Autentificare Cloud

Contact

Bill
Iti plac articolele noastre? Afacerea ta va iubi produsele SmartBill.       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Impozit pe micro vs. impozit pe profit

Administrator firma

In practica, in Romania firmele pot aplica: impozit pe veniturile microintreprinderilor, impozit pe profit sau impozit specific, insa aplicarea fiecarui tip de impozitare este conditionata de mai multe aspecte pe care le vom detalia in cele ce urmeaza.

Impozit pe veniturile microintreprinderilor

Ca regula, toate firmele, inca de la infiintare aplica acest sistem pana cand veniturile depasesc plafonul de 1.000.000 euro (cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile). Exista insa si o exceptie, asa cum vom vedea mai jos.

Impozitul pe micro este un impozit in cota fixa aplicata la veniturile din orice sursa, cu anumite exceptii. Cota de impozitare este de 1% pentru firmele care au un salariat cu norma intreaga (sau mai multi salariati care impreuna formeaza o norma intreaga) sau 3% pentru firmele care nu au niciun salariat (sau salariatii impreuna nu formeaza o norma intreaga).

Acest tip de impozit se declara prin intermediul formularului 100 si se plateste trimestrial, pana in data de 25 a lunii urmatoare incheierii trimestrului.

Nu pot aplica impozit pe veniturile microintreprinderilor:

 • entitatile care au o cifra de afaceri mai mare de 1.000.000 euro
 • entitatile care au capitalul social detinut de stat sau unitati administrativ-teritoriale
 • entitatile care se afla in dizolvare urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti

Exemplu de calcul impozit pe veniturile microintreprinderilor:

O entitate cu 2 salariati la norma intreaga inregistreaza urmatoarele date financiare la sfarsitul trimestrului II al anului 2021:

 • venituri din prestarea de servicii 12.000 lei
 • venituri din dobanzi 200 lei
 • venituri din diferente de curs valutar 400 lei
 • reduceri comerciale primite de la furnizor 100 lei

Calcul impozit micro:

Impozit = (12.000 + 200 + 100) x 1% = 119 lei

Venitul din diferente de curs valutar nu intra in baza de calcul a impozitului in trimestrul II. Doar in trimestrul IV diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului se adauga bazei impozabile.

Asadar, in trimestrul 4 intra in baza de calcul doar diferenta dintre venituri si cheltuielile cu diferentele de curs.

Impozit pe profit

O firma poate deveni platitoare de impozit pe profit daca veniturile acesteia depasesc plafonul de 1.000.000 euro (cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile) sau prin optiune.

Prin optiune fata de obligatia aplicarii regimului specific microintreprinderilor (o singura data), o entitate poate deveni platitoare de impozit pe profit daca sunt respectate urmatoarele criterii:

 • are subscris un capital social de cel putin 45.000 lei
 • are cel putin 2 salariati

“Microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati pot opta, o singura data, sa aplice pentru inregistrarea ca platitor de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva.

In cazul in care aceste conditii nu sunt respectate, persoana juridica aplica impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand  cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei si/sau numarul salariatilor scade sub 2.” (Art. 48 Cod fiscal)

Impozitul pe profit presupune aplicarea unei cote fixe de 16% la rezultatul fiscal. Rezultatul fiscal este dat de diferenta pozitiva dintre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile.

Toate firmele care aplica impozit pe profit trebuie sa tina o evidenta riguroasa a cheltuielilor, in sensul ca nu orice cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit.

Plata si declararea impozitului pe profit se realizeaza trimestrial (la fel ca la microintreprinderi) prin intermediul formularului 100 pentru primele 3 trimestre si prin intermediul declaratiei anuale 101.

Exemplu de calcul impozit pe profit:

O entitate platitoare de impozit pe profit inregistreaza la sfarsitul anului 2021 urmatoarele date financiare:

 • venituri din prestari de servicii 1.000.000 lei
 • venituri din vanzarea marfurilor 1.500.000 lei
 • cheltuieli privind salariatii 100.000 lei
 • cheltuieli privind marfurile 600.000 lei
 • alte cheltuieli din exploatare 60.000 lei

Total venituri: 1.000.000 lei + 1.500.000 lei = 2.500.000 lei

Total cheltuieli: 760.000 lei

Calcul impozit pe profit pentru anul 2021:

Impozit pe profit: (2.500.000 lei – 760.000 lei) x 16% = 278.400 lei.

Persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:

 • 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”
 • 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”
 • 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”
 • 5590 – „Alte servicii de cazare”
 • 5610 – „Restaurante”
 • 5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”
 • 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”
 • 5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”

In cazul in care veniturile depasesc plafonul de incadrare ca microintreprindere vor aplica impozit specific, nu impozit pe profit.

Impozitul specific anual este impozitul datorat de contribuabilii care au inscrisa ca activitate principala sau secundara activitatea corespunzatoare codurilor CAEN prevazute mai sus.

Testeaza SmartBill Conta programul nostru de contabilitate online si SmartBill ManagerConta, programul 100% gratuit prin care gestionezi rapid declaratiile catre ANAF si eficientizezi activitatile firmei tale de contabilitate.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *