Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – cadouri de Paste pentru angajati, sanctiuni pentru nedeclarare in RO e-Transport

cronica antreprenoriala

Noutatile legislative sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala din saptamana aceasta:

1. Concediile medicale decontate de FNUASS ar putea fi compensate cu taxele platite prin declaratia 112 potrivit unui nou proiect legislativ. In afara de posibilitatea compensarii concediului medical, in proiect se mai prevede si trecerea de la angajator la stat a obligatiei de plata a primelor 5 zile de concediu medical. In prezent,  primele 5 zile de concediu medical sunt suportate de angajator (cu mici exceptii) si doar dupa trecerea acestor zile sumele se deconteaza din bugetul FNUASS. Sumele se recupereaza de la FNUASS prin depunerea unei documentatii, insa exista foarte mari intarzieri la plata sumelor catre companii.

2. Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile medicale au fost modificate in 15 aprilie 2022. Modificarile vizeaza in special concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice pentru care se introduce o noua sectiune in norme. Certificatul de concediu medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani se elibereaza persoanei asigurate care, cu acordul pacientului oncologic, il insoteste pe acesta la interventii chirurgicale si tratamente, de catre medicul specialist al pacientului oncologic.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilita in mod normal pentru concediile medicale.

3. ANAF a publicat in 15.04.2022 un proiectul de ordin privind Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului. In baza art. 170.1 din Codul de procedura fiscala in situatia in care din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului, potrivit art.67 din Legea societatilor rezulta sume de restituit de la buget, platitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declaratie de regularizare/cerere de restituire dupa restituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor platite sau dupa aprobarea situatiilor financiare anuale in cazul dividendelor interimare distribuite neplatite, pana la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea.

4. Angajatorii pot acorda salariatilor cadouri de Paste in suma de pana la 300 lei fara a fi considerate venituri de natura salariala. In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile si nu se supun contributiilor sociale, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

  • cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase
  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie
  • cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie

Asadar, cadourile acordate in suma de pana la 300 lei inclusiv nu sunt supuse impozitului pe venit si de asemenea, nu sunt supuse nici contributiilor sociale. Suma care depaseste plafonul de 300 de lei/persoana cu ocazia Pastelui, se taxeaza asemeni salariului, adica este supusa impozitului si contributiilor sociale.

5. ANAF a anuntat ca deruleaza trei proiecte pilot privind stimularea conformarii voluntare, dedicat persoanelor fizice pentru urmatoarele categorii:

  • cadre didactice si alte persoane ce pot obtine venituri din meditatii
  • persoane care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor
  • persoane fizice care realizeaza venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare si intretinere corporala.

6. ONRC a reamintit intr-un material informativ din 12 aprilie 2022, care sunt obligatiile privind depunerea declaratiei privind beneficiarii reali:

  • persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului nu mai au obligatia depunerii anuale a  declaratiei privind beneficiarii reali;
  • au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarii reali, doar persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului.

7. In MOF nr. 363 din 12 aprilie 2022 s-a publicat Legea nr. 81 din 11 aprilie 2022 care reglementeaza practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.

Legea reglementeaza relatiile comerciale dintre furnizori si cumparatori in cadrul lantului de aprovizionare, cu privire la practicile comerciale neloiale savarsite in legatura cu vanzarea de produse agricole si/sau alimentare, dupa cum urmeaza:

  • vanzarile cand sunt realizate pe teritoriul Romaniei, precum si cele realizate in afara teritoriului tarii, atunci cand produc efecte pe teritoriul Romaniei
  • serviciile prestate de cumparator furnizorului, in masura in care acestea vizeaza practicile comerciale neloiale asa cum le-am prezentat mai jos
  • nu se aplica acordurilor dintre furnizori si consumatori

8. In MOF 356 s-a publicat OUG nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  • Incepand cu data de 1 iulie 2022, utilizatorii  sunt obligati sa declare in Sistemul RO eTransport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT.
  • Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, incepand cu data declarata pentru inceperea transportului. Utilizarea de catre operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate a acestuia este interzisa.
  • Este interzisa descarcarea pe teritoriul Romaniei a bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, cu exceptia celor care fac obiectul depozitarii sau formarii unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri.

Sanctiunile sunt amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice, precum si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *