFa se vor cumula la cartea de munca. In septembrie vreau sa intru in concediu parental pentru cel de al 2lea copil(la primul nu am fost in concediu).
Ce pot face? 25% CASS, 10% CAS si 10% Impozit inseamna aproape 50% din tot ce voi castiga in aceste 3-4 luni!
E enorm pentru mine (avand in vedere ca voi lucra 4 luni, nu ii voi primi de pomana)
Am nevoie de indrumare! Am nevoie sa pot lua jobul asta pentru perioada asta scurta dar am nevoie sa nu dau jumatate la stat!
In acelasi timp ma simt nevoit sa iau jobul asta pentru ca am nevoie sa boostez cartea de munca(1350 lei venit net, mie, dupa taxe) ca sa pot sta acasa macar 3-4 luni sa imi ajut sotia cu cei doi copilasi! Sotia mea are epilepsie! Nu e o forma grava dar are nevoie de suport (la primul a fost destul de dificil)
Am nevoie de indrumare! Va rog sa ma ajutati cu un sfat cand gasiti dvs. timp!
Va multumesc sincer!
Buna ziua Petre,
In primul rand, va multumesc pentru cuvintele frumoase de apreciere si va felicit pentru toate realizarile!
Pentru a raspunde intrebarii adresate, va rog sa notati ca pentru a putea emite factura si de altfel, pentru a putea derula activitati economice, trebuie sa va autorizati. Puteti sa va inregistrati fie ca PFA fie ca SRL.
In ipoteza in care venitul depaseste 12 salarii minime pe economie sunteti obligat la plata CAS si CASS. Insa trebuie sa luati in calcul ca CAS si CASS nu se vor datora la venitul obtinut, ci la 12 salarii minime pe economie. In anul 2020, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie de la 2.080 la 2.230 lei, plafonul este de 12* 2.230 lei = 26.760 lei.
Solutii din pacate nu exista, decat sa va limitati veniturile astfel incat sa fie sub plafon. Sau alta solutie ar fi sa va deschideti un SRL, iar partea care depaseste plafonul pe PFA sa fie facturata de pe SRL. Pe SRL platiti un impozit de 3% daca nu aveti salariati. Insa, in cazul unui SRL, aveti nevoie de contabil, nu puteti tine contabilitatea singur, ca atunci cand aveti PFA.
Sfatul meu ar fi sa analizati bine toate aceste lucruri, eventual cu ajutorul unui contabil si sa optati pentru varianta care s-ar potrivi cel mai bine situatiei dumneavoastra, atat din punct de vedere profesional, cat si familial.
Sarcina usoara sotiei si mult succes!
Bun? ziua.
Doresc sa colaborez cu o firma. Nu vreau sa fiu angajat acolo ca s? ma scutesc de taxele de achitat. ?n scurt este o firma de catering care chirieaza un spa?iu dar ?l folose?te doar pana la ora 3. As dori sa fac un contract cu ei sa preiau eu spa?iul dup? ora trei sa func?ioneze ca ?i bar ?n fiecare zi. Dac? de?in un PFA atunci pot face chestia asta? Dac? da atunci mai exact cum?
Buna seara,
Daca intelegem corect, dumneavoastra doriti sa desfasurati activitati de natura barurilor, avand ca loc de desfasurare a acestora un spatiu inchiriat.
Va trebui sa va inregistrati la ONRC si sa obtineti toate avizele necesare pentru acest tip de activitate. Documentele necesare se gasesc pe site-ul ONRC: https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa
Seara frumoasa!
2 intrebari :
1. Pentru transport alternativ (gen Uber, Bolt…) se poate opta pentru norma de venit in 2020? Unde pot sa vad acest lucru? Si care este norma propriu-zisa? Cod caen pfa 4939
2. Daca deschid pfa la jumatatea anului, banuiesc co norma de venit va fi corespunzatoare perioadei efective de lucru, adica jumatate de an. Asa e?
Buna ziua Mihnea,
Norma anuala se ajusteaza in conformitate cu perioada de an de functionare efectiva. Codul CAEN 4939 nu se regaseste in lista de coduri pentru care se poate face incadrarea la norma de venit. Puteti vedea lista completa de norme de venit si codurile aferente aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2020/Norme_venit_2020.html
De exemplu, codul 4932 Transporturi cu taxiuri permite incadrarea la norma.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Plafonul pentru PFA la norma de venit, nu s-a marit/se mareste in 2020?
Multumesc
Buna ziua Alexandru,
Normele de venit se publica anual, pentru fiecare cod CAEN si pentru fiecare judet. Le puteti gasi pe 2020 pe site-ul ANAF la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2020/Norme_venit_2020.html
Zi frumoasa!
Buna seara, anul trecut mi-am facut pfa dar apoi am plecat din tara si nu am mai activat,nu am declarat inca nimic si acum as dori sa inchid pfa-ul…o sa intampin probleme pt ca nu am declarat pana acum nimic? Multumesc
Buna ziua Ana,
Va recomandam sa depuneti declaratiile pentru PFA, dupa care sa procedati la radiere. Pot exista amenzi pentru nedepunerea declaratiei unice la timp intre 50 – 500 de lei.
Zi frumoasa!
Bun? seara!
Am un PFA sub care organziez ateliere de dezvoltare personal?. ?ntrebarea mea este dac? pot stabili pre?ul liber sau trebuie fixat ?i declarat cumva pe l?ng? factur?? A? vrea s? organizez ni?te ateliere online ?n aceast? perioad? care s? aib? 3 pre?uri la alegerea participan?ilor – 20, 30 ?i 40 lei – ?n func?ie de posibilit??ile lor financiare. Pot t?ia facturi pentru oricare dintre cele 3 pre?uri sau sunt obligat s? am un pre? fix?
Mul?umesc!
Buna ziua Razvan,
Nu cunoastem o prevedere legala care sa va oblige sa aveti preturi egale pentru toti clientii. Astfel, puteti aplica preturi diferite, insa credem ca aspectul evidentiat poate fi mai mult de natura comerciala – cum ar putea interpereta unii clienti cand vor vedea ca pentru acelasi serviciu un alt client a platit jumatate de pret.
Mult succes!
Buna.administratorul unui pfa,trebuie sa fie obligatoriu ?i angajatul pfa-ului.? Mul?umesc
Buna ziua Damian,
In cazul PFA-urilor nu exista notiunea de administrator. Practic, vorbim de persoana fizica care detine acel PFA. Nu exista nicio obligatie ca acea persoana sa fie angajata pe PFA. Mai mult, nu poate face acest lucru potrivit prevederilor legale, insa poate angaja alte 3 persoane cu contract de munca daca doreste acest lucru.
Zi frumoasa!
Buna ziua, PFA cu norma de venit poate avea angajati si c??i? Multam.
Buna ziua Constantin,
O PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
Poate fi deci in sistem real sau norma de venit.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Felicitari pentru articol, este foarte cuprinzator!
Am totusi cateva intrebari legate de contabilitatea unui PFA in sistem real. Am infiintat in Iunie 2019 PFA-ul, am depasit plafonul de 24960 lei.
1. Depasind plafonul de 24960 lei, trebuie sa platesc CAS si CASS pe cele 7 luni de activitate ale PFA-ului sau pe intreg anul 2019?
2. De asemenea, nu figurez ca asigurat pe platforma informatica a asigurarilor de satatate, desi am depus la ANAF declaratia unica la cateva zile dupa infiintarea PFA-ului. Ce se poate face?
3. Incasez facturi in valuta, in REF se trece valoarea in lei incasata in cont sau valoarea in lei la data emiterii facturii? (fiind o diferenta de curs valutar intre ziua emiterii facturii si ziua incasarii ei).
4. Este necesara inventarierea anuala a activelor PFA-ului?
5. Trebuie emisa Deciza de numerotare a documentelor (nr. facturi) la inceputul fiecarui an?
Buna ziua Bogdan,
Multumim pentru aprecieri, ne aduc bucurie.
In ceea ce priveste intrebarile adresate, va rog sa gasiti mai jos raspunsurile:
1. CAS si CASS se platesc daca venitul inregistrat de PFA pe 2019 depaseste plafonul, deci indiferent cate luni ati avut activitate.
2. Probabil este o neconcordanta undeva in aplicatie – va trebui sa va adresati casei de asigurari de sanatate pentru clarificare (in aceasta perioada puteti sa le scrieti pe mail, sa verifice detaliile)
3. Puteti utiliza valoarea in lei incasata in cont
4. Da, inventarierea este obligatorie anual
5. Da, este necesara aceasta decizie anual
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspunsuri, imi sunt de mare ajutor!
As mai avea o intrebare la care am primit mai multe raspunsuri de la diferiti contabili si va scriu cu speranta ca ma puteti lamuri. Dupa infiintarea PFA-ului am intrecut in inventar mai multe echipamente ce anterior erau proprietate personala (laptop, monitor, imprimanta, mouse, telefon). Intrebarea mea este: pot trece aceste echipamente ca si cheltuieli deductibile chiar daca ele au fost achizitionate inaintea infiintarii PFA-ului si sunt second hand? Iar daca acestea pot fi deduse este necesar un contract de vanzare-cumparare intre persoana fizica si PFA?
Buna ziua Bogdan,
Pentru a fi posibila deducerea cheltuielilor, respectiv amortizarea in cazul mijloacelor fixe, acestea trebuie sa fie achizitionate in numele PFA-ului existand documente justificative in acest sens cum sunt facturile, borderourile de achizitie, contract, altfel cheltuiala nu este deductibila. Asadar, trebuie sa existe un document prin care acele bunuri au trecut in gestiunea PFA la inceputul activitatii. Bunurile pot fi noi sau second hand, nu are importanta.
Zi frumoasa!
Buna ziua, In cazul PFA. titularul beneficiaza de bonuri de masa si tichete de vacanta ? Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Buna ziua Virgil,
Tichetele de masa sunt un beneficiu al salariatilor unei entitati. Pentru dumneavoastra, ca titular al PFA-ului, nu se pot acorda tichete de masa, dar daca aveti angajati pe PFA, acestora le puteti acorda tichete de masa. Acelasi lucru este valabil si pentru tichetele de vacanta.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
doresc sa va intreb ceva legat de un PFA norma de venit (cod caen 6202).
In Ianuarie 2020, am infiintat la registrul comertului PFA-ul.
Acolo am semnat Anexa 1 ptr inregistrarea fiscala. (am inteles ca registrul comertului, automat trimite acest lucru la ANAF)
Apoi am depus la ANAF, declaratia unica pe 2020. Tot la Anaf, am depus declaratia 091, sa obtin Certificatul in Scopuri de TVA.
(deoarece fac facturi in tari UE, ptr care apoi depun declaratie 390).
1) Daca am depus declaratia unica in ianuarie 2020, mai trebuie sa o depun inca odata pana in 25 mai 2020?
(in starea mea nu s-a schimbat nimic)
2) Daca la registrul comertului am semnat Anexa 1, si apoi la Anaf am depus declaratia 091,
trebuie sa mai depun (completez) si declaratia 070?
(mentionez ca nu depasesc planoful alocat codului caen 6202, si nu am angajati).
(pana acum nu am depus niciodata declaratia 070).
Multumesc,
Adrian
Buna ziua Adrian,
1. Daca ati depus declaratia unica in ianuarie cu estimarea pe 2020, atunci nu mai trebuie sa o depuneti inca o data pana in 30.06.2020 (s-a prelungit termenul anterior care era 25.05.2020).
2. Anexa 1 depusa la inregistrare este o declaratie de inregistare care se comunica de catre registru la ANAF si nu mai trebuie sa depuneti 070 decat daca intervin modificari – de exemplu faceti angajari, deveniti platitor de TVA in regim normal. In ce priveste D 091 pentru cod special de TVA, este o declaratie distincta, pentru a obtine codul de inregistrare pentru tranzactii intracomunitare si infomatia nu se reflecta in 070. Sunt 2 aspecte distincte. Prin urmare nu mai trebuie sa depuneti alte declaratii.
Zi frumoasa!
multumesc frumos
Cu placere!
Buna ziua. Sunt stilist protezist unghii false si a? vrea sa mi deschid un PFA. Care sunt pasii pe care trebuie sa i urmez? Mentionez c? vreau s? inchiriez o camera intr un spatiu comercial. Care ar fi cheltuielile dac? as avea incasari de 2500 lei pe lun?? Chiria si consumabilele se vor scadea din profit? Mul?umesc anticipat!
Buna ziua Simona,
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va inregistati PFA-ul la Registrul comertului.
Aici gasiti un link cu toate documentele solicitate de ONRC la infiintarea unei PFA:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa
Pentru activitatea dumneavoastra se va utiliza codul CAEN 9602: Coafura si alte activitati de infrumusetare. Acesta va permite sa alegeti ca PFA-ul sa fie la norma de venit sau in sistem real.
In cazul in care PFA-ul este la norma de venit, veti datora impozit 10% din norma, indiferent cat incasati. Daca PFA-ul este in sistem real, atunci datorati 10% din venitul net (venituri – cheltuieli deductibile, care includ chiria, consumabilele utilizate si alte cheltuieli necesare derularii activitatii PFA-ului). Mai datorati contributia de sanatate si cea de pensii, daca venitul anual depaseste 12 salarii minime pe economie.
Mult succes!
Buna ziua, Doresc sa construiesc cu o firma specializata un mic complex de locuinte rezidentiale. Ce forma de societate ar trebui sa fac : SRL, PFA sau o alta, pentru a fii convenabil din punct de vedere fiscal.
Buna ziua Tatiana,
Noi va recomandam sa va faceti o firma, fiindca va ofera mai multa flexibilitate, cota de impozit pe microintreprinderi este 1% sau 3% pe cifra de afaceri, in functie de cum aveti sau nu salariati. In plus, pe o firma nu exista restrictii privind numarul de angajati pe care ii puteti avea, asa cum se intampla in cazul unei PFA.
Mult succes!
Bun? ziua. De?in un PFA Cod CAEN 4932,func?ional de anul trecut.Am aflat c? unui PFA ?i este interzis s? func?ioneze ?n acest domeniu de activitate:transporturi cu taxiuri ?i totu?i mi s-a eliberat certificat de ?nregistrare.A?i putea s? m? l?muri?i legat de acest fapt?Mul?umesc.
Buna ziua,
Nu cunoastem o prevedere ca sa va opreasca sa utilizati acest cod CAEN. Atat timp cat de la Registrul comertului ati primit inregistrarea, inseamna ca documentatia a fost acceptata si ca indepliniti conditiile de derulare a activitatii.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Mi am infiintat de curand un PFA si intrebarile mele sunt:
1. Pot sa angajez o persoana sa se ocupe de activitate? Care sunt procedurile? Necesita costuri in plus?
2. Pentru persoana angajata la PFA cu norma de venit pot sa platesc optional contributiile CAS si CASS daca nu am depasit plafonul de venit?
Multumesc frumos!
Buna ziua Valentina,
Multumim ca ne urmariti. Iata raspunsurile solicitate:
1. Puteti angaja pe PFA pana la 3 persoane care sa se ocupe de derularea activitatii. Aveti nevoie de inregistrarea in REVISAL a contractelor de munca, anterior inceperii, apoi lunar sau trimestrial sa pregatiti declaratia 112 si sa o depuneti la ANAF. Va trebui sa respectati salariul minim in vigoare – care este de 2.230 lei (fara studii superioare) sau 2.350 (studii superioare si vechime cel putin un an in domeniul studiilor superioare) sau 3.000 lei – in constructii. Aceste sume sunt valabile pentru un program de 8 ore/zi.
2. La persoana angajata pe PFA, impozitul si contributiile sociale (CAS si CASS) sunt obligatorii, nu optionale, indiferent de venitul obtinut de PFA. Prin declaratia 112 se stabilesc sumele de plata care se retin de la angajat, din salariul brut, lunar, astfel: impozit 10%, CASS 10% si CAS 25%.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am un pfa inregistrat in sistem real care nu mai are activitate de cativa ani. Declaratia anuala o depun de fiecare data pe zero. As dori sa inchid pfa-ul, dar la fisc mi se spune ca trebuiesc achitate sumele pe care le estimeaza ei anual, pe baza ultimului venit. Aceste sume calculate din oficiu sunt obligatorii la plata, ele nu se pot corecta tinand cont de venitul real care este zero? Va multumesc.
Buna ziua Camelia,
Daca acest PFA este in sistem real, atunci dumneavoastra datorati impozit la venitul net obtinut, declarat prin declaratia unica. Daca acesta este 0, atunci nu ar trebui sa platiti niciun impozit, si pe de alta parte nici CAS si nici CASS. Declaratia unica se depune in fiecare an.
Daca de la Finante va anunta ca mai exista sume de plata, atunci este posibil sa aveti regularizari din perioade mai vechi, despre care probabil nu stiati. Va recomandam sa mergeti la ANAF si sa solicitati o lista cu obligatiile neachitate si cu detalierea provenientei lor. Aceasta ar fi singura cauza pe care o vedem pentru soldul de care spune ANAF.
Zi frumoasa!
Codul de tva al PFA ului se aplica si pe vanzarile din patrimoniul personal , adica pe vanzarile efectuate pe certificat de producator ?
Buna ziua,
Codul de TVA al PFA-ului se aplica doar pe vanzarile care se efectueaza in calitate de PFA, conform activitatii inscrise in codurile CAEN ale acesteia.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca o PFA in sistem real,este in acelasi timp angajat cu CIM, 8 ore, va plati contributiile de CAS si CASS si ca angajat si ca PFA?
Multumesc
Buna ziua Andra,
Chiar daca persoana este angajata cu contract de munca si plateste astfel toate contributiile, in cazul in care are un PFA si pe acest PFA obtine venituri care depasesc 12 salarii minime brute pe economie, va datora CAS si CASS inca o data, dar calculate la plafon.
In cazul unei PFA care va obtine venituri peste 12 salarii minime brute in 2020 (12* 2.230 lei = 26.760 lei ), CAS si CASS datorate se vor calcula astfel: CAS = minim 25% * 26.760 lei = 6.690 lei /an
CASS = 10% * 26.760 lei = 2.676 lei /an
Total CAS si CASS aferente 2020 = 9.366 lei /an
Zi frumoasa!
Buna ziua. Daca eu castig 8000 lei pe luna(brut) din prestari servicii, cum e mai bine, sa fac pfa sau srl pentru a ramane cu mai multi bani in mana? Multumesc
Buna ziua Marius,
In aceasta situatie:
a) in cazul in care optati pentru PFA, dumneavoastra practic depasiti pe an plafonul de 12 salarii minime brute, ceea ce va obliga la plata CAS si CASS, pe langa impozitul datorat, desigur. Aceasta inseamna 10% impozit (8.931), CAS in suma de 6.690 lei/an si CASS 2.676 lei. Practic, ramaneti cu 6.475 lei net pe luna.
b) daca faceti un SRL si nu sunteti angajat, veti datora doar impozit micro 3%, adica 2.880 lei/an. Adica aveti un profit net lunar de 7.760 lei, insa nu sunteti asigurat la sanatate si pensii si veti avea nevoie de un contabil care sa va tina contabilitatea. Profitul il veti putea scoate trimestrial, dar va trebui sa retineti la sursa 5% impozit (pe luna ar reveni 388 lei). Aceasta inseamna ca dupa retragerea dividendelor veti obtine ca asociat o suma neta de 7.372 lei. Apoi, ca persoana fizica, veti mai datora CASS fiindca depasiti plafonul de 12 salarii minime pe luna, in suma de 2.276 lei/an.Aceasta inseamna ca in mana efectiv va raman in aceasta varianta: 7.760-388- 189 = 7.183 . In acest calcul nu am inclus tariful contabilului si nici existenta altor cheltuieli pe firma, care ar putea reduce profitul disponibil ca dividend.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Sunt PFA norma de venit platesc anual CAS la ANAF si am cont online pe CNPP pentru a-mi verifica contributiile la pensie.
Surpriza este ca am constatat ca figurez fara contributii incepand cu 2018, anul in care a fost introdusa declaratia unica. Evident am scris la Casa de Pensii iar raspunsul in 2018 si 2019 a fost ca se lucreaza la implementarea unui nou soft.Am stat linistit.
In 2020 am scris din nou si surpriza a fost ca acum raspunsul CNPP spune ca nu figurez cu contributii la pensii depuse.Acum am intrat putin in panica si le-am scris din nou, pe data de 01.05.2020, atasand si platile pe care le-am facut in fiecare an la ANAF(2018-2019).N-am mai primit nici un raspuns.
Cred ca este o problema in softul CNPP pentru PFA-urile la norma de venit.
Intrebarea mea este daca aveti cunostinta de aceasta problema si daca a mai fost semnalata si de alte persoane.
Multumesc
Buna ziua Marius,
Nu cunoastem aceasta problema, insa faptul ca lipsa de evidenta coincide cu introducerea declaratiei unice, reflecta probabil o problema de integrare intre aplicatii. Va recomandam sa va adresati din nou in scris Casei de pensii cu declaratiile unice depuse si platile efectuate, iar daca nu primiti raspuns sa solicitati o audienta. Credem ca sunt singurii care pot verifica situatia existenta.
Mult succes!
Excelent articolul! Printre pu?inele cu un con?inut clar ?i concis.
V? mul?umesc pentru informa?ii!
O zi frumoas?!
Buna ziua,
Va multumim frumos pentru compliment! Ne bucura foarte mult sa putem ajuta!
O zi frumoasa sa aveti!
Buna seara,
Multumesc frumos pentru ajutorul si informatiile oferite tuturor, deoarece mi-au lamurit din start multe intrebari.
Ar mai fi una la care inca am un dubiu: referitor la taxele platite de un PFA si anume CAS si CASS.
Din ce pricep eu cei 25% si 10% pentru veniturile realizate peste plafon se calculeaza la plafon, si nu la venitul in sine. Adica daca un PFA realizeaza venituri de, sa spunem, 100000 RON inseamna ca un PFA va plati 6690+2676 fix. Nu inseamna va plati 25000+10000.
Acelasi calcul si pentru, sa zicem venit 200000 RON, contributiile la sanatate si pensie sunt aceleasi 6690+2676, nu sunt 50000+20000.
Gandesc corect sau nu?
Multumesc,
Adrian
Buna ziua Adrian,
Multumim frumos pentru aprecieri, ne bucuram mult sa fim de ajutor!
In ceea ce priveste problema ridicata, ati inteles bine: indiferent cu cat depasiti plafonul, CAS si CASS se platesc la plafon. Trebuie sa mentionam ca in cazul CAS puteti OPTA sa platiti la o suma mai mare decat plafonul, daca doriti sa aveti o contributie mai mare pentru pensie. Insa este doar optional.
Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Doresc sa infiintez un PFA-un cabinet de kinetoterapie. Din ce an inteles profesia e liberala, deci impozitarea e in sistem real, va rog sa ma corectati. Fiind la inceput, estimez venituri mici (sub plafon) deci as dori sa nu platesc pt Cas si Cass. Daca depasesc plafonul si am declarat ca nu depasesc, ce se intampla? Platesc ulterior din urma raportat la plafonul minim, sau voi fi penalizat? De asemenea nu am inteles cu impozitul pe venit, daca eu estimez un 2000 lei lunar si obtin 1000, sau 3000, ce se intampla? Daca deschid acum(octombrie 2020), platesc vreun impozit acum? Sau in 15 martie cum am mai citit, cand depun declaratia unica, platesc impozit de la deschiderea pfa pana la data depunerii declaratiei?multumesc mult de amabilitate!
Buna ziua Florin,
ONRC mentioneaza intr-un document publicat pe site lista profesiilor liberale sau care se exercita in baza unor legi speciale fara inregistrare la Registrul Comertului. In lista se cuprinde si profesia de kientoterapeut, care se desfasoara in baza Legii 229/2016 privind organizarea si exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum si pentru infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Fizioterapeutilor din Romania si a Hotararii CFR nr. 5/2018 privind procedura de eliberare a autorizatiei de libera practica pentru profesia de fizioterapeut.
CAS/CASS nu se datoreaza decat in anul urmator, pana in data de 15 martie a anului urmator, pentru anul incheiat. Asadar, daca depasiti plafonul, prin depunerea declaratiei unice pentru anul incheiat veti declara sumele efectiv realizat si veti plati dupa caz si contributii.
Nu este nicio problema daca ati estimat gresit. La deschidere nu aveti de platit nimic, trebuie doar sa depuneti declaratia unica cu venitul estimat, iar in anul urmator sa efectuati platile de impozit si contributii daca este cazul. In ce priveste sistemul care se aplica – este cel real, codul CAEN specific kinetoterapiei nu figureaza in lista pentru care se aproba norme de venit.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Salut,
In primul tand vreau sa va felicit pentru raspunsurile oferite.
Vin si eu cu urmatoarele intrebari, asta pentru ca greu am gasit pe cineva care sa imi raspunda fluent la toate.
Am un PFA cu 3 CAENuri (6202, 6203 si 0149), ceea ce imi ridica anumite intrebari (la ANAF greu dau de cineva).
Va multumesc!
Buna ziua Marius,
Multumim frumos pentru aprecieri.
Pentru a raspunde intrebarilor adresate, va rugam sa aveti in vedere urmatoarele:
– art. 69 alin. (6) din Codul fiscal mentioneaza ca daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale, venitul net din aceste activitati se stabileste de catre contribuabil prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati. Asadar, se insumeaza normele in situatia in care toate codurile CAEN s-ar incadra la norma. Dar la alin. (7) al aceluiasi articol se mai arata ca in cazul ?n care un contribuabil desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul prevazut la alin. (2) (adica la norma) si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
In situatia dumneavoastra, avand un cod CAEN care nu se incadreaza la norma, apreciem ca va trebui sa aplicati sistemul real pentru toate activitatile.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua, as dori o clarificare legata de o firma neplatitoare de TVA, eu fiind clientul final care va beneficia de produsele si serviciile acestei firme neplatitoare de TVA
Intrebare: aceasta firma neplatitoare de TVA, cand isi achizitioneaza produse de la o alta firma (platitoare de TVA) de pe teritoriul Romaniei, trebuie sa plateasca TVA-ul aferent produselor achizitionate? sau neffind platitoare de TVA le poate achizitiona fara TVA?
Intreb acest lucru deoarece firma neplatitoare de TVA imi factureaza mie (ca si client final), valoarea produselor +TVA, achizitionate de la o alta firma (platitoare de TVA) din Romania
VA multumesc si sper ca intrebarea mea este suficientd e clara
O zi buna
Buna ziua,
Firma neplatitoare de TVA din Romania care achizitioneaza produse de la alte firme din Romania, va plati TVA pentru achizitiile efectuate de la un platitor de TVA. Platitorul de TVA emite factura cu TVA indiferent daca clientul sau este platitor de TVA sau nu.
Ca diferenta, clientul platitor de TVA isi va putea deduce TVA-ul aferent achzitiei printr-o declaratie (decontul de TVA) in timp ce pentru neplatitor, TVA-ul de pe factura este un cost ce nu poate fi recuperat.
Firma neplatitoare de TVA nu va putea reflecta pe factura TVA-ul in mod distinct, dar poate sa reflecte TVA-ul indirect, prin cuprinderea lui in pretul bunului vandut sau serviciului prestat. Este modalitatea prin care isi recupereaza contravaloarea TVA-ului platit la achizitie, prin reflectarea in pretul produsului vandut mai departe.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Buna ziua.Am o intrebare.Doresc sa predau cursuri de dezvoltare personala online.De ce as avea nevoie? PFA? PFI? SRL?Mentionez ca sunt angajata cu norma intreaga la o corporatie si cursurile doresc sa le predau in timpul meu liber.
Buna ziua,
Pentru desfasurarea unei astfel de activitati puteti sa va inregistrati fie ca PFA, fie ca SRL. Optiunea de a alege intre o forma sau alta tine de aspecte fiscale si de perspectivele de dezvoltare. PFA are limitare pe numarul de CAEN-uri si pe numarul de angajati, insa in cadrul unei SRL nu exista astfel de limitari.
Va recomandam sa faceti o estimare a veniturilor pe care urmati sa le incasati si cheltuielile care estimati ca vor fi necesare pentru derularea activitatii.
Daca veniturile PFA sunt sub plafonul de 12 salarii anuale, pentru acest tip de activitate ar fi mai recomandat PFA, deoarece veti plati impozit pe venit 10%. CAS si CASS se datoreaza numai daca se depaseste plafonul de 12 salarii minime (pe 2020 plafonul este 26.760 lei).
Daca decideti sa faceti o SRL, veti datora impozit 3% din veniturile obtinute in situatia in care nu veti avea salariati si 1% in cazul in care veti avea salariati. La SRL veti avea nevoie de contabil, la PFA nu.
Mult succes!
Buna ziua, un PFA cu activitate de taximetrie, taxiul este cumparat pe persoana fizica adica pe numele celui care are PFA-ul, pot deconta cheltuielile efectuate cu masina pe firma sau trebuie sa fac act de vanzare catre PFA. Va multumesc!
Buna ziua Maria,
Aici exista mai multe tipuri de cheltuieli.
– amortizarea: cheltuielile cu amortizarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, care sunt nedeductibile.
– cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de contribuabil sau membru asociat la cel mult un singur autoturism aferent fiec?rei persoane, pentru vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie: acestea sunt deductibile.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Dupa-amiaza placuta!
Bun? ziua!
V? rog s? m? ajuta?i cu urm?toarea informa?ie: pentru un PFA la norm? de venit se aplic? reducerea cu 40% a normei pentru copil sub 3 ani aflat ?n ?ntre?inere dac? copilul va ?mplini 3 ani ?n cursul anului curent? Dac? da, pe ce perioad?, ?ntregul an sau doar p?n? la ?mplinirea v?rstei de 3 ani?
Mul?umesc!
Buna ziua Raluca,
Codul fiscal prevede ca la stabilirea coeficientilor de corectie a normelor de venit se vor avea in vedere urmatoarele criterii:
a) vadul comercial si clientela;
b) varsta contribuabililor;
c) timpul afectat desfasurarii activitatii, cu exceptia cazurilor prevazute la alin. (8) si (9);
d) gradul de handicap sau de invaliditate a contribuabilului;
e) activitatea se desfasoara intr-un spatiu proprietate a contribuabilului sau inchiriat;
f) realizarea de lucrari, prestarea de servicii si obtinerea de produse cu material propriu sau al clientului;
g) folosirea de masini, dispozitive si scule, actionate manual sau de forta motrice;
h) caracterul sezonier al unor activitati;
i) durata concediului legal de odihna;
j) desfasurarea activitatii cu salariati;
k) contributia fiecarui asociat in cazul activitatii desfasurate in cadrul unei asocieri;
l) informatiile cuprinse in declaratia informativa depusa in scop de TVA potrivit prevederilor art. 324 din Codul fiscal;
m) alte criterii specifice.
Asadar, existenta unui copil in intretinere nu se afla printre criteriile luate in calcul la stabilirea coeficientilor de corectie. Modul de aplicare a coeficientilor de corectie diferea de la un judet la altul. In linkul de mai jos gasiti lista normelor pe judete (aici puteti alege judetul dorit, dupa care, la finalul fisierului veti gasi coeficientii de corectie care se aplica in zona respectiva):
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2021/Norme_venit_2021.html
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Multumesc, am uitat sa precizez ca sunt din judetul Cluj si in judetul nostru avem acest criteriu https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2021/Cluj2021.pdf. Doar ca nu se precizeaza cum se aplica in acest caz, doar in cazurile in care contribuabilul se incadreaza in anumite intervale de varsta se specifica: La incadrarea in coeficientul de reducere se va lua in calcul varsta contribuabilului la data de 01.01.2021.
Buna ziua Raluca,
Pentru Cluj, procentele de reducere sunt:
– 30% pentru femeile in varsta de 50-55 ani si pentru barbatii in varsta de 55-60 ani;
– 40% pentru femeile in varsta de 55-60 ani si pentru barbatii in varsta de 60-65 ani;
– 50% pentru femeile in varsta de 60 ani si barbatii in varsta de peste 65 ani.
Asa cum mentionati, se ia in calcul varsta la data de 01.01.2021. Un exemplu de aplicare a coeficientilor de corectie se regaseste in normele la Codul fiscal. Il redam aici, chiar daca se refera la alte tipuri de corectii. Modul de calcul este la fel.
Exemplu privind ajustarea normei de venit si stabilirea impozitului datorat:
O persoană fizică realizează venituri ca urmare a desfasurarii unei activitati independente (croitorie) pentru care norma anuala de venit este de 23.000 lei.
Persoana fizica este salariata cu norma intreaga si urmeaza cursurile unui institut de invatamant superior si are un salariat.
Coeficientii de corectie, publicati de catre directiile generale regionale ale finantelor publice si a municipiului Bucuresti, sunt urmatorii:
a) In sensul majorarii, coeficientul de ajustare pentru faptul ca persoana fizica are un salariat este de 25%.
b) In sensul reducerii normei anuale de venit:
a) pentru calitatea proprie de salariat se aplica un coeficient de corectie in cota de 60%;
b) pentru calitatea de student se aplica un coeficient de corectie in cota de 30%.
Stabilirea normei anuale de venit prin ajustare:
a) majorarea normei anuale de venit = 23.000 lei x 25% = 5.750 lei
b) reducerea normei anuale de venit (se alege un singur coeficient, in cota cea mai mare, respectiv 60%)
(23.000 lei + 5.750 lei) x 60% = 17.250 lei
Venitul net anual este in suma de 11.500 lei (23.000 lei + 5.750 lei – 17.250 lei)
Impozitul aferent se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual, astfel:
Impozit datorat = 11.500 lei x 10% = 1.150 lei
Speram ca aceste informatii sa va fie utile si regretam ca nu am fost in masura sa va raspundem mai devreme.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
As avea o intrebare. Daca la un PFA in regim real cu cod CAEN 6201 am sediul acasa, si vreau sa inchiriez un birou intr-un spatiu de coworking, trebuie (sunt obligat) sa imi creez un punct de lucru acolo, daca vreau ca acea chirie sa fie deductibila? Sau poate fi inregistrata ca si cheltuiala pe PFA fara a avea punct de lucru acolo?
Multumesc, Bogdan
Bun? ziua! Oare care sunt documentele necesare pentru a pl?ti taxele ?i impozitele? Men?ionez c? sunt PFA recent ?nfiin?at?
Buna ziua Gabita,
Dupa ce documentele aferente activitatii PFA au fost inregistrate, se depune declaratia unica din care rezulta sumele de plata. Acestea se pot plati direct in contul trezoreriei de care apartineti (exista un cont IBAN special pentru aceste plati).
Zi frumoasa!
Bună seara,
Doresc sa imi fac un PFA pe care estimez o încasare de 4500-5000 RON/luna.
Pt moment fiind singura sursa de venit ce tip de PFA mi-ați recomanda sa îmi fac.
Vă mulțumesc anticipat.
Buna ziua Eduard,
La PFA se poate alege norma de venit doar daca tipul de activitate figureaza in nomenclatorul pentru care este permis acest lucru, respectiv sistem real in celelalte cazuri. Va trebui sa verificati daca potrivit CAEN-ului va puteti incadra la norma de venit. Aceste norme sunt publicate pe fiecare judet si sunt disponibile aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2021/Norme_venit_2021.html
Zi frumoasa!
Mii de multumiri pentru raspunsul dat in speta anterioara!!! Deci o PFA nu este obligata la norma de venit (pt codul CAEN 4771), ci doar poate opta pentru ea, cu conditia sa fie trecuta pe acea lista la ANAF.
Mii de multumiri pentru raspunsul la ultima postare!!! Inteleg ca norma de venit nu este o obligativitate pentru anumite coduri CAEN, ci doar o optiune. Asa este?
Cu mare drag. Intr-adevar, asa este.
Zi frumoasa!
Salutare
A-și dori sa deschid un pfa cu activitate în străinătate cu cine pot lua legătura
Buna ziua,
Pentru infiintarea PFA-ului puteti lua legatura fie cu un avocat/jurist specializat in infiintari sau puteti depune chiar dumneavoastra actele la ONRC – documentele necesare infiintarii sunt disponibile la adresa: https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice
Mult succes!
Buna ziua. Am o profesie liberala recent inregistrata la ANAF cu CAEN 8622 si inregistrez si venituri din chirii. Trebuie sa imi depun declaratia unica rectificativa pentru inregistrarea profesiei liberale, pe care estimez ca voi inregistra venituri usor peste plafon. Intrebarea mea este pentru CAS, care stiu ca nu se plateste pentru venituri din chirii, cum se calculeaza. Sa presupunem ca in total venitul pe profesia liberala si chirii pe an este 30000, din care 16800 din chirii si 13200 pe activitatea independenta. CASS voi plati 2760 lei conform plafonului de 27600, dar pentru CAS cum se calculeaza? Mentionez ca daca am optiunea, NU doresc sa platesc CAS. Multumesc.
Buna ziua,
Potrivit Codului fiscal, pentru veniturile obtinute din chirii nu se datoreaza contributia de asigurari sociale, astfel ca in baza de comparatie cu plafonul de 12 salarii minime nu se cuprind aceste venituri din chirii.
Zi frumoasa!
Buna seara,
Daca am depus formularul 070 la ANAF pentru radierea PFI-ului (care a fost infiintat la ANAF cu activitatea de traducator), cum aflu daca a fost radiat? La depunerea formularului mi s-a spus la ghiseu ca nu trebuie sa mai vin pentru ca nu se emite vreo certificare a radierii. De asemenea, mai trebuie sa depun declaratia unica rectificata daca am declarat deja 0 la venit pe 2021? Va multumesc pentru un raspuns.
Buna ziua Raluca,
Puteti verifica daca firma este radiata la Registrul Comertului sau pe site-ul https://mfinante.gov.ro/ro/web/site cautand dupa CUI, apoi vi se va incarca o pagina cu datele despre societate, iar la stare societate trebuie sa urmariti ce este mentionat.
Conform art. 120 alin (5), „contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.”
Puteti verifica pe site-ul ANAF la sectiunea Informatii fiscale si bilanturi sau puteti verifica la ghiseu daca apare radiat sau nu.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Sunt angajat cu norma intreaga intr-o companie, firma platind desigur toate contributiile (inclusiv CAS si CASS) catre stat din salariul meu brut.
Urmeaza sa-mi deschid un PFA pe norma de venit si vreau sa stiu daca, in afara de cei 10% impozit din norma, sunt obligat sa platesc CAS si CASS? Mentionez ca voi realiza (pe PFA) venituri nete anuale mai mari de 27.600 ron.
Am gasit pe un alt site urmatoarea informatie: „Persoana fizica autorizata este scutita de plata contributiei de asigurari sociale daca este asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale si nu are obligatia asigurarii in sistemul public de pensii.” Din asta eu inteleg ca nu ar mai trebui sa plates CAS si pe PFA, daca firma la care sunt angajat deja il plateste. Este adevarat ?
Multumesc,
Andrei
Buna ziua Andrei,
Avand in vedere ca aveti un PFA la norma de venit si aveti si calitatea de angajat la o alta firma, anual beneficiati de injumatatirea normei de venit (daca va uitati la sfarsitul documentului unde se afiseaza normele de venit anuale, este mentionat acest lucru: “coeficienti de reducere – 50% pentru persoanele care au calitatea de angajat cu contract de munca cu norma intreaga si pentru elevi si studenti….”).
Astfel, trebuie sa vedeti anual (dupa publicarea normelor de venit) daca dupa ce ati injumatatit norma de venit, suma rezultata este mai mare sau mai mica decat 12 salarii minime pe economie. Daca norma de venit injumatatita este sub nivelul a 12 salarii minime pe economie, atunci veti avea de plata doar impozit pe venit 10% din norma injumatatita.
Daca norma de venit injumatatita este peste plafonul de 12 salarii minime pe economie, atunci veti avea de plata si CAS si CASS + impozit.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Bună ziua,se poate să mă sfătuiți in legătură cu un PFA?
Buna ziua,
Va rugam sa ne adresati intrebarea la care cautati raspuns si daca putem, va ajutam cu drag.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am de cativa ani un PFA cu taxare in sistem real si recent am aflat ca trebuie sa platesc contributia la pensie pentru anul 2018, in conditiile in care sunt angajata cu norma intreaga intr-un alt loc. Mi s-a comunicat ca nu pot sa refuz plata din cauza ca nu am contestat acest lucru in decursul anului 2019, dar nici nu am fost informata ca as avea o plata restanta pana azi, 29 iunie 2021. Chiar sunt obligata sa platesc aceasta contribuitie? Cum as putea sa ma asigur ca nu voi pati la fel cu anul 2019/2020?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua Larisa,
Pentru anul 2018 este cam tardiv sa ne pronuntam in vreun fel, avand in vedere ca deja ati primit instiintare ce transmite ca aveti de plata acea suma privind CAS.
In aceea ce priveste momentul actual, va putem spune ca in calitate de PFA sistem real aveti obligatia de a declara si achita urmatoarele taxe:
– impozit pe venit – 10%;
– CAS – daca estimati sau realizati un venit net mai mare de 27.600 lei, atunci sunteti obligata sa achitati CAS (25%) si sa alegeti venitul la care vreti sa platiti contributia la pensie;
– CASS – daca estimati sau realizati un venit net mai mare de 27.600 lei, atunci sunteti obligata sa achitati CASS (10%) – baza va fi 12 salarii minime brute pe economie, adica 27.600 lei.
Mult succes!
Doar ce mi-am facut un PFA in sistem norma. Avand in vedere ca eu trebuie sa estimez ce fac anul asta fiscal … intrebarea e … cand se termina anul fiscal? Pe 31 Decembrie 2021 sau pe 25 Mai 2022 … Idea e ca termenul de depunere al declaratiei unice si a impozitelor este 25 Mai 2022. EU credeam ca e sfarsitul anului fiscal dar cand am sunat azi la ANAF mi-au zis ca trebuie sa fac estimarea pana la 25 Mai 2022 si nu pana la 31 Decembrie 2021 deci anul fiscal s-ar termina pe 25 Mai 2022.
Buna ziua Mihai,
Anul fiscal se calculeaza din 01.01.X pana in 31.12.X.
In instructiunile de completare a declaratiei unice este mentionat dupa cum urmeaza:
“Termenul de depunere a declaratiei.
1. Declaratia se depune:
– pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;
– pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate.
Daca PFA-ul a fost infiintat dupa data de 25 mai 2021 – atunci declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Salutare, as dori sa deschid un pfa si sa colaborez cu o alta firma, ar fi vorba de un venit de 5000 lei lunar din partea firmei cu care colaborez, cum as putea calcula cu cat as ramane luna de luna ? posibil sa fie si niste comisioane la mijloc , se plateste si 10% catre stat + 35 cass ? nu se poate plati un minimum de lei pt salariu … habar nam 🙂
Buna ziua,
Pentru a va putea oferi un raspuns corect, am dori sa stim ce forma de PFA v-ati gandit sa va deschideti (norma de venit/sistem real). Este relevant acest aspect, fiindca modul de impozitare este diferit. La norma de venit impozitul se plateste aferent normei de venit publicata anual de ANAF, iar in sistem real impozitul se plateste la diferenta dintre venituri realizate si cheltuieli deductibile realizate.
In ceea ce priveste plata CASS, aceasta se plateste daca depasiti plafonul a 12 salarii minime pe economie si la fel se ia in considerare norma de venit sau veniturile efectiv realizate, depinde de tipul PFA-ului.
Mult succes!
Bună seara,
Va rog sa ma consiliați legat de următoarea speță. Eu sunt angajata intr-o corporație și am achiziționat o mașină pe numele meu (masina este plătită cu un credit de nevoi personale).
As dori ca aceasta masina sa o înscriu pe platforma Uber, tatăl meu urmând a fi șoferul, implicit angajatul meu.
Care este cea mai buna alegere? Un PFA sau o societate?
Masina fiind achitata din credit, insa nu leasing, poate fi inclusa rata in cheltuielile lunare?
Faptul ca eu plătesc CAS și CASS fiind angajata în alta parte, presupune sa plătesc și pentru venitul net realizat din aceasta activitate?
Va mulțumesc!
Lavinia
Buna ziua Lavinia,
Speta dumneavoastra este mai complexa, vom incerca sa raspundem punctual si pe scurt la intrebarile adresate:
1. Apreciem ca un SRL in ziua de astazi este de cele mai multe ori mai avantajos decat un PFA (desigur ca exista si exceptii), taxele catre bugetul de stat fiind mai putine decat in cazul unei PFA. Mai mult decat atat, de ceva timp, un SRL are posibilitatea sa scoata dividende nu doar anual, ci si trimestrial.
2. Avand in vedere ca aveti credit de nevoi personale pe persoana fizica, apreciem ca aceste cheltuieli sunt ale PF si nu ale PFA/SRL.
3. Calitatea de angajat la o alta firma nu va scuteste de plata CAS si CASS daca veniturile dumneavoastra extra-salariale depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie, insa din nou, depinde foarte mult de forma de inregistrare la care apelati (SRL sau PFA).
Va invitam de asemenea sa accesati si canalul nostru de YouTube, unde veti gasi o serie de discutii pe aceasta tema:
https://www.youtube.com/hashtag/primameaafacere
Zi frumoasa!
Bună ziua,
Sunt un autor debutant care în acest moment colaborez cu o editură pentru publicarea și promovarea cărților mele. Îmi doresc să îmi extind activitățile în cadrul online prin creare de conținut(copywriting) care să conțină articole, materiale video și audio. Pe termen lung chiar tipărirea și promovavarea materialelor în regim individual.
Considerați că un pfa în sistem real s-ar potrivi unor astfel de activități? În cazul în care pfa-ul nu generează niciun fel de venit, îmi revin obligații de plată cu privire la menținerea acestuia?
Vă mulțumesc!
Buna ziua Leonard,
De cand societatile au voie sa distribuie dividende si trimestrial nu doar anual, SRL-urile au devenit mai avantajoase din punct de vedere al taxelor catre bugetul de stat decat PFA-urile, insa ramane la latitudinea dumneavoastra cum decideti sa va autorizati.
Ca SRL veti avea urmatoarele taxe: 3% impozit pe micro (daca nu aveti salariati), 5% impozit pe dividendele distribuite, iar ca persoana fizica ce incaseaza venituri din dividende peste plafon veti mai avea de plata CASS – 10% din 12 salarii minime pe economie.
Ca PFA in sistem real (aici daca aveti cheltuieli in scopul activitatii, atunci acestea sunt deductibile) veti avea de plata urmatoarele taxe: impozit pe veniturile realizate 10%; iar daca veniturile anuale depasesc nivelul a 12 salarii minime pe economie (27.600 lei), atunci veti mai plati si CAS (25%) si CASS (10%).
Daca PFA nu genereaza venituri, aveti obligatia de a depune declaratia unica din care sa se reflecte acest aspect sau puteti sa va suspendati activitatea pe perioada in care preconizati ca nu aveti activitate.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Exista posibilitate de contract in IT (nu neaparat programare, multa consultanta si configurare folosind produs software existent of the shelf) cu o firma britanica pt 6 luni cu rata de 550 lire sterline pe zi incepand cel tarziu in Noiembrie 2021 (poate se va face si extindere dar asta nu este ceva sigur). Care forma este cea mai castigatoare pt mine ?
Dvs va ocupati de creerea si gestionarea unei asemenea forme de organizare in Bucuresti ? In ce conditii cam cat dureaza creerea ?
Multumesc
Buna ziua,
Daca va referiti la o forma avantajoasa de colaborare cu firma respectiva, atunci va putem recomanda sa va infiintati un SRL (veti putea scoate dividende atat trimestrial, cat si anual). Ca taxe catre bugetul de stat, veti plati trimestrial un impozit pe micro de 3% daca nu aveti angajati sau 1% daca aveti angajati; impozit de 5% pentru dividendele repartizate si in calitate de persoana fizica ce incaseaza venituri din dividende (daca incasati peste plafonul a 12 salarii minime pe economie) atunci veti mai avea obligatia sa platiti CASS (10%).
Exista si varianta autorizarii ca persoana fizica (PFA) in sistem norma de venit sau sistem real, insa din punctul nostru de vedere, mai avantajoasa este varianta SRL din punct de vedere al taxelor catre bugetul de stat.
La ultima intrebare nu stim exact la ce va referiti, ne puteti ajuta cu o clarificare in acest sens? Daca va referiti la servicii de infiintare/autorizare firme, din pacate noi nu ne oferim astfel de servicii.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Sunt într-o situație asemănătoare cu cea descrisă în ultima postare.
Am un PFA, prin care prestez servicii de pilotaj fluvial pentru o firma din Olanda.
Aș dori să știu dacă este mai rentabil din punct de vedere financiar ,să trec la un SRL.
Venitul estimat este de 65000 euro pe an.
Întrebarea este dacă în cazul unui SRL fără angajat, aș putea să îmi aloc din facturile încasate diurna legala externa , activitatea fiind prestată în afara țării, într-un regim de lucru 28 zile muncă-28 zile libere.
Din ce am citit cca 87,5 euro pe zi.
Impozitul ar fi de 3% din brut, iar pe dividende de 5%, dividende însemnând suma rămasă dintre încasări și cheltuieli?
Dividendele care nu le-aș încasa in cursul anului fiscal ,le pot ridica in anul următor? Se aplica aceeași cotă de impozitare?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Buna ziua George,
Daca optati pentru varianta SRL, datorati un impozit de 3% pe venit daca nu veti avea niciun angajat, dar nu veti fi asigurat la sanatate si pensii. In plus, mai datorati ca persoana fizica un impozit pe dividende de 5%, iar daca suma dividendelor incasate anual depaseste 12 salarii minime, mai datorati si contributia la sanatate calculata ca 10% din plafonul de 12 salarii minime.
Mai trebuie sa tineti cont ca la SRL veti avea nevoie de un contabil, care este de asemenea un cost suplimentar. Diurna va puteti acorda si in calitate de administrator, nu trebuie sa fiti salariat al firmei.
Referitor la dividende, acestea se repartizeaza din profitul net, adica ca diferenta intre venituri si cheltuieli.
Zi frumoasa!
Buna ziua.
Daca depasim plafonul pt PFA in anul fiscal teoretic din anul urmator se trece in sistem real. As avea doua intrebari va rog:
1) Daca anul urmator realizez venituri sub plafonul maxim de 100.000 eur pot reveni inapoi la norma ?
2) Daca inchid PFA-ul si deschid altul pe aceeasi activitate pot sa continui sa activez pe cel nou ?
Practic in cazul meu depasirea plafonului e accidentala, in general veniturile sunt sub plafon.
Multumesc
Buna ziua,
Asa este, daca spre exemplu in anul 2021 s-a depasit plafonul, trecerea la sistem real se va face din anul 2022.
1. Potrivit art. 69 din Codul fiscal: “(2) Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019”. Astfel, doar dupa 2 ani veti putea reveni la norma de venit, daca va incadrati in plafon.
2. In practica se apeleaza la astfel de solutii, insa nu stim din punct de vedere legal cat sunt de ok, va recomandam sa va consultati cu un jurist in acest sens.
Zi frumoasa!
Buna ziua. As dori sa va intreb daca stiti cum trebuie procedat in cazul PFI, dar cu doua activitati independente diferite intre ele. Vor fi doua inregistrari la ANAF, sau acelasi CIF pentru amandoua? Multumiri
Buna ziua Elisa,
Persoanele fizice autorizate, PFA, pot desfasura mai multe tipuri de activitati – mai precis, o PFA poate detine maxim 5 coduri CAEN. Asadar, puteti autoriza mai multe activitati, cu incadrarea in aceasta limita de 5.
Zi frumoasa!
Bună ziua,
întrebarea mea este despre decontare:
Un produs achiziționat din străinătate poate fi decontat dacă pe factură apare numai numele PFA-ului și CUI-ul, dar nu și adresa? Aș dori să cumpăr un laptop din statele unite livrate acolo și apoi adusa la țară.
Mulțumesc pentru răspuns!
Barna
Buna ziua,
Sigur, ideal ar fi fost sa apara toate datele PFA-ului, insa si daca apar doar CUI-ul si numele, este suficient.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am o intrebare simpla.
Pentru PFA cu venit real care este suma minima pe care trebuie sa o declar in primul an sau daca nu am activitate până la rectificarea de anul următor.
O zi buna
Buna ziua Eduard,
Nu exista o suma minima, dumneavoastra va trebui sa depuneti o declaratie unica prin care sa estimati pentru anul in curs cat veti presta, urmand ca in urmatorul an sa mai depuneti o declaratie unica cu cat s-a realizat efectiv.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am si eu cateva intrebari si nu am reusit sa ma lamuresc din raspunsurile anterioare si as dori sa ma ajutati .
Sunt angajat cu CIM la un srl, detin si un II cod caen 5590 in Sibiu cu norma de venit care la noi este 26500, veniturile anuale depasesc nivelul a 12 salarii minime pe economie.
Intrebarea mea este daca eu sunt angajat beneficiez de scutire la norma de venit/ cas/cass ?
A doua intrebare o am legata de o persoana in varsta de 66 ani, pensionar, cu venituri din chirii, veniturile anuale care depasesc nivelul a 12 salarii minime pe economie, de ce scutiri la norma de venit/ cas/cass poate beneficia ?
Va multumesc
Buna ziua Florin,
Faptul ca sunteti salariat si aveti si un II la norma de venit nu va scuteste de plata CASS/CAS, insa aveti posibilitatea sa va injumatatiti norma de venit avand in vedere ca sunteti si salariat la o alta firma. Atunci s-ar putea ca norma injumatatita sa se afle sub plafonul de 12 salarii minime pe economie si sa nu mai fie nevoie sa platiti CASS/CAS. Norma injumatatita automat va genera taxe mai mici pentru dumneavoastra.
Daca persoana pensionara este inregistrata si ea ca PFA/II la norma de venit, atunci la fel persoana respectiva poate beneficia de reducerea normei de venit astfel:
„Coeficientii de reducere (pe baza documentelor depuse) sunt: 7,40 % pentru durata concediului legal de odihna, calculat la minim obligatoriu 21 de zile lucratoare pe an; 50% pentru contribuabilii angajati cu contract individual de munca cu program de 8 ore/zi si pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate; 30% pentru femeile in varsta de 50-55 ani si pentru barbatii in varsta de 55-60 ani; 40% pentru femeile in varsta de 55-60 ani si pentru barbatii in varsta de 60-65 ani; 50% pentru femeile in varsta de 60 ani si barbatii in varsta de peste 65 ani; 40% pentru contribuabilii care au in ingrijire un copil in varsta de pana la 3 ani; 60% pentru contribuabilii care au in ingrijire mai mult de un copil in varsta de pana la 3 ani; 25% pentru invalizii de gradul 2.
La incadrarea in coeficientul de reducere se va lua in calcul varsta contribuabilului la data de 01.01.2022.
Contribuabilii care indeplinesc conditiile pentru acordarea de reduceri vor beneficia de o singura reducere, care va fi cea mai mare.”
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am infiintat la data de 04.11.2021 un PFA cu norma fixa de venit cod caen 6202. Dupa infiintare am primit urmatoarele documente : Rezolutie, Certificat Constatator, Certificat de Inregistrare. Doresc sa depun declaratia unica pe mfinante.ro pt ca apoi sa pot plati in SPV. As avea o intrebare . Incerc sa ma inregistrez pe mfinante.ro la sectiunea persoane fizice insa mi se cere :
„Tipul de aprobare” cu urmatoarele optiuni:
a) Verificare numar document – si mi spune ca referinta sa consult o lista documente ?
b) Aprobare la ghiseu.
c) Verificare numar inregistrare decizie
d) Identificare vizuala – online
Intrebarea mea este ce optiune sa aleg ? As fi ales punctul c) verificare numar inregistrare decizie insa banuiesc ca s-ar referi la decizia de impunere , si nu am primit nici un astfel de document?
Nota: Inca un lucru ciudat – pe site la mfinante la inregistrare la persoane fizice uneori ma duce la o pagina de „IREGISTRARE UTILIZATOR PENTRU A FOLOSI SERVICIUL DE DEPUNERE A DECLARAȚIEI D200”. la care pot atasa un PDF ? iar alte ori ma duce la pagina de inregistrare cu parola la care am si nelamurirea de mai sus. Din ce am citit declaratia unica a inlocuit declaratia 200 iar inregistrarea folosind acel pdf nu cred ca functioneaza.
Buna ziua Ovidiu,
In situatia dumneavoastra va recomandam optiunea cu identificare vizuala. In felul acesta veti putea face inregistrarea de la distanta, fara alte formalitati.
Gati mai jos un material informativ pe aceasta tema: https://static.anaf.ro/static/10/Timisoara/Timis/C39-2020.pdf
Zi frumoasa!
Buna ziua,
PFA in sistem real. Am depasit plafonul pe 2021, asa cum am si estimat, am platit CAS-ul 6900 lei.
Intrebarea mea este: CAS-ul este cheltuiala deductibila sau nu? Multumesc!
Buna ziua Gabriel,
Cheltuiala cu pensia CAS este deductibila.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Puteti sa imi spuneti daca trebuie sa platesc vreo taxa(impozit) daca imi fac un PFA si il inchid peste 1-2 luni dar fara sa am vreun venit? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Daca il inchideti din punct de vedere fiscal, navand nici un venit nu datorati nicio taxa. Este posibil sa aveti de platit la ONRC taxe de publicare in MOF la inchiderea acestuia.
Zi frumoasa!
Buna seara!
Am o intrebare, cand incepi un nou an, poti continua cu aceeasi numerotare la facturi? ex: ultima factura a fost nr. 42, prima din acest an ar trebui sa fie nr. 43? sau se incepe din nou de la zero?
Multumesc mult.
Buna ziua Cezara,
Se poate continua cu aceeasi numerotare, insa in decizia de numerotare aferenta anului respctiv se mentioneaza Seria si nr. 42 ca fiind numarul de inceput.
Zi frumoasa!
Buna seara Miruna,
Urmeaza sa lucrez ca PFA pentru o companie din UE si voi primi de la aceasta companie o masina pe care ei o contracteaza de la o companie de leasing.
Exista taxe pe care va trebui sa le platesc pentru ca voi utiliza aceasta masina?
Imi spuneau ca in Olanda, de exemplu, exista astfel de taxe pentru un angajat care utilizeaza o masina primita de la companie.
Multumesc.
Buna ziua Sergiu,
Lucrand pe PFA veti avea probabil un contract de colaborare cu firma externa. Este important de mentionat daca vi se vor refactura costurile cu rata de leasing caz, in care veti avea o cheltuiala de inregistrat sau o veti primi cu titlu gratuit (comodat). Nu se aplica in Romania taxe pentru aceasta tranzactie.
Mult succes!
Buna. Am si eu o intrebare. Mi-am infiintat un pfa pentru activitati sportive. Clientii platesc direct catre mine, in contul facut pe PFA. De ce fel de documente justificative am nevoie pentru aceste plati? Mentionez ca sunt sume aferente sedintelor la care participa si nu sunt niste sume mari. Multumesc.
Buna ziua Elena,
Pentru respectivele servicii trebuie sa emiteti facturi. Plata fiind facuta prin banca, aveti dovada platii lor pe extrasul de banca.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am un PFA deschis in 12.08.2021 cu codul CAEN 6202 si 6201, iar cand am completat Declaratia Unica, am bifat optiunea ca o sa am venituri mai mari de plafonul minim de 12 salarii, și am bifat ca vreau atat CAS, cat CASS, intrucat era obligativitate in acest sens. Acum ca anul 2021 s-a incheiat, in contul meu au intrat doar 25.000 de lei, adica o suma sub plafon, deci am facut o estimare gresita. Avand in vedere ca am bifat CAS si CASS in 2021, acum ca am o suma sub plafon, pot sa optez pentru a nu platii CAS? Si sa platesc doar pe 6 luni CASS? De asemenea, am pus ca si cod principal in declaratie 6201, iar din facturile mele, reiese ca am avut activitati care se incadreaza in 6202, adica consultanta in IT, deci oare as putea pune acum 6202?
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat!! Zi frumoasa!!
Buna seara Andra,
Apreciem ca este mai bine sa va adresati unui organ fiscal in acest sens, el va va putea explica mai bine care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru rezolvarea acestei spete complexe.
Seara frumoasa!
Buna ziua
Sunt PFA cu norma de venit. De anul trecut din Decembrie am si calitaea de angajat la o RA din Romania, Cum procedez cu Declaratia unica pnetru a beneficia de reducerea de taxe. Nu am gasit nicio rubrica in care sa specific calitatea mea de angajat
Va multumesc
Romi Axinte
Buna seara,
Avand in vedere ca aveti si calitatea de angajat, atunci puteti beneficia de coeficientul de reducere a normei de venit cu 50%. Practic la norma de venit publicata de ANAF aplicati reducerea de 50% si aflati care este norma de venit de referinta pentru plata taxelor.
In declaratia unica, dupa ce bifati sectiunea “Date privind impozitul pe veniturile din activități independente realizate din Romania, impuse pe baza de norme de venit in cazul contribuabililor care au inceput activitatea in luna decembrie a anului de impunere” la partea de “Date privind impozitul annual datorat”:
1. Norma de venit – aici veti pune norma de venit intreaga publicata de ANAF;
2. Norma de venit ajustata potrivit Codului Fiscal – aici veti indica norma de venit injumatatita, cea care este referinta dumneavoastra;
3. Venit net anul/venit impozabil – aici veti pune norma de venit injumatatita;
4. Impozit annual – aici vi se va calcula automat impozitul pe care il aveti de plata la norma injumatatita.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Seara frumoasa!
Buna ziua.
Imi puteti spune va rog care este articolul de lege care sa ateste aceste bonificatii de la norma de venit?
Nu reusesc sa gasesc nimic in legislatie legat de aceste reduceri de care vorbiti.
Multumesc.
Buna ziua Cosmin,
Fiecare judet publica normele de venit in fiecare an si in cadrul documentului regasiti bonificatiile care se acorda in fiecare judet.
Le puteti gasi aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2022/Norme_venit_2022.html
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am depus anul trecut DU estimat pentru venituri obtinute din alte monede. Doresc sa depun realizatul, la ce curs valutar ar trebui sa calculez incasarile?
Nu sunt venituri din chirii.
Am primit informatia ca ar trebui calculat la cursul BNR dinaintea zilei depunerii DU, dar ulterior mi s-a zis (de catre alta persoana)ca aceasta regula s-ar folosi doar pentru veniturile obtinute din chirii, si ar trebui sa folosesc cursul BNR din ziua incasarii.
Multumesc!
Buna ziua Ioana,
Si noi consideram ca ar trebui sa utilizati cursul BNR valabil la data tranzactiei.
Zi frumoasa!
Bună ziua! PFA poate scoate autorizație sa poată vinde produse farmaceutice de uz veterinar?
Buna seara Monica,
Exista cateva coduri CAEN desfasurate sub conditie, trebuie sa vedeti daca nu cumva codul dumneavoastra CAEN se regaseste in aceasta lista. Lista o puteti consulta la urmatorul link: https://www.onrc.ro/index.php/ro/activitati-desfasurate-sub-conditie
Seara frumoasa!
Bună seara.
In legătură cu un nou PFA cu domeniul de activitate 4939(uber/bolt). Pot Fi considerate Cheltuielile cu combustilul 100% cheltuieli deductibile, având in vedere că este imposibil să demonstrezi prin foi de parcurs? Mulțumesc
Buna ziua Alexandru,
Prevederile referitoare la deductibilitatea de 50% nu se aplica vehiculelor utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie (art. 298 alin.(3)Cod fiscal). Astfel, puteti deduce 100% TVA.
Zi frumoasa!
Buna ziua, daca am un PFA care in 2021 plateste impozit la norma de venit, pot ca in anul 2022 sa optez pentru impozitare in sistem real? PFA-ul e infiintat in ianuarie 2021. Multumesc.
Buna ziua Monica,
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real. Acest lucru este prevazut la art. 69.1 din Codul fiscal.
Asadar, in venitul brut se includ si veniturile incasate ulterior incetarii activitatii independente, pe baza facturilor emise si neincasate pana la incetarea activitatii.
Z frumoasa!
Buna ziua!
Lucrez cu norma intreaga pentru o companie si am in paralel si un PFA cu alta activitate. Pentru job-ul full – time imi sunt platite toate darile la stat. In cazul in care la PFA depasesc plafonul de plata a CAS si CASS, voi plati aceste procente raportat la toata suma incasata de PFA sau doar la nivelul salariului minim avand in vedere ca deja imi sunt platite aceste aceste dari. Multumesc
Buna ziua,
In situatia dumneavoastra, chiar daca sunteti angajat si prin PFA depasiti plafonul de 12 salarii minime, veti mai datora CAS si CASS, insa calculate la plafonul de 12 salarii minine, nu la venitul obtinut pe PFA.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine niste informatii, respectiv, cum ajung la veniturile impozabile, care sunt cheltuielile deductibile si in ce cuantum? detaliere mod de gestiune pt domeniu de activitate curierat.
Va multumesc mult!
Buna ziua Mihaela,
Raspunsul aici este mai complex si nu vom putea acoperi in spatiul alocat, insa va recomandam sa studiati in Codul fiscal art. 68:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11022020.htm#A68
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Vreau sa infiintez un PFA cu norma de venit, dar as dori niste clarificatii daca ma puteti ajuta.
Ma puteti lamuri daca trebuie sa platesc CAS si CASS din norma de venit stabilita pentru localitatea PFA-ului (27.600) sau din veniturile totale incasate de catre PFA?
Va multumesc!
Buna ziua Teodor,
CAS si CASS se datoreaza la plafonul de 12 salarii minime, nu la norma si nici la veniturile efectiv incasate.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Sunt in situatia urmatoare. Vreau sa imi deschid PFA pe codul CAEN 6202 la norma de venit.
O sa am contract de prestare servicii cu o firma din UE. In aceelasi timp o sa am si contract de munca in Romania.
Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1. Cum facturez pentru firma din UE ? Factura cu mentiunea : “VAT reverse charge will be applied” ?
2. Pot sa raman la forma de PFA cu norma de venit ?
3. Trebuie sa imi scot cod de TVA ? Daca da, in care din contexte ( trebuie sa il scot de la inceput, sau numai dupa punctul 4 ) ?
4. Ce se intampla cand veniturile o sa depaseasca 300.000 de lei pe an ? O sa trebuiasca sa facturez + TVA ?
Multumesc,
Buna ziua Mihai,
Iata mai jos raspunsurile la intrebari:
1. Pentru prestari de servicii intracomunitare catre persoane impozabile, indiferent de plafon, va trebui sa obtineti intai codul special de TVA de la ANAF si abia apoi sa emiteti factura, utilizand acest cod special. Este corect textul de inscris pe factura pe care l-ati mentionat.
2. Puteti sa ramaneti la norma atat timp cat venitul total se incadreaza in plafonul de 100.000 euro/an.
3. Cat timp plafonul de 300.000 lei al cifrei de afaceri nu a fost depasit, veti utiliza codul special. Dupa depasire, se anuleaza codul special si se solicita cod normal de TVA.
4. Dupa depasirea plafonului de 300.000 lei, se va factura cu TVA 19% pentru operatiunile din tara. Daca facturati catre firme cu cod valid de TVA din UE veti factura fara TVA (regim de scutire). Tot fara TVA se factureaza si prestarile catre persoane impozabile din afara UE.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca luam cazul unui freelancer in domeniul IT, cu un venit anual de 60000 euro si avand un PFA cu norma de venit, care ar fi abordarea si calculul pentru a plati in jur de 300-400 euro/luna taxe?
Nu ma intereseaza sa cotizez la sanatate si pensie.
Marius
Buna ziua Marius,
In cazul normei de venit, impozitul pe venit de 10% se aplica asupra normei de venit (aceasta se publica in fiecare an de ANAF pentru fiecare localitate) si nu asupra veniturilor efectiv incasate. Astfel ca trebuie sa urmariti care este norma de venit pentru localitatea unde este inregistrata PFA aferenta obiectului de activitate si la aceasta sa aplicati cota de 10%. Daca norma de venit este mai mare de 12 salarii minime brute pe economie (in 2022 – plafon 30.600 lei) atunci intervine si obligatia achitarii CASS 10% – 3.060 lei pe langa impozit.
Inca un lucru de care trebuie sa tineti cont este faptul ca daca aveti si calitatea de salariat in alta parte, atunci norma de venit se va injumatati.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Pentru un PFA in sistem real, pensionar, se primeste reducere pentru impozit?
Multumesc!
Buna ziua Daniela,
Nu sunt prevazute de legislatie reduceri ale impozitului in cazul PFA detinute de pensionari, insa apare scutire la CAS daca venitul net depaseste plafonul de 12 salarii minime (in mod normal ati fi datorat si acest CAS).
Zi frumoasa!
Buna ziua,
In iun. 2021 am înființat PFAul și am depus declarația unica estimând impozitul pe venit pt anul 2021 de 4800 lei. In mar 2022 am depus declarația unica pe anul 2022 unde am declarat la Secțiunea 1 impozitul pe venitul realizat in 2021 de 3330 lei. + am completat la secțiunea 2 veniturile estimate pt anul 2022.
Am observat în contul meu pe ghișeul.ro că la ANAF apare ca datorie de plata tot 4800 lei, in loc de 3330 lei.
Știți cumva care este termenul când ANAF actualizează suma de plată?
Sau trebuia să completez declatia unica pe 2021 din nou și sa bifez că e rectificativa ?
Mulțumesc!
Buna ziua Petra,
Nu ati mentionat daca aveti PFA in sistem real sau la norma. Daca e vorba de sistem real, ati procedat corect. Daca este vorba de norma, acolo se plateste doar pe baza de estimat, adica pe baza sumei declarate in 2021 la capitolul II si nu mai trebuia sa depuneti in anul 2022 declaratia unica pe 2021 completand capitolul I – efectiv realizat. Nu cunoastem perioada in care se actualizeaza sumele pe ghiseul.ro, in mod normal ar trebui sa fie vizibile in 1-2 zile.
Zi frumoasa!
Buna dimineata!
Sunt angajat la stat pe perioadă nedeterminată și în același timp PFA cu activități de interpretare artistică (spectacole) CAEN 9001, sistem real.
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii pentru a intelege mai bine cum poate fi optimizata partea administrativa ce tine de PFA:
1. Registrul de cheltuieli+facturierul+chitantierul sunt obligatorii? Exista instrumente electronice agreate legal care sa le substituie – in cazul unui control? Daca da, exista si alte avantaje in afara eliminarii completarii „de mana” a celor 3 documente?
2. In cazul in care sunt invitat sa desfasor activitati artistice la un eveniment privat, in cazul in care nu detin casa de marcat (nu stiu daca este obligatorie) si nici cont bancar alocat PFA (de asemenea, nu stiu daca este obligatoriu si/sau necesar – in ideea ca am cel mult 10-15 activitati/incasari pe an), ar fi de preferat sa:
a) semnez un contract de colaborare cu un intermediar PFA (daca exista acest intermediar care in prealabil are contract pentru organizarea eventului) si care sa ma plateasca „cash” iar eu sa ii eliberez chitanta+factura, sau
b) este de preferat sa semnez contract direct cu beneficiarul (persoana fizica) caruia sa ii eliberez chitanta+factura?
3) inteleg ca exista posibilitatea deducerii unor cheltuieli (venit brut – cheltuieli, apoi se aplica impozitul de 10%). Totusi, concret, raportat la specificul activitatii mele, cum procedez pentru deducerea unor cheltuieli de genul:
– carburant/intretinere autoturism cu care ma deplasez si in scopul desfasurarii activitatii pfa (le trec in registru si atasez bonuri de motorina/facturi de intretinere in service pe pfa? De obicei cand alimentez cu motorina sunt intrebat la casa daca sunt persoana fizica sau juridica)
– cheltuieli de intretinere locuinta (domiciliul este trecut ca sediu PFA) – atasez facturi utilitati/reparatii?
– cheltuieli telefonie mobila (pot deduce o cota din abonamentul pe persoana fizica sau trebuie abonament pe PFA?)
– vestimentatie (achizitionez direct pe pfa – comunic la casa ca sunt pfa si dau cui-ul?)
– aparatura electronica necesara desfasurarii activitatii (microfon, casti, stativ partituri, tableta)
– cheltuieli cu servicii de contabilitate (in cazul in care vreau sa scap de orice bataie de cap cu tinutul evidentei, declaratii, etc)
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua Ionut,
Va recomandam sa discutati cu un specialist contabil pentru a stabili toate aceste aspecte, datorita complexitatii subiectului.
Pe scurt, documentele enumerate – factura, chitanta, se pot emite electronic, utilizand aplicatii – puteti incerca gratuit timp de 30 de zile SmartBill Facturare de exemplu (https://www.smartbill.ro/produse/facturare), este foarte simplu de folosit!
De asemenea, registrele obligatorii se pot intocmi in format electronic.
Pentru a evita obligatia de a detine casa de marcat, puteti sa incasati exclusiv in contul bancar. In aceasta situatie emiteti doar factura, iar dovada incasarii va fi extrasul bancar. Altfel, daca incasati cash – fiindca este un serviciu prestat direct catre populatie, este necesara dotarea cu casa de marcat si astfel veti emite bon fiscal, nu chitanta.
Puteti gasi aici mai multe detalii privind cheltuielile deductibile si nedeductibile la PFA: https://blog.smartbill.ro/pfa-sistem-real-cheltuieli/
Mult succes!
Bună ziua,
Dețin un PFA la normă de venit. Am activat cu acest PFA până în Noiembrie 2021. Din Decembrie m-am angajat.
În prezent nu folosesc PFA-ul și nu l-am suspendat. Pot depune declarația unică cu sume 0 (fără venit) sau trebuie neapărat să suspend activitatea PFA-ului?
Buna ziua Bogdan,
Nu este necesar sa suspendati PFA-ul respectiv, insa chiar daca nu desfasurati activitate pe PFA in anumite luni, impozitul oricum se va calcula la norma de venit. Deci chiar daca nu veti obtine efectiv venit, veti avea totusi impozit de plata. In situatia in care aveti calitatea de angajat, puteti beneficia de coeficienti de ajustare a normei, in functie de judetul de care apartineti.
Mult succes!
Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog, daca este obligatorie, conform legii, deschiderea unui cont bancar in numele PFA? Sau veniturile PFA se pot incasa si cheltuielile PFA efectua si prin intermediul contului personal, atata timp cat sunt inregistrate, declarate si impozitul si contributiile sunt achitate conform legii?
Multumesc
Elena
Buna ziua Elena,
Nu exista obligatia pentru PFA-uri de a deschide un cont bancar, insa este recomandat acest lucru pentru mai multa transparenta si pentru a usura modul de tinere a evidentei.
Mult succes!
Buna ziua! Eu daca ma hotarasc sa cos singura rochite si sa le vand pe instagram prin a le posta, atunci trebuie neaparat sa imi deschid PFA sau SRL?
Buna ziua Cosmina,
Da, fiindca veti derula activitate economica, aveti obligatia de inregistrare intr-o anumita forma – SRL sau PFA.
Mult succes!
Buna ziua,
Am citit raspunsuri dvs despre contul bancar pentru PFA, dar in acest moment comisioanele pentru PFA au devenit destul de mari. Eu lucrez ca si freelancer si ma gandeam sa imi deschid un cont pe persoana fizica si sa il folosesc doar pentru incasarile pe care le am pe PFA si sa imi fac transfer pe un alt cont, pe care o sa il utilizez pentru cumparaturile de zi cu zi. Imi puteti raspunde si mie va rog frumos?
Multumesc,
Robert
Buna ziua,
Da, este o solutie buna, sa deschideti pe contul dumneavoastra doar un alt IBAN. Se pot deschide pe acelasi utilizator persoana fizica mai multe IBAN-uri si atunci unul il puteti utiliza pentru nevoile PFA-ului.
Zi frumoasa!
Buna ziua, Plafonul anual este in functie de numarul de luni de activitate a PFA-ului?
Daca am infiintat PFA in luna iulie 2022- 6 luni de activitate plafonul se va injumatati? Va fi 15300 lei sau va fi 30600lei?
Va multumesc !!
Buna ziua,
Plafonul la CAS se ajusteaza in functie de numarul de luni de functionare. Subiectul a fost discutat detaliat in acest material video:
https://www.youtube.com/watch?v=1qtCwHTQE0g
Sarbatori fericite!
Am calitatea de angajat și dețin și un PFA. Din cauza bolii (neoplasm) pe care o am sunt obligată să intru în concediu medical pe o perioadă mai lungă de timp, concediu pe care îl voi primi în calitate de angajată. Întrebarea mea este: dacă pot să mai lucrez în calitate de PFA în acest timp? Există o lege care interzice acest lucru?
Buna ziua Eliza,
Noi nu stim sa existe o prevedere legala care sa interzica desfasurarea activitatii pe PFA in timp ce sunteti in concediu medical.
Va dorim multa sanatate! Sa aveti sarbatori cu liniste si un 2023 fara griji!
Buna ziua,
Un PFA medic stomatolog cu contract de colaborare cu un SRL poate presta servicii numai la acel SRL sau trebuie sa aiba cel putin 2 contracte in desfarurare pt a nu fi incadrat ca un contract de munca?
Multumesc !
Buna ziua Alex,
Legislatia nu prevede ca trebuie sa aiba cel putin 2 contracte diferite, ci prevede ca trebuie indeplinite cel putin 4 criterii din urmatoarele 7 pentru ca activitatea sa nu fie considerata dependenta:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Sarbatori fericite!
Buna seara,
Confrom noilor modificari din anul 2023, limita la PFA incadrat la norma de venit este redusa de la 100.000 E la 25.000 E.
Am urmatoarea situatie: Desfasor activitate pe PFA in 2022, cu impozitarea la norma de venit, nu depasesc limita de 100.000 E, anul urmator o sa pot sa fiu incadrat tot la norma. Dar anul urmator, 2023, eu o realizez venituri de 130.000 E, se depaseste limita de 25.000 E, schimbarea de incadrare de pe „norma de venit” pe „sistem real” se face dupa inchiderea anului, respectiv in 2024? (asta ar implica ca as putea sa facturez fara limita un an de zile, si sa platesc impozitul inca la norma, conform cu incadrarea „la norma de venit” de la inceputul anului) sau se face trecerea la sistem real in anul curent ? ducand la plata impozitului in sistem real …
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Vlad
Buna seara Vlad,
Trecerea la sistem real se va face incepand cu anul 2024, daca in anul 2023 depasiti 25.000 euro.
Multumim ca ne urmariti si sarbatori fericite!
Bună ziua. Am o întrebare și doresc sa ma lămuriți. Am în România un PFA pe numele meu ( un magazin de mercerie, soția este vanzatoare ).Eu lucrez în Olanda în meseria de lacatus confecții metalice. Activitatea mea se desfășoară pe baza unui contract înlesnit de o societate de plasare forță de muncă. Doresc ca anul următor sa folosesc acest PFA ( adăugând codul CAEN corespunzător 2511) și sa lucrez direct cu compania unde lucrez.Imi puteți spune care sunt pașii pe care trebuie sa ii urmez sa pot lucra legal..Va mulțumesc
Buna seara Eugen,
Dupa activarea codului CAEN puteti incepe derularea activitatilor. Va recomandam incheierea de contracte de prestari servicii. Veti emite facturi pentru serviciile prestate catre clientii dumneavoastra din afara tarii. Va recomandam pentru facturare sa discutati cu un contabil, pentru a analiza ce tip de servicii prestati (daca sunt sau nu servicii legate de bunuri imobile) si ce obligatii fiscale veti avea referitor la TVA (in functie de calitatea dumneavoastra – daca sunteti sau nu platitor de TVA).
Desigur, va recomandam sa utilizati SmartBill pentru a factura, avand posibilitatea de a incerca programul nostru de facturare timp de 30 de zile gratuit.
Mult succes si sarbatori fericite!
Buna ziua,
Am un PFA in care am emis facturi in luna decembrie 2022. Banii pe aceste facturi ii voi incasa in anul urmator (2023). Vor trebui declarati banii in anul urmator in declaratia unica chiar daca nu sunt incasati? Sau ar trebui declarati in anul urmator incasarii(2024)?
Multumesc
Buna ziua Liviu,
La PFA in sistem real venitul brut cuprinde sumele incasate, deci nu cele facturate. In fiecare an, raportati in declaratia aferenta acelui an doar sumele incasate in acel an.
Sarbatori fericite!
Buna ziua,
Sunt blogger si doresc sa promovez ocazional, pe paginile mele de facebook si instagram, diverse servicii.
Va rog sa-mi spuneti ce varianta de PFA m-ar avantaja, ce taxe trebuie sa platesc catre stat si orice alta informatie pe care o considerati necesara sa o stiu pentru a functiona in legalitate.
Pentru concursurile online de tipul giveaway, ce taxe trebuie platite catre stat? (In aceasta situatie, eu nu incasez bani si nici bunuri materiale, scopul meu fiind de a atrage urmaritori pe cele 2 retele sociale, premiile fiind oferite de catre diversi colaboratori). De asemenea, va rog, ma puteti indruma spre un site de unde pot lua un model de contract pentru acest tip de colaborare/concursuri?
In cazul in care, in decursul unui an, nu inregistrez venituri, ce datorez catre stat?
Multumesc
Buna ziua Cristina,
Decizia de a alege PFA sau SRL se poate lua pornind de la venitul estimat a fi obtinut. Un alt element pe care trebuie sa il aveti in vedere este codul CAEN pe care urmeaza sa operati fiindca numai anumite coduri CAEN sunt pretabile la norma de venit. Analiza presupune calcule concrete, de aceea va recomandam sa discutati cu un contabil inainte de a alege o forma de inregistrare sau alta.
Nu cunoastem un site care sa contina un model de contract de aceasta natura. Insa puteti sa luati legatura cu un avocat.
Mult succes!
Buna ziua!
Am un PFA la norma, dar anul asta a disparut CAENul de la lista cu norme de venit. In alt judet, CAENul acela inca e pe lista cu norme de venit.
Daca fac mutarea sediului in celalalt judet, raman la norma?
Multumesc!
Buna ziua Cristian,
Normele se stabilesc pentru fiecare judet, deci daca va mutati sediul in alt judet unde norma este disponibila, consideram ca ramaneti la norma.
Mult succes!
Buna ziua,
Doresc sa infiintez un PFA in Bucuresti cod caen 6202. Ca si diplome am diploma de bac, liceul cu profil informatic si acreditari in IT care din ce am inteles nu sunt acreditate de ministerul educatiei, desi sunt recunoscute international. Nu am diploma de licenta, exista vreun risc de a fi respins dosarul? Firma pe care vreau o sa platesc sa se ocupe de infiintare mi-a spus ca registrul din Bucuresti este destul de strict in ce priveste diploma de licenta…
Buna ziua Valentin,
Va recomandam sa adaugati la dosar si diplomele respective, chiar daca nu sunt acreditate.
Difera solicitarile de documente de la un registru la altul. Va sfatuim ca inainte de a pregati dosarul sa sunati la ONRC si sa confirmati telefonic daca documentele din dosar sunt suficiente.
Mult succes!
BUNS ZIUA
Vreau sa infiintez un PFA cu obiect de activitate import si vazare produse imbracaminte si incaltaminte dama.
Puteti sa-mi spuneti care este plafonul maxim de import/an? Multumesc,
Buna ziua Marinela,
Nu exista un plafon al importurilor care se pot face sau al livrarilor efectuate, insa exista plafoane prin a caror depasire exista o schimbare de regim fiscal. De exemplu, daca sunteti neplatitor de TVA si faceti achizitii intracomunitare de bunuri pana la 34.000 lei pe an, nu este nevoie sa obtineti cod special de TVA si veti primi factura cu TVA de la furnizorul din UE.
Dumneavoastra nu veti mai avea alta obligatie privind TVA in tara. Dar daca depasiti acest plafon de TVA, atunci va trebui sa obtineti cod de TVA, veti primi factura fara TVA de la furnizor, dar veti avea de platit TVA in tara.
Mult succes!
Bună Pot să dețin ca PFA un Site web de prezentare ? cu un nume diferti față de numele meu de pfa ca un brand propriu ?
Buna ziua Aurel,
Da, puteti detine un website pe PFA si numele (brandul) poate diferi de numele societatii. Ca exemplu Emag este site-ul si brandul societatii dar numele acesteoia este Dante International.
Mult succes!
toata lumea vorbeste doar de ANAF pentru deschiderea unui PFA, dar despre DSP nu spune nimeni nimic, si acolo trebuie cate si mai cate
Buna ziua Lacramioara,
Pentru anumite domenii exista desigur nevoie de autorizari si de la institutii, cum ar fi de exemplu DSP. Aici procedura este de asemenea complicata.
Mult succes!
Buna ziua,
Sunt PFA 6202 la Norma de Venit din 2019 si platitor TVA din 2020
Luna urmatoare am sa achizitionez (pe PFA Norma Venit) un Auto SH din spatiul UE cu TVA zero pe factura, la un pret de achizitie mai mare de 10mii euro.
Ma puteti ajuta va rog legat de:
1. Cum se procedeaza contabil vis-a-vis de Inregistrare si Amortizare Auto achizitionat? tinand cont ca la data achizitiei sunt PFA la Norma de Venit
2. Trebuie in 2024 (cand devin PFA Sistem Real conform legislatie noua) sa tin cont de achizitia Auto facuta in 2023 pe PFA Norma de Venit?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua Dan,
Dumneavoastra ati realizat o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care se aplica taxarea inversa. Aceasta inseamna ca nu mai aveti TVA de platit in plus la aceasta achizitie.
Daca ulterior decideti sa vindeti masina, atunci se pune problema colectarii TVA. In ce priveste declaratiile fiscale, se depune pe langa decontul de TVA si D-390.
Cat timp sunteti la norma de venit, amortizarea masinii nu are impact asupra impozitelor datorate fiindca impozitul se calculeaza la norma. Dupa ce treceti la sistem real, atunci amortizarea va influenta impozitele platite fiind o cheltuiala a PFA-ului. Masina se va inregistra in registrul imobilizarilor si se va amortiza pe durata de viata utila.
Mult succes!
Buna ziua, As dori sa infiintez un pfa si sa lucrez pe postul de curier ( part – time ) . AM inteles ca codul caen potrivit ar fi 5320 insa nu stiu cum ar fi mai avantajos, in sisteam real sau la norma de venit. As aprecia daca a-ti putea veni cu un sfat pe intelesul cetateanului de rand. Multumesc !
Buna ziua Lucian,
Pentru acest cod CAEN 5320 nu exista optiunea pentru norma de venit. Doar un numar limitat de CAEN-uri au aceasta posibilitate. Pe de alta parte, in situatia in care ar fi posibila pe alt cod CAEN varianta norma de venit, pentru a putea decide cea mai buna varianta ar fi necesar sa stim un nivel estimat al veniturilor.
Decizia se ia pe baza de calcule concrete, de aceea in acest moment ar fi dificil sa facem o recomandare.
Mult succes!
Buna ziua!
Doresc sa imi deschid un PFA insa nu sunt sigura daca voi avea venituri incepand din acest an sau nu. In cazul in care nu inregistrez venituri in acest an, care sunt cheltuielile, taxele ce le voi avea de platit la finalul anului?
Buna ziua Ana,
Daca sunteti pfa in sistem real atunci nu veti avea taxe de platit. Dar daca sunteti la norma de venit, veti avea de platit impozitul la norma de venit si de asemenea, CAS si CASS in functie de incadrarea normei in plafoanele la CAS si CASS.
Cu alte cuvinte, daca norma depaseste 6 salarii minim (18.000 lei) veti datora CASS si daca norma depaseste 12 salarii minime (36.000 lei) veti datora si CAS.
Mult succes!
Bună ziua! Se poate lucra ca angajat având si PFA ca medic stomatolog la aceeași clinica? Mulțumesc
Buna ziua Alina,
Legal se poate insa este un foarte mare risc fiscal ca activitatea de pe PFA sa fie reconsiderata ca activitate dependenta. Nu recomandam acest lucru, desi juridic este permis.
Mult succes!
Buna ziua,
Am o intrepridere familara, mai precis o vulcanizare , in care lucrez eu, fiul meu si ginerele meu ( in functie de cum putem si avem timp disponibil), contabilitatea primara o fac eu , eu sunt pensionar , fiul meu are contract de munca in alta parte, iar ginerele nu are contract de munca, venitul anual este in jur de 10000 lei , sunt obligat sa fac contract de munca ?
Buna ziua Nicu,
Ca sa isi poata desfasura activitatea este necesar sa aiba un contract de munca. Puteti face un contract de munca pe PFA.
Mult succes!
Buna!
As avea si eu o intrebare. Pentru a oferii bunuri spre inchiriere, este nevoie de pfa sau srl?
Buna ziua Laur,
Dumneavoastra intentionati sa desfasurati activitate economica, prin urmare, trebuie sa va inregistrati sub o forma juridica – PFA sau SRL.
Mult succes!
Buna ziua,
Am o Intreprindere Individuala, suspendata in 2012, deoarece nu am folosit-o niciodata pana acum, dar pe care doresc sa o reactivez.
Va trebui sa ii schimb CAEN-ul sau sa adaug CAEN pentru tranzactii imobiliare deoarece vreau sa colaborez cu agentiile imobiliare.
Am cateva intrebari si sper sa ma ajutati cu un raspuns:
1. Intreprinderea Individuala a fost creata cu impozit pe venit. Trebuie sa las asa, sau sa trec pe impozitarea in sistem real. Care ar fi mai avantajos?
2. Cam taxe mai trebuie platite catre stat dupa reactivare, pe langa impozit?
3. Voi fi platitor de TVA?
4. Ce cheltuieli se pot deduce?
Multumesc frumos
Buna ziua Luci,
Va trebui sa ii schimbati codul CAEN conform cu activitatile care se vor desfasura. Alegerea unui sistem: norma de venit sau sistem real depinde in cea mai mare masura de o estimare a veniturilor pe care le veti realiza, daca veti avea sau nu cheltuieli.
Taxele pe care le platesc PFA-urile sunt: impozit si in cazul depasirii unor plafoane fiscale se mai poate datora CAS si CASS. Veti datora TVA daca depasiti plafonul anual al cifrei de afaceri pentru TVA de 300.000 lei. La PFA in sistem real exista o lista intreaga de cheltuieli care se pot deduce – o regasiti la art 68 din Codul fiscal : https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_2023.htm#A68
Mult succes!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am un pfa pe care sunt nevoit sa il suspend, dar am si un leasing auto in derulare pe acest pfa. Dupa suspendare ar fi o problema daca as debita contul bancar pe pfa cu suma necesara de plata lunara pt leasing, si as face plati lunare in acest fel?
Buna ziua Andrei,
Suspendarea PFA-ului inseamna ca nu mai desfasoara activitate. Recomandam sa transferati leasingul respectiv de pe PFA pe persoana fizica in aceasta situatie.
Mult succes!
Bună seara
Va rog frumos sa ma ajutați cu un răspuns la o problema pe care o intinpina PFA ul meu.
În luna Ianuarie 2024 am primit notificare fe la Finanțe ca trebuie să plătesc TVA aferent pentru că am depășit încasările pentru anul 2021.
Credeți că este corect sa fiu anunțat așa târziu în condițiile în care am achitat tot ce am fost anunțat că datorez mereu fără amânări?
Vă mulțumesc!
Buna ziua Petru,
Conform codului de procedura fiscala, dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.
Asadar, fiscul poate sa deruleze controale si sa stabileasca sume de plata in aceasta perioada. Cu alte cuvinte, nu se verifica in timp real situatia contribuabililor, ci periodic, in functie de anumite criterii de selectie pentru verificari.
Mult succes!