Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – asigurarea de pensii, punctul-amenda din 2022, prelungire IMM Invest

Cronica antreprenoriala

Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. In perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 valoarea unui un punct-amenda va fi de 145 lei. Baza legala: OUG 130/2021.

Potrivit OUG 195/2002, un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului. Prin majorarea salariului minim din 2022 la suma de 2.550 lei, punctul de amenda ar fi urmat sa creasca la 255 lei.

2. In MOF 1225 din 23.12.2021 s-a publicat Ordinul 2021 privind competenta de administrare a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, ordin care intra in vigoare de la 01.01.2022. Competenta de administrare a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, potrivit legii, revine in sarcina organului fiscal central in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al persoanei fizice, stabilit in conformitate cu dispozitiile art. 31 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura fiscala.

3. Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a suferit o modificare prin OUG 130/2021, modificare ce intra in vigoare la data de 1 martie 2022.

Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda, retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege.

In cazul savarsirii unei infractiuni prevazute mai sus, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda.

In cazul in care prejudiciul produs nu depaseste valoarea de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, este acoperit integral, fapta nu se pedepseste, aplicandu-se dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala.

Aceste dispozitii nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune prevazuta de aceasta lege intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile anterioare.

4. Intr-un comunicat la data de 22.12.2021, ANAF a anuntat ca verifica veniturile obtinute din activitati specifice mediului online, precum monetizarea publicarii de continut multimedia pe website-uri, retele de socializare si platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.) sau din vanzarea de programe/aplicatii software pe platforme dedicate, precum Google Play Store.

De la inceputul anului 202, Antifrauda a initiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfasoara astfel de activitati in urma carora s-a constatat ca 35 persoane au obtinut venituri de cca 26,33 milioane lei, pe care au omis sa le declare, partial sau integral. Pentru recuperarea obligatiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.

5. Ministerul Finantelor a publicat un proiect de modificare a termenului de aplicare a OUG 130/2021 de majorare a salariilor minime existente 24 de luni si in plus de eliminare a retroactivitatii acesteia. Astfel, se propune ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, timp in care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi incadrat cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Prevederile se aplica si pentru salariatul incadrat cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022.

6. Intr-un comunicat publicat in 22.12.2021, Ministerul Finantelor anunta prelungirea pana la 30 iunie 2022 a valabilitatii Programului IMM Invest si a subprogramului IMM Agro. In plus, se majoreaza plafoanele de finantare in sectorul pescuitului si acvaculturii, in domeniul productiei primare de produse agricole si in sectorul alimentar.

Se propune cresterea plafoanelor reprezentand ajutor de stat la:

  • 345.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii
  • 290.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole
  • 2.300.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar in conformitate cu prevederile Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de Covid-19

Totodata, se propune ca plafonul de garantii de stat ce pot fi acordate in cadrul Programului IMM INVEST pentru anul 2022 sa fie de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului AGRO IMM INVEST. Bugetul schemei creste la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.

7. Ministerul de Finante a publicat in 22.12.2021 proiectul de ordin privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile. Structurarea proiectului de ordin este similara Ordinului ministrului finantelor nr. 58/2021 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile, aplicabil pentru raportarile contabile de la 31 decembrie 2020.

8. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat ca Dosarul Electronic de Sanatate (DES) a redevenit functional. DES este un instrument informatic aflat la dispozitia persoanelor care doresc sa detina un istoric medical bazat pe documentele emise de medici, colectate in aplicatie. Titularul are controlul absolut asupra accesului la propriul dosar si poate vedea oricand cine si de unde a accesat datele sale medicale cuprinse in DES.

9. Casa Nationala de Pensii Publice a anuntat ca incepand cu data de 1 ianuarie 2022, nivelul minim al venitului lunar asigurat inscris in contractul de asigurare socialǎ incheiat in baza Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 2.550 lei.

Casele teritoriale de pensii, vor modifica, prin notificarea asiguratului, toate veniturile asigurate inscrise in contractele de asigurare sociala al caror nivel se situeaza sub nivelul minim de 2.550 lei.

De asemenea, salariul minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei se va utiliza si in cazul contractelor de asigurare sociala incheiate in baza O.U.G. nr. 163/2020 incepand cu data de 1 ianuarie 2022. Noua valoare de 2.550 lei nu are implicatii in ceea ce priveste contractele de asigurare sociala ce au fost incheiate in temeiul O.U.G. nr. 163/2020 pana la data de 1 ianuarie 2022.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *